Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„- Dar țara noastră ați vizitat-o, tovarășe?” Mii de români au încercat să fugă din țară în perioada comunistă, mulți dintre ei fiind uciși de către grăniceri

bagaj - Getty

Foto: Getty Images

Imaginează-ți că vrei să faci o excursie în străinătate. Vrei să îți petreci vacanța împreună cu familia. Nu trebuie să fie Paris sau Londra, tu vrei în Grecia sau Bulgaria. Faceți cerere la Direcția de Pașapoarte și sunteți convocați pentru o discuție:

- Bună ziua, am analizat dosarul dumneavoastră și vă informăm că cererea a fost avizată negativ.

- Cum negativ?

- Adică nu aveți voie să mergeți în Grecia.

- Dar de ce? Am depus toate actele, suntem o familie de muncitori, nu vrem decât o vacanță cu copiii.

- Nu se poate, tovarășe

- Păi de ce?

- Uitați care e treaba, nu faceți pe prostu'! Aveți aviz negativ de la Securitate. Aveți rude stabilite în Canada, nu prezentați garanții că vă întoarceți.

- Dar măcar până în Bulgaria! Am strâns bani. 

- Dar țara noastră ați vizitat-o, tovarășe? Că avem o țară frumoasă cu de toate. Munte, mare. Ia mergeți la Sovata, sunt bilete prin sindicat. Vizitați toată țara noastră și după aia veniți cu pretenții să mergeți afară! Următorul!

Dacă situația de mai sus ți se pare absurdă, fii liniștit.

Astăzi nu ți se poate întâmpla așa ceva, pentru că nu mai trăiești în comunism.

Dacă ți se pare că situația nu poate fi reală, înseamnă că ai ascultat prea mult poveștile lui tataie nostalgic, ai auzit de la ăia care beau în fata scării, ți-au povestit prostii prietenii sau nu ai învățat nimic despre comunism în școală.

În regimul comunist, dreptul la libera circulație era interzis. Cetățenii români nu puteau merge nicăieri în lume fără aprobarea autorităților. Dacă aveau rude stabilite în străinătate sau dosar la Securitate, li se interzicea ieșirea din țară. La fel în situațiile în care „garanțiile de întoarcere" în țară după ieșire nu erau considerate suficiente.

Avizul Securității era necesar pentru orice tip de călătorie în străinătate, inclusiv în cazul burselor de studii.

Mii de români au încercat să fugă din țară în perioada comunistă, mulți dintre ei fiind uciși de către grăniceri, s-au înecat în Dunăre sau au fost capturați și condamnați la închisoare pentru „trecerea frauduloasă a frontierei de stat".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Toate astea scrise de Madalin ar trebui sa se predea in manualele de istorie. Sa stie copiii ce inseamna totalitarismul... sa nu se mai repete!
    • Like 0
  • Avem voie orice ne dorește inima. Dorințel se potrivesc mai greu cu banii și cu sănătatea . Și pe toate nu le împaci din start cu criza perpetuă, în care până ieri-alaltăieri factorul negativ primar era depopularea. Și asta părea să aibă o rezolvare - pe termen lung -, recurgându-se la forța de muncă imigrantă. Ce ne facem dacă nici companiile corporatiste, nici vecinul Putin nu urmăresc aceeași țintă ? Se pare că singura scăpare de griji trebuie căutată în mulțimea de universuri paralele.
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult