Foto: Getty Images
Imaginează-ți că vrei să faci o excursie în străinătate. Vrei să îți petreci vacanța împreună cu familia. Nu trebuie să fie Paris sau Londra, tu vrei în Grecia sau Bulgaria. Faceți cerere la Direcția de Pașapoarte și sunteți convocați pentru o discuție:
- Bună ziua, am analizat dosarul dumneavoastră și vă informăm că cererea a fost avizată negativ.
- Cum negativ?
- Adică nu aveți voie să mergeți în Grecia.
- Dar de ce? Am depus toate actele, suntem o familie de muncitori, nu vrem decât o vacanță cu copiii.
- Nu se poate, tovarășe
- Păi de ce?
- Uitați care e treaba, nu faceți pe prostu'! Aveți aviz negativ de la Securitate. Aveți rude stabilite în Canada, nu prezentați garanții că vă întoarceți.
- Dar măcar până în Bulgaria! Am strâns bani.
- Dar țara noastră ați vizitat-o, tovarășe? Că avem o țară frumoasă cu de toate. Munte, mare. Ia mergeți la Sovata, sunt bilete prin sindicat. Vizitați toată țara noastră și după aia veniți cu pretenții să mergeți afară! Următorul!
Dacă situația de mai sus ți se pare absurdă, fii liniștit.
Astăzi nu ți se poate întâmpla așa ceva, pentru că nu mai trăiești în comunism.
Dacă ți se pare că situația nu poate fi reală, înseamnă că ai ascultat prea mult poveștile lui tataie nostalgic, ai auzit de la ăia care beau în fata scării, ți-au povestit prostii prietenii sau nu ai învățat nimic despre comunism în școală.
În regimul comunist, dreptul la libera circulație era interzis. Cetățenii români nu puteau merge nicăieri în lume fără aprobarea autorităților. Dacă aveau rude stabilite în străinătate sau dosar la Securitate, li se interzicea ieșirea din țară. La fel în situațiile în care „garanțiile de întoarcere" în țară după ieșire nu erau considerate suficiente.
Avizul Securității era necesar pentru orice tip de călătorie în străinătate, inclusiv în cazul burselor de studii.
Mii de români au încercat să fugă din țară în perioada comunistă, mulți dintre ei fiind uciși de către grăniceri, s-au înecat în Dunăre sau au fost capturați și condamnați la închisoare pentru „trecerea frauduloasă a frontierei de stat".
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.