Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„- Ești la privat și aici nu sunt obligat să îndeplinesc actul medical dacă nu vreau”. În Timișoara, când te lovește pandemia de iresponsabilitate

Spital privat pacienți

Foto: Guliver Getty Images

Timișoara se află în scenariul roșu, alături de multe alte localități din Județul Timiș. Incidența cumulată a cazurilor la nivel județean în ultimele 14 zile este de 3,39/ 1000 de locuitori, iar în Timișoara a ajuns la 4.48/ 1000 de locuitori. Cu toate astea, observ cum măsurile minime de combatere a pandemiei nu sunt nici pe departe respectate de unii dintre concetățenii noștri, amenințând sănătatea și poate chiar viața semenilor noștri. Și mai trist este că, printre cei care nu respectă o simplă regulă de a purta masca de protecție și de a avea o conduită corespunzătoare, se numără tocmai aceia care sunt însărcinați să ne protejeze pe noi toți. 

O întâmplare petrecută în această săptămână îmi demonstrează atât nepăsarea unor oameni, lipsa lor de empatie, a bunului simț, cât și încălcarea flagrantă a codurilor de deontologie profesională. Așadar, în urma unei programări stabilite în prealabil, mă prezint împreună cu fiul meu în vârstă de 6 saptămâni pentru un control medical la Spitalul Premiere din Timișoara, parte a unui sistem de sănătate privat. Cu pași repezi intru în curtea spitalului, mă îndrept spre zona de triaj epidemiologic, dorind să efectuez formalitățile într-un timp scurt, astfel încât să nu expun vreunui risc bebelușul. Constat că, în cortul situat în curtea unității sanitare, ce servea drept zonă de triaj, nu se afla nicio persoană care să ne îndrume cumva, iar după câteva minute de așteptare, observând un comportament similar al altor persoane aflate în situația mea, iau un formular pe care îl completez și mă îndrept către intrarea în spital. Formalitățile la intrare se desfășoară normal, însă observ foarte uimit, în stânga mea, personal administrativ al unității care purta masca de protecție sub bărbie, nefiind acoperite gura și nasul.

Evit zona respectivă pe cât posibil, ajung în zona recepției, de unde sunt îndrumat către cabinetul în care urma să se desfășoare actul medical. Este ora 16:01, mă prezint în anticamera cabinetului cu pricina, sunt întâmpinat de către o doamnă care ofta din greu mutând grăbită câteva produse medicale de pe o masă pe alta, purtând masca de protecție în mod necorespunzător, astfel încât nu acoperea atât gura și nasul. Doamna mă poftește pe hol, întrucât medicul nu a ajuns încă. Încercarea mea de a explica faptul că am o programare la acestă oră și solicitând să anunțe medicul, întrucât nu pot expune bebelușul pe un hol aglomerat, a rămas fără ecou, doamna respectivă insistând vehement să părăsesc anticamera.

Așteptarea nu a durat mult. După câteva minute aud o voce pe un ton care parcă dorea să mă mustre: „Eu sunt medicul, care este problema?” Îi răspund politicos medicului îmbrăcat în ținută de stradă, nu în haine corespunzătoare îndeplinirii serviciului într-o unitate sanitară, că problema este că la ora 16 nu a fost prezent pentru a onora programarea. Foarte iritat de atitudinea mea, medicul se așază liniștit pe un scaun în holul de așteptare aglomerat, lasându-ma să aștept în anticameră. Îi solicit să-și îndeplinească atribuțiile. Îmi răspunde că este la libera sa alegere dacă dorește să efectueze consultanția, iar în cazul meu nu îl poate obliga nimeni:

„- Ești la privat și aici nu sunt obligat să îndeplinesc actul medical dacă nu vreau”. Sunt șocat de cât respect poartă un medic pentru un nou născut. 

Nu-mi pot reprima stupefacția față de comportamentul acestuia ce denotă o mare lipsă de repect față de ființa umană. Îi spun că „este nesimțit” și părăsesc incinta.

Ulterior, prin serviciul 112, solicit prezentarea unui echipaj de poliție pentru constatarea și dispunerea măsurilor legale ce se impun, pentru nerespectarea măsurii de a purta masca de protecție în spațiile în care acesta este obligatorie, aspect reglementat de normele legale în vigoare. În mai puțin de 10 minute, își face apariția un echipaj de poliție format din 2 tineri agenți, cu vârste fragede, probabil până în 25 de ani.

Conducătorul autospecialei de poliție coboară lent aprinzându-și o țigară, în timp ce colega acestuia, celălalt agent de poliție, purta în mod corespunzător masca de protecție. Obosit deja, îmi spun că este inutil să să mă iau în gură și cu polițistul fumător, rezumându-mă la a solicita echipajului verificări, respectiv sancționarea persoanelor care încalcă regulile. Agentul consumator de tutun și nepurtător de mască de protecție mă informează ca ei își îndeplinesc în mod corespunzător datoria de forțe de ordine, dar că este greu „să-i sancționeze pe medici, pentru că nu au cum să se impună”, insistând a-mi explica faptul că „ei sunt medici, nu putem așa să le explicăm noi polițiștii ce au de făcut”.

Lângă mine, un cetățean, care s-a recomandat ulterior ca fiind polițist, a confirmat echipajului sosit la fața locului faptul că evenimentele relatate de mine sunt reale. Le-a spus că a văzut și el același lucru și a nominalizat chiar persoanele pe care le-a surpins nepurtând masca de protecție.

Ce concluzie tragem din această regretabilă întâmplare? Nepăsarea oamenilor poate avea consecințe grave: faptul că situația epidemiologică este scăpată de sub control se datorează semenilor noștri cărora pur și simplu nu le pasă de cei din jur.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ghid pentru polițiștii care "nu au cum sa se impună"
  -Va amendez pentru nerespectarea legislației privind împiedicarea răspândirii bolilor infecțioase"
  -Ba, nu mă înveți tu pe mine cum se transmit bolile... Eu sunt medic și am x ani de experiență.
  - Sunteți medic? Atunci va voi da maximul amenzii pentru că ați încălcat legislația cu o perfecta cunoaștere a consecințelor. In piața am dat amenzi la nivelul minim pentru că vânzătorii de varza sunt oameni cu studii primare sau liceale. Dumneavoastră în schimb declarați că știți perfect care sunt consecințele faptelor și totuși ați încălcat legislația. Mai mult decât atât, ați permis și influențat negativ si cadrele medicale de suport: asistente, îngrijitoare. Prin exemplul iresponsabil dat personal de Dumneavoastră ați determinat o atitudine nelegală personalului care v-a văzut nerespectând nonsalant regulile.
  • Like 0
 • Marea majoritate a clinicilor private au medici angajați care lucrează și în sistemul public de sănătate, unii dintre ei care lucrează la câte 2-3 clinici private. Rezervorul de personal medical cu pregătire universitară este limitat și a scăzut drastic după absorbția de către sistemele medicale occidentale. În ceea ca privește școlarizarea cadrelor medicale cu pregătire medie situația este complet scăpată de sub control, școlile postliceale sanitare fiind scoase de sub tutela ministerului de specialitate.
  Așa că nu prea avem cum să ne așteptăm la servicii medicale de calitate nici măcar în sistemul medical privat, cu câteva mici excepții.
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Fiecare pădure își are uscăturile ei.
  • Like 1
 • Vai, cum așa? La privat? Sa se întâmple așa ceva la privat?
  • Like 1


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult