Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„- Dacă ne atacă rușii, cine-o să ne apere?” Câteva legende și realități despre Armata României

Armata României

Foto: Inquam Photos

Un fapt simplu: Armata României e alcătuită din români. O mie de fente stilistice nu ne vor aduce vreodată mai aproape de acest adevăr: acela că armata noastră e alcătuită integral din cetăţeni români.

Ea NU este a Marii Britanii, nici a Germaniei, nici a Camerunului: e a României. Pe ea o avem, cu ea defilăm. La parade şi în misiuni. În ţară şi afară. Cu tehnica pe care o avem. Cu militarii care o formează.

Pentru a-i descifra funcţionarea, nu-ţi trebuie o hartă întortocheată care să te conducă spre sufletul militarului: e suficient să te uiţi la orice român din jurul tău. Peste sufletul şi caracterul acelui român torni doze variabile de disciplină şi rigiditate cazonă. Nişte regulamente militare şi câţiva ani de pregătire specializată pe o anumită armă. Rezultatul este militarul român. Unii cred că şi-au găsit aici vocaţia, alţii, siguranţa zilei de mâine, alţii bâjbâie. Sunt femei şi bărbaţi. Absolvenţi de liceu şi instituţii militare şi, în acelaşi timp, civili ajunşi militari. Pe fiecare i-a împins zeci de motive în această direcţie. În timp, la fel ca restul românilor, ajung părinţi, fac rate pentru locuinţă şi maşină, caută să-şi petreacă concediile în Grecia, Turcia şi la bulgari şi să-şi asigure un trai decent. Salariul lor (contrar dezinformărilor constante din mass-media, care arată obsesiv spre veniturile din vârful – irelevant pentru ansamblu – al icebergului aparatului militar) e cel al unui român obişnuit. Unii renunţă pe parcurs la cariera militară şi se reorientează (de bine ce-i aştepta, jumătate din colegii mei de promoţie şi-au dat demisia la nici un an de la absolvire), alţii ajung dezamăgiţi de sistem, o parte se încăpăţânează să-l schimbe şi îmbunătăţească. 

E ceea ce se întâmplă în orice sistem din România, fie că vorbim de educaţie, sănătate sau apărare.

Însă a devenit o modă astăzi, ce s-a accentuat de la izbucnirea războiului din Ucraina, să se ridiculizeze tot ce are legătură cu Armata României. La tot pasul dai peste inidivizi şi chiar grupuri ce caută o evadare din propria furie nevrotică găsind tare şi neajunsuri în tot ceea ce nu respectă înaltele lor standarde de profesionalism şi excelenţă. Le e ruşine cu Armata României, la fel cum le e ruşine cu România.

Cu vocea acordată la nelipsitul timbru omnisciento-lăutăresc, ei susţin sus şi tare că, în caz de război cu ruşii (marota noastră seculară), militarii se vor purta precum străbunicii la Turtucaia, care au dat bir cu fugiţii la cele dintâi ciocniri serioase cu austriecii şi germanii. Ei prognozează triumfalist că nu va rămâne picior de român în ţară, că toţi îşi vor lua tălpăşiţa. De asemenea, îţi explică cât de uşor era, în Primul Război Mondial, pentru elita de atunci să trimită ţăranul la moarte pentru „ţară” sub promisiunea că i se va da pământ şi cât de greu le va fi azi hienelor noastre politicianiste să-l prindă pe hipster în capcană cu un gen similar de momeli. Motivul e că astăzi nimic din ce se află în România nu mai aparţine românilor: pământul l-au cumpărat străinii, multinaţionalele şi corporaţiile au pus mâna pe economie şi industrie, băncile, majoritatea cu acţionariat tot străin, le jupoaie veniturile şi aşa precare, pe scurt, nimic nu le-a mai rămas. Niciun român, carevasăzică, nu mai e atât de tâmpit încât să moară gratis pentru a proteja uriaşele profituri ale unor companii din Austria, Franţa, SUA sau Suedia. Doar dacă, eventual, are creierul prăjit, atunci, da, va rămâne „de strajă la fruntaliile ţării” aşteptând, inconştient, să vină termobarica să-i prăjească şi restul corpului. Una peste alta, în ajunul unei eventuale mobilizări, apelurile coşcovite ale mai marilor neamului la sloganuri patriotarde vor atrage doar rânjete şi dispreţ.

Asemenea luări de poziţie (şi nu-s puţine) converg spre ideea generală că armata - soldaţi şi ofiţeri deopotrivă, plus „generalii de carton” îmbuibaţi cu doctorate opreaşcene şi pensii nesimţite – va rupe rândurile de cum vor orăcăi alarmele pe întinsul ţării. Iar populaţia, speriată, se va cărăbăni şi ea, lăsând în urmă un no man’s land, un teritoriu pustiu şi deprimant, ca în vremurile glorioase de odinioară, atât că nu va mai fi necesar să otrăvim fântânile şi să ne pârjolim recoltele, pentru că de asta se va ocupa cu meticulozitate însuşi inamicul. Care, bineînţeles, va intra la noi ca-n brânză. Armata rusă va putea bombarda liniştită oricâte case, spitale, şcoli, cartiere, fabrici, mall-uri, parcuri, centrale şi ce i-o mai trece ei prin scăfârlia lui Şoigu. Românului nu-i va păsa nici cât o ceapă degerată întrucât, neameliorându-şi zestrea genetică din 1916 încoace, Turtucaia Reloaded i se vă părea şi acum cea mai deşteaptă alegere. La urma urmei, ce i-ar putea promite guvernul ca să nu-şi ia picioarele la spinare? 50 de lei la pensie? Un voucher la Căciulata? Acces direct la call-center, fără o oră muzică de fundal, când sună la Enel pentru deranjamente? Abonament gratuit la Netflix pentru familiile nevoiaşe? Încă 20 de bănuţi subvenţie la benzină? O zi moca la Aqua Magic? 70% reducere la a doua pereche de pantofi comandată? Subiectele la BAC rezolvate? Transport şi montaj gratuit la mobila de bucătărie? Lapte şi miere reduse la Lidl?

Nu mai merge. Gata cu vrăjeala ieftină! Românul, pragmatic, îşi va lăsa agoniseala de-o viaţă şi, mintenaş, se va buluci spre graniţă. Va înfăşca într-o mână un geamantan, copiii şi consoarta, în alta, căţelul, economiile şi-un manual de limba rusă (just in case sau, mă rog, на всякий случай) şi p-aci ţi-e drumul, la rude în Spania şi Italia. Sau oriunde-o vedea cu ochii, numai să nu dea de ruznaci. Și se va întoarce când (haha, ce glumă bună!) NATO va fi eliberat teritoriul României. Adică niciodată.

Mulţi sunt convinşi că aşa se va întâmpla. Am remarcat oameni inteligenţi care, spun ei, refuzându-şi plăcerea sentimentalismului şi a reverenţelor de complezenţă în faţa unui popor pe care-l privesc nepărtinitor, admit ipoteza în cauză drept singura realitate posibilă. Profeţesc uzura morală a naţiunii şi nu-i dau o şansă în eventualitatea unui conflict. Mai trist, îi refuză până şi demnitatea. Pretind că un inamic de talia Rusiei o va îngenunchea cât ai bate din palme şi ea va accepta umilă, fără a ridica un deget, noua situaţie. Vechile idealuri s-au perimat, niciunul nu mai justifică sacrificiul suprem al românului. Căci, în ultimă instanţă, totul se reduce la narativ, la crearea unei poveşti plauzibile şi, la ora actuală, toate sunt prăfuite şi neconvingătoare.

Românul e obidit, românul e sărac, românul e înşelat, românul nu mai crede în baliverne. În afară de promoţii la tigăi.

Probabil, pentru câteva milioane, aşa va fi şi, dacă se va ajunge acolo, vor avea motivele lor să plece din ţară. Nu sunt eu în măsură să-i judec şi nimeni nu are dreptul să o facă.

Dar, totodată, îndrăznesc să cred, vor fi şi alţii care nu vor accepta să stea cu mâinile în sân doar pentru că cel ce atacă România e mult mai puternic. Vor exista şi români care nu vor suporta să privească detaşaţi sau resemnaţi, dincolo de gardul vecinilor, cum nişte străini vor intra nestingheriţi în casele lor şi vor arunca în aer grădiniţe, biserici, case şi vieţi omeneşti. Vor rămâne chiar dacă vor şti că nu vor avea nicio şansă, că vor fi „carne de tun” şi vor muri stupid, iar moartea lor nu va face nicio diferenţă. Chiar dacă, procedând astfel, nu vor demonstra nimănui nimic, în vreme ce oportuniştii de serviciu, care vor ţine capul la cutie, îl vor scoate numai pentru a profita, la momentul optim, de moartea lor neghioabă şi inutilă. Da, eu cred că vor fi şi din aceştia, care vor rămâne. Nu pentru că „eroism” şi „şasă cai frămoşi”, nu pentru că UE îi va băga în Schengen şi Musk va muta Starlink-ul deasupra Vârfului Caraiman, nici pentru că „p-aicea nu se trece” sau pentru a o lălăi pe Tik Tok cu o bravadă tip Kadîrov, nici pentru că ar fi urmaşii dacilor liberi & ai lui Mihai Viteazul şi cu atât mai puţin pentru că ar rezona la vreun discurs expirat împănat cu sloganuri imbecile.

Afirmaţiile de mai sus nu le leg de vreo nostalgie bolândă după legende ţesute artificial în jurul unui patriotism îngust. Optimismul meu patetic nu e corolarul defetismului patologic al celorlalţi. Nu consider că românul e mai breaz ca alte naţii. Nu consider, totuşi, nici că e mai puţin demn decât alte popoare. Românul, redus la individ, are aceleaşi calităţi şi defecte pe care le vezi pe cuprinsul întregului glob. Ca naţie, e acolo unde este. Atât s-a putut până acum. 

Însă, când eşti pus în faţa unui eveniment tragic, alegerile pe care le faci sunt la fel. Pe scurt, cei ce vor rămâne, vor rămâne pentru că aşa vor simţi.

Printre aceştia, vor fi nenumăraţi oameni simpli. De fapt, cei mai mulţi. Oameni obişnuiţi, ca oricare dintre noi. Şi, alături, va fi Armata României. Cu toate lipsurile ei. Cu toate greşelile ei din trecut. Cu toate greşelile ei viitoare. Indiferent de deznodământ. Indiferent că îi va fi sau nu NATO alături.

Fiindcă aşa a fost dintotdeauna. Aşa va fi mereu. Şi altfel nu poate fi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Armata României este un corp cu adevărat profesionist. Acolo unde politicul nu a avut acces sau nu a avut ”parohii” de împărțit, adică în unitățile combatante ce au mers pe fronturile din Irak și Afganistan, s-au format militari căliți în luptă și capabili să ne apere. Așa cum ne-au apărat și până acum. Cei care aveți nevoie de dovezi sau argumente: nimeni în jurul nostru pe o rază de sute de km nu vorbește o limbă ca a noastră, cu rădăcin latinice. Cu arma în mână ne-am câștigat independența față de turci sângerând alături de ruși, cu armele și instruirea francezilor am oprit pe nemți la Mărăști/Mărășești/Oituz și aproape singuri ne-am eliberat teritoriul național în WWII. În 2009 - la instruirea cu of. americani, îmi lăudau vânătorii de munte români ce luptau alături de ei în munții Afganistanului. A, da. Vom avea și români care vor prefera să plece. Nu-i condamnați și nu-i judecați, nu toată lumea e făcută să lupte. Dar acolo unde vor ajunge sper că nu ne vor uita și vor contribui din puținul lor la efortul de apărare al țării. De cei rămași patria va avea grijă, pe scut sau sub scut, cum a făcut-o mereu.
    • Like 0
  • Bun articol! Consideraţi că aveţi „like” şi de la mine (uneori îmi pare rău că noi, postacii, nu putem aprecia articolele contributorilor). Sunt curios să văd câte hate-uri o să vă luaţi în continuare.

    Ce nu înţelege multă lume este că cei care rămân sunt acei oameni care n-au unde sau nu pot să plece. Şi atunci trebuie să-şi apere cumva agoniseala de o viaţă.

    Uitaţi-vă bine la ce se întâmplă în Ucraina: case sau apartamente spulberate într-un război tâmpit. Gândiţi-vă cum v-aţi simţi ca apartamentul cumpărat cu rate la bancă pe 30 de ani să vă fie spulberat în treizeci de secunde (apropo, în cazul ăsta, ratele la bancă curg în continuare, bănuiesc). Sau casa pe care aţi ridicat-o sacrificându-vă concedii, îmbrăcăminte şi, uneori, mâncarea. Cred că în cazul ăsta nu v-ar interesa prea mult hipstereala de pe Republica.

    Domnul Rudoiu ne-a pus o oglindă în faţă. Că nu ne place ce vedem şi căutăm justificări... asta-i altă mâncare de peşte.

    Din punctul meu de vedere, Ucraina este buturuga care, chiar dacă nu a răsturnat, a oprit carul mare şi a spulberat mitul Armatei Roşii Forever Învingătoare. Ce am văzut în aceste opt luni de război au fost militari neinstruiţi şi o tehnică militară mult sub aşteptări. Realitatea Marii Armatei Roşii este exact cea a Armatei României ante 1990: stăm bine pe hârtie, dar dezastru în teren. Cred că a fost un şoc chiar şi pentru Putin.
    • Like 0
  • Si un raspuns mai general:
    Vad dezbateri despre a participa sau nu la razboi. Mi-au placut comentariile d-lui Dan Cojocaru. A fi demn si a muri in picioare e sacrificiul suprem pe care un om il poate aduce patriei sale. E o onoare, dar nu mai e o datorie, o obligatie. Fiecare e liber sa plece, sa-si caute siguranta in alta parte. Sigur, patria noastra are la hibe de nu le mai stim numarul. Dar tara in sine nu e vinovata de ce ni se intampla noua. Eu cred ca Romania merita inca o sansa in inimile si in mintea noastra.
    Chiar daca de multe ori am criticat-o, chiar daca de foarte multe ori am avut multe, foarte multe rele de spus, niciodata nu am criticat-o cu strainii. Niciodata. Iar in discutiile personale nu am acceptat niciodata critica unui strain. Am locuit in strainatate multi ani, vrem sa ne intoarcem acolo, dar asta nu ne face sa nu mai tinem la Romania. Suntem cetateni ai secolului XXI in cautarea fericirii si a unui bine personal.
    Ce cred eu? Cred ca discutiile sunt pur si simplu pentru momentul actual.
    Daca Romania intra in razboi, atunci NATO e in razboi, atunci razboiul ar fi generalizat si nu ar mai conta pe unde stai si ce faci. Toata Europa ar fi in situatia de alerta. O mobilizare generala nu cred ca e cu putinta.
    Razboaiele NATO sunt cu armate profesioniste, cu armament de ultima ora. Oameni foarte bine pregatiti si platiti. Oameni instruiti in tehnica de lupta. Oameni capabili sa foloseasca echipamenul modern de lupta. Si Romania isi are armata sa de elita, pregatita. Romania a participat la numeroase misiuni si a dovedit ca are oameni super-pregatiti. Aliatii NATO s-au bazat si pe Romania ca parte a aliantei. Daca toate astea nu ar face fata si nu ar fi de ajuns, atunci nimic nu ar mai putea salva lumea. Populatia chemata la lupta, nu ar mai conta. Ar insemna ca am asista la un macel generalizat si chiar fara a fi folosite armele nucleare, ar duce la pierderea a milioane de vieti.
    Pentru ca plaga razboiului s-ar intinde in lumea intreaga. Nu ar fi numai in Europa.
    La momentul prezent, Rusia a apelat la mobilizare pentru ca nu are solutii. Rusia s-a facut de rusine in acest razboi. Lasand la o parte conflictul in sine si discutand despre armata rusa, aceasta s-a facut de tot rahatul. Marea putere armata, marea Rusie, e de fapt un jalnic monstru cu picioare de lut.
    Armata rusa a ramas aceeasi armata rudimentara, rupta in fund, depasita la toate capitolele. Am avut ocazia sa o vedem actionand si haosul, incompetenta, prostia sunt de neegalat. Dotarile sunt demne de anii 40. Mentalitatea in care functioneaza acest popor si implicit armata sa, sunt de secol XIX. Proviziile, mancarea, medicamentele, echipamentul... e ceva de nedescris.
    Imbecilitatea cu care e condus soldatul rus pe campul de lupta arata clar mizeria in care se zbate aceasta armata.
    Singurul capitol forte al Rusiei este arma nucleara. Atat. In rest nu ar face fata la nimic. Daca nu s-ar ascunde dupa bomba nucleara, ar fi zero barat.
    De aceea au apelat la mobilizare. Incearca macar numeric sa domine. Sunt disperati.
    Si apoi sa nu mai discutam cum s-a petrecut mobilizarea. In cel mai pur stil de iarmaroc, de circ. Cu niste militieni alergand civili printre blocuri, luandu-i de la coada de la paine, intrand pe geamul de la scara pentru ca usa blocului era incuiata si nimeni nu le deschidea.
    Tabloul e de un ireal feroce. E si hilar in acelasi timp. Totul e demn de o comedie a absurdului. Nu stii ce sa faci. Sa razi efectiv sau sa-ti smulgi parul din cap cand vezi toate astea. Cel mai rau e ca acesti oameni cu armata lor de tinichea ameninta lumea, flutura bombele nucleare pe sub ochii nostri si distrug vietile a milioane de oameni. Asa cum au facut mereu in istoria lor dementa.
    E greu de spus ce va urma, Tarile care sustin Rusia sunt dictaturi nebune, tari care nu dau doi bani pe viata oamenilor, tari care nu pretuiesc libertatea, democratia, binele. Singura piedica pe care o au in drumul lor spre dictatura suprema, e NATO. Daca NATO n-ar fi, atunci nimic nu i-ar mai opri. E singurul lucru de care le e frica.
    Daca NATO nu va face fata cu armatele sale profesioniste si cu armamentul sau demn de filmele SF, atunci apelarea la populatie ar fi finalul lumii democratice, libere, civilizate si dezvoltate. Probabil ca va fi finalul si celeilalte lumi. Si atunci se va face liniste pe planeta.
    Si mai stiu ca orice se va intampla, oamenii din toata Europa se vor uni si vor riposta, eroi vor fi, oameni care se vor sacrifica, vor exista. Dar asta se va intampla doar in cazul celui de al 3-lea razboi mondial.
    Ce ai face tu pentru Patrie?
    Totul.
    • Like 4
  • Un raspuns la comentariile de mai jos ale doamnei Rucs:
    Doamna Rucs, doamna Rucs, iar cu VICE-le ala? Va tineti scai de un site, ceva nemaivazut. Atitudinea dvs pro-putin, pro-rusia, felul in care invocati tot felul de momente din istorie, felul in care incercati sa promovati razboiul trecand peste realitatea prezentului, sunt revoltatoare. Ati mai scris pe aici si nu inteleg de ce insistati.
    Oricate argumente vi se pare dvs ca aduceti in discutie, argumente "solide", nu rezista in fata atrocitatilor.
    Trebuie inteles clar ca nimeni si nimic nu poate sa justifice pe lumea asta pornirea unui razboi de exterminare. Pentru ca asta se petrece acum in Ucraina. Nebunia care i-a cuprins pe cei de la Moscova, motivatiile dementiale gen denazificare, desatanizare, tin de noaptea mintii.
    Spuneti aici tuturor celor care citesc si scriu in comentarii, tuturor celor care scriu articole, spuneti-le tuturor, ce poate justifica uciderea civililor (femei, batrani, copii), ce poate justifica ura viscerala impotriva unei tari, ce poate justifica demolarea pas cu pas a oraselor?
    Ce anume pe lumea asta si sub ce motiv poate fi justificata aceasta agresiune si acesti agresori care mutileaza viata unor oameni la modul cel mai oribil? Refacerea unor teritorii?????!!!!! Refacerea maicii Rusia????!!!!!!
    "Prezentatorul Russia Today Anton Krasovski, demis din funcţie după ce îndeamnă la arderea sau înecarea copiilor ucraineni". - Stirile PROTV.
    Cuvintele palesc in fata acestor nebunii. De 8 luni asistam la tot felul de comentarii grotesti lansate in eter. Acesta a fost "demis" pentru ca a sarit calul in mod public mult prea tare, nu pentru ca a zis ce a zis.
    De 8 luni de zile Rusia tine in corzi lumea democratica cu tot felul de amenintari. De 8 luni de zile Rusia minte si manipuleaza. De 8 luni de zile Rusia defileaza cu armele nucleare, le plimba de colo- colo, le pune pe pozitii, le pregateste si arata cum e gata sa le foloseasca. De 8 luni de zile mor copii intr-un razboi absurd, inventat de un nebun de 70 de ani.
    Aliatii Rusiei: Coreea de Nord, Venezuela, China, Iran, Belarus, Nicaragua, Siria, Cuba, Africa de Sud. Nu v-ati intrebat niciodata de ce doar state conduse de dictatori, doar state in care nu exista libertate si democratie, doar state care iubesc cizma pe grumaz, de ce doar astea sunt de partea Rusiei?
    De ce cei care au facut parte din URSS nu au stiut cum sa fuga mai repede de acolo? Lituania, Estonia, Letonia sunt doar 3 exemple edificatoare. Tari carora le merge excelent de cand au scapat din lagarul rusesc. Tari care au frica Rusiei si au oroare la gandul cum ar fi daca s-ar intoarce.
    Imi "place" finalul la unul dintre comentarii, cu tinerii romani care nu trebuie sa moara in razboiul altora. E asa, o chestie patriotarda spusa la vrajeala.
    Sa va spun ceva: in secolul 21, in mileniul 3, nu ar mai trebui sa moara nimeni in niciun razboi. Lumea civilizata se gandeste la alte lucruri, are altele de facut, nicidecum sa plece la razboi.
    Dar, vedeti dvs, cand lucrurile derapeaza in asa hal, noi nu putem sa ne ascundem, sa bagam capul in nisip si fundul sa-l lasam pe afara si sa ne facem ca nu vedem si nu auzim. Ca nu ne priveste. Asta-i pozitia lasului, a celui lipsit de caracter, a celui care fugind din fata unei realitati va ramane singur si va fi maturat de acea realitate. Pentru ca numai sufletele mici si meschine pot gandi ca mai bine te faci ca nu bagi de seama, decat sa ai atitudine si coloana vertebrala. Ca doar asa o sa scapi nevatamat.
    Cat despre Ungaria: Viktor Orban, dimpreuna cu familia, este un prosper om de afaceri. Foarte prosper. E un mic dictator caruia ii place pumnul in masa practicat la rasarit, dar in acelasi timp ii plac banii vestului, ai Uniunii Europene care sustine Ungaria in tot felul de proiecte de dezvoltare si progres. Daca Orban isi imagineaza ca in caz de razboi, Ungaria va ramane o oaza de verdeata aparata de Rusia, se inseala amarnic. De fapt si el stie foarte bine ca nu va fi asa, dar asta-i o placa pusa pentru fraieri. De ce Ungaria a aderat la UE si NATO? Nu cred ca a fortat-o cineva. A! E bine sa fii sub astfel de umbrele. Sa fii sub umbrela si sa scuipi in sus spre ea, ce poate fi mai frumos? Tot ceea ce trebuie sa stii e ca scuipatul iti va cadea pana la urma in cap. Conform legii gravitationale pe care nimeni nu a reusit sa o conteste pana acum.
    Asa ca stati linistita si formulati-va in mintea dvs raspunsul si argumentele pe care le aveti in fata acestor atrocitati. Justificati-le in mintea dvs si daca se poate, incercati sa le tineti pentru dvs, pentru ca raspunsul nu cred ca ne intereseaza.
    P.S. In mintea dvs este un amalgam de istorii personale cu istorii nationale trunchiate, adevaruri masluite si manipulate de propaganda rusa care face tot posibilul sa produca fisuri si destabilizare in viata tarilor cu care se invecineaza. Vezi Transnistria. O bucata de pamant tensionata mereu de propaganda rusa rudimentara. Pentru ca doar prostii mai pot da crez in ziua de azi unor idei ce zgandare patriotardismul de mahala. Singurul lucru ce ar trebui sa ne anime ar fi cel de a trai bine si in pace oriunde pe aceasta planeta indiferent cine suntem. Dar in mintile proaste asta nu se poate. Din pacate mintile proaste domina planeta.
    Da, stiu, USA, NATO, UE sunt vinovate. Celelalte nu au nimic de-aface cu asta. Sunt niste ingerasi care si atunci cand omoara oameni cu miile tot nevinovate sunt.
    • Like 6
    • @ Daniela Damian
      Rucs Rucs check icon
      Stiu ca am mai avut cu dvs un schimb de comentarii, la care nu am mai raspuns, nu din lipsa de argumente, ci pentru ca “m-ati incuiat” zicandu-mi ca mai e si alta presa pe lume decat cea citata de mine (Anne Laure Bonnel, vice, rapoartele Amnesty). M-ati incuiat pentru ca mi-ati citat niste trusturi de presa, toate de aceeasi factura si colaratura politica. Ceea ce invata un student la jurnalism, comunicare, snspa etc in primul semestru este ca un fake news se demonteaza cercetand si alte surse, din alt spectru. Puteti sa citati zeci de media, daca sunt toate de aceeasi parte a baricadei, veti afla acelasi discurs, aceeasi retorica si propaganda. Adevarul se afla cercetand. De ce sa nu cercetam? Si cercetand vom afla, stupoare, ca sunt crime si de cealalta parte. Atroce, precedate de torturi. Deci argumentul emotiei si al prevalentei vietii poate fi invocat si de ceilalti. Ia uitati-va pe acest raport OSCE (din 2016, deci mult inainte de razboi, dar atunci comunitatea internationala nu a vrut sa se implice realmente, ca sa puna capat acestor crime).

      https://www.osce.org/files/f/ documents/e/7/233896.pdf
      (Cuvantul documents trebuie legat de /f/documents. Dar nu stiu de ce nu merge sa scriu legat, se trunchiaza linkul)

      Ce parere aveti de coperta lui? Sunt mainile unui ucrainian prorus, torturat inainte de a fi ucis. https://www.osce.org/files/f/
      documents/e/7/233896.pdf
      • Like 0
    • @ Daniela Damian
      Câte un LIKE din partea mea pentru fiecare din cele 2 comentarii ale Dvs.
      • Like 1
    • @ Rucs
      O tineti una si buna. V-am intrebat concret cum se impaca mintea dvs cu indemnul de ardere a copiilor ucraineni si cum justifica mintea dvs. atatea atrocitati comise in numele refacerii unui teritoriu mereu bolnav, vorbesc de URSS. V-am intrebat despre enclave, despre Transnistria. Si data trecuta v-am intrebat concret lucruri si nu ati raspuns niciodata. Imi dati in schimb tot felul de adrese cu tot felul de chestii. Da, v-am dat cele mai importante retele de presa ca exemplu pentru ca nu poti acuza sute, poate chiar mii de jurnalisti care lucreaza la atatea trusturi mari de presa din lumea intreaga, care si-au adus contributia la documentarea si transmiterea faptelor din locurile cele mai fierbinti, unii platind cu viata, care au facut anchete serioase, documentare adevarate pe diverse teme din lumea asta mare, nu-i poti acuza pe toti acesti profesionisti de minciuni si manipulare, de participarea la conspiratii mondiale, la denigrarea maretei Rusii cu scopul de a favoriza Ucraina. Desigur, putem contesta lucrurile cele mai evidente. Daca eu vreau sa spun ca Pamantul nu-i rotund si nu se invarte in jurul Soarelui, atunci pot s-o spun. Pot sa contest orice lucru evident, demonstrat si stiut, Pentru ca asa vreau eu sau asa consider eu ca e corect. Ce-mi pasa ca demonstratia e facuta si eu sustin niste aberatii? Daca asa vreau eu? Care-i problema? Problema intervine cand incepi sa-i innebunesti pe cei din jur cu tampeniile tale.

      Asa incepe raportul pe care mi l-ati semnalat. In rest e tacere, eu nu mai am ce sa comentez.
      ‘War Crimes of the armed forces and security forces of Ukraine: torture and inhumane treatment (second report)’ was prepared by a non-state organization ‘The Foundation for The Study of Democracy’ (headed by M. Grigoriev) and the Russian Public Council for International Cooperation and Public Diplomacy (presided over by S. Ordzhonikidze) with the assistance of the Russian Peace Foundation (L. Slutsky, Y. Sutormina), S. Mamedov, I. Morozov, E. Tarlo, D. Savelyev, A. Chepa and other members of the Committee for Public Support of the Residents of Southeastern Ukraine.'

      Deci eu nu mai am ce comenta. Daca altcineva se incumeta sa va raspunda, bine.
      • Like 3
    • @ Daniela Damian
      Rucs Rucs check icon
      Nu v-am raspuns pentru ca ce imi spuneti nu e nici nou pentru mine, nici nu schimba datele problemei. Ceea ce spun eu, insa, e nou pt dvs, deoarece de pe toate canalele nu primiti decat stirile pe care mi le transmiteti apoi in comentarii. Am citit articolul acela de pe protv, despre jurnalistul care indemna la uciderea copiilor ucrainieni. A fost dat afara de Russia Today, s-au disociat de el. Atentie, este o afirmatie, nu un fapt. Ce am vrut eu sa precizez este ca niciunii nu sunt imaculati si ce se intampla acolo excede puterea noastra de analiza limpede (pt ca ni se ascund multe) si ca lucrurile sunt atat de incurcate, incat nu are sens sa ne aruncam noi, ca stat, in ciulamaua asta. Barbatii comenteaza pe aici daca ar merge sau nu la razboi. Eu nu as vrea sa imi stiu sotul pe front pentru o non-cauza (sau o falsa cauza). Razboiul ala e al lor, sa si-l rezolve intre ei. In niciun caz cu imixtiuni de pareristi damboviteni (vorbesc in general, nu de dv, ci de noi toti care bajbaim pe aici pacaliti de tot felul de manipulari). Despre nato care ne-ar sustine…tot istoria ne invata. Americanii sunt la adapost, ajutati de un ocean pus intre ei si Europa, si nu ar fi prima oara cand isi iau jucariile si ne abandoneaza. Dupa al 2-lea RM ce au facut? Cand au decis sa ne lase dincoace de Cortina de Fier? In Afganistan ce au facut? Au stat o vreme, apoi si-au luat jucariile si au plecat. Deci lor le e usor sa ne ostilizeze cu vecinii (si nu orice vecini!), apoi sa faca stanga-mprejur. Si pentru ce? Si pentru cine? Raportul ala, sprijinit de organizatii rusesti, e totusi aparut sub sigla OSCE, nu e pe o foaie volanta sau o brosurica din cutia postala. Va multumesc insa ca ati avut curiozitatea de a-l deschide. Faceti asa si cu Anne Laure Bonnel. Poate reportajele cu oameni in carne si oase nu le veti mai considera trucate. Dar in sfarsit. Nu prea inteleg ce va mana in lupta. Eu pot jura pentru onestitatea si nevinovatia alor mei (parinti, rude), dar nu bag mana in foc pentru un strain. Nu prea inteleg de ce vreti sa ii spalati asa pe ucrainieni, sau cum puteti jura pe nevinovatia lor. Eu nu ii spal pe rusi, iar istoria ne invata ca nu ne-au fost decat arareori prieteni (de ex in 1878, cand am luptat alaturi de ei impotriva turcilor si ne-am castigat independenta). Doar am zis: fratilor, inainte de a vorbi daca sa va inrolati sau nu, de a va trimite soti/iubiti pe front, stati nitel sa cugetati: merita? Hai sa ne informam realmente, pe cat posibil, despre ce se intampla acolo si vom vedea ca nu e chiar asa cum se prezinta: unii, ingeri, altii, demoni. E usor sa devii carne de tun, cand esti manipulat! Pace!
      • Like 0
    • @ Rucs
      Aveti prea mult grija noastra. Ca suntem manipulabili, ca nu ne informam, ca suntem in afara problemelor. Ca suntem cam prosti. Noroc cu dvs ca ati intrat pe acest site si ne mai luminati.
      Sa stiti ca dvs. nu-mi spuneti mie nimic nou, Cunosc genul de propaganda ruseasca.
      Va recomand o lectura interesanta si bogata in date si trimiteri spre documente bine informate:
      https://euvsdisinfo.eu/ro/dezinformarea-despre-conflictul-actual-dintre-rusia-si-ucraina-sapte-mituri-demontate/

      Va recomand sa cititi rapoartele publicate de Consiliul Europei, de Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului și de OSCE:

      rm.coe.int/16800c5d6f

      https://www.ohchr.org/sites/default/files/Documents/Countries/UA/HRMMUReport15June2014.pdf

      https://www.osce.org/hcnm/117175

      Un alt site fantastic, cu informatii bogate:

      https://www.chathamhouse.org/2021/05/myths-and-misconceptions-debate-russia/myth-11-peoples-ukraine-belarus-and-russia-are-one

      https://euvsdisinfo.eu/report/ukraine-does-not-exist-it-is-part-of-russia

      https://euvsdisinfo.eu/disinfo-review/

      www.veridica.ro

      Si acum un fragment despre draga de OSCE:
      "...Dimpotrivă, Rusia consolidează formațiunile armate ilegale din estul Ucrainei. De asemenea, Rusia nu permite accesul neîngrădit al monitorilor misiunii speciale de monitorizare a OSCE, inclusiv la frontiera dintre Ucraina și Rusia, unde misiunea de monitorizare (foarte limitată) a fost întreruptă din cauza unui veto rusesc în vara anului 2021." - https://euvsdisinfo.eu/
      Si o pot tine asa o gramada. Sunt organizatii care nu observa situatia din Ucraina de ieri, de azi, Sunt experti internationali care tin sub observatie problemele din zona, fac rapoarte catre institutii si informeaza permanent asupra situatiei. Sunt fapte clare, documentate de catre investigatori care analizeaza din toate punctele de vedere evenimentele.
      Mi-ati prezentat un document elaborat de niste organizații, printre care „Fundația pentru Studiul Democrației” cu sprijinul Fundației Ruse pentru Pace. Imi vine sa rad: rusii si Fundatia pentru Studiul Democratiei si rusii si Fundatia Rusiei pentru Pace. Nu, serios. Chiar ma credeti idioata?
      Iar chestia aia cu noi nu ne amestecam, sa fie la ei acolo, treaba lor, nu merita sa mai reiau raspunsul.
      Ma intorc la traducerea mea ca am pierdut timpul destul cu chestia asta si pentru mine timpul inseamna bani.
      P.S. Sa stiti ca de pe site-urile pe care vi le-am dat puteti sa cititi despre multe alte probleme din lumea asta mare. Nu doar despre Ucraina.
      • Like 2
    • @ Rucs
      A! Si era sa uit: ceva si despre Amnesty International, ca tot i-ati pomenit:

      "The invasion has triggered a huge human rights, humanitarian, & displacement crisis that has the makings of the worst such catastrophe in recent European history. Russia is breaching the sovereignty of Ukraine & challenging the global security architecture." - Agnes Callamard, Secretary General of Amnesty International

      "Ukraine: a devastating human rights crisis
      Right now, people in Ukraine are facing a human rights crisis. People are dying, including children, and many more are at risk.
      As Russia continues its war against Ukraine, Amnesty International is exposing violations of human rights and international humanitarian law, and gathering evidence from our researchers on the ground and our Crisis Evidence Lab. From the devastation of Izium to the siege of Mariupol, from shelling in Kyiv to displaced people in Lviv, we’re helping to keep the world informed about what is happening in Ukraine.

      Russian President Vladimir Putin, his government and the Russian armed forces are desperate to hide the truth about the war, including the possible war crimes they are committing in Ukraine. This page will feature Amnesty International’s regular updates on the conflict, which help to uncover the human rights crises caused by Russia’s invasion. Click on the links below to access our briefings and investigations into the human rights issues surrounding the conflict."
      https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/03/latest-news-on-russias-war-on-ukraine/

      Cred ca e clar.
      Puteti intra pe site-ul lor si sa cititi tone de pagini, ca sa zic asa.

      • Like 2
  • Ion Radu Ion Radu check icon
    Eu nu raman... Am jurat SA NU SERVESC PATRIA... sunt unul din putinii care in plina diktatura komunista am refuzat serviciul militar obligatoriu... Si sunt foarte mandru de asta! Ca sa nu dea de belea cu noi, mapn ne-a sters din evidente. Soldatii sunt ucigasi profesionisti indiferent de motivele lor sau ale unei "patrii" nationalist-religioase patronate de sfanta pulitica. O arma e facuta sa ucida. Asta este scopul ei. Oamenii care pun mana pe arme se numesc ucigasi, indiferent de motivatia lor bahica. Deci daca respecti viata, o iubesti, nu ai ce cauta in lumea ucigasilor. Daca ucigasii vor sa se bata, n-ai cum sa-i impiedici, dar poti sa nu te amesteci, lasa-i sa se omoare, nu e treaba ta. Istoria ne invata ca dintr-un razboi pasesti in altul si tot asa, pt ca oamenilor le place sa ucida oameni. Mie nu-mi place.... deci nu contati pe mine si pe cei ca mine. Viata mea este minunata si mult mai importanta decat o "patrie" de tot rasul si un popor care se tareste in mocirla submediocritatii si isi ucide salivand nebuneste toate valorile.
    • Like 0
    • @ Ion Radu
      Andy check icon
      Cat de naiv esti in gandire. Tu chiar crezi ca daca tu nu vrei sa te amesteci o sa fii lasat in pace. Da nici eu nu imi doresc sa omor pe mine, dar daca vine peste mine in casa si imi omoara nevasta, copilul ... tu ce ai face ? esti atat de naiv incat sa crezi ca ai sa opresti cu rugaciuni si "neamestec" un invadator cu pusca in mana care intra in casa ta ?
      • Like 0
  • Armata romana 2022 : Dragor maritim trimis sa intercepteze si sa neutralizeze o mina marina se ciocneste de ea... dupa ce se prabuseste inca unul dintre sicriele zburatoare (cate mai avem ffs) MiG 21 soldat cu moartea pilotului, inca 7 militari isi gasesc sfarsitul in incercarea de a gasi epava avionului / salva camaradul... asta in timp ce comandantii operatiunii dau ordin de anulare a misiunii de salvare si intoarcere la baza la 1 minut dupa ce au pierdut contactul cu elicopterul... Investigatia Recorder e tot ce avem in timp ce : "La șapte luni de la accident, Parchetul Militar n-a reușit nici măcar să audieze părțile implicate, pentru a începe să lămurească multiplele semne de întrebare care se ridică în jurul acestui caz." ... Polonia cumpara avioane de vanatoare F - 35 (avioane de vanatoare de a 5-a generatie) in timp ce noi intentionam sa achizitionam niste F 16 uzate fizic in ani buni de serviciu in conditii de clima polara doar pentru a le schimba in decurs de 10 ani cu avioane de generatia a 5-a (declarativ cel putin) ;).. Domnule autor, macar v-ati exprimat corect : si Armata Romana e precum toata societatea, paralizata de impostura, habarnism, lichelism, carierism etc..
    • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Domnule Rudoiu, sunteti un militar dublat de un literat. De aceea, imi permit sa va intreb: cum este cu cneazul Igor, erou national rus, care traia la Kiev? Cum este cu Harkovul lui Cehov? Dar cu Crimeea care si in cronicile noastre (sub denumirea de Cram) este prezentata ca ruseasca? Sovieticii au avut o miscare de descentralizare si divizare. Au facut asta si in Moldova, pe care au rupt-o de Ro, inoculandu-i ideea ca e o natiune aparte, cu limba aparte. In Yugoslavia, Tito a creat natiunea macedoneana, cu limba macedoneana, in fapt sarba modificata in mod artificial, prin scoli si universitati - recuperare de regionalisme, diverse imprumuturi etc. La fel s-a intamplat si cu ucrainiana, care nu era vorbita decat in Vest, spre Polonia. In rest, se vorbea masiv rusa (cu care se aseamana enorm, un rus si un ucrainian intelegandu-se usor). Ucrainiana e un construct pompat prin scoala, apar unele diferente de pronuntie si unele regionalisme fata de rusa. Am rude prin alianta din zona Odesa (romani din Bugeac). Doamna cea mai in varsta (nascuta in ‘40) e uimita si zice “am trait si ziua sa aud ca ucrainienii zic ca nu sunt rusi”. Cu alte cuvinte, ei se considerau pe sine (si chiar asa sunt) o categorie de rusi, cum ar fi oltenii fata de romani. Aceasta natiune este un construct al urss.
    Lasand asta la o parte, e de luat in seama si altceva: localnicii aceia din est (teritoriile actualmente anexate, plus Harkov) chiar i-au asteptat pe rusi cu flori, metaforic vorbind. I-au dorit, se simt rusi, referendumul e castigat pe bune. Eu am avut un soc sa descopar pe youtube documentarele vice (media anglo-americane) din 2014, despre Donetsk. Se numesc russian roulette. Sunt o revelatie. Arata negru pe alb ca separatistii prorusi de acolo sunt majoritari. Deci…cum era cu demontarea fake news? Nu era parca o regula sa iti verifici informatia din mai multe surse, inclusiv opuse intre ele, si de acolo sa tragi singur (gandire autonoma, nu dirijata!) concluziile? Cu propaganda unidirectionala ce poti reusi? Poate ca toti au propria lor tendinta prodomo, de propaganda, dar un om care gandeste asta trebuie sa faca: sa confrunte sursele, nu sa pasca linistit fanul care i se pune in fata de altii.

    Ps. Cateva linkuri, desi aveti pe alese, zeci si zeci de reportaje


    https://youtu.be/fi575J_wYdM
    (Aici - titlul Hunting separatists in eastern Ukraine. La min 0:43 se poate vedea un paramilitar care are pe brat steagul ucrainian, iar pe umar are steagul Germaniei. Prizonierul lui rus are in cap un sac, iar mainile ii sunt legate cu un cablu)

    https://youtu.be/wMMXuKB0BoY
    (Aici, despre gruparile paramilitare anarhiste ucrainiene)

    https://youtu.be/lzO7gIT5GYU
    (Aici, acum 2 ani, locuitorii din Crimeea afirma ca ei nu sunt sub ocupatie, ci aceea e dorinta lor)
    • Like 0
    • @ Rucs
      Dan check icon
      „Rucs” sau rus? Care e rostul insistenței putiniștilor pe forumuri românești? Pe cine cred că pot păcăli?
      • Like 2
    • @ Rucs
      check icon
      Cîteva observații asupra textului dvs:
      1. Nu cred că se cuvine să considerați limba ucraineană ca "pompată prin școală" după ce pe toată perioada URSS limba RUSĂ a fost pompată prin școală (și nu numai). În Ucraina și nu numai.
      2. Știu foarte puține despre limba macedoneană. Dar ceva mă face să cred că dvs știți încă și mai puține.
      3. Ucraina și Rusia sunt națiuni surori, merită să citiți mai multe despre înființarea și propășirea națiunii ruse. Spoiler alert: veți descoperi că ucrainenii au existat mai întîi (cu muult înainte de a exista o Rusie).
      4. Referendum: adică dvs vi se pare normal ca în timp de război să vorbim despre un referendum ținut într-un teritoriu OCUPAT?? Nu vă gândiți că cel mai probabil cei ce se simțeau ucraineni deja au părăsit zona?? Iar cei rămași nu-și pot exprima cu adevărat dorința cu un AK-74 "în coaste"?? În România anului 1947 comuniștii au "cîștigat" puterea oarecum similar (și încă mult mai "soft").
      Și încă ceva la care probabil nu v-ați gândit:
      Cît de important poate fi un referendum local dacă el nu este recunoscut national (că să nu mai zic de internațional)? Cum ar fi că eu să fac un referendum în familia mea și să declar apoi că toate pământurile deținute de familia mea vor independentă (sau mai rău, alipirea la un alt stat)?
      Da, știu, dreptul atît de mult trîmbițat la autodeterminare... Dar dreptul ăsta nu se poate exercita oricînd, oricum.... E necesar ca societatea (in cazul nostru, lumea întreagă) să-l recunoască, să-l accepte ca entitate juridică (cu care poate poate face afaceri, înțelegeri etc).
      • Like 2
    • @
      Rucs Rucs check icon
      Multumesc pt raspunsul civilizat. Lucrurile sunt f incurcate. Si f politizate. Dancu a fost dat afara. Ce a zis asa de grav? Ca acest conflict trebuie rezolvat prin negociere. Ce e asa revoltator, de i-au sarit ceilalti in cap, vorbind de gafa? Dar nu vedem si ca sua vrea razboiul asta? Uitati numai cat s-a valorizat dolarul. Daca nu ar fi nimic politic, nu ar fi fost linsati Kisinger, Marga sau Elon Musk care a zis ca Crimeea e a rusilor (oferita de Hrusciov ucrainienilor).
      Cu dreptul autodeterminarii nici eu nu sunt de acord. Daca ar fi sa mergem pe calea asta, atunci si Harghita si-ar vota autonomia. Si Catalania, si Tara Bascilor. La fel s-a intamplat cu Kosovo (numai ca acolo s-a acceptat). Kosovo e pamant sarbesc, dar albanezii kosovari au devenit majoritari (au familii musulmane, cu multi copii, nu precum sarbii -1,2). Deci dreptul autodeterminarii este discutabil. Dar ce te faci cand el este dublat de drept istoric? Nu intareste si legitimeaza el acest drept al autodeterminarii?
      Recomandati-mi bibliografie istorica, pentru afirmatia dvs, ca ucrainienii au fost mai inainte de rusi.
      Totusi, suntem aici, in acelasi colt de Europa; nu in America de Sud. Ne e familiara istoria asta pt ca in buna masura e impletita cu a noastra. Dimitrie Cantemir, cand s-a batut cu turcii la Stanilesti, a fost aliat cu rusii, nu cu ucrainienii. Moldova a fost vecina cu lesii (polonezii) si cu rusii. Asa stim din istorie. Moldova lui Stefan cel Mare cuprindea si Bugeacul (Chilia, Cetatea Alba), chiar si regiunea Odesei. Bun, acele teritorii sunt slavizate azi (romanii si-au pierdut identitatea si oricum sunt f putini), asa ca nici sa ni le dea cineva cadou, nu am avea ce face cu ele (etnic, ar fi butoi de pulbere, nu ai de ce sa alipesti o populatie ce nu se identifica azi cu romanii).
      Eu am scris doar ca sa atrag atentia ca lucrurile sunt mai complicate decat se vrea sa se stie. Nu e asa usor de transat cine are dreptate acolo. Plus ca din 2014 prorusii au trimis mii de memorii si petitii catre organisme internationale, pentru tratamentul discriminatoriu si chiar de persecutie operat de autoritati.
      In vremea asta, doar azi vedeam pe A1 vreo 7 blindate de razboi. De ce??? De ce suntem noi, romanii, tarati in chestia asta? De ce tinerii nostri soldati sa fie la risc, in stare de alerta, cand lucrurile stau asa cum am aratat mai sus? Ai pentru ce sa iti risti viata? Cand adevarul e asa de greu de decelat, lucrurile asa de imbarligate, ai motive sa te bagi, ca stat? Nu fac oare bine Bulgaria si Ungaria, care au refuzat sa ofere ajutor militar, afirmand ca raman deschise doar pentru ajutor umanitar?
      • Like 0
  • Excelentă prezentare cu care rezonez 100%. Sau, mă rog, 95%, fiindcă faptul că nu ar trebui să-i judecăm pe cei care dau bir cu fugiții în caz de mobilizare e discutabil. Unii din ei poate au motive cât de cât rezonabile, dar alții sunt pur și simplu lași și meschini. Dar își găsesc motivații ale gestului lor, cum că statul român nu-i merită pe ei, iar ei n-au de ce să se sacrifice pentru impostorii din conducere. Motivații meschine, de doi bani. Dacă țăranii noștri și ceilalți oameni simpli care au luptat în războaiele anterioare (cele din vechime, cel de independență și războaiele mondiale) ar fi gândit la fel (fiindcă pretextele cu îmbuibații din conducere puteau fi valabile și atunci) în acest caz azi n-am mai fi existat ca stat - cu bunele și relele din prezent - și noi cei de azi n-am mai fi fost mîndri de eroismele românilor, ci am fi plecat capul în pământ de rușine.
    În rest, foarte corect, generos și motivant acest articol. Și eu cred că, în caz de război, la fel cum a fost și mai demult, după o primă etapă de bulversare a societății, stângăcie a armatei și lașitate a unor concetățeni, apele se vor limpezi și vom avea parte inclusiv de noi acte de eroism despre care se va scrie în cărțile de istorie. Nu știu dacă armata română va ieși victorioasă dintr-un război cu rușii, chiar ajutați fiind de NATO, dar știu sigur că nu ne vom face de rușine, oricât ar crede astfel haterii românismului. De fapt fiii ”vitregi” ai acestui neam. Duceți-vă băi liniștiți în occident. Pentru voi ”ubi bene ibi patria”, cum ziceau romanii cu dispreț, adică ”unde e bine, acolo mi-e patria”. Cred că voi n-ați merge la luptă nicăieri, pentru nicio țară, nu numai pentru România. Fiindcă nu vreți decât să trăiți bine, comod, iar când e greu să o ștergeți brusc către locuri mai liniștite. Voi nu înțelegeți ce înseamnă patriotismul și loialitatea până la sacrificiul suprem. Chestiile astea cică sunt pentru proști. Iar voi nu sunteți proști. Doar meschini, materialiști și egoiști. Bleah!
    • Like 4
    • @ Dan Cojocaru
      Esti rezervist/voluntar sau militar activ ?
      Daca nu taci din gura ca nu ai dreptul sa judeci pe alti daca tu faci la fel.
      Du-te si te inroleaza si vorbeste dupa pe alti.
      • Like 0
    • @ ControlTheNarrative
      De un lucru te asigur: eu NU o să dau bir cu fugiții în caz de război, în timp ce îmi liniștesc conștiința că fac asta nu fiindcă sunt o găină fricoasă, ci fiindcă țara asta și conducătorii ei nu merită. Dacă e să găsești pretexte, le găsești în orice țară, că niciuna nu e perfectă.
      Și de ce să nu-i judec pe alții? Fiecare suntem judecați după faptele noastre. Sigur, omul perfect din punct de vedere creștin nu judecă pe nimeni, pentru că ”cu măsura cu care judeci, cu aceea vei fi judecat”. Dar eu, deși sunt creștin, nu am pretenția că sunt un om perfect și pot să am păreri despre alții, pe care să le spun răspicat, fără ocolișuri. Dar adevărul doare, nu-i așa?
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Și ce-o să facă domnul „Dan Cojocaru” când va primi ordinul de încorporare? Sau crede că e suficient să „combată” din spatele tastaturii și aparatcikii îl vor scuti?
      • Like 2
    • @ Dan
      Evident, o să-mi fac bagajul, o să-mi iau la revedere de la familie (sperând că nu va deveni un ”adio”) și o să mă prezint la centrul militar zonal, pregătit sufletește pentru orice va însemna războiul. Nu mi-aș dori să se întâmple asta, aș prefera pacea și traiul ușor, ca oricine, dar repet, nici nu aș da bir cu fugiții cum ar face alții.
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      Nu domnule Dan, eu v-am atras atentia ca e usor sa judeci dar sa iei aceeasi decizie. Nu am o datorie fata de tara asta pentru ca ea esueaza in orice datorie fata de mine.
      Ce zic eu este ca daca sunteti asa sigur ca faceti acest lucru de ce nu va inrolati deja ?
      Statul va da 700-800 lei / luna ca rezervist si aveti parte si de ceva antrenament 2-3 luni care cel mai probabil se transforma in 1 saptamana la mobilizare. Deci este ilogic sa mai stati neinrolat - asta daca si faceti nu doar vorbiti.
      Cat despre mine - nu mi-e frica sa iau arma in mana atat timp cat prima data fac curat in parlament si institutii.

      Dupa ma duc si trag si in rusi, dar nu sustin aceasta specie de 'homo sapiens specialus' si odraslele lor din toate pozitiile de conducere.
      • Like 2
    • @ ControlTheNarrative
      Eu am o vârstă la care nu mai pot fi TÂNĂR recrut. Dar am apucat să fac în tinerețe armata, așa că la o adică aș putea (încă) să fiu chemat la o eventuală mobilizare generală. Visul meu nu e să fiu luptător, chiar sunt pacifist de felul meu. Însă dacă țara noastră intră (Doamne ferește) în război se schimbă situația și n-am de gând să fug afară ca să-mi salvez pielea. Am spus că dacă e cazul să-mi apăr țara fiind chemat în armată, o să o fac. Dacă n-o să fiu chemat, o să mă înrolez voluntar, cât mai sunt în puteri cât de cât. Și nu o să mă gândesc la conducătorii noștri corupți, fiindcă nu pentru ei luptăm la o adică, ci pentru viitorul nostru și al copiilor noștri și nu în ultimul rând pentru ONOAREA noastră. Am putea spune: pentru viitorul copiilor noștri mai bine plecăm afară. Dar ce onoare am mai avea atunci? Și cum ne-am mai uita în ochii lor? Ce le lăsăm noi moștenire lor, spiritual vorbind? Ce idee ar fi mai puternică și benefică pentru nepoții noștri? 1) că bunicul lor era scârbit de corupția și falimentul statului și s-a refugiat în occident unde era mai călduț pentru toată familia sau 2) că bunicul și-a dat viața pe câmpul de luptă fiindcă nu a vrut ca țara asta să o ia altcineva, ci a vrut să ne rămână nouă, urmașilor. Poate par patetic, pueril, exaltat, dar dacă nu ar exista și astfel de atitudini și toți ar fi ”deștepți”, pragmatici și ”orientați”, chiar se va alege praful de țara asta. Și să nu-mi spui că deja țara e praf, fiindcă asta e ceva trecător. Țara deocamdată nu e moartă, e doar bolnavă. O să-și revină într-un final, sunt convins. Cu atât mai mult merită să lupți pentru ea dacă e bolnavă.
      • Like 2
    • @ ControlTheNarrative
      check icon
      E doar poziția standard pe care o are orice bugetar român (fără a fi cadru militar), nimic de mirare
      • Like 1
  • Cine ne apara? Pai, daca vizualizam tribuna oficiala de la festivitatea de astazi, excluzand presedintele si premierul - ministrul interimar al apararii,precum si pe dl. general Somordolea, pe primul rand sunt politruci, si pe primul rand - fix in centru, politruci-doctori-wikipedisti, chiar in fata comandantilor categoriilor de forte armate!
    Adica, de ziua Armatei Romaniei, sa asezi un presupus plagiator, doctor de Wikipedia, fix in fata Sefului Statului Major al Fortelor Terestre si a celorlalti sefi de state majore ale celorlalte categorii de forte armate, inseamna sa dai un raspuns direct autorului: Bode ne apara de rusi!
    • Like 0
  • Deci, daca oamenii VAD ca noi nu mai avem, practic, armata, si vine unu cu un articol in care zice: "ba avem!".. il crezi?
    Am vazut o emisiune "Pentru Patrie" acum vreo cativa ani in care armata noastra se lauda ca a facut un balon cu camere pentru supraveghere video. Te umfla rasu-plansu.. Balon, in zilele astea? In curand carute cu catapulte si prastii cu bile de rulment..
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult