Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Ah, ce bine că sunteți români, de ce nu ziceți așa? Trecem și noi în fața tuturor, ok, că ne grăbim.” Despre lipsa de civilizație a unor compatrioți

coadă la aeroport

(Foto: Guliver/Getty Images)

Am călătorit de peste 20 de ori cu avionul în 2017 și pe fiecare aeroport străin s-a întâmplat câte ceva care să mă facă să mă simt mândru. Că sunt român, firește.

Azi, dimineață, aeroportul mic de lângă Roma, acela din Ciampino. Suntem la controlul buletinelor/pașapoartelor. 15 oameni în fața noastră, vreo 50 în spate. Vine un românaș în pulover roșu, cu iubita lângă el. Vor să scaneze biletul printat la porțile automate pentru pașapoarte. Ofițerul de acolo le spune că nu se poate așa, să stea la coada pentru control obișnuit, că ei au buletine. Românașul în pulover roșu nu vrea să stea la coadă, ci întreabă niște lăutari din fața noastră dacă îi lasă să treacă, pentru că simte așa un fel de emoție, mai sunt 40 de minute până pleacă avionul, dacă îl pierde? Lăutarii răspund stâlcit în engleză, apoi bagă puțină română, la care aiuritul nesimțit cu pulover roșu zice: „ah, ce bine că sunteți români, de ce nu ziceți așa? Trecem și noi în fața tuturor, ok, că ne grăbim...” Se pun în rând, acolo, cu tupeu. O doamnă din spate vine și le trântește una mică: „de ce ați sărit peste noi toți? Vă rog să dați dovadă de respect și să treceți în spate! Eu am și trei copii mici cu mine, așteptăm să ajungem la același avion, nu m-am gândit să sar peste toți! Treceți în spate la coadă!” Ce face românașul nesimțit cu pulover roșu? Nu pleacă în pământ capul de rușine, mergând civilizat la coadă, ci își continuă deplasarea de unde s-a pus, că el era mai important decât toată lumea, români sau străini care așteptau cuminți.

După control, în zona porții de îmbarcare, iubițica românașului aiuritor de nesimțit cu pulover roșu zice: „Ce cretină aia, să ne zică nouă așa în mijlocul aeroportului, să se uite toată lumea la noi! Incredibil!”

Iubesc țara asta și abia aștept să revin acasă de fiecare dată. Dar lipsa de civilizație a unor compatrioți îmi provoacă o greață care ar necesita să port kilograme de metoclopramid la mine. Mulți oameni sunt defecți aici, nu țara. La oameni trebuie umblat, la educație, bun simț, respect. Abia apoi vom vorbi și de o țară mai bună.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dalex check icon
    Daca cei care comenteaza articolul sunt de acord ca trebuie sa ne civilizam este deja un progres. Urmeaza sa puna in practica modul civilizat ( chiar in mijlocul necivilizatilor ) si schimbarea va veni.
    • Like 0
  • check icon
    Deci, cum sa nu fim facuti " tigani" ... "si imputiti" de catre aproape toata Europa asta in care traim si ne plimbam ???? !!!! Cum sa nu fim nemultumiti in permanenta de toata viata noastra de romani in Romania si cum sa nu ne uram din ce in ce mai mult tocmai acum in al o sutalea an de Romanie? Asta am inteles din mizeria de democratie pe care o faurim zi de zi. Libertatea prostiei si a imbecilitatii sunt cele mai mari virtuti ale democratiei romanesti, sau, cel putin, unele dintre multe altele si mai "respectabile".
    Putinele exemple de acest gen, ca in articol, parafrazand dictonul site-ului, pot schimba o tara: vai de ea.
    • Like 0
  • Cosmin check icon
    Anul acesta,in autobuzul de la Bologna pentru Rimini,mă urc cu soția și copiii printre ultimii.Nu mai găsim locuri decât pentru copii,noi în picioare,mă gândesc ce dracu fac ăștia, ne țin așa 100 de km.Mai erau trei locuri răzlețe goale dar ținute ocupate.Fix când dă șoferul sa plece, se mai urcă o persoană,alege un loc din cele trei și imediat, o tânără din fata mea părăsește bancheta și se duce pe celălalt loc liber.Era un grup de cateva persoane și fata nu știa ce să aleagă mai bun, așa că s-a gândit să țină tot ce poate până se urcă ultimul de-al lor.Ceea ce m-am oripilat este că nu erau genul șmecherului in pulover roșu,de la care nu ai iluzii, ci mai degrabă funcționari poate chiar profesori(mama domnișoarei cel puțin), oameni cu pretenții.
    • Like 0
  • Eu am patit una si mai buna, tot spre Bucuresti, din nefericire. Mi-am rupt o glezna la sfarsitul lui Noiembrie - nu foarte grav, dar, oricum, orteza si carje, si mobilitate asistata. Am ajuns in mod neobisnuit, dupa securitate cam cu doua ore inainte de zbor. Fata de la mobilitate asistata m-a intrebat daca vreau sa stea cu mine, dar i-am zis ca nu, ca ma duc sa trag un tutun si un Paulaner (eram la Munchen) si oricum n-are rost sa stea dupa mine doua ore - ea zice OK, nici o problema, va las scaunul, si cand ajungeti la poarta, va duce un coleg pana la avion. Mi-am vazut de treaba, si cand am ajuns la poarta....Plin. Intr-adevar, toata lumea la coada cu un sfert de ora inainte de imbarcare, buluc la portile alea de auto-scanat biletele. Care, evident nu erau, deschise inca.

    Nici o sansa sa ma apropii de ghiseu sa le spun fetelor de acolo ca o sa am nevoie sa ma duca cineva pe tub (pentru cine nu a fost niciodata in scaun cu rotile, e foarte greu la vale....). Ma scuzati, sorry, nema....Lumea buluc, se uitau la mine, intorceau capul, si se mai impingeau un pic in fata, parca eram la coada la ulei in vremurile de trista amintire.

    Ok, zic eu in gandul meu, Parchez frumos scaunul, ma ridic cu chiu cu vai, si mai cu coatele, mai cu carja, mai cu vorba buna, reusesc sa ajung la ghiseu, unde taman se anunta ca avionul are intarziere 25 de minute. Dezamagire maxima in omenire, se aseaza toti la loc, ajung si eu la ghiseul de imbarcare. Ii spun doamnei de acolo care e problema, ea zice sa ma duc sa stau jos linistita, si vine ea sa ma ia cu cinci minute inainte de imbarcarea multimii.

    Bine, Ma intorc la scaun - surpriza! Ocupat de un domn cu o colectie impresionanta de tatuaje (Te iubesc, Rodica! Mama, inima mea...) care se hatana si el un pic in scaunul cu rotile, asa, for the fun.

    Fiti amabil, zic eu, scaunul acesta e pentru mine....

    Da' de ce? intreaba el, mirat-agresiv. Ca vad ca poti sa stai si-n picioare, si mai sunt si alte scaune...

    M-a lasat paf. Evident scaunele 'normale' pentru persoanele cu handicap erau ocupate de hainele si milionul de pungi de la duty free ale unei doamne intre doua varste, cu o caciula de vulpe polara, care a ascultat impasibila discutia, si si-a vazut de taclale cu tovarasa de calatorie. Alte scaune, la 50 de metri distanta...Pentru mine, un maraton.

    Din punctul meu de vedere a fost norocos ca, de pestre trei randuri de scaune s-a ridicat un negru, care i-a explicat lui 'Te iubesc, Rodica' niste chestii intr-o romana (de balta), din care nu am inteles mare lucru - doar ceva de securitatea aeropurtuara, pe care o sa o sune la cererea lui domnita de la ghiseu daca nu se ridica, pronto, de pe scaunul meu. Spun norocos, pentru ca daca nu se ridica euro-africanul nostru, ma intorceam si eu mental in satul de ciobani unde am crescut, si-i aratam lui 'Te Iubesc...' ca pot sa stau, temporar, si intr-un picior, si ca gheata mea e mult mai solida decat pare.

    Nu stiu daca argumentatia negrului l-a convins pe omul nostru ca e mai bine pentru el sa se ridice, dar s-a ridicat, injurand printre dinti 'toti cioroii'.

    Evenimentele s-ar fi putut termina cu bine - negrul, care era business, ca si mine, m-a dus el pana la avion, s-a oferit sa facem schimb de locuri (el era in randul 1, eu in 3, si s-a gandit ca in randul 1 e mai mult loc de intins piciorul, in fine), mi-a pus carja sus la bagaje, in fine...

    Spun ca s-ar fi putut termina cu bine pentru ca, atunci cand s-a imbarcat in final si 'Mama, inima mea' mi-a suierat un duios - Si mai erai si la business, curva de negri ce esti!

    Nu imi place sa generalizez. 'Te iubesc Rodica' ar fi un examplar nefericit al oricarei natii. Ce a fost dureros pentru mine a fost ca toti romanii (si erau 95% romani in avion) au vazut clar incidentul, si s-au facut ca ploua.











    • Like 2
    • @
      Nu trec peste orteza pantalonii de latex, domnule draga, desi sotului meu, care e alb, si blond, i-ar placea privelistea :)

      Pe dumneavoastra va doare rautatea si/sau prostia? Sper ca nu, sau sper ca nu va dor amandoua in acelasi timp.
      • Like 0
  • Cred ca toti am trecut prin asemenea intamplari. Cauzele acestui comportament sunt greu de aratat. Cred totusi ca familia si societatea in general au dus la dezvoltarea acestui comportament deplasat. Coruptia are si ia un rol important in aceasta problema.
    • Like 0
  • check icon
    De ce te plângi drăgutzule? Păi nu ziseși că mori sa te intorci mereu aici? Ciocu'mic! că îți p.ace!
    • Like 3
  • In romania prostia, nesimtirea si jmecheria au ajuns la un asemenea nivel si este atat de populara si atat de raspandita prin toate metodele incat a ajuns ceva normal, daca ma apuc sa iau ceva de pe jos se uita toata lumea urat la mine si se gandesc ca-s gunoier. daca ii spun cuiva sa mearga la rand si sa fie respectuos se uita urat la mine si se gandesc ce m-a apucat. daca majoritatea sunt asa nu ai cum sa fii normal, pentru ei normal inseamna nesimtirea.
    • Like 1
  • Ei frate, inca mai ai timp sa vezi multe, La cata nesimtire am vazut sau de care am avut parte ma gandesc sa scriu o carte" Ghidul porcului asta pentru ca, din cate stiu eu, Ghidul Nesimtitului a aparut. De rest nu-ti bate capul cine s-a nascut porc moare porc.
    • Like 4
  • Sa vezi ce urat se uita la tine daca cumva vrei sa-ti croiesti drum cu I'm sorry, can I? pentru ca ai bilet la business si ai priority boarding.
    Pentru ei esti chiaburul care n-a murit la canal si a reinviat la poarta de imbarcare sa le ciufuleasca inca odata, dupa 60 de ani, feng-shui-ul mioritic.
    E un spectacol si de fiecare data cand, pe Otopeni, se face coada cu vreo 15 minute inainte - cel putin - inainte de boarding la poarta.
    Fumatul in avion in sticla de cola pe zborul de AbuDhabi - Otopeni, ca deh, e Tarom si merge, injuratul in gura mare (cam pe buna dreptate) la poarta cand prin LHR sau FRA natiile civilizate te tot plimba prin aeroport cu 15 min inainte de boarding schimband poarta, gentile in cap si ridicatul de pe scaune la 1 secunda dupa ce avionul s-a oprit la poarta si miticul asteptat in picioare claie peste gramada inca 5 - 10 minute pana cand poti evacua aeronava....
    • Like 3
    • @
      Frustrare mare ca te pune sa-ti faci check-in la bagajul de rafie, este? Te macina faptul ca pot fi oameni de succes fara ghiul mare si lant de caine aurit la bussines class... asta e, fiecare cu valoarea lui. Baga mare sa-ti iei masina cu clima bizonica ca tine.
      • Like 0
    • @
      Plavane, interesul business nu era al meu, ci al angajatorului si al clientului... desi esti prea taun sa intelegi d-astea. Nu am nici o problema sa zbor la coach sau cu low-cost atat timp cat ma duce mai repede la destinatie. Faptul ca tu ai frustrari ca n-ajungi la struguri, este din cauza ca rotitele s-or invarti ele, dar hamsterul e mort de mult si in lipsa de altele, aberezi psihotic p-aci.
      • Like 0
    • @
      :) la cat mai multe sacose de rafie facute check-in la boarding si busite de manipulanti iti doresc, ne-snobule de clasa proletara care calatoreste coach. La business te lasa si cu seminte, stiai? ... si nu d-alea mici negre si nesarate deloc, ti se dau doar d-alea de bostan care nu "sa vede"... ;)
      Asta e boss, snobi sau nu, aia de la business "are" valoare mai mare ca a ta, fie ca si-au construit-o singuri, fie ca i-au convins pe altii ca le merita pielea si asta pentru ca la fel ca si aici, in viata reala, persoana ta cu elucubratiile tale scelerate nu valoreaza nici o ceapa degerata. Nu toti suntem egali, e o lume nedreapta, mai ales in mintea limitata a unuia care din tot articolul a inteles sa injure calatorii business.
      • Like 0
    • @
      Ai probleme la mansarda, mari de tot frustratule sociopat. Dovada o oferi public prin continuarea acestei conversatii ;) - you just cannot let it go!. In plus esti destul de "retrograd" mintal, altfel te-ar fi dus bila sa pricepi dimensiunea clinica a problemei tale - a urii viscerale pentru cei care dintr-un motiv sau altul ocupa locurile alea in avion, numai ca la tine are un rost si orientarea ta de stanga... de comunist pervers si semidoct: e perfect normal sa-i urasti p-aia care dintr-un motiv sau altul au avut reusita aia... tac'tu mare io zic ca l-a omorat pe moldoveanul din Miorita, pe Nechifor Lipan si s-ar putea sa fi fost chiar si Samadaul. Toti comunistii ajung in iad cocosel, te las ca m-am distrat destul cu un clinic ca tine pe seara asta, mars la cala!
      • Like 0
    • @
      *ma-ta ... prostane! nu faci tu lumea mai buna si iti pleznesti vana aia care ti se zbate pe tampla? :)))))))) hai ca poti, din "cala" societatii, poti!
      • Like 0
    • @
      Misiune terminata. :)))) Oligofrenul e activat maxim, contrar intentiei lui de a enerva pe altii, isi scuipa veninul in registrul lui nativ de microcefal.
      Asta e, daca vrei sa trolezi tre' sa stii si cum... te las sa-ti stergi balele turbate mai toata noaptea.
      Dupa cum ai putut vedea asta e un portal de oameni care nu baga in seama dementi ca tine, dar si cand ii baga, ii baga in boala.
      A, si e tac-tu ca vine de la taica-tau sau tatal tau, ergo tot prostul agramat si scelerat al satului ramai ;)
      • Like 0
    • @
      Ramane cum am stabilit, tot prostul satului ramai:

      1. revizuieste <trolitear>, iti scapa o cratima daca nu chiar mai multe :p (le gasesti in ma-ta ;) )
      2. dixit tradus din latina inseamna "el a spus", n-are sens, da' nu-i bai, scrie cuvinte pe care nu le intelegi, poate dai de unul care sa incuie interlocutorul si sa te faca sa pari destept, incearca si cu irefragabil, exhaustiv sau ineluctabil (cum este stagiul terminal al bolii tale psihice) :)
      3. tu te-ai bagat in seama, nu numai pe comentariul meu, dar si pe al altora, q.e.d. esti un psihopat care-si cauta o validare a existentei lui in trolling-ul online pentru ca lumea reala te "ejaculeaza" :)

      hai pa ca m-ai distrat da' locu' de la business nu-l castig cu distractii ieftine ca si tine!
      • Like 0
  • Leo70 check icon
    Am calatorit de mai multe ori in America, schimband avionul in Amsterdam, Londra, Paris sau Munchen. De fiecare data la intoarcerea acasa am avut aceeasi senzatie, anume ca civilizatia s-a incheiat la poarta de imbarcare la zborul catre Bucuresti,
    Lipsa de RESPECT a romanilor se vede oriunde: pe strada, in autobuz, la volan, la ghiseu, in parlament.
    • Like 10
    • @ Leo70
      Gut feeling? Get over it, enjoy the real thing. It is only us.. Senzatie zici? treci peste bucura-te, suntem doar noi. De fapt U.E a folosit expresia eufemistica "Europa cu mai multe viteze". Eu citesc asa: tari de mana a doua, eventual a treia. Natie second hand. asa ne purtam asa suntem vazuti. Si suntem mandri de asta.
      • Like 5
    • @ Leo70
      Totusi sa nu generalizam , nu cred ca toti romanii suntem asa. Sunt sigur suta la suta ca mai sunt si romani civilizati si cu cei 7 ani de acasa si poate sunt mult mai multi decat am crede ! Orice natie are uscaturile ei si nu putem sa caracterizam aceea natie dupa unele ... excepti ! :)
      • Like 0
    • @ Ovidiu Gura
      Ba este fix o chestie generalizata, si oamenii normali sunt o exceptie. Trebuie doar sa vedem asta. Sa vedeti la arrivals in Dubai, cand astept vreun prieten sau ruda, stiu exact cand ies romanii, din 5-6 avioane, ei sunt cei mai galagiosi, cu cele mai multe bagaje, si se pupa, se opresc FIX la iesirea din culoar, ca sa nu mai treaca nimeni de ei. Nu mai zic de aerele de vedete, de parca sunt cei mai smecheri ca au ajuns aici.
      • Like 3
    • @ Radu Andrei Malica
      Din pacate, nu doar in Dubai, si nu doar la poarta de iesire de pe vre-un aeroport...Comportamentul a foarte multi romani, in locuri obisnuite, pe strada, in mijloace de transport in comun, in magazine, lasa foarte mult de dorit. Odinioara, ne plangeam ca ne fac "tiganii" de ras in occident, voiam sa le interzicem iesirea din tara, sa le luam pasapoartele...Pacat, ca nu am invatat nimic, din modul - azi numit civilizat - de comportare sociala, al cetatenilor tarilor pe care le vizitam. Nici acolo la ei acasa, nici nu aducem ceva nou in tara, la intoarcere...
      • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      Eu nu cred ca cineva poate ramane in intregime necontaminat de nesimtirea romaneasca,si eu am unele obiceiuri nu tocmai civilizate, vorbesc un pic cam tare, spre exemplu. De astia care se opresc unde este locul mai ingust si mai circulat, e plina tara asta.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Gura
      Toti suntem contaminati intr-o masura mai mica sau mai mare si eu nu sant exceptia. Totusi imi pasa si incerc sa ma corijez, daca nu de altceva macar de ridicol.
      • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      Daniel check icon
      Mai smecheri ca tine nu au cum sa fie. Inchide lumina aia odata pentru totdeauna FIX-ule!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult