Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„- Dar sunt profesori care au luat nota 2 la concurs...” „- Și pe cine să punem?” Dialog cu Liviu Pop, secretar de stat în Ministerul Educației

Liviu Pop, secretar de stat în Ministerul Educației, admite într-un scurt interviu pentru Republica.roprin decizia noului ministru al Educației, Pavel Năstase, pe posturile vacante de director de școli pot ajunge profesorii care au picat chiar și cu nota 2 la concursurile de director și director adjunct în unitățile de învățământ.

„Și dacă nu e nimeni care vrea să fie director în școală, ce facem? Pe cine punem dacă nimeni nu vrea să fie director în scoală? Spuneți-mi cum punem un director dacă nu vrea nimeni. Îmi dați soluția?”, a răspuns Liviu Pop la întrebarea dacă pot ajunge să fie numiți directori de către inspectorul școlar persoane care au luat nota 2 la concursurile de directori și școli. 

Persoanele care până la organizarea concursului de director de școli au ocupat funcția de director sau director adjunct de școală și nu au fost admise la concurs sau nu au participat la concurs vor putea fi numite în funcția de director sau director adjunct prin decizie a inspectorului școlar general, potrivit unui document aprobat de noul ministru al Educației, Pavel Năstase, transmis către inspectoratele școlare.

Contactat de Republica.ro, Mircea Dumitru, rectorul Universității din București și fost ministru al Educației, spune că nu este surprins de această decizie, comentând că atunci „când au văzut că există câteva sute de oameni care au cerut Guvernului și partidului să rezolve această problemă, au derogat de la metodologie și să accepte ca acești oameni să conducă școlile, subminând întregul concurs care a fost organizat corect”. 

Ministrul Pavel Năstase, pentru News.ro: „Se consideră o discriminare”

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că a primit sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.

„Se consideră o discriminare. După ce nu mai eşti pe funcţie de ce nu ai putea să participi la aceste nominalizări?", a spus Pavel Năstase, citat de News.ro.

Redăm mai jos interviul acordat Republica.ro de Liviu Pop, secretar de stat în Ministerul Educației:

- Mandatul noului ministru începe cu o derogare de la legislație. De ce s-a recurs la această soluție?

- Derogarea este dată pentru că după ce s-au parcurs toate etapele prevăzute de metodologie, ieri 664 de unități școlare nu aveau directori sau directori adjuncți. Luni începe școala, cine conduce acea școală? Și atunci s-a dat această derogare pentru cele 664 de unități școlare în care nu există directori și directori ajuncți în baza metodologiei pe care a făcut-o ministerul. Am lăsat la latitudinea inspectoratelor școlare în baza derogării să analizeze fiecare caz în parte. Dacă nu vor reuși nici după această derogare să ocupe posturile de director, luni vom avea o videoconferință în care vom găsi punctual soluții, la școala X, școala Y, școala Z.

- Sunt directori care au luat nota 2 la concurs. Aceia pot fi numiți directori acum?

- Și dacă nu e nimeni care vrea să fie director în școală, ce facem? Pe cine punem dacă nimeni nu vrea să fie director în scoală? Spuneți-mi cum punem un director dacă nu vrea nimeni. Îmi dați soluția?

- Nu se pot găsi oameni competenți? Nu din cei care au luat nota 2.

- Conflictul apare acolo unde consiliul profesoral a spus că vrea pe cineva, așa spune la metodologie, votul consiliului profesoral. Sunt situații în care în unanimitate de voturi în consiliul profesoral este dorit profesorul X. Profesorul X poate a fost la concurs, poate n-a fost la concurs, dar a fost director înainte. Pe altcineva nu poți să aduci în școală, că-ți ridici tot consiliul profesoral în cap. Dacă s-ar fi derulat în condiții clare și metodologia concursului era clară, erau ocupate toate posturile.

Dar gândiți-vă că suntem în sâmbăta de dinaintea reluării cursurilor, mai sunt trei săptămâni din semestrul I timp în care profesorii trebuie să încheie mediile. Oricum e bulversare cu acel examen dat în luna decembrie, pentru că vor fi elevi care vor avea alt profesor la clasă acum. Sunt zeci de mii de elevi care vor avea luni alt profesor la clasă, dacă s-a modificat directorul. Elevul a învățat tot anul școlar cu un profesor, iar când trebuie să încheie mediile și să facă evaluarea finală, are alt profesor. Gândiți-vă că sunt profesori care sunt clasa a 12-a și care din clasa a noua au avut același profesor la limba și literatura română, urmează să dea în iunie examenul de Bacalaureat, dar de luni au alt profesor de română sau de matematică.

- Derogarea este considerată o palmă pentru profesorii care s-au pregătit și au luat consursul de director, iar acum ajung pe post de director cei care au picat.

E o confuzie totală. Sunt directori cu delegație. Până la 31 august cineva trebuie să conducă școala. Cei care au dat concurs, au luat concursul, respectele lor, merg la școală, lucrurile sunt clare, acolo am o continuitate de 4 ani de zile. Deși repet, mulți dintre ei lasă în urmă clase pe care de luni le preiau alți profesori. Dar e altă problemă. De aceea am spus acum două-trei luni de zile, concursul ar trebui dat nu în timpul anului școlar, ca să nu bulversăm actul de educație. Ideea e să completăm cele 664 de posturi, iar cei care au dat concurs au mandat patru ani, nu este nicio problemă.

- Aceștia se simt dezavatajați...

- De ce? Directorii cu delegație nu sunt directori numiți. Va fi un nou concurs. Că va fi în aprilie, că va fi în vară, nu s-a luat o decizie la nivelul ministerului. Dar se va mai organiza un concurs anul acesta, pentru că ideea este să fixăm oamenii pe post, să fie continutate și stabilitate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    eu insist cu LOZ IN PLIC, tragi si castigi :
    - diplome, de la bac la doctorate,
    - carnete de conducere, certificate de macaragii, pilotaj aero, F1, F3 si naval, sa colcaie piata muncii de piloti
    - pozitii in parohi si cimitire + bor, de la poratrul cimitirului la patriarhi, adica 4-6 patriarhi sa ajunga la toata lumea rugile si minim 3 popi la o biserica, adica in 3 schimburi + 8 cadelintari si 12 clopotari mici + alti 23 mari
    - pozitii de conducere in intreprinderile si agentiile statului. in fiecare tara cate 10-20 ambasadori, unul pe politica, altul pe cetateni, altul pt femei, altul pt scolari mici ...
    - locuri in consilii, de la primarie la Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare, la agentii sa treca tot sie, sri, ..
    - functii, de prefect, cam 50 de judet, presedintele senatului, avocatul poporului - minim 500 bucati, parlamentari, minim 5000, sa ajunga tot romanul sa stea de vorba cu ei
    - pozitii de ministrii (50-60 de ministere), prim ministrii (merg si 3-5 concomitent, adica conduc colective de ministrii)
    - presedinti de tara (ca si cu romania ar fi o tara), cam 6-8 odata, ca daca e sa ii suspendam sa mai ne ramana.
    asta-ti doresc eu tie draga romanie,
    tara unde adoarme ratiunea vie,
    la trecutu-ti madru si increzator
    99% prosti in al tau popor,
    si de-o fi sa fie, ani la rand numai hoti,
    sa v-ajute Dumnezeu sa emigrati cu toti !
    • Like 2
  • Leo check icon
    Eu zic să facem la fel și în sistemul medical: avem deficit de doctori, deci să-i punem în funcții de chirurgi pe cei cu licență de medic veterinar (oricum, după cum arată rezultatele votului, ar avea de operat un popor format majoritar din animale...) și, special pentru dl Pop - pentru atunci când va avea și dumnealui nevoie de analize - să îi ia sânge un portar, numit asistent medical ad-hoc.
    • Like 2
    • @ Leo
      check icon
      si macelarul ce problema ar avea intro operatie ? dar vrajitoarele si descantatoarele in cazul bolilor psihice ?
      am mai propus undeva ca diplomele, de la bac la doctorat si pozitiile importante, de la director de scoala la ministru, prim ministru si presedi te, sa fie castigate la LOZ IN PLIC, inclusiv anii de puscarie.
      • Like 0
  • Daca nu vrea nimeni sa fie director il numim noi...obligatoriu....armata nu gluma in PSD. Da....daca ati rezolva voi cauza care produce ne-dorinta de a fi director de scoala.....cum ar fi?.....va spun eu.....incepe cu munca si continua tot asa.....da nu e interesant ca nu e in programul de guvernare...isn't it?
    • Like 0
    • @ Petru Hobincu
      check icon
      pai maine "numim" generali de brigada un nr egal cu Numărul lui Avogadro - 6,022140857E+23 mol-1, si daca nu ajunge ... mergem la număr de atomi de carbon - 6.022×10 la puterea 23
      • Like 0
  • check icon
    Pe acest Liviu Pop, demagog desavarsit, l-am vazut in diverse emisiuni la televiziunile de stiri. Mi-a parut un semidoct si un "smecheras" de cartier, cu 2-3 linii "de urmat" trasate de partid iar, acolo unde nu are raspunsuri argumentate, are, precum toti comunistii, argumentul puterii sau al vointei "poporului". Ce usor sa spui "votul consiliului profesoral". E la fel ca un democratia hotilor, pe care o traim din plin. Daca un director a fost director doar pt ca a "vrut partidul" dar el e prost bâtă, bineinteles ca poate fi director pe mai departe. Doar "consiliul" - format din slugi si nu oameni cu caracter integru,.obisnuit sa pupe talpi, mai curand decat sa caute solutii, ar vota oricand (evident existand argumentele de partid). O mizerie de gandire, de la o mizerie de oameni. Nici Ceaşcă nu-si permitea luxul asta. Macar profesorii erau constienti de marimea jobului lor si se pregateau temeinic. Mi-e cu atat mai scarba cu cat "democratia mediocritatii nenorocite" ne va arunca in Evul Mediu in cativa ani!
    • Like 0
  • Am reținut din interviul dat de dl. Liviu Pop două formulări exemplare: „Îmi dați soluția?” (întrebare adresată ziaristului )... și „ E o confuzie totală.”
    • Like 1
    • @ aurora oncescu
      check icon
      corect - „ E o infuzie totală.”
      • Like 0
  • Acest l. pop este la nivelul v. ciorbea. Tot un slugoi, de data asta a lui ponta - vezi disputa legata de plagiatul pontri. Daca l-a servit pe ponta a ramas in invatamant, pentru scurta perioada ministru. Una dintre calamitatile psd ale invatamantului. E baiat bun, slugareste cu supunere, nu iese din cuvantul "sefului", bun perntru orice functie. La asa nivel de invatamant asa oameni. Nu conteaza decat apartenenta si obedienta fata de psd dragnea. La fel si pentru directorii scolilor. Nu conteaza ca sunt inculti si srmianalfabeti. Mi-e scarba.
    • Like 3
  • Pe 16 Decembrie, toate școlile, conform metodologiei ar fi trebuit sa aibă directori numiți cu decizie , pe 4 ani pt cei care au promovat concursul cu loc, cu detasare/delegație (cu acordul consiliului profesoral)pana la org unui nou concurs acolo unde au rămas locuri vacante, in Consiliul de Administrație al ISJ-urșilor.
    De ce nu s a întâmplat asta?
    De ce nu se respecta legile in România?
    Pentru ca toate se pot "aranja" cum vrea si când vrea, PARTIDUL.
    Ce predam defapt elevilor noștri? Ce așteptări legate de corectitudine, bun-simț, moralitate putem avea de la ei ?
    • Like 1
  • Nu este un semn de întrebare pentru faptul că un cadru didactic care are gradul didactic corespunzător pentru a fi director/director adjunct și face parte din corpul experților nu ,,dorește" să ocupe această funcție? Eu cred că spre acest lucru tinde orice cadru didactic care a evoluat și a ajuns până la acest nivel. Trebuie să fie o onoare pentru tine ca specialist să fie liderul unui grup și să poți să-i reprezinți în activitatea pe care o desfășori. Din punctul meu de vedere acești oameni sunt persoane cu coloană vertebrală care nu mai pot accepta compromisul și neputința sistemului. Din ceea ce se vede (asta încearcă să se arate) se caută soluții, dar nu se iau decizii pe baza unei analize clare din teren, însă în continuare soluțiile sunt pentru apărarea diferitelor interese. La momentul respectiv nu este o soluție ideală pentru a rezolva problemele, dar din mai multe variante o alegi pe cea mai puțin rea și care consideri că va avea rezultate mai bune. Acesta este rezultatul celor 27 de ani de democrație: nu mai facem diferența dintre bine și rău, dintre normalitate și anormalitate. Părerea mea este că nici consiliile profesorale nu vor putea rezolva această problemă: cum o să-l pui să muncească pe unul care nu este obișnuit cu munca dar te-a susținut și consideră că-i ești dator? Într-adevăr sunt mici salariile din învățământ, dar unele cadre didactice ar trebui să lucreze cel puțin o lună la un patron pentru un salariu minim pe economie să vadă diferența și atunci nu o să mai creadă că norma lui este de 18 ore pe săptămână. Mai sunt multe alte probleme în sistemul de învățământ, aș vrea să dau un singur exemplu: catedra unui profesor de limba română sau matematică față de cea a unui profesor de educație fizică. Care este motivația prof.de lb.rom. sau matematică să muncească mai mult decât față de cel de ed.fizică? Pentru că la aceste discipline sunt tot timpul teste,teze,evaluări, iar la ed.fizică doar statistici că avem tot mai mulți copii supraponderali? De aceea eu consider că multe alte probleme ar trebui rezolvate întâi în sistemul de învățământ și atunci nu ar mai fi atâtea probleme cu funcția de director. Abia atunci vor putea fi organizate adevăratele concursuri care să aducă în funcție pe cel mai bun dintre cei buni. Însă până atunci eu aș avea următoarea propunere: dintre cadrele didactice titulare în școala respectivă care îndeplinesc condițiile necesare pentru a îndeplini funcția de director/director adjunct (are gradul didactic corespunzător și face parte din corpul experților) să fie ales de către părinții tuturor elevilor din școală prin vot secret. Astfel părinții vor putea decide ce vor pentru copiii lor. Fiți siguri că părinții cunosc foarte bine un cadru didactic care este titular, are un grad didactic corespunzător și o anumită vechime în comunitate.
    • Like 0
  • check icon
    avand in vedere ca se cauta persoane cu mintea deschisa, eu il propun ca director/rector/decan/.... de universitate, facultate, liceu, scoala, gradinita avand in vedere lipsa cerintelor exprimate de un examen, pe portar. daca are si 2-3 ani de puscarie, cu atat mai bine.
    adica : nu te pune cu prostul, ca te doboara cu argumente, aducandu-te la nivelul lui. in timp ce inteligenta este limitata, prostia poate face prozeliti in 5 minute.
    • Like 2
  • De fapt sluga asta de secretar face exact ce l-a învățat prim cizmarul din Teleorman , numește in funcții persoane mai proaste și mai agramate decât el ca de ex : casiera de la interne , analfabetul de la agricultura , prostanul de la transporturi și lista continua cu tot aparatul guvernamental . Se merge pe principiul ineptocratiei : "Ineptocratia este regimul politic in care cei mai incapabili de guvernare sunt alesi de cei mai putin capabili sa produca ceva, sau unde cei mai putin capabili de autosubxistenta sau de reusita, sunt recompensati cu bunurile si serviciile, platite prin confiscarea (taxarea) bunurilor produse de catre un numar in descrestere al celor care produc"
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult