Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„- Bă, mi-ai dat decât 15 lei!...” Antidot contra taximetriștilor care îți cer pe o cursă dublu față de cât face

Taxi

Cu toţii avem un loc sub soare. Şi Donald Trump, şi angajaţii de la deratizare, şi Leo Messi, şi prinţul William al Marii Britanii, şi eu, şi tu. Fără excepţie.

De asemenea, cu toţii facem umbră pământului. Şi Donald Trump, şi angajaţii de la deratizare, şi Leo Messi, şi prinţul William al Marii Britanii, şi eu, şi tu. Fără excepţie.

Locul sub soare al unora e mai călduţ, al altora, mai puţin. Unii fac umbră pământului degeaba, alţii, nu. Şi tot aşa.

Între cei care ocupă un loc sub soare şi fac umbră pământului se numără şi taximetriştii. Ca să nu facem generalizări, să spunem despre ei că unii sunt neamuri proaste, iar alţii sunt ok. Să fim generoşi şi să spunem că majoritatea sunt ok, dar avem noi ghinion.

Eu am ghinion cu ei de fiecare dată când ies în Centrul Vechi şi trebuie să mă întorc acasă la miezul nopţii. Fie că merg la Universitate, lângă statuia lui Mihai Viteazul, unde stau permanent înşiruite taxiuri în aşteptarea muşteriilor, fie că aleg un taxi din zona Unirea, în apropiere de Mitropolie, acolo unde întoarce linia tramvaiului 32, oricum ar fi, taximetriştii de care mă lovesc, fără excepţie, sunt dispuşi să mă ducă la destinaţie doar dacă umflă preţurile dublu.

Un amic care s-a confruntat cu problema asta, animat de simţul civic şi de sloganul că el e cetăţean european şi are drepturi, a sunat la dispecerat de câteva ori şi mi-a spus că suni degeaba, că au apărut multe firme de taximetrie şi, deoarece duc lipsă de oameni, vor bălmăji nişte scuze stupide, vor promite că vor lua măsuri, dar nu se va întâmpla nimic concret.

Între Crăciun şi Revelion, într-o seară, am ieşit în Centrul Vechi. Cam în jurul orei unu am mers spre Unirea cu intenţia să iau un taxi. Erau patru parcate. Opresc la primul, întreb dacă e liber, mă întreabă unde doresc să merg, îi zic locul, strâmbă din nas şi zice 25 de lei. În mod normal, cursa costă 10-11 lei, 15 lei cu tot cu bacşiş. Merg la al doilea, 28 de lei, nu ştiu cum a ajuns la preţul ăsta. Al treilea, tot 25 de lei, iar al patrulea plusează nesimţit la 30 de lei. 

Am încercat să negociez la 20 de lei, nimic.

- Ţi-am spus, ăsta e preţul, dacă vrei, bine.

- Da, dar tariful oficial văd că e altul.

Dădeau din umeri.

Cel care mi-a cerut 30 de lei era, de departe, cel mai arogant dintre toţi. Când l-am întrebat dacă 20 de lei sunt ok, nici nu a catadicsit să îmi răspundă.

Dar eu p-ăsta l-am ales. Avea în jur de 50 de ani, era chel şi purta o geacă de piele maron cu guler ridicat – nu am înţeles de ce, că era cald în taxi. Bănuiesc c-a fost şi el şocat de cât de prost pot fi. Aşa fraieri sunt românii? Şi el care-mi ceruse doar 30 de lei. D-aia se fură-n ţara asta ca-n codru, că suntem un neam de idioţi, mă gândesc că-şi spunea în vreme ce conducea Loganul către locul unde voiam să ajung. Nu comentăm, nu protestăm, nu facem plângere, tăcem şi înghiţim. Şi, în acelaşi timp, îşi blestema zilele că era doar taximetrist, fiindcă, la cât de şmecher era, ar fi putut ajunge departe dacă soarta ar fi fost puţin mai binevoitoare cu el.

De-aici i se trăgeau, nu e exclus, şi rictusurile de pe faţa cătrănită. Ceva mă face să cred că şi dacă mi-ar fi cerut 100 de lei şi acceptam, aceeaşi faţă mofluză ar fi avut. Nu a pus în funcţiune niciun aparat, evident. 

După 8 minute am ajuns la destinaţie.

Am deschis uşa de la maşină, m-am dat jos, am scos portofelul, i-am dat banii, i-am urat noapte bună şi am închis uşa.

După cinci paşi, deschide uşa din dreapta, cea pe care coborâsem.

- Hei, se aude o voce urlătoare de maimuţă din interiorul gulerului de la geacă, mi-ai dat decât 15 lei.

Da, amuzant, nu? Mi-am văzut de drum.

- Bă, a urlat în continuare, ţi-am cerut să-mi dai 30. Atât ţi-am zis să-mi dai pe cursă.

Cum să nu fie amuzant?

-Bă, tu-ţi paştele mă-tii, zbiera, ies acum după tine.

Dar nu a ieşit, că n-avea ce să-mi facă. Iar eu mi-am văzut liniştit de drum. Îi cerusem să oprească pe o stradă paralelă cu cea unde locuiam, ca să evit vreo surpriză. Nu că m-aş fi aşteptat la vreuna. Pentru orice eventualitate.

Până la urmă, întrucât cu maşina nu putea intra pe străduţa pe care mergeam, iar pe jos considerând, probabil, că e riscant să se avânte, zbieretele au încetat de la sine şi, mofluz, s-a cărat.

Nu mint, a fost foarte amuzant.

Vă recomand cu încredere să procedaţi la fel.

La mulți ani!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mai e un truc: dacă locuiți pe lângă o secție de Poliție, spuneți-i să vă lase în fața ei!
  • Like 0
 • Victor66 check icon
  Este un articol vechi, l-am citit demult, pe Republica.
  • Like 0
 • O parte dintre taximetristi sunt doar niste... tristi! Am ajuns cu fica mea seara, pe viscol, la Gara de Nord. Nici unul dintre imputitii de taximetristi care isi faceau veacul pe acolo nu a vrut sa ne duca. Ca asteapta un client sau pur si simplu pentru ca puteau refuza! Mi-as fi dorit sa fiu medic si sa-mi fie adus un taximetrist, in stare grava si sa ii spun..."Astept pe altcineva!". Si sa il las asa cum ne-au lasat ei pe noi, cu cinism. Sunt revoltati impotriva Uber? De ce? Pentru ca Uber face ce nu fac ei? Asa cum ei isi aroga dreptul de a ne lasa in drum, asa avem si noi dreptul sa luam Uber si sa-i lasam pe ei sa astepte "pe altcineva"!
  • Like 3
 • check icon
  Ai avut prezență de spirit... Io nu : când m-am dat jos din Logan, ceasul arăta 31,50 lei : mi-a cerut 40... I-am dat... De felul meu, am aproape doi metri : moșulică tupeistul avea 1,50, păr alb... Să-l pocnesc ??... Să intru în cocina ghiolbanilor ?... Nu, nu așa se rezolvă. Într-o țară normală, când se trag atâtea semnale de alarmă - instituțiile statului iau măsuri. Câțiva polițiști în civil, luați pe post de mușterii - i-ar amenda la fiecare cursă din asta... După o săptămână, cel mult - ar intra frica în ei. Dar nu se vrea !...Țară aruncată în haos de către politicienii gherțoi, ajunși în fruntea ghiolbanilor de care vorbiți...
  • Like 2
  • @
   Victor66 check icon
   De ce ai fost fraier si ai dat cu 9 roni in plus? Nu e vina batranului, e vina dumitale ca esti fraier. Puteai sa ii dai 35 si sa te cari.
   • Like 0
 • Am citit textul, un text care ne prezintă realitatea din stradă, ne relatează nu cu foarte multe cuvinte ciobănismul, nesimțirea din oameni.Cu parere de rau spun că majoritatea celor care au comentat sunt exact la fel, simpli taximetriști!Nu ați înțeles nimic domnilor...Pe acel taximetrist îl veți gasi și la ghișeul unde vei depune o cerere, îl veți gasi și în sectia de primiri urgențe a spitalului, îl veți gasi în aproape tot ce înseamnă servicii în acesta țară, pricepeți?Nu fiți taximetriști, există mai mulți decât poate duce România în momentul de față.
  • Like 4
  • @ Robertino Profeanu
   Victor66 check icon
   Mai bine, decat sa fii biciclist. Macar taximetristul mai respecta legea, uneori.
   • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  uber...si gata si cu taximetristii...cum le curata timpul pe toate: tv, securisti si mineri...
  vb aia: mai traieste iliescu ?
  va dati seama ce era dc nemurirea se cumpara ?
  • Like 3
 • Parerea unui taximetrist.
  Nu poti gasi taximetristii pe care ti-i doresti noaptea, la bariera in Centru Vechi sau in alte locatii cu "potential".
  1. Nu renteaza ptr taximetrist. Duci clientul in vre-un cartier si revii spre centru "pe gol"
  2. Taximetristii pot refuza persoane aflate in stare de ebrietate sau pe cele care pot genera stari conflictuale.
  3. Taximetristii care nu fac preturi nu au ce cauta in astfel de locatii sa care toti betivii, drogatii s.a.m.d.
  4. Prefer sa duc sambata dimineata babele cu cosul la biserica decat sa-i conduc pe cei sus enumerati.
  Mai pot sa enumar motive dar as face-o fara rost.
  • Like 0
  • @ Marius Ionita
   Bravo varu, dar ia zi, de ce te-ai mai facut taximetrist , daca te scarbesc clientii si nu-ti convine plata?
   • Like 3
  • @ Marius Ionita
   check icon
   ...se vede că ești...taximetrist. Îți meriți soarta, dacă nu ți-a plăcut cartea. Îți meriți politicienii, care-ți permit să...exiști.
   • Like 1
 • Excelent! De ce n-ar putea fi și clienții „insistenți” cu dreptul de a plăti cât e corect?
  • Like 0
 • Smecher si tu, ce sa zic...pana dai de unu' care se va da jos si te va incinge pana ii reciti drepturile de cetatean european si ii povestesti ce frumos e cu hipsterii de la Uber:)).
  • Like 1
  • @ Tudor Calin
   Pai atunci stai cu capul plecat pt ca sabia nu-l taie si mergi pe jos.
   • Like 3
 • check icon
  „Vă recomand cu încredere să procedaţi la fel.” Adică, după părerea matale, să provocăm scene cu urlete, înjurături și alte românisme? Asta re comandarea? Hai, du-te și învață să scrii articole, nu mai ameți lumea cu asemenea prostii.
  • Like 3
  • @
   Scena cu urlete nu el a provocat-o...pardon!
   • Like 4
  • @
   Victor66 check icon
   Românisme? Sa nu fim anti-români, se cam da amenda pentru asa ceva!
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult
sound-bars icon