Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Oamenii de business, mesaj dur către guvernanți: „Suntem în lumi paralele. Vrem ca România să fie condusă de niște personalități proeuropene, cu școala făcută la timp, care au performat acolo de unde vin”

Mihai Daraban

(Foto: captura video)

„Vrem ca România să fie condusă de niște personalități proeuropene, cu școala făcută la timp, dacă se poate prin top 500 al universităților din lume, niște oameni care au performat acolo de unde vin”, a spus Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) care a fost invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Nu îi interesează culoarea politică, oamenii de afaceri spun că vor la conducerea țării un „interlocutor care te înțelege ce vrei să spui” și dacă se poate „unul în guvern care să aibă un GPS corect să știe unde se află când spune unde se află”.

Oamenii de afaceri în politică? „Anticorpii de partid te ucid”

Moderator: „De ce nu intră oamenii de afaceri în politică?”

Mihai Daraban: „Pentru că ar fi aruncați afară a doua zi. Anticorpii de partid te ucid. Nu cred că ar fi acceptați de structurile politice din România așa cum sunt ele la toate partidele. N-ai cum să mai mergi să lucrezi cu mânuși trebuie să ai răspusuri destul de dure pe înțelesul tuturor. Trebuie adus limbajul oarecum mai la nivelul guvernului ca să înțeleaga”.”

Pe de altă parte, președintele CCIR spune că la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României și care a avut loc recent, nu a existat o reprezentare serioasă a guvernului, care ar trebui să pună în execuție proiectele discutate. 

„Guvernul a participat la nivel de miniștri, Ana Birchall, Ministrul de externe, al Finanțelor, Comerțului și cam atât. Dar era normal ca si premierul să fie acolo”, spune șeful CCIR.

Mihai Daraban a făcut o recomandare celor care votează clasa politică: să fie atenți ce votează, să voteze oameni care au școală făcută la timp, care au performat la locul de muncă unde au fost consacrați”.

Moderator: „Cum e leadershipul mediului de business versus leadershipul public, politic, administrativ?”

Mihai Daraban: „ (Sunt, n.n.) lumi paralele, pentru că mediul de business e mult mai pregătit din toate punctele de vedere față de mediul politic (...). În general oamenii de afaceri vor să aibă un climat stabil de pace, de preferință să fie lăsați în pace. Noi avem un sistem de fiscalizare permisivă, nu putem să spunem că avem taxe mari. Ne întrebăm și noi când vom ajunge oare să tipărim un cod fiscal? Ca să putem circula cu el să-l promovăm, inclusiv pe plan internațional. Un cod fiscal e o armă a diplomației economice. Oriunde te duci te întreabă de nivelul de fiscalizare de la tine din țară”, spune Daraban.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, după miezul nopții. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ca majoritatea șefilor de instituții autonome din România și dl Durban găsește vinovați pentru neîmplinirile instituției pe care o păstorește prin alte părți și cum acum e cool să dai vina pe guvern, hop și dumnealui. Pe de-o parte spune că ”avem un sistem de fiscalizare permisivă, nu putem să spunem că avem taxe mari” dar, pe de altă parte se întreabă retoric ”Ne întrebăm și noi când vom ajunge oare să tipărim un cod fiscal?”.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      Adică dvs chiar n-ați înțeles care era plîngerea dlui Daraban sau doar vi se pare că e nesemnificativă?
      Aveți o ”afacere” proprie (fie și PFA), sau, măcar, ați încercat vreodată să porniți una?
      • Like 3
  • Ionel check icon
    Dl Durban traieste in alta lume. Sa ne spuna el o tara UE in care oamenii de business aleg si numesc guvernantii !!! Din cate stiu exista un vot si altele sunt regulile democratiei in UE. De ce nu spune si nume de proeuropeni daca tot se lanseaza in generalizari.....
    • Like 1
    • @ Ionel
      Hitler , cu o buna aproximatie, a fost uns cancelar de oamenii de "biznis" :)) .
      Lasand gluma si revenind in secolul nostru , Macron , chear daca nu a fost numit de mediul de afaceri direct, e un reprezentant al sau .
      • Like 1
    • @ Claudiu1989
      Trebuie înțeles şi contextul iar in situația acelor ani şi ținând cont de alternativă alegerea a fost justă.
      • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      Adică dvs susțineți că Dăncilă, Tudose, Grindeanu au fost numiți de ”oamenii de business”?!
      OK, hai s-o scoatem pe Dăncilă din listă căci, probabil, în viziunea dvs ea reprezintă normalitatea... :)
      Nume de pro-europeni nu se pot da întrucît nimeni pînă la cei mai sus numiți nu au schimbat regulile azi și mîine iar.
      Măi, vă regulează Dragnea cum vrea el și voi nici n-aveți habar!
      • Like 1
  • Este adevărat ce spune domnul președinte dar am câteva probleme legate de ceea ce spune.
    1. Eu nu aș idealiza mediul de afaceri de la noi, unde performează o lume foarte pestriță. Pe de altă parte, din ceea ce se vede în spațiul public există foarte mulți oameni politici bogați, care își extrag averea din mediul de afaceri, chiar dacă afaceriele sunt într-o mai mică sau mai mare măsură determinate de puterea politică pe care o servesc.
    2. Una din primele traduceri a unei cărți de economie după 1990 pe care am citit-o a fost "Economia și regulile jocului". În ea se vorbea despre incompatibilitatea dintre mediul de afaceri și administrația publică. Existând întotdeauna probabilitatea să apară suspiciuni de corupție, economia trebuie să păstreze o regulă loială a jocului, acceptată democratic. La noi există o regulă pentru regulia jucului în economie? Sincer nu prea cred.
    3. Un om de afaceri de succes în politică? Cred că lumea are un exemplu concret dincolo de ocean, iar lumea e cam supărată pe el, chiar dacă mediul de afaceri american. Are și studii înalte la Wharton School of the University of Pennsylvania, este mai nuanțat în această direcție.,
    Eu personal cred cu hotărâre în profesioniști, Ei nu trebuie să fie nici școliți la Harvard, nici la Oxford, România cred că ar putea avea resursa umană necesară, Dar cu o condiție,ei să fie independenți și de oamenii de afaceri și de politică și să fie formați de alți profesioniști. Aceștia vor putea accede și în politică la fel de profesionist cum evoluează în mediul de afaceri sau administrație. Din păcate, ca și pentru o afacere de succes și sustenabulă au nevoie de timp.
    • Like 1
    • @ Septimiu Moga
      check icon
      Problemele pe care le aveți dvs (vis-a-vis de declarațiile dlui Daraban) sunt precum cele legate de sexul îngerilor în timpul căderii Constantinopolelui:
      1. Chiar excluzînd patronii implicați în politică, calitatea (mentalitatea) patronilor români este îndeobște sub cea a patronilor străini. Fără pretenție de argument, mărturisesc din experiența personală: ÎNTOTDEAUNA am fost tratat mai bine (adică salariu plus respect și recunoștință) de patronii străini (pînă în ziua de azi, am avut patroni români, evrei sau americani) față de cei români. Legat de politic: împotriva căror patroni perorează acum PSD?? Știu, dvs n-o faceți dar, dacă sunteți atent, nici dl Daraban n-o face! Dlui doar încearcă să promoveze cum și cît poate interesele investitorului (român sau nu).
      2. La noi A EXISTAT o astfel de regulă a jocului: în genere (zic așa ca să las loc și puținelor evenuale cazuri contrare, că nu sunt jurist!), funcționarilor publici le era interzis să fie implicați în afaceri private (cu participațiune majoritară sau nu) și acesta a fost motivul pt care s-a ”inventat” special pentru ei conceptul de ”pensie specială” (căci, vezi-Doamne, i-ai privat de niște drepturi pe care, dacă le-ar fi avut, pfuai, toți făceau afaceri mega-bănoase). Bineînțeles că, inițial, acest privilegiu a fost acordat celor care lucrau cu informații sensibile (parcă n-ai vrea ca un judecător, sau un funcționar al vreunui serviciu de informații să-și deschidă un cabinet particular de consultanță, nu?). Ei bine, PSD nu doar că a extins categoriile profesionale care pot beneficia de aceste privilegii (cu primari, cu simpli angajați ai M.A.I., armatei etc) dar le-a și ridicat interdicția de a participa în vreun fel la o afacere privată!! Cel puțin primarii, au acum acest drept. Probabil curînd și judecătorii își vor putea deschide cabinete particulare aidoma doctorilor!
      3. Un om de afaceri de succes în politică?
      La această întrebare s-a răspuns deja în interviu: ”Pentru că ar fi aruncați afară a doua zi. Anticorpii de partid te ucid”.
      În ce mă privește, cel puțin în privința partidelor cu oarece vechime, subscriu afirmației dlui V. Cataramă: partidele nu sunt altceva decît grupări infracționale organizate!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult