Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„- Dar țara noastră ați vizitat-o, tovarășe?” Mii de români au încercat să fugă din țară în perioada comunistă, mulți dintre ei fiind uciși de către grăniceri

bagaj - Getty

Foto: Getty Images

Imaginează-ți că vrei să faci o excursie în străinătate. Vrei să îți petreci vacanța împreună cu familia. Nu trebuie să fie Paris sau Londra, tu vrei în Grecia sau Bulgaria. Faceți cerere la Direcția de Pașapoarte și sunteți convocați pentru o discuție:

- Bună ziua, am analizat dosarul dumneavoastră și vă informăm că cererea a fost avizată negativ.

- Cum negativ?

- Adică nu aveți voie să mergeți în Grecia.

- Dar de ce? Am depus toate actele, suntem o familie de muncitori, nu vrem decât o vacanță cu copiii.

- Nu se poate, tovarășe

- Păi de ce?

- Uitați care e treaba, nu faceți pe prostu'! Aveți aviz negativ de la Securitate. Aveți rude stabilite în Canada, nu prezentați garanții că vă întoarceți.

- Dar măcar până în Bulgaria! Am strâns bani. 

- Dar țara noastră ați vizitat-o, tovarășe? Că avem o țară frumoasă cu de toate. Munte, mare. Ia mergeți la Sovata, sunt bilete prin sindicat. Vizitați toată țara noastră și după aia veniți cu pretenții să mergeți afară! Următorul!

Dacă situația de mai sus ți se pare absurdă, fii liniștit.

Astăzi nu ți se poate întâmpla așa ceva, pentru că nu mai trăiești în comunism.

Dacă ți se pare că situația nu poate fi reală, înseamnă că ai ascultat prea mult poveștile lui tataie nostalgic, ai auzit de la ăia care beau în fata scării, ți-au povestit prostii prietenii sau nu ai învățat nimic despre comunism în școală.

În regimul comunist, dreptul la libera circulație era interzis. Cetățenii români nu puteau merge nicăieri în lume fără aprobarea autorităților. Dacă aveau rude stabilite în străinătate sau dosar la Securitate, li se interzicea ieșirea din țară. La fel în situațiile în care „garanțiile de întoarcere" în țară după ieșire nu erau considerate suficiente.

Avizul Securității era necesar pentru orice tip de călătorie în străinătate, inclusiv în cazul burselor de studii.

Mii de români au încercat să fugă din țară în perioada comunistă, mulți dintre ei fiind uciși de către grăniceri, s-au înecat în Dunăre sau au fost capturați și condamnați la închisoare pentru „trecerea frauduloasă a frontierei de stat".

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Avem voie orice ne dorește inima. Dorințel se potrivesc mai greu cu banii și cu sănătatea . Și pe toate nu le împaci din start cu criza perpetuă, în care până ieri-alaltăieri factorul negativ primar era depopularea. Și asta părea să aibă o rezolvare - pe termen lung -, recurgându-se la forța de muncă imigrantă. Ce ne facem dacă nici companiile corporatiste, nici vecinul Putin nu urmăresc aceeași țintă ? Se pare că singura scăpare de griji trebuie căutată în mulțimea de universuri paralele.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult