Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

„- Dacă vine un investitor mare la București, cu cine vorbește?... Ce exportăm în Brazilia, în afară de politicieni?” Răspunsurile unui om de afaceri

Copacabana

(Foto: Guliver/Getty Images)

Când sunt întrebați despre schimburile comerciale cu țările din afara Uniunii Europene, oamenii de afaceri din România au o dilemă. Și un sentiment de rușine, spune președintele Camerei de Comerț și Industrie din România (CCIR), Mihai Daraban. 

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, el a dat și un exemplu, cel al Braziliei. În afară de politicieni, aici România exportă anual doar câteva containere. Și vorbim de o țară cu un PIB de 2.055 miliarde de dolari.

„Schimbul comercial cu Brazilia e la 200 milioane de euro pe an, iar când vorbim de schimburi comerciale și într-o țară G20 cum e Brazilia cu 2.055 miliarde de dolari PIB te întreabă cineva ce reprezintă acești 200 milioane de euro, ți-e și rușine să spui ce reprezintă, pentru că vorbim probabil de 10-15 containere pe an. Adică nu poți să spui că există un landmark al tradingului, a dispărut si minereul de fier de la Tubarão, marfa semnificativă s-a cam dus”, a spus Mihai Daraban.

Aceeași dilemă o are și când este întrebat de schimbul comercial cu orice altă țară din afara Europei. „Avem 72% către UE, mai avem 12% către țările europene încă non-UE și 15% diferența pe restul planetei.”

Statul român a retrocedat de două-trei ori suprafața României

Pe de altă parte, președintele CCIR spune că există o problemă legată de retrocedarea suprafețelor de teren.

Moderator: „Dacă vine un investitor mare, Mercedes, la București, pe cine sună, cu cine vorbește?”

Mihai Daraban: „Doi-trei latifundiari pentru că statul român acum nu mai are ce să-i ofere unei investiții de genul acesta. Statul român a retrocedat de două-trei ori suprafața României, și în față la dvs dacă săpăm trei metri în pământ o să dăm de pământul altuia. E o realitate, noi din cauza asta nu facem autostrăzi și am făcut mereu un apel public la media că dacă mai e la TV vreun politician care trasează cu carioci pe hartă trasee să fie întrebați instantaneu dacă sub acea pată de cariocă pământul e proprietatea statului.

„Suprafață găsim, problema e că sunt 2 tipuri de investiții, una de genul retailerilor mari care își permit să cumpere terenul la valoarea pe mp si există investiția productivă unde în general în toată lumea civilizată se concesionează pentru că investitorul nu-și permite să blocheze o sumă atât de mare într-o suprafață pentru că suma aceea va fi investită în tehnologie, locuri de muncă”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Exportul in afara de UE este atita de stufoasa in cit nici costuri si nici timpul de investit in relatie cu un sistem vamal stupid de lent si ne-cooperativ nu o face mai lucrativ. Asa se strica relatia cu clienti. Clienti nu au asa multa rapdare sa asteapta pana se misca de exemplu un simplu colet din Ro in SUA. Mereu cind am un pozibil client din afara UE trebuie sa refuz pentru ca efortul vamuiri e mai mare de cit costul produsului. Asta este valabil la nivelul firmelor mici. Lafel de complicat daca vine ceva marfa din afara in Ro. Exemplu: Durata unui colet din SUA sau China in D sau invers = 7 Zile cu vamuire cu tot. Altceas colet din/spre RO = 4-6 saptamani minim plus statul la coada 3 ore.
  • Like 1
 • ,,Politica" noastră cu retrocedările e probabil cea mai mare tâmpenie,prostie şi cel mai mare jaf din istoria României .Nici o altă țară din estul Europei nu a avut o asfel de politică ,nici măcar bulgarii colegii noştri de suferință intelectuală nu au reuşit să fie atât de proşti şi să implementeze ,,Restitutio in integrum ". Dar asta nu e tot ,ne-am propus să fim tâmpiții tâmpiților şi am dus dreptul de moştenire până la gradul 4 de rudenie în condițiile in care in restul țărilor au avut dreptul la moştenire doar rudele de gradul 1 şi 2 iar plafonul a fost in jur de 10 % din valoare . Nu ai cum să fi atât de prost iar asta să nu aibe repercusiuni grave. Pe lângă problema arătată de autor in articol mai adăugăm zeci de miliarde de dolari ( dacă nu e suta) sifonate prin Fondul Proprietatea şi ANRP . Asta am ales să facem cu banii in loc să fi făcut un fond de dezvoltare şi finanțare a proiectelor europene după model polonez. Ei cu dezvoltarea ,noi cu ,,moştenitorii ". Au ei un moştenitor de talia Contelui Săvulescu de Bambu care să primească 50 de milioane de euro pe un parc lăsat moştenire de măsa şi de tasu ? Nu . Proşti nu dăştepți ca noi. Culmea e că nici nu putem da vina pe PSD pentru asta ,ideea asta creață a pornit de la ,,dreapta " noastră minunată ,cultă , deşteaptă in cap şi europeană.( culmea e că nu a mai făcut nimeni în Europa aşa ceva) . La asta adăugăm un fleac cum ar fi dramele oamenilor lăsați pe drumuri .iar un caz celebru e satul Nadăş ( Arad) retrocedat in intregime ,,moştenitorului" . Şi ca să fie haiul hai cererile de retrocedare depăşesc cu mult suprafața României iar ca să atribuim toată suprafața revendicată am fi nevoiți să mutăm granița până pe la Urali. Cred că Putin a aflat şi de aia e nervos şi intăreşte armata.
  • Like 0
  • @ Adrian Adrian
   check icon
   Peste toate acestea, părerea mea, s-a greșit masiv (și astăzi, încă mai abitir) prin impozitele prea mici pentru terenuri. Milioane de hectare sunt pîrloagă astăzi deoarece impozitele pe teren sunt extrem de mici. Inclusiv în ”zona zero” a oricărui oraș mai măricel impozitele sunt ridicol de mici în comparație cu valoarea de piață a acelui teren. Din acest motiv, au înflorit samsarii de terenuri și proprietarii delăsători. Din acest motiv există în zone centrale ale marilor orașe (mai puțin București, probabil) terenuri pe care cresc ciulinii și ambrozia din belșug: proprietarilor le dă mîna să aștepte un ”cumpărător serios” pe motiv că o proprietate vecină s-a vîndut cu 500 euro/mp.
   Să fiu bine înțeles: e dreptul fiecărui proprietar să-și vîndă suprafața de pămînt cînd vrea și să ceară orice preț crede el că i s-ar cuveni; însă tot corect este să fie impulsionat în a găsi curînd, într-un fel sau altul, o utilitate pentru acesta. Ca să nu mai pomenesc că-n statele cu adevărat civilizate ți se impun și niște norme de estetică pentru suprafețele intra-urbane (cosit regulat etc).
   • Like 0
 • mike mike check icon
  Cred ca trebuie sa adoptam modelul Nord Coreean: sa incepem sa fabricam si noi bombe atomice precum Kim si va garantez ca atunci vom fi bagati in seama. Toata lumea va incerca sa negocieze cu noi. Apoi, ne denuclearizam si colaboram cu bulgarii care ne vor construi autostrazi.
  • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult