Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„- Vă urcați peste ceilalți, ce faceți?!” Cu ce lentilă deformată a văzut polițista din intersecție o agresiune clară ca lumina zilei: nici siguranță, nici încredere!

O să-mi spuneți că asta e poliția. Cea de pe vremea bancului cu 10% foarte inteligenți și 90% foarte puternici.

Azi nu mai e așa.

Polițiștii din intersecții pot cu ușurință să poarte o conversație în engleză, ori franceză, ori germană. Ori două câte două din astea trei. Abilități care, firește, întregesc complexul de competențe strict specifice pentru care sunt instruiți și antrenați pe parcursul unor ani.

Cetățeanul, presupus beneficiar al acestui proces de pregătire a agenților, poate dormi liniștit: an de an școlile de polițiști livrează societății noi contingente de absolvenți. Chestie care, firește, crește proporțional doza de „siguranță și încredere”.

Ați putea crede că deja beneficiem de un număr excedentar de polițiști, dar, vă spun, liniștiți-vă, nu e cazul. O bună parte dintre ei epuizează disponibilitățile personale de „siguranță” livrabile cetățenilor odată ce intră în cel de-al 5 deceniu al vieții. În ce privește „încrederea”, din păcate, sunt studii care arată că de unde nu-i...

Așa că e normal ca, pentru a tempera inflația de polițiști, legiuitorii să le ofere seniorilor din sistem care au atins venerabila vârstă de 41-42, hai 48 de ani, o pensie simbolică de câteva zeci de mii de lei și să-i elibereze de stresul datoriei în slujba cetățenilor.

Încrederea este o noțiune abstractă. N-o poți atinge. Dacă la „siguranță” poți, la o adică, să încadrezi instrumentul de lucru numit „pulan” (obiect concret, e ușor de asimilat înțelesul grație interacțiunii dintre acesta și unele zone corporale ale unor demonstranți neagreați, de exemplu), la „încredere” e nevoie de o interpretare a unor acțiuni fără impact fizic.

O strădanie permanentă a oamenilor din sistem este aceea de a stabili căi de comunicare cu cei care-i plătesc.

Ei, și, dacă la „siguranță” pulanul e suficient de relevant, la comunicare lucrurile complică. Este, negreșit, o componentă a celeilalte jumătăți de slogan, „încrederea”. 

Vă mai amintiți cum a motivat Ministerul de Interne „intervenția” din Piața Victoriei?

Să ne reamintim de Piața Victoriei. Ce am văzut eu a fost o demonstrație îndreptățită a celor mulți. În opoziție, m-a oripilat reacția trupelor MI. Grenade, gaze asfixiante. Numai că, la câteva zile după evenimente, în ideea insuflării dozei necesare de „încredere”, a venit „comunicatul” lor.

Nu erau grenade, ci buchețele cu flori de câmp.

Nu erau gaze, ci aerosoli antibronșită.

Iar cei care au suferit greu de pe urma loviturilor de pulan au fost săracii pulangii, nu cei cu cocoașa umflată. Aveau dreptate, nu-i ușor să dai cât poți cu o bâtă într-un om lipsit de apărare.

Cazul polițistei de la Universitate

Mai deunăzi, internetul a pus lumină pe o altă întâmplare cu un agent și niște cetățeni de rând. Doi cetățeni se deplasau cu mașinile prin intersecția de la Universitate. Nu erau singuri pe-acolo, firește, puhoaie de mașini curgeau din toate zările, ca de obicei. Pentru siguranță, în zonă își făcea treaba o agentă.

Foto: Promotor

Cetățeanul X circulă regulamentar pe banda lui, cetățeanul Y ciupește semaforul (cică ar fi intrat pe roșu, conform celor zise de X), vine din lateral, taie o linie continuă și-i ia fața lui X care n-are încotro și frânează ca să nu se urce Y pe el. X spumegă, claxonează lung transmițând, așa cum se obișnuiește, un mesaj subînțeles. Însă, deh, părea că doar cu atât se alege. Y o calcă și dispare liniștit în zare.

Foto: Promotor

Urmează un dialog interesant. Agentul pune păcatul agresiunii în cârca lui X și se repede să-l amendeze.

„- Vă urcați peste ceilalți, ce faceți?!”, i-a transmis polițista șoferului oprit.

Mă gândesc că X, într-o primă fază, trebuie să fi fost nițel bulversat.

„- Doar mi-am ținut banda, nu am făcut nimic! El a trecut pe roșu!”, i-a spus șoferul oprit.

În final, fiindcă o cameră de bord e deja un accesoriu banal într-o mașină, iar X, băiat inspirat, circula cu accesoriul în funcțiune, agenta a avut bunul simț să accepte evidența și să-și corecteze, atât cât a putut, poziția.

Acuma, nu știu de ce am impresia că, dacă păcătoasa de cameră n-ar fi funcționat, X și-ar fi luat-o.

Pe de altă parte, un alt agent, din altă poziție, s-a simțit dator să dea explicații și s-o scoată la vopsea pe colega lui. Ca să înțelegeți, acest al doilea agent de-asta e plătit, să dea explicații. Purtător de cuvânt.

„Având în vedere că situația s-a desfășurat dinamic, agentul de poliție care se afla în zona Piața Universității a procedat la oprirea unuia dintre conducătorii auto implicați, pentru a clarifica situația de fapt. După discuțiile purtate între agentul de poliție și conducătorul auto, aspectele au fost clarificate, iar față de acesta nu au fost dispuse măsuri de sancționare”, a declarat pentru Digi24, Claudiu Costea, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere.

Prin urmare, explicația era că agenta din intersecție a fost alertă și observând că, în trafic, doi cetățeni au ceva de împărțit l-a poprit pe unul dintre ei. Fizic, înțeleg, ăla cu buba-n cap era deja departe așa că a acționat cu materialul care-i era la-ndemână. Fișa postului ar fi obligat agentul să soluționeze cazul. Și l-ar fi tras pe dreapta pe X, nu ca să-l incrimineze, ci doar ca să culeagă informații pentru soluționarea cazului.

În ce-l privește pe purtătorul de cuvânt, mă-ntreb dacă nu-l plătim prea mult.

Ori n-a văzut filmulețul de pe net decât pe feliuțe și i-a scăpat faza cu tentativa polițistei de a-l căpăci pe X. Ori ne crede pe toți tâmpiți. Ori știe bine că explică gogomănii, dar nu-i pasă. Ori atâta poate. Și zic iar, îl plătim prea mult. Deși, dacă stau bine să mă gândesc, de ce ne-ar fi mai bine cu un altul care se pricepe să răstălmăcească faptele inteligent și convingător?

Filmulețul a fost șters ulterior de pe internet.

Veți fi băgat de seamă, cu siguranță, că toate cele de mai sus nu blamează instituția, ci unele năravuri. Lipite de o parte dintre reprezentanți, nefericit împinși în față de conjunctură.

Adevărul e că Poliția este o instituție respectabilă prin destinația și atribuțiile ei. Fără îndoială că funcționează în serviciul nostru prin cei pe care nu-i vedem. Profesioniști dedicați, care suferă atunci când colegi de-ai lor discreditează ideea de polițist. Știu că sunt mulți dintre noi care cunosc astfel de oameni. Cinste lor!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • topala check icon
  Cica seful unei sectii de politie din Bucuresti mai are 9 anisori pana la pensionare,adica, cand va implini venerabila varsta de 46 de ani se va bucura de o pensie frumoasa si binemeritata.
  Dar pana atunci.politistii, trebuie sa protesteze sa le creasca salariile.
  Daca-s fi pt o zi ministru de interene(presedinte) le-as arata eu numai proteste intr-o institutie militarizata.
  Scosi in strada la patrula jandarmi cu politisti pt asigurarea ordinii publice,cum se facea pe timpul lui ceasca. Iar cu militarii faceam instructie de front 8 ore pe zi in frunte cu supraponderalul Ciuca,oare ce facea ciuca in Afganistan,ca la cate kg are era o tinta si un pericol pt cei din jur
  • Like 0
  • @ topala
   topala check icon
   Intrebare retorica, ciuca ar putea sa intre intr-un TAB,dar intr-un Humwee ?
   Incape ca este generalul cu 3 stele al armatei.
   Alta intrebare : Sua cati generali are si cati are Romania ? Facem pariu ca noi suntem mai tari ?
   Alta intrebare : SUA sau tarile din NATO,mai au generali cu o asa greutate ?
   • Like 0
 • Trecut pe rosu pt ca semaforul era in pom si invizibil. Dar cu prioritate acordata a ls carte. In fr nici o problema on ro carnetul
  Greata multa
  • Like 0
  • @ Aloha Dieux
   maripos check icon
   Dar celalalt sofer ce vina avea? Ca primul nu a vazut semaforul din pom?
   • Like 0
 • Despre poliţiştii pregătiţi la fabrica de doctorate (plagiate) vorbim? Ce au învăţat? De la cine?
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult