Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„- Ca medic, i-ați recomanda unui pacient să devină vegan?” Răspunsul ministrului Sănătății: „Eu sunt mâncător de carne. Vegetarienii nu cred că procedează bine”

Întrebat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, dacă i-ar recomanda unui pacient să devină vegan, ministrul Sănătății, Florian Dorel Bodog, a răspuns că el este adeptul unei alimentații echilibrate pentru o stare de sănătate care „să ne facă să trăim liniştiţi”, adăugând că „vegetarienii nu cred că procedează bine”.

„O alimentaţie echilibrată, cu alimente din toate categoriile, ne poate oferi o bună stare și o stare de sănătate care să ne facă să trăim liniştiţi. E o filosofie și asta cu alimentaţia. Dar am avut o discuţie, am urmărit controversele. Eu sunt mâncător de carne, nu am o problemă, dar și vegetarienii nu cred că procedează bine”, a spus ministrul Sănătății, Florian Dorel Bodog, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. 

(Foto Facebook/Florian Bodog)

Articolul „Am fost vegan pentru o lună”, publicat pe Republica.ro sub semnătura medicului Vasi Rădulescu, a avut sute de comentarii pe rețelele de socializare, venite și din partea adepților unei diete vegane, dar și din partea oamenilor care consumă produse de origine animală. Într-un alt articol, Vasi Rădulescu răspunde criticilor, mărturisind că „nu se aștepta la atâtea atacuri, mai ales că în esența lui, articolul original îndeamnă la echilibru și nu spune nicăieri că veganismul nu este posibil”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca e asa de rau veganismul, atunci ar trebui a fie spitalele si morgile pline de ei. Concluzia insa nu e adevarata, asa ca pun la indoiala ipoteca cu rautatea veganismului.

    P.S. am avut porc la gratar azi (sa nu ma acuze careva ca sunt partinitoare)
    • Like 1
  • Foarte bine că se insistă cu acest subiect, pentru că privește o chestiune vitală, alimentația și, cum se vede, funcționează, din păcate, un nepermis amatorism în rândul susținătorilor eliminării cărnii din alimentație în favoarea vegetarianismului/ dietelor vegane.
    În această situație, clarificările din partea persoanelor cu autoritate și cunoștințe în domeniu au rolul evitării unor grave probleme de sănătate, probleme care s-ar putea să afecteze persoanele căzute în capcane pseudo- științifice, ori copii ai atât de pătimașilor vegani.
    • Like 0
  • Vad ca in continuare abordati subiectul alimentatiei, ceea ce este un lucru bun in esenta. Insa este evident pentru oricine ca ca sunteti partinitori. Citati medici si autoritati romane in domeniul medicinei, e ok. Insa ar trebui sa expuneti si punctul de vedere al specialistilor care sustin ca dieta vegana este benefica pentru sanatate: conferentiar universitar doctor Corina Zugravu, medic specialist in nutritie, Virgil Stroescu, doctor in endocrinologie, Organizatia Mondiala a Sanatatii. Informatiile pe care le diseminati pot acea un impact major asupra sanatatii populatiei, iar deontologia profesionala va obliga la o minima informare in domeniu si la exprimarea punctelor de vedere si a argumentelor din ambele "tabere".
    PS: o curiozitate: printre sponsorii sau clientii acestei publicatii se numara cumva si organizatii de crescatori de animale de consum, proprietari de ferme sau abatoare?
    • Like 1
    • @ Ioana Rosenberg
      Dna doctor Zugravu a avut prilejul sa-și exprime pe larg opiniile în „Republica” și a primit un răspuns edificator în al doilea articol al d-rului Vasi Rădulescu!
      Credeți că răutăciosul dv. PS poate funcționa ca argument în această polemică?
      • Like 1
  • Tov Dorel era mai corect sa ziceți ca Dvs sunteți mâncător de kk ,
    • Like 0
  • check icon
    Dacă nu este asociat unei anumite mentalități religioase (post în anumite perioade etc..), vegetarianismul este o prostie și poate fi chiar periculos sănătății. Cu totul altceva este excesul de carne, la rândul său poate conduce la boli, cum ar fi guta, boala cardinalilor, cum mai este numită, deoarece «boierimea» consuma în exces carne, adesea de vânat. Există părinți maniaci care dau copiilor numai vegetale, punând în pericol sănătatea unor ființe pe care de dezvoltare care, prin definiție, au nevoie de hrană diversificată. Și aici, excesul de carne, de pâine ori excesul de dulciuri conduce la obezitate infantilă, care a devenit – efectiv – o boală tot mai frecventă.
    • Like 0
  • Și eu sunt printre cei care fac mișto de veganii radicali (ăia care agreseaza pe toți care nu subscriu la ideologia lor) DAR ce credibilitate are un ministru al PSD? Mai ales când arata cât de reprezentativ pentru incompetenta colegilor lui de partid e confundând veganii cu vegetarienii.
    • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      check icon
      Veganii (radicali) nu trebuie ironizați, trebuie – pur și simplu – combătuți, deoarece pun în pericol viața altora, dacă sunt și părinți, de ex.: pun în pericol sănătatea copiilor lor! Sensul religios al postului este echilibrarea consumului (excesiv) de carne, în trecut adesea provenind din vânat. Excesele, de orice fel, în context fie vegetarianism absolut, fie consum excesiv de carne, sunt periculoase. Cum se spune, există o măsură în toate.
      • Like 2
    • @
      Nu are rost sa te pui in dezbatere cu ei pentru ca au o pozitie simpla si clara, nu iti vor asculta argumentele.
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      check icon
      Ei, dacă și 1% dintre ei au minte, cât de cât, poate ascultă. Tragedia este când acești maniaci distrug viețile copiilor lor, pe care îi hrănesc prost și, dacă ani la rând, le produc subdezvoltare incurabilă.
      • Like 0
    • @
      Logica e asa: carnea provine de la animale, daca mananci carne faci rau animalelor, ei nu vor sa faca rau animalelor pentru ca sunt si ele fiinte vii si sufera. Poti sa argumentezi cu lantul trofic si constinta de sine (lipsa ei), dar nu vei avea succes.
      • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      check icon
      «Nu este înfiorător că oamenii care nu cred în D-zeu sunt gata să moară pentru principii?»
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult