Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„- Să nu pierdeți plicul, zice. Amendă”. „- Adică în plicul ăsta e o amendă ori iau amendă dacă pierd plicul?!” Am fost pe lumea cealaltă, la Poșta Română

Oficiu poștal, Poșta Română - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Mai zilele trecute am primit o țidulă cum că cineva, nu era clar cine, mi-a trimis un plic, să fac bine să-l ridic degrabă de la Oficiul Poștal… puncte, puncte, adică fără număr. Urma o adresă unde ar fi trebuit să găsesc oficiul și un interval orar. Chiar dacă n-ar fi fost vreo mențiune care să-i implice puteam paria de unde vine. După modelul preistoric, țidula era copilul instituției de stat care se cheamă Poșta Română. Știți voi, hârtiuță dactilografiată la o mașină de scris cu clape rotunde și țăcănit specific. Mă refer la zgomot.

După gradul de inteligibilitate al scrisului de mână aplicat peste… puncte, puncte, eram gata să jur că el sau ea, ăl cu pixul, la o adică, ori e medic, ori e chinuit de vreo afecțiune neurologică. Ori, pur și simplu, era doar funcționar la poștă, vorba nevestii, că doar n-oi vrea să fie vreun caligraf!

După ședința de familie în care, cu chiu, cu vai, am stabilit coordonatele, am mers degrabă la Oficiu. Doamna de dincolo de ghișeu era, cum altfel, sastisită și fără nici un fel de participare. Interesant cum reușesc oamenii ăștia să se detașeze. Simți că nu sunt acolo, că nu vor să facă treaba aia, dar n-au încotro. Dau țidula, ia țidula. Eu explicându-i că e posibil să nu fi deslușit corect cuneiformele și să fi venit altundeva decât era cazul. Firește, căutându-i privirea ca să nu pară că vorbesc singur, ea nevorbind semnificativ și fără să se obosească să vadă cine-i vorbește. Inexpresivă și rece. Mă reculeg în tăcere, mi-am amintit că până și proștii par inteligenți dacă știu să tacă deștept. După cum și reciproca e valabilă.

La Poștă, mi-am dat seama, totul e pe hârtie.

Țidula aia avea unele detalii care ajută să faci un pas ori doi către miezul problemei, să treci de preambul. Un număr, un ceva. Doamna ar fi putut să identifice acel ceva și să caute miezul problemei săpând într-un instrument banal care se cheamă PC.

Nțțț!

Doamna a deschis un registru cu multe pagini și cu informații specifice scrise, ați ghicit, de mână, cu pixul. Până la acel moment fără vorbe. Apoi a mers „în spate” și mi-a adus un plic.

„- Să nu pierdeți plicul, zice. Amendă”.

„- Adică în plicul ăsta e o amendă ori iau amendă dacă pierd plicul?!” întreb.

„- Rovinietă ori taxă de pod”, zice, obosită de atâta conversație.

Pe drum spre casă m-au chinuit tot felul de gânduri. Mi-era și ciudă, adică de ce unii pot iar eu nu reușesc să scap? Precum doamna. Inexpresivă, inexistentă.

Ce amendă să fie?

Rovinietă? Imposibil, trebuie să am. Nu mai știu când ar expira, dar sigur e valabilă.

Taxă Fetești? Neee! Plătesc mereu la benzinărie, sistemele astea informatice de la stat suferă de aceleași bube, sunt făcute pe bani mulți și cu sincope majore.

Acasă, la ceas de analiză sub matronat.

„- Te-aș întreba mai întâi de ce naibii n-ai primit direct acasă plicul ăsta?! La ce folosește țidula aia, la urma urmei?!”

Chiar așa! iote că nu m-am gândit! De ce?

Poate pentru că trebuie perpetuată viața acestui gigant anacronic pe care-l cheamă Poșta Română. Prietenii știu bine că orice drenă atașată bugetului de stat are un efect tare benefic pentru o anumită parte a cetățenilor patriei. Care, prin definiție, sunt mult mai egali în drepturi și în fața legilor decât cealaltă parte.

Ori poate pentru că și dânsa, Poșta, excelează în a fi inamicul berbecului de om de rând. Ca orice instituție crescută sub tutela statului sub deviza „curat în slujba cetățeanului, dar frige-l!” E inutil și absurd? Inutil și abuziv să pui oameni pe drumuri? E anacronic, energofag și neproductiv să menții un mod de lucru arhaic?

Cui folosește? Nouă nu.

Noi doar ne punem întrebări. Uneori răspunsurile vin singure, alteori rămânem cu ele agățate în colțul întrebărilor.

Și cotizăm.

În plic a fost o amendă, într-adevăr. De rovinietă. Săpături prin arhivă, amendă pe bune.

„- Ce plătești? mă-ntreabă nevasta. Domnia?”

„- Mai degrabă ailaltă”, zic dezarmat. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta este așa: am uitat să plătesc rovinieta, am primit amendă, deci hai să porcăiesc pe cineva! Articol nedocumentat corespunzător, posibil plătit de cineva probabil interesat să cumpere o parte din acțiunile poștei pe nimic. În orice caz, se generalizează și în plus este tendențios.
    • Like 0
  • adica e vorba despre o "recomandată" ... un fel sistem de control al primirii corepondenței, de către destinatar ... cît despre comportament ... educația e o problemă generală în țara noastră - sînt cîteva stereotipuri care trebuie deprinse încă din copilărie dar, nici părinții, nici profesorii nu le dețin - corporatiștii pare că au auzit despre ele, dar n-aș zice că le-au și deprins, dacă odată ieșiți pe stradă uită de ele .... poate de aceea, zîmbetul la români e din ce în ce mai sardonic.
    • Like 0
    • @ Dana Scumpu
      - auzi tanti Dana lu' Scumpu, ce tii asa strans la piept, catel, purcel, sau motanel ?? - scapa-l un pic mai jos cand compui biletele pe net, ca faci greseli gramofage, adica la clasa intai se zicea "mancatul de litere" ....... - in limba romana nu exista cuvantul "corepondenta" ....... - in rest ai dreptate, cu educatia, stereotipurile, copilaria, parintii, profesorii, dar mai putin cu "corporatistii", care nu-s deloc mai buni decat ceilalti, dupa cum de altfel, bine-o intorci dupa aia ....... - cat despre zambetele romanilor, iarasi ai dreptate, nu si in cazul tau, dupa cum arata in medalion, ceva plin de duiosie, liniste, empatie, intelegere, gingasie si implicare dezinteresata ....... - si-mi mai place ceva la tine, scrisul cu "I" din "I", nu din "a" ....... academicienii specialisti cu limba romana sant vinovati de sus pana jos de nepricepere si impostura ....... sa fii iubita .......
      • Like 0
    • @ Stan Colton
      ca să vezi cum poți atrage atenția lu' Stan Pățitu' ...
      • Like 0
    • @ Dana Scumpu
      - da, dar eu am zis toate alea cu gandul la voia buna reciproca, nu la critica formatoare de adversitate ............ am avut impresia ca, in general, santem de aceeasi parte a ideilor si-a preferintelor ............
      • Like 0
    • @ Stan Colton
      a "mînca" o literă i se poate întîmpla oricărui grăbit care scrie de plăcere, cînd are ceva de spus, neglijînd corectura - sincer, eu treceam cu vederea ... undeva, om fi noi pe aceeași parte, însă ne simțim bine diferit - iar modul de adresare este chiar total nepotrivit - tocmai de aceea am replicat pe aceeași gamă - pare adversitate, nu-i așa?! ei așa am simțit și eu
      • Like 1
    • @ Dana Scumpu
      - la lucru si cu vecinii, cand zic ceva vreunei femei ca sa radem, o iau cu "auzi (stimata)tanti", iar ea-mi raspunde cu "aud, (stimate)nenea, cat priveste scrisul sau vorbirea, am avut o profesoara de romana care ne-a zis o data ca a vorbi si scrie corect sau incorect defineste o parte din cel(cea) ce-o face ....... asta a fost in clasa a cincea, iar in clasa a sasea, o alta profesoara ne-a zis ca daca nu stim corect limba romana, n-o sa intelegem corect nimic din orice alte materii - si de-atunci, de frica, m-am pus pe studiat romana la sange, asa ca ma verific din trei-patru cuvinte cand dactilografiez si o data la urma, descopar eventuale greseli gramaticale sau ideatice, dupa care-i dau drumul catre cel cu care dialoghez, mie-mi place sa citesc sau sa scriu pe net, din asta-m invatat sa masor binisor caracterul celor cu care intru in vorba ....... nu-mi plac extremele, suparaciosii sau permisivii, laudarosii sau modestii, suprarespectuosii sau nesimtitii, etc....... - nu cred ca, in cele ce ti-am adresat, ma incadrez intr-o grupa cu acestia ....... - eu nu m-as fi suparat pe tine(d-ta) sa-mi fi raspuns mult mai aspru ........ (decat "stan patitu"), ha,ha, he, he, hi, hi!!
      • Like 0
    • @ Stan Colton
      nu spuneam decît că ți s-a părut o adversitate răspunsul meu ... așadar, chiar dacă nu te-ai supărat, asta a fost impresia ta (așa deduc eu din "critica formatoare de adversitate"), așa cum nici mie, ceea ce mi-ai scris și nici modul în care mi te-ai adresat nu mi s-a părut tocmai amabil, neavînd eu habar de cum discuți mata cu colegele și nici multe altele, de mai mult sau mai puțin interes (cum ar fi, ce-ți spunea doamna în cl a 5-a etc.). Și, așa, dacă tot o facem pe profesorii, dacă vrei să obții un efect pozitiv, cînd discuți cu cineva, nu începe prin a-i sublinia greșelile - lasă-le pe mai tîrziu - mai ales cînd nu știi prea multe despre persoana respectivă. Oamenii sînt foarte diferiți. Bunele intenții au dus de multe ori la rezultate neplăcute din cauza unor abordări nepotrivite. Dacă am mîncat vreo literă ... las-o așa!
      • Like 1
  • Ai fost norocos ca ai gasit Recipisa. La mine le-a fost lene sa o mai puna, chiar daca o pun in cutia de posta este inteligibila. Eu le-am facut reclamatie. Nu am primit nici un raspuns scris, doar un telefon prin care mi se spunea sa renunt la sesizare pentru ca afectez un loc de munca etc......!!!!!!
    VAI DE POSTA ROMANA. NISTE INCOMPETENTI SI NESIMTITE LA GHISEU!!!!
    • Like 0
  • Dle daca plicul contine un proces verbal de amenda, citeste OG 2/2001-privind regimul juridic al contraventiilor. De regula daca destinatarul afla ca in plic este o "amenda" refuza plicul , pus in cutia postala, il arunca la gunoi. Urmatorul pas la neplata amenzii este executare silita si dai proteste ca sa faca dovada ca ti-a trimis exemplarul pv pentru amenda...Deci e bine sa respectam legile tarii si sa dam Cezarului cxe este al Cezarului.
    • Like 3
  • Dorin check icon
    Sictireala și greața care o afișează angatele Poștei e tipică tuturor bugetarilor români.
    • Like 2
    • @ Dorin
      - te asigur ca la majoritatea patronilor romani mai ales, situatia este geamana cu a bugetarilor.
      • Like 1
    • @ Stan Colton
      Dorin check icon
      O fii .Dar sictireala patronilor români este pe banii lor proprii,iar a bugetarilor este pe banii noștrii.
      • Like 1
    • @ Dorin
      - o fi si este, si n-o fi chiar asa, ca vezi singur ce "calitate" asigura firmele private la lucrarile lor, chiar si unele mai mari, ca numai daca esti "gros bine de tot" le poti trage de urechi pe cele mici, ca alea mari au propte sus de tot !! - una peste alta, cetatenii simpli sant la cheremul acestui tandem de nezdrunciat, bugetari&privati ai capitalismului salbatic, iar politicienii incaleca pe toti ca pe unul, si nu li se clinteste un fir de par !! - asaceva situatie nu se rezolva nici prin alegeri nici prin revolutie, ci prin educatie familiala-spirituala (cei 7 ani de-acasa), timp de cateva generatii !!
      • Like 2
    • @ Stan Colton
      Dorin check icon
      Articolul era despre greața cronică a unor bugetari ,nu despre comportamentul unor firme private.
      • Like 0
    • @ Dorin
      - mai batrane, asta-i pentru tine si pentru toti habarnistii Romaniei !!! - angajatii Postei Romane nu-s bugetari, cum crede si autorul articolului, ci apartin unei companii nationale cu capital majoritar de stat - la posta romana sant cele mai mici salarii comparativ cu toate celelalte companii de stat, ea insasi fiind cea mai saraca dar si cu cel mai mare profit muncit dintre toate celelalte, ca de aia-i buna inca de muls si nu s-a pus niciodata problema sa fie declarata in faliment, pentru ca daca este lasata sa-si pastreze profitul, se autosalveaza, acolo se munceste si se produce greu si pe salarii mici, de aia toti care vor sa vina acolo(palmasii) pleaca asa cum vin !!!
      • Like 3
    • @ Dorin
      - si-ar mai fi ceva -------> sictireala patronilor de care vorbesti nu-i pe banii lor, ci pe munca angajatilor lor, exact asa cum ziceau si comunistii, nu te poti imbogati, sau numai descurca de unul singur !! - vasazica asta-i capitalismul, un salbatic dualism intre bogati si birocratia statala, care se sictiresc impreuna impotriva palmasilor care muncesc de le sar copitele !! - asta-i si la Romania si la Posta Romana, da ?? - la subiect !!
      • Like 2
    • @ Stan Colton
      Dorin check icon
      Dacă îți plac atât de mult bugetarii plăteștele tu salariile și sporurile că noi ceilalți ne-am saturat de ei.
      • Like 0
    • @ Dorin
      - tocmai ca nu-mi plac bugetarii, dar ziceam la subiect, ca angajatii postei romane nu sant bugetari - eu cred ca angajatii din sanatate cuprind mai multi oameni rai decat cuprinde posta romana ........................
      • Like 2
    • @ Stan Colton
      Dorin check icon
      Aici suntem de acord.
      • Like 0
    • @ Dorin
      - dorinel, tata, spune-ne care din doua, sictireala sau greata te-a facut sa inventezi magicul cuvant ""ANGATELE"" ???
      • Like 0
  • - duminica-i pe sfarsite, totusi va doresc tuturor de pe "locul" asta zile bune in continuare, pana la saturatie !!!
    • Like 0
  • - in special pentru dl. autor Stefan Mitan, contributor comentator - am discutat de-a lungul timpului cu mai multi angajati postali, care toti mi-au relatat despre
    situatia Postei Romane si-a lor, aceleasi lucruri care se scriu prin presa despre toate companiile nationale de stat care mai functioneaza in tara noastra - sa lamurim putin lucrurile - mai pe larg si mai exact s-o faca directorii, adjunctii si ceilalti mari sefi din CNPR, ca-s multi, competenti, harnici, talentati si gras platiti, premiati si gratificati, pentru ca Posta Romana functioneaza impecabil datorita lor in primul rand, si-apoi sa ne luam de palmasi, care au si ei printre altele, o vina majora, caracteristica de altfel marii majoritati populare romanesti, si-anume aia ca se mananca intre ei cum pot, este singura lor cale de-a dobandi mici si meschine avantaje unii asupra altora ....... - si pe langa toti acestia, functioneaza vreo cateva sindicate, mai mult sau mai putin permanente, care impart tichete de masa de unele sarbatori, in rest isi vad de treaba lor ....... ce-ar mai fi de spus, este ca astea toate-s nimic pe langa incalzirea globala care face din uscaturi niste pustii si din oceanul planetar o uriasa hazna poliincarcata, datorita faptului ca planeta nu poate sustine acceptabil nici macar jumatate din numarul actual de bipezi de pe grumazul ei, si aceia in majoritate rai ....... - ne paste foametea combatuta cu otravuri in loc de mancare, boala generala si-un sfarsit intr-un razboi apocaliptic pentru supravietuire, din care nimeni nu va scapa, decat ca sa moara la scurta vreme dupa aia ....... Howgh !! - am zis !! - ziceau indienii americani prin filmele de demult ....... iar eu zic Doamne fereste, nu tine cont de vina noastra !!
    • Like 4
  • satanae check icon
    În primul rând, de ce a venit plicul așa, cu o tidula de înștiințare: pentru că le trebuia semnătura de confirmare a primirii. Dacă venea poștașul cu plicul, nu avea certitudinea că găsește primitorul acasă. Autorul pare relativ în vârstă, dacă mă iau după fotografie, refuz să cred că abia acum află așa ceva. Apoi, că angajații Poștei Române nu au calculatoare. Zău? Asta îmi place mie la nația noastră: felul cum reușește să se uite în altă parte, pentru a pretinde că nu știe nimic de rahatul din jurul nostru, pentru care toți suntem vinovați. Adică, serviciul de poștă era o funcție de bază a statului nostru, până mai acum un an sau doi avea monopol pe transmiterea de scrisori, este imposibil ca, până la vârsta asta, autorul să nu fi primit o scrisoare recomandată, așa cum se numește aia cu tidula: până acum n-ati mai trecut pe la un oficiu poștal, ca să vedeți în ce hal se desfășoară totul înăuntru? Spuneți că angajata era sictirita. Normal că era sictirita, pentru că acolo lucrează, în general, numai femei în vârstă, prost pregătite, și mai prost plătite, care muncesc în niște condiții mizere si trebuie să facă față, de multe ori, la niște cozi enorme de oameni furioși, pentru că nu merge mai repede. Cum dracu să meargă mai repede, dacă femeile alea trebuie să caute în zeci de registre și să scrie și în ele, pe deasupra, pentru fiecare scrisoare? În consecință, fiecare zi de lucru înseamnă, pentru ele, să facă față la zeci de scandaluri. Asta ca să nu mai spun că unii pensionari vin sa-si ridice pensia de la oficiu, iar ele trebuie să le numere toți banii manual, pentru că, desigur, nu au aparate de numărat banii. În condițiile astea, zâmbiti d-voastra, dacă puteți.
    Acum, problema adevărată, după mine, e alta: oare autorul chiar nu știe lucrurile astea sau nu a vrut să le vadă? Pentru că așa arată statul nostru, făcut de noi, nu de altcineva. Toate lucrurile astea au ajuns așa sub nasul nostru, în timp ce ne făceam că nu vedem, că nu e treaba noastră. Soluția este să privatizam? Orice stat din Europa, chiar și SUA, au un serviciu public de poștă, pentru că este considerat una din funcțiile de bază ale statului. Așa că privatizam ca să ce? Să nu mai vedem direct în ce hal arată statul nostru, după 30 de ani de jaf și batjocură continuă? Păi, arată așa pentru că noi l-am făcut așa. Statul ăsta hidos, anacronic, ticălos, de multe ori, este reflecția in oglindă a sufletelului natiei noastre. Hai să nu mai ferim ochii sau să ne mirăm de ce rahat descoperim după o viață întreagă de trăit bine mersi in mijlocul lui, că devine un exercițiu plictisitor. Toți suntem de vină pentru ce se vede în jur, că ne place sau nu.
    • Like 9
    • @ satanae
      maripos check icon
      In primul rand, de ceva vreme, posta are calculatoare, nu are cine sa lucreze la ele. Hai sa fim seriosi, trebuie sa vrei sa inveti un programel pe care-l vei folosi de zeci de ori zilnic, sa-ti usurezi munca, sa servesti clientii mai repede. Trebuie doar sa VREI!!! Altfel, deschizi iar ... caietul.
      In al doilea rand, salariile nu mai sunt si ele asa de mici. Uitati-va pe site cati se inscriu la posturile scoase la concurs. Nu zic ca e usor, dar nici nu-mi vine sa plang de mila lor, ca dv. Sunt muuulte alte locuri de munca, aceeasi pregatire, conditii si salarii mult mai jos!
      Si in al treilea rand, sunt fff putini pensionari care merg la posta dupa pensie. Majoritatea o primesc acasa, de la postas, nu stiati? Doar traiti in Romania de atatia ani?
      • Like 1
    • @ maripos
      satanae check icon
      Programelul de care vorbiti nu exista. Au, intr-adevar, niste calculatoare de mai mulți ani, care ruleaza un program - din câte am văzut, atunci când am tras cu ochiul o data, o versiune primitivă de DOS - dar ăla nu este pentru trimiterile poștale, ci pentru banii depuși în diverse conturi. Inutil de spus că fiecare nr de cont este introdus manual. Cât despre faza că ar fi un program ușor de folosit, posibil, dar asta dacă se face vreo formă de pregătire cu angajații, așa cum se face la orice firmă privată, dar nu există așa ceva la stat, de-aia și cei care au calculatoare fac numai prostii cu ele. Oricum, discuția este inutilă, programul de care vorbiti nu există, toate coletele poștale și scrisorile sunt înregistrate într-un registru, așa cum s-a făcut dintotdeauna.
      Au salarii mai mari acum? Da, nitel mai mari, dar după atâția ani de batjocură, a mai rămas în sistem numai cine n-a avut de ales și nici personalul ăla nu este pregătit în nici un fel. Nici n-ar avea la ce sa-l pregătească, având în vedere că sunt dotați numai cu niște scule primitive.
      Si daca sunt puțini pensionari care-și iau pensia de la poștă, asta înseamnă că este în regulă să le fie numărați banii manual, nu? Intreb pentru că deunăzi am asteptat vreo jumătate de oră că un bătrân sa-si ia pensia așa, pentru că n-avea încredere că femeia de la ghișeu îi numărase banii bine. Pe de altă parte, n-am comentat, nu m-am indignat inutil, nu m-am certat cu femeile alea, pentru că știam că da, trăiesc în România și sint și eu de vină, la fel ca toti ceilalți, de rahatul enorm, pe care-l vedem în jur. Nu că sunt mai bun decât cei care se indignează, dar mi s-a făcut rușine, așa cum ar trebui să ne fie tuturor, în fiecare zi.
      • Like 1
    • @ satanae
      maripos check icon
      Trebuie sa va contrazic. Chiar alaltaieri am fost la posta sa trimit un colet si nu a trebuit sa completez nimic, mi-a completat angajata toate datele pe calculator (trebuie sa fi avut un programel) dupa adresa scrisa de mine pe colet. Si nu au imprimanta cu ace, imprimanta lor listeaza pe coli A4. Nici eu u m-am indignat inutil, desi am asteptat 30 min in fata unui ghiseu, desi la celelalte trei nu era nimeni. Nu spun ca angajatii de rand sunt de vina, dar nici eu nu ma simt vinovata. Eu cred ca faceam ceva in locul lor, asa cum la locul meu de munca am insistat cu schimbari care ne-au usurat munca, mie si colegilor. De cele mai multe ori am reusit. Chit ca ma numeau unii "omul cu idei". Riscuri!
      • Like 1
  • Puteti sa adaugati si faptul ca la ditamai institutia Posta Romana, nu se poate plati cu cardul. Am avut o discutie cu diriginta de la OP de care apartin care nu putea sa creada ca spre deosebire de ei si in piata, la comerciantii de la taraba se poate plati cu cardul.
    • Like 3
    • @ Nicu Niculescu
      In ce piata ai platit tu cu cardul?
      • Like 2
    • @ Sorin Gaspar
      In primul rand fara ,,tu’’! Nu cred ca ne cunoastem si nici ca suntem asa de intimi. In Bucuresti, cel putin, vei observa ca in afara de producatorii clasici mai exista si tarabe cu toate produsele, legume si fructe, care sunt inregistrati ca firma si sunt intermediari. Toti acestia au aparat de platit cu cardul, conform legii. Ca nu-l tin la vedere, asta este alta poveste. Cine vrea sa plateasca TVA si impozit la legume? Desi in alte tari europene este ceva obisnuit. Chiar si la o legatura de patrunjel. Vezi Germania, ca sa nu pui din nou o intrebare inutila. Intreaba in orice piata genul asta de vanzatori si o sa vezi ca am dreptate. Pot sa-ti dau si un exemplu. Piata Baneasa.
      • Like 1
    • @ Nicu Niculescu
      Nu vorbeam de Germania in primul rand si in al doilea rand nici in Germania lucrurile nu stau asa cum le infatisati "dumneavoastra". Sigur va spun, pentru ca am fost chiar acum cateva luni, in Londra sau in Birmingam nu exista case de marcat in piata. Nici in Atena, Nici in Paris. Mai ales in pietele "volante. Deci nu mai acreditati idea falsa ca plata cu cardul este "ceva obisnuit". N-am fost in piata Baneasa. Dar am fost in Obor si nici vorba de case de marcat. La fel in P-ta Rahova, Prosper (13 septembrie), Academia Militara, Crangasi si asa mai departe. Daca "ati" vazut un comerciant cu casa de marcat, desi ma indoiesc de lucrul asta, asta nu inseamna ca e un exemplu de dat intr-o discutie. E un caz izolat si probabil ca multa vreme va ramane la fel. Cat priveste Posta Romana, daca ai mai mult de 2 neuroni si n-ai trait in incubator (nu ma refer la "dumneavoastra") pana acum e foarte simplu sa intelegi cum functioneaza. Articolul pe langa faptul ca e scris prost pare a fi scris de un om care nu iese din casa. Ma mir ca se duce singur la baie. Posta Romana nu e mai rea ca ANAF, ca serviciile din primarii, ca serviciile din spitale etc etc. Asta e tara. Asa suntem noi fie ca ne place fie ca nu.
      • Like 5
    • @ Sorin Gaspar
      Nu este cazul sa mai continuam. Fiecare are dreptatea lui. Daca sunteti de acord cu faptul ca este o rusine nationala faptul ca la Posta Romana nu poti plati cu cardul, in secolul 31, eu ma declar satisfacut. O duminica placuta va doresc.
      • Like 1
    • @ Nicu Niculescu
      La fel si dumneavoastra.
      • Like 1
    • @ Nicu Niculescu
      PS: Si da, Sunt de acord ca este o rusine faptul ca in secolul 21 nu poti plati cu cardul la Posta Romana. Dar repet. Tara asta a ajuns atat de jos, incat nu ma mai mira nimic!
      • Like 1
    • @ Sorin Gaspar
      - mai bine zis, la care taraba de care vorbesti tu, Nicule ???
      • Like 0
    • @ Sorin Gaspar
      maripos check icon
      Comerciantii au, sau ar trebui sa aiba, legal, case de marcat Chiar si in piata. Ca le tin ascunse, e alta poveste. Si ca nu le cere nimeni - tot asa. Und ati vazut in Romania sa se respecte legea?
      Sa va dau alt exemplu cu posta: trebuia sa primesc o suma de bani. Suna postasul la interfon, ii deschid, in loc sa vina la usa sa-mi inmanrze banii, cum e si obligat prin contract, imi lasa instiintare. Spre sfarsitul programului, ma duc la posta sa-mi iau banutii. Ghinion, postasul nu a mai catacdisit sa-si lase tolba cu bani la serviciu, s-a dus cu tot cu ea acasa. Si ghici: alt drum la posta pentru mine a doua zi.
      • Like 1
    • @ Nicu Niculescu
      - da, este o rusine nationala, dar sa nu uitam >>> parlamentul, guvernul ministerele, prefecturile, primariile(cu rarele exceptii), politia, procuratura, judecatoriile de toate gradele, avocatul poporului, jandarmeria, curtea constitutionala, partidele politice, biserica, etc, mai insira si tu cateva, sant considerate de populatie si straini ca niste rusini nationale, in conditiile in care ne aflam cu totii deja in "UE"-ul sec "31", dupa cum zici cu vitejie, coane Nicusor, iar Posta Romana nu-i nici macar institutie, daramite nationala ....... Posta Romana, (companie nationala cu capital majoritar de stat), este de "31" de ani o vaca grasa buna tot timpul de muls, (ca de exemplu o gramada de alte companii nationale), pentru niste "drenori" (la care face aluzie autorul), neoficiali si profesionisti, care s-au perindat pe la destinele natiunii, astfel incat de la o firma(vaca grasa) din socialism si primii vreo 10 ani de dupa, a ajuns o mumie cu patru picioare schioape si tzitze de fata mare, si cu vacari tarati psihic ....... ce sa mai zici de bietii simpli lucratori la iesle .......
      • Like 1
    • @ maripos
      - de case de marcat nu-i nevoie la posta romana, pentru ca aceasta elibereaza facturi fiscale electronice si chitante fiscale tipizate pentru orice serviciu prestat, voi va referiti la masinaria numita POS, dar aceasta nu-i rentabila acolo, din cauza proastei si ieftinei dimensionari a internetului pentru posta, ca si a prostului sistem de operare dupa care functioneaza firma pe net, fapturi care-ar bloca rapid (si in plus) activitatea electronica a firmei .............. - nu s-au investit in P.R. decat putini bani, pentru strictul necesar ca sa nu moara firma de faliment si angajatii de foame .............. despre toate acestea mi-au povestit mai multi din firma Posta Romana, pe care i-am intrebat cu ocazia diferitelor explicatii pe care le-am cerut in legatura cu destul de slabele servicii pe care aceasta le furnizeaza .............. - aceleasi lucruri ca din presa nationala ..............
      • Like 0
    • @ Stan Colton
      Piata Baneasa. Toti cei de pe latura stradutei sunt firme si au aparat de plata cu cardul. Nu am pomenit de casa de marcat. Asta nu stiu daca exista. Chiar si cele de plata cu cardul nu sunt la vedere dar exista, garantez.
      • Like 0
    • @ Stan Colton
      Multumesc pentru sublinierea 31! Sunt fan SF.
      • Like 0
    • @ Nicu Niculescu
      - mai Nicusor, SF-istule, o data spui ca firmele! au POS-uri, iar eu zic tarabele nu au nimic, dupa care spui ca POS-urile sant tinute la secret, asta nu-ti pute a evaziune ?? - de ce le-ai mai pomenit ?? - ca sa ai ce garanta pe NV ??
      • Like 0
    • @ Stan Colton
      Stimate domn. Spun ce stiu si stiu ce spun. Sunt tarabe care sunt firme si care au POS-uri. Le-am vazut cu ochii mei. Evident ca le tin ascunse, doar suntem in Romania. Evident ca este evaziune, ti s-a parut ca am afirmat altceva? Dar subiectul era cu totul altul si anume marile probleme are Postei Romane. Daca nu ai inteles, am vrut sa subliniez ca o amarata de taraba din piata are POS si poti plati cu cardul pe cand ditamai Posta Romana nu are aceasta facilitate. Ai prins comparatie? Nu inteleg ce te-a deranjat in afirmatia mea si ce vrei sa subliniezi? Repet, la subiect, care este Posta Romana.
      • Like 1
    • @ Nicu Niculescu
      - bine, asta-i, uita-te la celelalte interventii ale mele pe subiectul asta, si vei fi multumit(cred) de cate informatii detin in legatura cu subiectul. Noapte buna, somn usor, sapte purici pe-un picior !!
      • Like 0
    • @ Sorin Gaspar
      La cumparat ziare firam Xpress din Carrefour Colentina
      • Like 0
    • @ maripos
      Cum ar mai lua spaga mai marii pietei Buc Obor. Intrati in magazinul Buc Obor si o sa vedetei ca nu toti comerciantii dau chitanta fiscala, la camasi, pantaloni, nici macar bon de vanzare incasare a sumei. dac ii ceri se uita chioras risti sa iei cafteala la urmatorul stand. Situatia asta este de 30 de ani nui marca psd, toti care vin la putere trebuie sa-si plateasca postul de unde mulg sunt fffff multe de comentat.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult