Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„- Fă pe săracu! Mimează traiul obișnuit, al omului de rând!” Cum a mimat Cătălin Cîrstoiu empatia în scop electoral

Cătălin Cîrstoiu în metrou

Foto: Inquam Photos / George Călin

Piedone e originalul în materie de a mima empatia, grija de oameni și dătătorul de pomeni electorale. Lui ii stă bine cu legătura de usturoi la gât, taraful după el, micii pe grătar și tenișii sau bascheții roșii în picioare și Biblia în mână. Oamenii îl cred, îl cunosc și îl apreciază exact așa cum este.

Cineva l-a sfătuit și pe Cîrstoiu să îl copieze pe Piedone. Îmi imaginez cum i s-a spus:

- Fă pe săracu! Mimează traiul obișnuit, al omului de rând! Dă plebei imaginea că ești de-al ei, că mergi cu metroul ca oricare bucureștean...

Și doctorul Cîrstoiu a livrat imediat și s-a pozat ca un pui de bogdaproste pe un scaun, într-un vagon gol de metrou. Era potrivit acolo ca o maimuță cântând Chopin.

Ce putea face totuși doctorul Cîrstoiu, când i s-a propus să facă pe săracul și pe copia lui Piedone?!

Putea răspunde:

- Oamenii deja știu că sunt bogat. Eu nu ascund asta. Nu pot mima că sunt ceva ce nu sunt. Nu am mers în viața mea cu metroul. Mă prezint în fața bucureștenilor exact așa cum sunt și ceea ce sunt: doctor, profesor universitar, director de spital și un om bogat. Nu e o rușine și nicio vină să fii bogat în democrație. E un semn de succes, de competență și de reușită.

Dar asta o poți spune doar dacă nu ești un pic „speriat" de prea multă avere. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult