Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„- Dar țara noastră ați vizitat-o, tovarășe?” Mii de români au încercat să fugă din țară în perioada comunistă, mulți dintre ei fiind uciși de către grăniceri

bagaj - Getty

Foto: Getty Images

Imaginează-ți că vrei să faci o excursie în străinătate. Vrei să îți petreci vacanța împreună cu familia. Nu trebuie să fie Paris sau Londra, tu vrei în Grecia sau Bulgaria. Faceți cerere la Direcția de Pașapoarte și sunteți convocați pentru o discuție:

- Bună ziua, am analizat dosarul dumneavoastră și vă informăm că cererea a fost avizată negativ.

- Cum negativ?

- Adică nu aveți voie să mergeți în Grecia.

- Dar de ce? Am depus toate actele, suntem o familie de muncitori, nu vrem decât o vacanță cu copiii.

- Nu se poate, tovarășe

- Păi de ce?

- Uitați care e treaba, nu faceți pe prostu'! Aveți aviz negativ de la Securitate. Aveți rude stabilite în Canada, nu prezentați garanții că vă întoarceți.

- Dar măcar până în Bulgaria! Am strâns bani. 

- Dar țara noastră ați vizitat-o, tovarășe? Că avem o țară frumoasă cu de toate. Munte, mare. Ia mergeți la Sovata, sunt bilete prin sindicat. Vizitați toată țara noastră și după aia veniți cu pretenții să mergeți afară! Următorul!

Dacă situația de mai sus ți se pare absurdă, fii liniștit.

Astăzi nu ți se poate întâmpla așa ceva, pentru că nu mai trăiești în comunism.

Dacă ți se pare că situația nu poate fi reală, înseamnă că ai ascultat prea mult poveștile lui tataie nostalgic, ai auzit de la ăia care beau în fata scării, ți-au povestit prostii prietenii sau nu ai învățat nimic despre comunism în școală.

În regimul comunist, dreptul la libera circulație era interzis. Cetățenii români nu puteau merge nicăieri în lume fără aprobarea autorităților. Dacă aveau rude stabilite în străinătate sau dosar la Securitate, li se interzicea ieșirea din țară. La fel în situațiile în care „garanțiile de întoarcere" în țară după ieșire nu erau considerate suficiente.

Avizul Securității era necesar pentru orice tip de călătorie în străinătate, inclusiv în cazul burselor de studii.

Mii de români au încercat să fugă din țară în perioada comunistă, mulți dintre ei fiind uciși de către grăniceri, s-au înecat în Dunăre sau au fost capturați și condamnați la închisoare pentru „trecerea frauduloasă a frontierei de stat".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Toate astea scrise de Madalin ar trebui sa se predea in manualele de istorie. Sa stie copiii ce inseamna totalitarismul... sa nu se mai repete!
    • Like 0
  • Avem voie orice ne dorește inima. Dorințel se potrivesc mai greu cu banii și cu sănătatea . Și pe toate nu le împaci din start cu criza perpetuă, în care până ieri-alaltăieri factorul negativ primar era depopularea. Și asta părea să aibă o rezolvare - pe termen lung -, recurgându-se la forța de muncă imigrantă. Ce ne facem dacă nici companiile corporatiste, nici vecinul Putin nu urmăresc aceeași țintă ? Se pare că singura scăpare de griji trebuie căutată în mulțimea de universuri paralele.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult