Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„- E rușine pentru o muiere să umble cu capul descoperit.” Hijabul, basmaua bunicii și o înregistrare extraordinară din 1958

Mai mult de jumătate de veac a trecut de când carismaticul preṣedinte al Egiptului, primul conducător autohton al fostului Regat al Faraonilor după două milenii de dominaţie străină, Gamal Abdel Nasser, eroul unei generaṭii de arabi încă înflăcăraṭi de idealurile libertăṭii ṣi nu de fanatismele ulamelor wahhabite, stârnea râsul unui întreg auditoriu ironizând purtarea hijabului: 

Omenirea evoluează. Și în Orientul mijlociu, zâmbetele sunt din ce în ce mai puṭine. Și, Allah păzeṣte, nimeni nu mai glumeṣte cu valorile religioase, fiindcă trebuie că scrie pe undeva, prin Coran, că pentru asta există o singură pedeapsă, moartea. La fel ṣi pentru violul unei femei, când victima va trebui să primească pedeapsa capitală fiindcă a devenit impură şi noi toţi vrem o lume fără păcate.

Religia e o valoare general umană. Egalitatea ṣi libertatea nu, sunt o creaṭie a omului.

Acel ulama sunnit care explica cum trebuie să-şi bată bărbatul soţia fără să o umilească, fără să ȋi lase semne vizibile pe faţă, a stârnit râsul internauṭilor. Dar, cu siguranṭă, în majoritatea ṭărilor Golfului Persic, îndemnurile sale au adus lacrimi pe obrajii femeilor ṣi au justificat violenṭa soṭilor deveniṭi, graṭie unei învăṭături răstălmăcite, fiinṭe superioare, un fel de semi-zei.

Dar nici nu avem nevoie de teologi, sunt persoane publice mult mai convingătoare chiar în Egiptul generalului el-Sisi, unde Frăṭia islamică a fost interzisă: cu câteva săptămâni în urmă, un avocat egiptean ṣoca opinia publică, în timp ce explica la un post de televiziune că a viola o femeie îmbrăcată provocator este o datorie naṭională.

Bineînṭeles că asemenea concepte religioase sunt expresia unor societăṭi primitive, a unei religii ce refuză a se reforma, a unor persoane puṭin educate, aṣa-i?

Femeile cu hijab (negru, mai sunt şi unele „feministe” din lumea arabă care ȋl poartă ȋn diferite culori ale curcubeului) ȋmi amintesc de bunica mea, care nu ieşea din casă fără să-şi acopere capul cu o basma neagră, deşi nu era văduvă. Cȃt despre catrinţă, era nelipsită şi mereu ȋn culori sumbre, chiar şi vara. O ȋntrebasem, cȃţiva ani avȃnd pe atunci, de ce umblă mereu aşa ȋmbrăcată, ȋn timp ce bunicul se ȋmbrăca orăşeneşte (trăiau ambii la cȃţiva kilometri de Timişoara): „E rușine, maică, pentru o muiere să umble cu capul descoperit.” Cumva, vorba aceea: Numai bărbatul e om, femeia e muiere. Bătaie nu a luat niciodată de la bunicul fiindcă acesta a urât întotdeauna violenṭa, deṣi era un munte de om. Trebuie căutate explicaṭii pentru modul său paṣnic de a se comporta în educaṭia sau credinṭa sa.

O sumedenie de „bunicuţe” am văzut ȋn ultimul timp ieşind din biserici neoprotestante, cum la fel am văzut ȋntr-o mănastire ortodoxă vestită. Şi l-am ȋntrebat pe un prieten, credincios de altfel, care a zȃmbit cu subȋnţeles şi, după o frumoasă pledoarie din care am ȋnţeles că femeia trebuie să fie supusă, să facă şi să crească copii, bineînṭeles să se preocupe ṣi de educaṭia lor, a adăugat cu glas puţin scăzut: „Dar tu nu ştii că e scris ȋn Efeseni că bărbatul este cap femeii şi femeile trebuie să se supună bărbaţilor lor?” Am zâmit insidios. A continuat că şi bărbatul trebuie să umple femeia de dragoste, trebuie să o conducă după cum ȋşi conduce Iisus Biserica şi alte vorbe frumoase-frumoase.

Auzim din ce ȋn ce mai des că Occidentul decade fiindcă se ȋndepărtează de credinţă. Soluţia este implicită: reîntoarcerea la credinţă, panaceul problemelor societăṭii noastre. Tot mai multe sunt statele ȋn care cei ce propovăduiesc ȋntoarcerea la tradiţia şi credinţa creştine obţin puterea. Rusia, Polonia, Ungaria, Statele Unite sunt câteva exemple.

Avocatul egiptean explica dreptul de a viola femeile care îṣi lasă o parte a coapselor la vedere tot pe tradiṭie, moralitate ṣi credinṭă. Putem justifica orice. Prietenul meu nu a avut curajul să continue explicaṭia ṣi să justifice câte o palmă trasă consoartei prin faptul că ṣi corecṭia fizică poate îndrepta un om. Dar inferioritatea femeii faṭă de bărbat ce reieṣea din întreaga sa argumentaṭie ar putea permite orice. Doar Biblia este anterioară Constituṭiei.

Contemporan cu Nasser, Martin Luther King jr. avea îndrăzneala să creadă că oamenii vor avea peste tot în lume trei mese pe zi pentru trup, educaṭie ṣi cultură pentru minte ṣi demnitate, egalitate ṣi libertate pentru spirit. Femeile cu basma nu mai sunt egalele bărbaṭilor. Nici libere nu sunt fiindcă au nevoie de un cap.

Undeva, în Biblie, am citit: Acum dar rămȃn acestea trei, credinţa, nădejdea şi dragostea, dar cea mai mare dintre ele este dragostea.

Aud din ce în ce mai mulṭi purtători ai cuvântului Domnului ṣi politicieni care vorbesc despre morală, despre respectul rânduielii, a tradiṭiei ṣi despre bisericile care trebuie să se construiască. Si mai puṭin despre dragoste, egalitate ori demnitate. Torṭele aprinse acum câteva zile pe străzile Varṣoviei de creṣtini albi ṣi puri nu au avut de-a face cu dragostea, ci cu ura ṣi superioritatea unor oameni faṭă de alṭii. Oameni pe care Statul ṣi Biserica îi folosesc pentru a restaura tradiṭia, o tradiṭie pentru care drepturile omului sunt facultative. Fiindcă puterea celor puṭini se poate întemeia doar pe ignoranṭa celor mulṭi. Ignoranṭa ce naṣte ură ṣi abuzuri.

Nasser cel reformator râdea de hijab în 1958. Avocatul cel violator își livrează teoria în 2017. Femeia „supusă” sub batic este o realitate a zilelor noastre și în Orientul îndepărtat, și în Occidentul acesta original pe care îl trăim noi, românii. Se pare că o luăm cu toții pe un drum greșit, luând din credință ce ne separă (creștini vs musulmani, bărbați vs femei, familia tradițională vs familia netradițională etc.), și nu dragostea care ar trebui să unească lumea. Căci dragostea şi datoria civică ne obligă să ne oprim puțin din drum. Altfel, mai devreme sau mai târziu, va trebui să ne acoperim capetele în faṭa celor puṭini ṣi puternici, să luptăm în jocurile lor sinistre, să aprindem torṭe ṣi să înălṭăm ziduri. Poate, ca bonus, se va da liber și la viol.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • S-a întâmplat ca în urmă cu vreo doi sau trei ani să dau, în Youtube, peste una dintre discuţiile pe care preotul Constantin Necula le avea cu studenţii săi (mă mir că pân-acum nu l-a răspopit Preafericitul). Una dintre întrebări se referea la un citat biblic: „Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului, pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor şi este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, aşa şi femeile bărbaţilor lor, întru totul.” (Sf.Ap. Pavel, Epistola către efeseni, 22-24).

    Întrebarea cred că s-a vrut a fi încuietoare, însă Necula a răspuns că toţi bărbaţii (şi unele femei – n.mea) se opresc la aceste versete, fără să-l mai bage în seamă şi pe următorul: „Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea” (Efeseni, 25). Adică, le spunea Necula, când voi veţi fi în stare să faceţi pentru femeia voastră ceea ce Hristos a făcut pentru Biserică, atunci să aveţi pretenţia să-i fiţi cap.

    Sincer să fiu, nu mă aşteptam la abordarea asta. De fapt nu mă aşteptam ca un preot să răspundă atât de deschis întrebărilor adresate. D-asta mă mir că nu l-au răspopit până acum. Şi tot d-asta nu mă mir că la un moment dat a fost PR-istul informal al BOR. Şi iarăşi nu mă mir că l-am găsit, la contributori, şi pe platforma Republica.
    • Like 3
  • Ne putem lipsi de tehnologia secolului XXI și putem lua o piatră și o bâtă in mâna, pentru că, in realitate, foarte mulți bipezi, cu pretenția de homo sapiens, sunt tot la nivelul epocii de piatră. Încă ăia ne sunt superiori căci, prin căutări și gândire, o parte dintre ei, ne-au adus binefacerile tehnologiei. Dar asta nu a modificat cu nimic primitivismul din gândire. Iar biserica, oricare, căuta să ne întoarcă in întuneric și aservire. Poate că fără credință degenerăm, dar fără educație adevărată in mod sigur. Și, dacă veți face un mic efort de obiectivitate, fără a fi un adorator al comunismului, care are mari defecte, veți vedea ca, totuși, in acea epocă masele au avut mult mai mult, incomparabil, acces la cultură și educație. Dar natura umană a fost refractară, in multe cazuri, iar cultura și educația nu a lăsat urme. De aceea, după 1989 le-a fost foarte ușor noilor antieducatie să creeze prozeliți. Iar, in prezent, biserica are o contribuție, mai mult nefastă, decât bună. Ei pretind supunere oarbă și contribuții bănești, pentru a-si satisface megalomaniile. Nici un cult religios nu este mai bun decât altul atâta timp cât întreține primitivismul.
    • Like 0
  • Anon check icon
    Si religia e o creatie umana.
    • Like 3
  • "Fiindcă puterea celor puṭini se poate întemeia doar pe ignoranṭa celor mulṭi. Ignoranṭa ce naṣte ură ṣi abuzuri." Asta poate fi un adevar doar daca "regulile dragostei" despre care vorbeati nu sunt respectate! Care sunt regulile dragostei? Tocmai acelea pe care le-ati prezentat: o femeie sa nu se imbrace provocator caci il poate starni pe un barbat care este mai "slab" de ingeri, o femeie de peste 35 de ani sa-si acopere capul cu cele mai frumoase podoabe decat sa se vopsrasca in 3 culori ("feriti-va de oameni" spune in Cartea Sfanta) si barbatii poarta barba sau mustata tot cam in acelasi scop, o femeie dupa ce s-a casatorit trebuie sa fie smerita si supusa barbatului ei (sa il lase pe el sa lupte caci prin actul sexual femeia pierde din energie). Barbatul ia energie de la femeie si deci asa cum se spune el trebuie sa ii ofere dragoste! Macar atat daca nu mai mult!
    • Like 0
    • @ Maria Magda
      Moka check icon
      tu esti Maria Magdalena?
      de unde ai aparut cu textele astea in secolul 21?
      autorul a surprins foarte bine o situatie care dospeste de ani buni in societate si nu suntem departe de momentul cand cineva va proclama ca trebuie sa stabilim prin lege cum poate barbatul sa-si controleze sotia.
      De acord cu conceptul de dragoste, buna purtare, etc. dar nu mi se pare corect sa li se dea alta semnificatie decat ceea ce inseamna ele.
      • Like 4
    • @ Moka
      GabiC check icon
      Nu pot sa rad! E prea mult! Noaptea evolutiei!!!
      Cat mai e pana la manifestari precum cele ale Islamului ?
      Uite, lumea se pregateste: facem biserici ( chiar luna trecuta era un nou scandal cu primaria sect. 3 care "atribuia" un spatiu viran bisericii, sa mai ridice un "lacas" ca erau prea putine; Locuitorii din zona spuneau ceva de "parc" , sau o gradinita, ... ceva care le-ar fi fost util....
      Dar cine sa-i asculte?
      Cat despre scoli.... sau spitale.... " Doamne Fereste" :-)
      • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult