Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Am fost vegan pentru o lună. Răspunsuri pentru critici

Vegan

Foto: Guliver Getty Images

Articolul „Am fost vegan pentru o lună” a născut o furtună pe internet, cu mii de comentarii venite din partea ambelor tabere, adepți ai veganismului sau oameni care consumă produse de origine animală. E foarte bine că s-a întâmplat așa.

Știam că subiectul e unul sensibil, dar sincer nu mă așteptam la atâtea atacuri, mai ales că în esența lui, articolul original îndeamnă la echilibru și nu spune nicăieri că veganismul nu este posibil. Ofer, încă din start, scuze pentru un anumit punct: nu am dorit generalizarea când am dat exemple de vegani care nu se comportă normal, voind a impune peste tot alegerea lor, arătând poze dramatice, promovând până și interzicerea vaccinurilor, printre altele. Știu sigur că nu toți veganii sunt așa. Voi analiza niște chestiuni, plecând de la reacțiile pe seama materialului.

Mi s-a spus că American Dietetic Association îndeamnă la vegetarianism (cu forma de veganism inclusă) și mi s-a trimis un sumar de articol publicat în 2009 și acceptat de PubMed. Poziția acelei asociații se bazează pe un studiu care arată că o dietă vegetariană pare să fie răspunzătoare pentru incidențe mai mici ale bolilor cardiovasculare, ale diabetului de tip II, ale anumitor cancere, dar adepții acestei conduite alimentare trebuie să aibă mare grijă la aportul de calciu, fier, proteine, zinc, vitamina B12 (aici). Adică exact ce am afirmat eu.

Prestigioasa publicație The New York Times trage un semnal de alarmă (articol aici) despre legăturile materiale ample dintre American Dietetic Association (și-a schimbat numele în Academy of Nutrition and Dietetics în 2012) și corporații precum Coca-Cola, Mars, McDonald’s. Asta ca să vedem interesul lor pentru sănătate. Mai mult, asociația are înregistrați nutriționiști, nu medici. Vă invit să citiți primul răspuns de aici, e destul de relevant. Huffington Post relatează de asemenea situația acestei asociații (aici). Am terminat cu această organizație și pozițiile ei.

Cineva mi-a trimis exemplul lui Kim A. Williams, cardiolog care a fost Președinte al American College of Cardiology din 2015 până în 2016. Williams a trecut la veganism din 2003 și, permițându-și declarații total deplasate care împărțeau medicii în vegani sau ignoranți, a născut mari controverse în lumea medicală și a părăsit fruntea ACC. E interesantă povestea lui Williams și cred că e cazul că plonjăm mai adânc în ea. A trecut la veganism, îngrijorat că avea colesterolul LDL 170 mg/dl. Voia să-l scadă prin dietă (discutabil, majoritatea medicilor știu astăzi că aportul exogen de colesterol contează puțin și variabil în nivelurile serice de LDL-cho) și, după șase săptămâni, a observat că ajunsese la 90 mg/dl. Tot el spune că exemplul lui nu poate funcționa la toți oamenii și că, probabil, alți factori au contribuit la această scădere. The New York Times a publicat un articol excelent despre asta aici.

Cele mai multe studii care arată beneficiile unei diete vegetariene acceptă un lucru: mulți vegetarieni se lasă de fumat, fac exerciții fizice în mod regulat, minimalizează stresul prin diverse strategii. Adică, sintetizând, e greu să faci legătura între cauză și efect; nu poți susține că vegetarianismul e singur răspunzător de toate beneficiile. Un sumar aici, din The Lancet. Sunt lucruri pe care le știm de mult timp și noi, medicii, recomandăm întotdeauna renunțarea la fumat, o activitatea fizică optimă chiar și după infarct miocardic acut, un management serios al stresului, precum și o alimentație echilibrată.

Nu produsele de origine animală constituie răul absolut care stă la baza bolilor cardiovasculare. Studii serioase (unul aici) trag semnale de alarmă despre cât contează nivelurile de carbohidrați, alimentele precum făina rafinată sau aportul de zahăr în afectarea coronariană și implicit mortalitatea de cauză cardiovasculară din Statele Unite. O dietă care include zahăr, făină, carbohidrați din numeroase surse poate fi considerată vegană, dar automat nu va fi una sănătoasă.

Este crucială următoarea idee: să presupunem că avem un vegan cu o dietă impecabil construită, care își ia absolut toate elementele în mod corect din alimente vegetale. Pe lânga asta, el este sedentar, fumează, are frecvent episoade depresive. Îl comparăm cu un om care consumă și carne în mod rațional, dar nu fumează, face sport frecvent, are un status psihic foarte bun. Comparându-i cu analize sangvine, ecografie de carotide (plăcile ateromatoase aici indică de regulă și existența afectării coronariene) și endpoint-uri cardiovasculare într-un follow-up lung, lucrurile vor fi clare.

Un adept al veganismului mi-a spus că, printre altele, dieta lui poate vindeca un cancer. Să fie totul clar, odată pus un diagnostic corect de cancer, nu există nicio dovadă științifică despre vreun efect pozitiv al alimentației în evoluția acelui cancer.

“Veganismul este o opţiune greşită, ca orice atitudine extremă. Oamenii nu au două (sau 4) stomacuri ca erbivorele, ei au fost vânători şi pescari de la începul existenţei lor pe planetă, deci sunt adaptaţi să digere carne şi proteine animale. În afară de asta, proteinele animale sunt construite din aminoacizi esenţiali (pe care corpul nu îi poate fabrica) în timp ce proteinele vegetale au mai ales aminoacizi neesenţiali (care nu se sunt neapărat necesari, iar când avem nevoie îi putem obţine din alte surse de azot)

Simona Tivadar

Am primit referințe la homeopatie, când toate vocile care contează cu adevărat știu că homeopatia este ZERO și medicina actuală nu-i recunoaște niciun merit. În medicina modernă lucrăm cu doze excelent setate pentru a obține efect terapeutic, nu cu un kilogram de extract din nu știu ce plantă din care faci ceai și te aștepți să te vindeci. Citiți aici un material despre efect pe 0 din 68 de afecțiuni al homeopatiei.

Dr. Simona Tivadar, medic primar diabet și boli de nutriție (medic, nu nutriționist) cu experiență clinică uriașă, spune într-un interviu pentru Ce se întâmplă, doctore?: “Veganismul este o opţiune greşită, ca orice atitudine extremă. Oamenii nu au două (sau 4) stomacuri ca erbivorele, ei au fost vânători şi pescari de la începul existenţei lor pe planetă, deci sunt adaptaţi să digere carne şi proteine animale. În afară de asta, proteinele animale sunt construite din aminoacizi esenţiali (pe care corpul nu îi poate fabrica) în timp ce proteinele vegetale au mai ales aminoacizi neesenţiali (care nu se sunt neapărat necesari, iar când avem nevoie îi putem obţine din alte surse de azot). Nu degeaba albumina (din albuşul de ou) e proteina etalon, aşa cum diamantul e etalon între pietrele preţioase. Nu există niciun erbivor mai deştept decât un carnivor (de aceeaşi talie). Ca să nu mai spun că, de când am descoperit focul, ne-au scăzut maxilarele şi dinţii şi s-a făcut mai mult loc în cutia craniană pentru dezvoltarea creierului. Asta nu înseamnă că trebuie să abuzăm de proteinele animale. Omul trebuie să mănânce de toate pentru că e omnivor. Inclusiv multe legume, zarzavaturi, fructe. Fără suplimente de vitamina B12, fier, calciu, veganii sfârşesc prin a se îmbolnăvi grav. Sunt mulţi nutrienţi esenţiali care le lipsesc celor care adoptă acest stil de hrană (inclusiv colesterolul care e baza sintezei lecitinei necesare creierului şi care nu se poate sintetiza din fitosteroli).” Adică aproximativ aceleași idei pe care le susțin și eu în materialul original „Am fost vegan pentru o lună”.

Continui cu un exemplu din cealaltă tabără, pentru că mi se pare extrem de interesant. La o postare de pe Facebook, comentează o doamnă Conferențiar pe nutriție la UMF Carol Davila București. O cheamă Corina-Aurelia Zugravu și mă acuză că vreau numai să ies din anonimat (captură aici). Continuă cu niște remarci și-mi permit să-i pun aici comentariul făcut într-un spațiu oricum public, în Republica: «Nu sunteti nici primul, nici ultimul individ care face astfel de ..”experiente”. Oamenii pot sau nu sa urmeze un anumit model alimentar, scopurile , motivele fiind diferite. Este insa foarte adevarat ca experientele personale nu pot fi generalizate ci, poate, se pot constitui intr-o evidenta anecdotica, ce nu poate fi in orice caz generalizata. Ceea ce ma face totusi sa reactionez este faptul ca sunteti medic. Si intreg articolul, care presupun ca are ca scop sa fie interesant pentru media, dovedeste lipsa de cunostinte in domeniul nutritiei, cunostinte pe care cu certitudine cineva, candva, in cursul pregatirii profesionale, vi le-a oferit. Daca nu, le puteti capata si acum, urmand un curs de perfectionare (chiar am avut unul pe tema respectiva, se poate regasi pe lista cursurilor postuniversitare de pe siteul UMF Carol Davila). Ceva insa imi spune ca sunteti atat de convins de adevarurile absolute pe care le prezentati, incat nu urmariti sa va diversificati cunostintele. Sau poate ca ma insel. Raman insa la parerea mea: puteati expedia totul mai simplu fara atatea scuze. Va place carnea si nu puteti renunta la ea. E ok. Sa lasam argumentele “stiintifice” eronate.»

Doamna conferențiar Zugravu este vegană și nu i-am contestat niciodată alegerea. Pe pagina mea personală, și-a permis să scrie că mi-am dorit ieșirea din anonimat cu acest articol, scriind totul pentru media. Țin să-i mărturisesc că blogul a avut peste jumătate de milion de cititori pe lună încă din 2016 (mă bucură asta, scriu pentru buna informare a oamenilor, într-un maldăr de site-uri care promovează tâmpenii) și oricum este lipsit de orice respect să faci asemenea declarații, fără nicio salbă de date semnificative despre omul pe care îți permiți să-l etichetezi. A concluzionat dumneaei că-mi place carnea și cu asta, basta. La o căutare simplă, am găsit această poză, în care doamna Conf. Zugravu apare cu brandul Herbalife în spate, pus de FTC să plătească 200 de milioane de dolari pentru practici piramidale ilegale. Să nu mai spun despre suplimente – piață haotică de miliarde de dolari, fără efecte benefice pe sănătate, care ar trebui reglementată drastic (suplimentele trebuie recomandate cu dovezi de către medic). Herbalife a avut de-a lungul timpului probleme serioase: nu s-au dovedit efecte benefice, au fost descoperite unele produse contaminate cu plumb (aici), marile organizații respectabile nu au promovat niciodată astfel de produse. Herbalife a folosit efedrină în suplimente, FDA interzicând efedrina (aici). Lista poate continua, nu sunt presupuneri, sunt date clare.

Nu-mi permit sub nicio formă să o acuz de alegerea dietei sau a stilului de viață pe distinsa doamnă Conferențiar Zugravu. Faptul că apare lângă Herbalife pentru mine nu are nicio scuză însă (un om cu facultatea de medicină terminată ar trebui să nu recurgă la așa ceva). Faptul că, după ce eu recomand ca echilibrul și doza să fie prioritare, vine și-mi spune “vă place carnea” este absolut impardonabil. Sau scrierea pentru media, când am descris experiența mea pe blogul meu personal. Între doamna Conferențiar Zugravu (nu apare nicăieri că e medic în diabet și boli de nutriție, dar apare că e expert herbalife…) și doamna medic primar în diabet și nutriție Tivadar, dați-mi voie să o aleg pe cea din urmă.

Am spus că, în istoria omului, pereții grotelor erau pictați cu animale. Iată un studiu despre consumul de carne și rolul acestuia în evoluția omului sau unul despre începuturile consumului de carne. Am spus că există și studii care arată rate mai mari de afectări de tip depresie sau anxietate la vegetarieni (aici). Sau că populații de vegetarieni au avut risc crescut de cancer sau boli de inimă prin mutații ADN (aici). Sigur, nu sunt aceste materiale hotărâtoare, dar merită expuse, pentru echilibrare.

Am expus logic în primul articol că omul e omnivor prin construcția sa și, dincolo de asta, alegerile sunt alegeri. Că vegetarianismul cu toate derivatele sale sunt posibile până la urmă, eu am spus-o clar și nu am obligat pe nimeni să mănânce și carne.

Oana Geambașu, fost consilier în cabinetul ministrului Vlad Voiculescu, îmi atrage atenția că articolul original nu conține trimiteri spre studii și nu pot să-mi dau cu părerea pe tema asta, de parcă 1) a fi medic în România înseamnă automat un biet dat cu părerea și 2) o experiență personală și niște explicații de bun simț nu trebuiau să apară în spațiul public. I-am explicat frumos că îi respect părerea și iată, acum are și studii, precum și părerea unor specialiști.

În munca mea de medic prin numeroase spitale din București, nu am întâlnit niciun medic specialist, primar, Profesor Universitar care să promoveze veganismul. Am interacționat cu sute de medici cu multă cultură medicală și enormă experiență clinică. Nimeni nu a susținut veganismul și mulți sunt titani ai medicinei. Cei alături de care am participat la prezentări, la rezolvări de cazuri, la orice vreți, susțin caracterul omnivor al speciei umane și recomandă echilibru în dietă, un consum mic de carne, sport, evitarea alcoolului după anumite cantități, categorica evitare a fumatului. Noi recomandăm, nu impunem nimic. Mare atenție la această formulare.

Recomand o dietă echilibrată, cu cantități raționale de carne albă sau pește, ideal din surse cunoscute. Cât mai puțină carne roșie (sunt studii pe anumiți compuși, a se vedea recomandare și aici). O dietă bogată în zarzavaturi, ceva fructe, cantități mici de semințe. Asta se completează cu activitate fizică, cu un trai în atmosferă relaxantă, cu socializare, cu evitarea fumatului, cu un somn bun. Recomand, nu impun.

Notă importantă. Am expus asta și-n primul articol: faptul că industria tratează animalele cu cruzime e condamnabil. La fel, orice cruzime asupra oricărui animal este strigătoare la cer. Creșterea brutală folosind orice mijloace pentru a produce mai multă carne e respingătoare și trebuie aduse rapid modificări pentru a reglementa totul. Dacă veganii aleg să fie așa pentru a nu face rău animalelor, e lăudabil, însă nu trebuie să neglijăm faptul că traiul în societatea actuală înseamnă izgonit și omorât animale sălbatice pentru culturi inclusiv de orez sau cocos, destinate oamenilor; lista poate continua aici cu multe exemple.

Omul este prin construcția sa omnivor și trebuie să mănânce carne, zarzavaturi, fructe, semințe, totul în doze potrivite; restul e pură alegere, adaptare după voința fiecăruia. Trebuie să ne respectăm alegerile.

După miile de comentarii pline de acuze, îmi permit să las aici o părere:

Felul în care te comporți sau vorbești cu un om, folosind cuvinte deplasate, jigniri cu duiumul și etichete puse fără nicio noimă, arată mai multe despre tine decât despre omul respectiv.

Când vom deprinde arta conversației civilizate, cu multă decență și respect, fără analize superficiale, fără jigniri gratuite, vom putea spune că suntem capabili să ne înțelegem ca oameni și să trăim frumos, unii lângă alții, indiferent de afinitățile politice, religioase, alimentare.

Încă aștept acea clipă, momentan e haos, mai ales pe internet.

Articol publicat pe blogul autorului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Maya check icon
    Articolul este putin agresiv, incrancenat la adresa veganismului. Posibil din cauza hormonilor de stres din carnea pe care o comsumati. Vorbind de asta, aveti idee ce sunt? Cum un animal crescut in abator si omorat in conditii absolut groaznice are organismul plin de hormoni de stress, pe care in plus ii elibereaza din plin in momentul in care stie ca urmeaza sa fie omorat? Hormonii acestia ajung in farfuria dvs, si automat, in organismul dvs. Ati spus ceva si de habitatul natural al animalelor care este distrus de culturile de grane - corect este, dar acele culturi imense sunt in mare parte construite pentru a hrani animalele din abatoare, nu oameni. Daca ne mai gandim si la apa care este folosita pentru aceste culturi, si ca pentru o bucatica de friptura sunt folositi mii de m3 de apa, parca ceva nu se leaga. Ati vorbit si de oamenii pesterilor... un exemplu des folosit de carnisti, dar nefondat de nici o dovada istorica, este pur si simplu un argument la fel de slab ca majoritatea folosite de dvs in articol. Mancati carne de animale care va "ofera" proteine, intrebarea mea este, animalele alea de unde si iau proteinele si fibrele si etxlc, nu cumva din plante? Pentru ca majoritatea animalelor mancate sunt ierbivore, nu vad in marketuri tigrii, lei sau hiene, este posibil oare sa mancati intermediarii in loc de sursa directa de hrana? Eu zic ca da. In urmatorii 40 de ani, daca oamenii vor cosuma carne in acelasi ritm, vom avea 2 alegeri, plante sau gandaci. Informati va putin mai bine deoarece daca am avea o discutie fata in fata, din pacate pt dvs, ati fi nevoit sa ascultati o multitudine de argumente logice, bazate pe dovezi stiintifice in timp ce ale dvs s ar termina relativ repede.
    • Like 1
  • Sorin check icon
    Chiar daca stilul articolelor poate sa para usor agresiv, ele sunt bine scrise si cine poate si vrea sa inteleaga mesajul lor sigur o va face; pentru ceilalti sunt oricum inutile. Trecand peste faptul ca si eu consider ca, din punct de vedere anatomic si fiziologic, nu ne-am schimbat substantial in ultimele 5-10.000 de ani (si nicio specie nu o face), omul nu este structurat pentru un regim extremist, unilateral, din niciun punct de vedere. Natura a decis sa ne ofere sanse multiple si posibilitatea unui regim complex si variat, dar reversul e ca - pentru bunul mers al lucrurilor - oamenii chiar ar avea nevoie de un regim alimentar cat mai divers. Secretul unei vieti bune consta in genral in echilibru, si mai ales in dozaje, conteaza mai putin ce mananci decat cat mananci. Alegerea unei diete exclusiv vegetariene nu e imposibila, dar e dificila si, mai ales, e dificil de sustinut in bune conditii. Poti obtine proteinele de care ai nevoie, si calitativ si cantitativ, din plante, dar doar cu un regim foarte divers si utilizand combinatii complexe. Mie personal mi se pare mult mai nociv sa apelezi la tot felul de "facaturi" zise "vegetale" dar pline de chimicale, sau sa fumezi ori sa bei alcool din greu (sunt tot vegetale, nu?) decat sa manaci unele produse animale, macar din cand in cand. Si - fara sa-i critic in vreun fel pe cei ce aleg calea vegetariana - as mai vrea sa atrag atentia asupra unor lucruri care nu s-au spus pana acum. Se zice ca regimul vegetarian te protejeaza de boli cardio-vasculare si de cancer (mai ales de colon, prin fibre), dar eu am vazut destui care au murit de infarct sau alte complicatii cardiace (necongenitale) inainte de 50 de ani sau putin dupa, multi din ei avand un IMC si un aspect general foarte bune; de asemenea am vazut si cazuri de cancer de colon (si toate au mers prost) tot pe la 50 sau mai devreme la vegetarieni. Asa cum spune si autorul articolului, sunt mai multi termeni in ecuatie, dieta e doar unul din ei si nu obligatoriu cel mai important, pentru ca stressul si dezechilibrele psihice pot conta mult mai mult. O dieta functioneaza doar atunci cand este asociata unui regim de viata si este pe deplin asumata, constient, voluntar si motivat, fara a fi ea insasi un factor de stress. O schimbare de dieta trebuie asociata unei schimbari in stilul de viata si, pe cat posibil, e bine sa nu se produca brusc, ci lent, pentru a permite organismului sa se adapteze. Orice schimbare brusca nu face decat sa induca un stress major si sa activeze toate mijloacele de aparare si de reactie, care vor sabota in mare parte eforturile si le vor condamna la esec.
    • Like 0
  • Frumos articol. Echilibrat, documentat. Dar cu fanaticii nu te poti intelege.
    • Like 0
  • pfff, pare să vă fie imposibil să nu atacați pe cineva, să nu ridiculizați ceva, dacă nu veganii în general, atunci pe dna X în particular, habar nu am pe cine reprezentați (sau dacă reprezentați) și nici nu mă interesează, dar tot aștept un articol scris cu bunăvoință (și v-am citit deja două fără succes); Nu aveați cum să fiți „vegan” că nu aveați recuzita necesară, bașca „filosofia” aferentă. Ați fost o struțo-cămilă mulțumită să constate că se simte mai bine dacă mănâncă carne ... Câte nuanțe s-au pierdut în toată dezbaterea asta, ce păcat... M-aș fi așteptat să spuneți măcar cât e de complicat să fii vegan, ați ales să considerați că, de fapt, nu e ceva rea serios, așa un fel de filosofie, zău că nu știu dacă să râd sau să plâng. Alegerea alimentară e o opțiune în mare măsură personală și că nu este chiar ușor să fii vegan, în primul rând că lipsesc produse indispensabile ok și la prețuri decente, pentru toate imitațiile de aripi de pui si de cârnați, aici sunt cu totul de acord... (bașca mai lipsesc și pantofii compatibili care să fie de calitate și la prețuri accesibile, de exemplu). În fine în acest al doilea articol păreți să o fi lăsat mai moale cu unele absurdități din prima parte. Ok, veganii sunt carențați în vitamina D, dar e absurd să lași să se înțeleagă că o alimentație e echilibrată doar pentru că include carne, e un pic mai complicat decât atât. Este amuzant că țineți cu atâta înverșunare să aveți dreptate, păcat, era un subiect interesant, mai ales tratat de un medic. Poate mai încearcă cineva...
    • Like 2
    • @ Daniela Simionescu
      Aveti perfecta dreptate.Timp de 15 ani ,am avut un regim alimentar controlat,doi ani chiar nu am mincat nimic trecut prin foc.Asa mi-am rezolvat probleme grave la sin.Dar acest mod de viata este scump.Trebuie sa alergi dupa produse curate,sa-ti cauti surse sigure si nu mai spun de bani.In aceste circumstante,aveam colesterolul in jurul valorii de 230.M-am documentat,medici din strainatate suneau in urma unor cercetari ca limita corecta maxima ar fi la 250.M-am dus totusi la medic.M-a luat la rost, ca nu trebuie sa maninc :carne grasa,unt,smintina etc,mentionind ca de aceea am colesterolul foarte mare.Dupa ce l-am lasat s a ma certe vreo jumatate de ora,i-am spus ca de ani buni aceste alimente sunt o raritate in meniul meu.Facind fete,fete, cu ciocul mic,desi pina atunci se ratoise la mine imi spune ca atunci este genetic.Urmarea,medicamente care au avut efecte asupra altor organe,care au adus alte medicamente si tot asaNenorocirea a fost ca am iesit la pensie,preturile au explodat si nu am putut sa-mi mai achizitionez produse de buna calitate ci de prin supermarcheturi.Si acum joc in echipa trusturilor farmaceutice!
      • Like 0
  • Si eu timp de 3 luni....
    • Like 0
  • Vegan este cuvant indian vechi, pentru vanator si pescar prost care nu stie sa faca focul.
    • Like 2
  • golan check icon
    Foarte oportuna reactia si tonul folosit. Din punctul meu de vedere, ai raspuns criticilor pertinente si de data asta acoperit de studii stiintifice si nu doar de exemple anecdotice. Ce nu inteleg multi este importanta echilibrului si cat de dificile sunt de atins acele observatii pe care le ridica toate studiile legate de o alimentatie vegana completa. Efectiv nu s-a inteles mesajul. Reiterez o alta invitatie care a venit ca reactie la articolul precedent: ar fi util o continuare a experimentului anterior prin corectarea deficientelor din alimentatie din sursele potrivite (pentru a arata care ar fi fost alternativa omnivora si echilibrata).
    • Like 1
  • check icon
    Rareori am vazut mai multa siguranta de sine precum in comentariile pe tema aceasta.
    Oamenii stiu sigur ca veganismul e zero barat, daunator, ba dimpotriva, ca e rupt din soare si singura solutie magica la toate. Oamenii stiu sigur ca homeopatia e zero sau dimpotriva ca e viitorul luminos al omenirii.
    Oamenii stiu sigur intotdeauna cate ceva.
    Dupa 21 de ani de practicat medicina eu unul stiu sigur ca nu prea exista certitudini in medicina.
    Medicina moderna functioneaza pe principiul medicinii bazate pe dovezi. Asta de fapt inseamna statistica, adica un anumit fenomen se petrece asa in atat la suta din cazurile studiate (NB, nu din cazurile existente, ci din cazurile studiate). Din fericire, ultimii ani arata o desteptare a medicilor, care discuta tot mai des despre conceptul medicinii bazata pe dovezi ajustata la pacient. De ce? Pentru ca statistica e un instrument excelent cand e vorba de politici de sanatate, de estimari, dar nu are decat o valoare orientativa, predictiva, cand discutam despre un caz concret.
    Este omul omnivor? Anatomia si fiziologia omului ne arata ca da, omul este omnivor. Nu suntem croiti dupa conceptul ierbivorelor, deci nu suntem construiti ca sa ne hranim doar cu vegetale. Nu suntem croiti nici dupa modelul carnivorelor, deci evident nu putem manca doar produse de origine animala. Suntem croiti dupa modelul omnivor, si nu suntem singurii asa, deci este evident ca mama natura ne-a oferit variante. Sigur, exista si se tot aduce in discutie conceptul de aminoacizi esentiali, dar acest subiect e prea comun ca sa mai pierdem timpul cu el, adeptii alimentatiei cu carne vor aduce mereu tema in discutie, iar cei ai vegetarianismului ne vor explica de fiecare data ca exista oameni care nu mananca deloc carne deci... (as putea sa le atrag atentia ca acele comunitati la care tot fac referinta au un alt mod de viata, si consuma o hrana diversificata altfel, ca a consuma carne nu e identic cu a consuma produse de origine animala - dar ce folos... oamenii nostri stiu...).
    In fine, ca sa nu ne mai lungim, intotdeauna mi-au placut oamenii care nu mai au indoieli si care sunt siguri pe opiniile lor. Ma rog, candva am citit undeva, nu mai stiu unde, ca doar prostii sunt siguri, dar asta e o obraznicie si, desigur, nu putem fi de acord. Nu?
    • Like 8
    • @
      Ba da. Exact asa stau lucrurile. In toate. Ați văzut filmul "idiocracy" ?
      • Like 2
    • @ Danescu Cristina
      Vrei sa spui documentarul Idiocracy, nu?
      • Like 0
    • @
      Vad ca esti foarte sigur de ceea ce spui in eseul tau
      • Like 0
  • Irina P check icon
    Total gresita parerea in ceea ce priveste cancerul si dieta. Am reusit sa salvez oameni cu cancer in cel mai avansat stadiu, cu diabet, miopie, alopecie,etc, doar facand o recomandare personalizata cu o dieta stricta, vegetariana si cate un ceai. Ghiciti ce, cei cu cancer traiesc bine merci, cei care nu vedeau sa citeasca decat cu ochelari acum vad fara, etc.
    Cea mai de bun simt logica si cea mai simpla totodata, ne arata ca dieta de la Adam si Eva e cea mai indicata, oamenii au inceput sa manance carne ulterior, din cauza firii lor razvratite.
    Despre ADN-ul nostru si cum codifica toate substantele pe care le ingeram nu vb nimeni, nimeni nu mentioneaza ca ADN-ul poate fi reparat si cum altfel decat printr-o alimentatie sanatoasa?
    • Like 2
    • @ Irina P
      check icon
      Tot respectul fata de experienta dumneavoastra. Dar...
      Daca pornim discutia de la Adam si Eva, atunci trebuie sa stiti ca biserica prevede posturi. Posturile sunt acele zile din an in care nu se consuma produse de origine animala. Ca atare, discutia pornind de la conceptul Adam si Eva arata foarte limpede cum abtinerea de la produse de origine animala este recomandata doar in anumite zile ale anului.
      Daca incercam sa discutam in registrul ADN, omitand partea cu Adam si Eva, atunci chiar as dori informatii suplimentare despre cum reuseste organismul uman sa sintetizeze aminoacizii esentiali din verdeturi.
      • Like 2
    • @ Irina P
      check icon
      Foarte tare! nici Isus n-a reusit atatea!
      • Like 4
    • @
      Irina P check icon
      Isus a facut minuni, medicina e o stiinta totusi:)
      • Like 1
    • @
      Irina P check icon
      Cu drag si cu respect va zic, in primul rand nu as vrea sa fiu inteleasa gresit, nu sunt un guru al veganismului si nici nu am vreo problema cu cei care consuma prod de orig animala.
      Studiile personale si ale oamenilor de stiinta arata cum consumul de hrana animala provoaca imbatranirea celulara si predispune mai mult la boli degenerative.
      In acelasi timp, nici veganul si nici omnivorul nu este scutit de boli, daca nu are un echilibru in toate.
      Cat despre aminoacizi, ni-i putem procura din hrana vegetala, cantitatea zilnica de proteine pe care trebuie sa o consumam nu e chiar atat de mare. E ca si cu vit B12, pe care o produce flora microbiana, care daca e alterata, normal ca nu isi mai face treaba si solutia pe care o gasim la indemana este carnea.
      Cat despre Biblie si carne, Biblia are un capitol, in Levitic 11, in care se recomanda ce carne e mai sanatoasa de consumat, deci Divinitatea nu ingradeste in niciun fel consumul de hrana animala.
      E bine totusi ca dincolo de toate avem liberul arbitru si traim in era informatiei.
      • Like 2
    • @ Irina P
      check icon
      Permiteti-mi va rog un scurt comentariu. Un citat dintr-un blog luat la plezneala:
      In ceea ce priveste unitatile structurale ale proteinelor - aminoacizii - acestia se impart In functie de capacitatea organismului de a-i sintetiza in:
      - aminoacizi neesentiali sau dispensabili - sunt aminoacizi care pot fi sintetizati de catre organism; ca aminoacizi neesentiali identificam: acid aspartic, acid glutamic, alanina, arginina, asparagina, cisteina, glicocol sau glicina, glutamina, ornitina, prolina, serina, taurina si tirosina;
      - aminoacizi esentiali sau indispensabili - sunt aminoacizi care nu pot fi sintetizati de catre organism; ca aminoacizi esentiali identificam: fenilalanina, izoleucina, leucina, lisina, metionina, treonina, triptofanul si valina; histidina este partial esential (este esential pentru copii cu varsta sub 1 an).
      Pentru ca organismul uman sa poata sintetiza si utiliza in mod eficient proteinele, este necesara prezenta tuturor aminoacizilor in proportii corespunzatoare, absenta unui aminoacid perturband asimilarea altor aminoacizi. De asemenea, desi toate proteinele sunt constituite din aceiasi 22 de aminoacizi, ele sunt diferite si au functii diferite.
      In functie de valoarea biologica - conferita de proportia de aminoacizi esentiali - exista trei categorii de proteine:
      - proteine complete - acest tip de proteine contin intr-o proportie suficienta aminoacizi esentiali, putand fi capabile de a mentine tesuturile in stare de integritate si a asigura o dezvoltare normala; aceste proteine se gasesc in oua, carne si lapte;
      - proteine partial complete - aceste proteine pot mentine viata, dar le lipsesc intr-o masura importanta aminoacizii care sunt necesari pentru asigurarea cresterii (gliadina din cereale);
      - proteine total incomplete - acest tip de proteine nu pot reface tesuturile care se reinnoiesc permanent, nu pot asigura mentinerea vietii si cresterea normala (gelatina si zeina din porumb).
      Cam atat. E corect ce scrie autorul blogului.
      Ideea cam asta e cu aminoacizii esentiali, organismul are nevoie de ei si nu e capabil sa ii produca singur. In absenta lor se gasesc desigur solutii, dar sunt solutii imperfecte... In fine, cred ca e destul pe marginea acestui subiect, daca va preocupa sunt sigur ca puteti gasi informatii suficiente in orice tratat de biochimie.
      Spuneti ca e nevoie de echilibru in toate - sunt perfect de acord. De fapt, cred ca e morala intregii discutii.
      • Like 1
    • @
      Irina P check icon
      De acord cu dumneavoastra :)
      • Like 3
    • @ Irina P
      Eu nu sunt doctor si nici nu sunt o habotnica religioasa,dar in timpul celor 67 de ani traiti,am inteles urmatorul lucru:cind stiinta va ajunge la cunoasterea manipularii corect a energiei pe care Iisus(si nu numai el) o detinea,atunci o sa spun si eu ca medicina este o stiinta totusi.Deocamdata este o bijbiiala.Eu sunt beneficiarul acesteia.Intr-un an am schimbat de mai multe ori formula de tratament.Fara un rezultat notabil in bine Despre efectele adverse ale medicamentelor nici nu mai pomenesc si nici de afectarea altor organe supuse la toxicitatea lor!Dar medicina este o stiinta totusi,nu-i asa!
      Un cautator asupra energiilor, despre care faceam vorbire mai sus,a contactat acum 10 ani un maestru al medicinei,mare academician,cu zeci de carti scrise ,carti dupa care invatau majoritatea studentilor.Cautatorul l=a rugat sa binevoiasca sa-i aprobe sa faca niste cercetari,total neinvazive ,asupra pacientilor dumnealui.Raspunsul afost :si eu, ba ,cum s-a justific apoi toate aceste carti si toti anii mei de doctor?
      • Like 0
    • @ Filimon Luminita
      Irina P check icon
      Stimata doamna, din moment ce suferiti de o afectiune sau mai multe, medicina prin studii peste studii, va vine in ajutor cu medicamente pentru tratarea efectelor bolii.
      Ceea ce nu face medicina de multe ori, nu gaseste cauza unei afectiuni, sau se ofera un raspuns general, ati mancat multe grasimi, ati fost sedentara, ati fost stresata, etc, e doar un exemplu simplu bineinteles.
      Medicamentele au efecte adverse de cele mai multe ori, iar ADN-ul nostru le codifica ca pe subst toxice pentru corpul nostru asa ca medicamentele va fac bine intr-o anumita masura.
      Nutrigenetica sustine ca daca putem influenta intr-o mare masura starea noastra de sanatate, o putem face prin alimentatie intr-o proportie de 54% ( restul reprezinta mostenirea genetica, factorii ambientali, tratamentele medicale)
      Va inteleg perfect, medicina prin tratament medicamentos nu va va vindeca definitiv si va da gres de multe ori, dar e mai indicata decat fel de fel de persoane cu energii sau cunostinte limitate in ce priveste organismul uman.
      Eu personal militez pentru o dieta echilibrata si un stil de viata echilibrat, acestea fiind cauza tuturor bolilor. Cel mai bun exemplu il am in familie, tatal meu a invins cancerul prin dieta vegetariana si un spirit optimist si are aceeasi varsta ca si dumneavoastra iar celulele canceroase au disparut definitiv.
      Ideea e ca daca ne refacem ADN-ul, ne refacem si organismul. Si cu ce se ,,hraneste,, ADN-ul? Cu fosfati care sunt reglatorii de functii ( aici intra apa + legume + fructe ), glucide care ne furnizeaza energia ( aici intra cerealele + tuberculi ) si din proteine care sunt constructorii organismului ( aici intra leg uscate precum fasole, linte; fructe seci, oleaginoase, precum nucile si prod de orig animala )
      Consumate intr-o proportie echilibrata ( 50% din prima grupa, 30% din a doua si 20 % din ultima) la fiecare masa si gatite corect va veti ameliora starea de sanatate.
      Produsele imbuteliate, cu aditivi, conservanti, coloranti, indulcitori produc mutatii in corp si ne imbolnavesc mai devreme sau mai tarziu.
      Si daca imi permiteti sa va dau un sfat, nu combinati fructele si dulciurile cu mancarea, asta va scuteste de cel putin 400 afectiuni si daca consumati lapte, la fel, laptele combinat cu fructe si cereale cum facem multi dintre noi produce o fermentatie care duce la o multime de boli.
      Si incercati sa fiti optimista si sa nu aveti temeri sau factori stresori, stresul ne face la fel de mult rau ca o alimentatie proasta.
      Si nu in ultimul rand, parerea medicului e cea mai importanta cand vine vorba de sanatate.
      Va doresc zile senine, cu sanatate din belsug!


      • Like 0
    • @
      Sa vedem si noi sursele studiilor stiintifice si autorul, te rog, sa dai copy paste de undeva e la indemana oricui.
      • Like 0
    • @
      Daca tot esti pasionat de aceast aspect al nutritiei, iti recomand o carte nmita "The China Study " din 2013. Cartea se bazeaza pe un experiment: In 1983 two villages were chosen at random in each of 65 rural counties in China, and 50 families were chosen at random in each village. The dietary habits of one adult member of each family were examined—half male, half female—and the results compared to the death rates in those counties from around 48 forms of cancers and other diseases during 1973–75.[9]
      • Like 1
    • @
      Daca tot esti pasionat de aceast aspect al nutritiei, iti recomand o carte nmita "The China Study " din 2013. Cartea se bazeaza pe un experiment: In 1983 two villages were chosen at random in each of 65 rural counties in China, and 50 families were chosen at random in each village. The dietary habits of one adult member of each family were examined—half male, half female—and the results compared to the death rates in those counties from around 48 forms of cancers and other diseases during 1973–75.[9]
      • Like 1
    • @
      Daca tot esti pasionat de aceast aspect al nutritiei, iti recomand o carte nmita "The China Study " din 2013. Cartea se bazeaza pe un experiment: In 1983 two villages were chosen at random in each of 65 rural counties in China, and 50 families were chosen at random in each village. The dietary habits of one adult member of each family were examined—half male, half female—and the results compared to the death rates in those counties from around 48 forms of cancers and other diseases during 1973–75.[9]
      • Like 1
  • Incep prin a va cita; ”Încă aștept acea clipă, momentan e haos, mai ales pe internet”. Asteptati degeaba, si da, a-ti sesizat esenta, amplitudinea fenomenului este problema. De fapt, tot ce se intampla in lume la aceasta ora, pleaca de la lipsa de Credinta si Lepadarea de Dumnezeu. De multe ori observ copii dusi de parinti la biserica si realizez ca asa trebuiesc crescuti toti copii. Oamenii de maine, au nevoie de TOTUL pentru a se descurca in viata, Credinta, familie, sanatate, afectiune, educatie, cultura. Toate acestea ne configureaza ca oameni, mai tarziu, in viata. Carentele se vad ulterior, cu ochiul liber. Ma gandesc la copii crescuti de parintele Nicolae Tanase si la ceea ce le lipseste. Sau la cei care dau vina pe altii, pentru orice. Stau si ma gandesc, ce traseu ar fi urmat viata mea, daca unul dintre parinti m-ar fi dus la biserica de mic, sau mi-ar fi pus Biblia in mana. Acolo, Dumnezeu a spus:”V-am dat voua, toata iarba campului cu floarea si samanta ei”. Inceput bun pentru o viata sanatoasa. In extremis, la nevoie, a trebuit sa caut, sa gasesc ceva. O mana ”nevazuta” ma calauzit si mi-a oferit inca o data sansa de a alege. Multumesc lui Dumnezeu. Renuntarea la fumat, regimul vegetarian si naturist in mare parte, terapia japoneza cu apa, Valeriu Popa, Angela Pop, Colin T. Campbell, Johanna Budwig, Gerson, Ghunter si multi, multi altii. Sfera cunoasterii este nelimitata, ea se largeste pe masura ce cauti si gasesti raspunsuri. Pentru asta, este nevoie ca omul sa-si tina mintea deschisa, fara naivitate si in cunostinta de cauza. Educatia primita in familie si studiile ulterioare ajuta in decelarea adevarului de minciuna. Si eu, ca Toma, nu cred decat ceea ce vad. Din ceea ce a-ti scris domnule doctor, mi-am permis sa extrag cateva, le-as numi precizari, la care eu as adauga, pe aici, pe acolo, cate ceva.
    .......Sunt lucruri pe care le știm de mult timp și noi, medicii, de acord - v-ati gandit insa si la cate lucruri nu le stiti tot de mult timp?
    .......Să fie totul clar, odată pus un diagnostic corect de cancer, nu există nicio dovadă științifică despre vreun efect pozitiv al alimentației în evoluția acelui cancer – si daca cineva ar produce aceea dovada, a-ti avea puterea sa o acceptati? Realizati ca asta poate sa insemne oprobiul lumii medicale....
    .......În medicina modernă lucrăm cu doze excelent setate pentru a obține efect terapeutic, nu cu un kilogram de extract din nu știu ce plantă din care faci ceai și te aștepți să te vindeci -”Daca nutritia ar fi mai bine inteleasa, preventia si tratamentele naturale ar fi mai acceptate in comunitatea medicala, nu am turna atat de multe medicamente toxice si potential letale in trupurile noastre, in ultima faza a bolii”. Traducere personla, Colin. T. Campbell – The China Study

    Între doamna Conferențiar Zugravu (nu apare nicăieri că e medic în diabet și boli de nutriție, dar apare că e expert herbalife…) și doamna medic primar în diabet și nutriție Tivadar, dați-mi voie să o aleg pe cea din urmă.
    Personal, dati-mi voie sa aleg a avea un cu totul alt punct de vedere

    So, what is my prescription for good health? In short, it is about the multiple health benefits of consuming plant-based foods, and the largely unappreciated health dangers of consuming animal-based foods, including all types of meat, dairy and eggs. I did not begin with preconceived ideas, philosophical or otherwise, to prove the worthiness of plant-based diets. I started at the opposite end of the spectrum: as
    a meat-loving dairy farmer in my personal life and an "establishment" scientist in my professional life. I even used to lament the views of vegetarians as I taught nutritional biochemistry to pre-med students.

    Care ar fi indicatiile mele pentru o sanatate buna- Pe scurt, totul are legatura cu consumul hranei pe baza de plante, multiplele beneficii aduse sanatatii si pericolelor in mare masura neevaluate ale consumului de hrana de origine animala, incluzand toate tipurile de carne, lactate si oua. Nu am pornit de la idei preconcepute filozofice sau de alta natura spre a dovedi valoarea dietelor pe baza de plante, vegetale. Am pornit din capatul opus al domeniului ‚ ca un fermier iubitor de carne si lactate in viata personala si un savant al establishmentului in viata profesionala. Am mers pana acolo incat sa ma lamentez de parerile vegetarienilor in timp ce predam biochimia nutritiei studentilor pre med.

    (The China Study, The Most Comprehensive Study Of Nutrition Ever Conducted)


    Aveti aici si parerea unui DOCTOR.

    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult