Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Vărul meu n-a fost o valoare, ca dumneavoastră. De-aia acum e mort

Firea - Arșinel

Foto: captură Recorder.ro

Să mă iertați cu o chestiune: s-ar putea să vă întristez cu textul acesta.

Am avut un verișor cu insuficiență renală cronică, ultimul stadiu. Avea douăzeci și ceva de ani și mergea să facă dializă la câteva zile. Stătea cu un cateter montat și trebuia să aibă mare grijă la multe lucruri. Când locuiești într-un orășel amărât și provii dintr-o familie necunoscută, ai multe piedici în viață. Dacă visezi la un trai cât de cât normal, poți să visezi în continuare - șansele să primești măcar un rinichi nou sunt cam nule.

Bunica mea fusese sora bunicului lui și aveau casele spate în spate, cu ieșire la străzi alăturate. Venisem într-un weekend de la facultate (cred că prin 2008) și mă plimbam cu niște prieteni, povestindu-ne una și alta. Am trecut pe acasă să iau ceva, apoi am zis să ne întoarcem pe cealaltă stradă. 

Cred că era în jur de ora 23:00. Văd un grup de tineri încercând să care pe cineva. Țipă unii la alții. Băiatul cărat gângurește ceva, e aproape leșinat. E agitație și unul strigă să se sune la salvare. Nu aveau telefon mobil, așa că sunăm noi. Băiatul în stare rea e pus pe un scaun, în mijlocul străzii. E stropit cu apă. „De ce nu vine salvarea?” se aude o voce bătrână.

Am înțeles că fuseseră la o zi de naștere la un vecin și s-a prăbușit acolo. Ambulanța a venit cam după o jumătate de ceas și l-au luat la spital. Am rămas încremenit.

A doua zi, am auzit urlete din casa vecină. Murise.

-----

Am văzut o scenă și mi-a venit să vărs. N-am nici metoclopramid în casă. În scena asta, maestrul Arșinel o pupa pe doamna Firea și o felicita pentru extraordinarul an la primărie.

Și mi-am adus aminte cum așteptam metroul la Victoriei, în septembrie 2013. Era imediat după ce Arșinel făcuse transplant de rinichi, sărind lista, sărind toate principiile de bun simț și ce mai vreți voi; profesorul Lucan, cel care îl operase, a motivat că domnul Arșinel e o uriașă valoare a țării și merită tratament special. Iată textul de atunci, integral:

Domnu' Arșinel,

În clipa asta stau și aștept o garnitură de metrou. E un alt fel de așteptare, cum sunt multe în viață. La fel de bine poți aștepta o inimă sau poate un rinichi, care pot ajunge cu primul tren sau cu al o mielea. Creăm reguli, fie ele legi sau de bun simț, ca să ne simțim cât de cât egali în societatea asta, măcar ca tratament în spitale, școli, poliții, tribunale sau alte instituții. În locuri ca astea nu trebuie să conteze că ești cunoscut, ai bani sau alte mijloace.

Într-un spital, intri ca pacient și suferi de aceleași boli ca ceilalți oameni. Un actor moare la fel. El poate sta într-un salon alături de un fost sudor, un țăran, un mecanic CFR. Oameni și ei, unii cu povești mai frumoase, cu glume mai bune, cu talente nebănuite, numai că nu au avut noroc sa iasă în față într-o lume abjectă, cu valori anapoda.

Sunt tot la metrou. A trecut un tren, dar nu m-am suit. Nu am terminat de scris. Sunt mii de oameni care au nevoie de îngrijiri rapide, care fac dializă, radioterapie, iau citostatice chiar de la vârste fragede și se chinuie cumplit. 

Domnule Arșinel, îmi pare bine că un rinichi a zburat pe covorul lui Aladdin spre dumneavoastră. E un amestec între fantezie și real, altfel nu îmi explic cum s-a întâmplat atât de repede. Duhul a fost chiar profesorul Lucan, care dintr-o bucată de nor v-a modelat organul dorit. Am o întrebare: cum ați găsit lampa? Unde naibii e lampa asta fermecată la care se pare că au acces numai anumiți oameni? O freacă, apare Duhul, își pun dorințe și hopa-țop, totul e îndeplinit. Muritorii de rând stau și mor, că doar de asta își poartă eticheta asta. Un rinichi putea salva viața unui adolescent, poate la fel de talentat, cu aspirații, visuri mărețe. Unuia conectat de ani buni la aparate de filtrare, pentru dializă. Dar nimic nu se respectă aici.

Dacă aș fi în locul dumneavoastră, domnule Arșinel, m-aș retrage într-o peșteră și nu aș mai scoate capul de acolo, de rușine. Sper să faceți asta. Și să luați și lampa aia, să nu o mai găsească nimeni. Și pe toți profesorii ăștia care își permit astfel de porcării.

A venit trenul. În ăsta mă sui. Nu mai meritați niciun cuvânt în plus.

-----

Acum, iată că uriașa valoare a țării a scos capul și s-a dus rachetă către o altă uriașă valoare a țării. Cum era aia - cine se aseamănă, se adună. Tratament special, cum spunea profesorul.

Vă rog să nu faceți nicio legătură între povestea cu vărul meu și povestea cu Arșinel. Ei fac parte acum din lumi cu totul diferite. Unul e mort și altul e bine-mersi. Făceau parte din lumi cu totul diferite și înainte. La fel se întâmplă în multe multe multe alte cazuri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dureros de adevărat....
  • Like 1
 • Emil check icon
  Intr-o lume CORECTA exista o baza de date la nivel national si o lista de asteptare tot la nivel national. Cind apare un donator, organul, in functie de compatibilitate pleaca la primul pacient din lista (eligibil). In rest mi-e rusine de ne rusinea lui!
  • Like 0
 • O uriaşă valoare a ţării ? Şi eu, care îl cosideram un jalnic cabotin !
  • Like 1
 • Scrisoare catre autor
  Domnule Vasi (daca imi permiteti) dupa cum vorbesc multi de pe aici, ironic ce-i drept despre "limbuta" nu a-ti inteles pana acum ca, ca doar celui care cere i se va da. Mai mult mi se pare sinistru sa il "apostrofati" pe un om ca traieste indiferent carui fapt i se datoreaza asta! Va spune o persoana care a fost la urgente cu prietena ei si pana nu m-am dus sa "le-o prezint" nu a bagat-o nimeni in seama, pentru ca, chiar la urgente nu exista stat la rand pentru viata ci dorinta de viata! Atunci si la varsta aceea mi s-a parut absurd dar acum nu mi se mai pare! Si, ca sa intelegeti mai bine, va mai spun si ca la ultimele alegeri prezidentiale eu am spus ca unul dintre candidati nu va fi presedinte caci nu isi doreste ceea ce ar putea fi un paradox ca doar candida! Asa ca trebuie sa iti doresti sa fii, nu e suficient sa " stai la rand".
  • Like 1
  • @ Maria Magda
   Există trafic de organe, luate cu forța! Omorâți oameni pt organe. Pt dvs nu contează că cineva a fost omorât, pt ca altul să trăiască?
   • Like 0
  • @ Maria Magda
   Stimata doamna, dumneata esti o proasta pretioasa la modul intensiv. In spiritul zicerilor "la urgente nu exista stat la rand pentru viata ci dorinta de viata" si "doar celui care cere i se va da", eu zic sa comprimam colocvial in "banii sau viata", "ciocu' mic si marca banu" sau "daca ai, iti iau". Va spune asta o persoana care v-ar rupe curu' in momentu' in care v-ar vedea "prezentand" pe cineva. Pentru ca, nu-i asa, "in viata scapa cine poate". Va asigur ca nu mi-ati scapa.
   • Like 3
  • @ Maria Magda
   Se pare că "a-ţi" impresionat cu acest comentariu...
   • Like 1
  • @ Maria Magda
   Madalin check icon
   Din pacate sistemul medical colcaie de persoane cu mentalitate ca a dumneavoastra, persoane care perpetueaza acest sistem bazat pe spaga si cunostinte. In fata suferintei si a bolii nimeni nu este mai indreptatit sa capete privilegii doar pentru ca este persoana publica sau pentru ca poseda o "deosebita" pricepere in negociere sau "prezentare" asa cum pretindeti. Instinctul de conservare ne indeamna sa luptam pentru supravietuire dar aici intervin acele reguli care au rolul de a pune si saracul si bogatul pe picior de egalitate. Doar ca regulile se impun tot de oameni, de aceia cu constiinta iar ei sunt tot mai putini. Sunt convins ca atunci cand ati fost la urgenta cu prietena si ceilalti pacienti aveau aceeasi dorinta de viata, doreau sa fie tratati in functie de gravitatea situatiei lor. Doar ca au fost dati la o parte de dumnevoastra in primul rand si apoi de cadrul medical. Se pare ca mustrarile de constiinta nu si-au gasit drumul spre dumneavoastra si probabil dormiti linistita noaptea dar nu se stie niciodata cand cineva o sa isi prezinte mai bine "prietena" in detrimentul dumneavoastra. Sper din suflet ca noi toti ca si popor, ca si societate sa pornim intr-un final pe acel drum care sa duca spre normalitate.
   • Like 1
 • dar ,cei care asteapta de ani de zile un rinichi si pt. ei nu se gaseste nimic compatibil dar ,pt. arsinel a fost imediat!!! E cetatean cu onoare si caracter !!sa moara toti ,eu sa traiesc!!! Asta pt. ca poate, in tara asta !!!
  • Like 3
 • George check icon
  Am o curiozitate. Oare cati din cei care comenteaza aici, sau chiar chiar cei care au scris pe tema asta, ipotetic pusi in situatia lui Arsinel, adica de a alege moartea in locul gestului facut de el, ar alege sa moara...
  Cei in situatia aia au dreptul sa il judece. Ei au masura. Noi restul ne dam cu parerea ...
  • Like 1
  • @ George
   Aveți dreptate, dacă aș fi în locul lui Arsinel, m.as duce în China, acolo știu că sunt omorâți pt a li se lua organele. Nu e mai bine?
   • Like 1
  • @ George
   Arșinel nu a fost niciodată pe moarte. Nici la primul nici la al doilea transplant.
   • Like 0
 • Pai era firesc sa umble cu limbuta, toata viata a facut la fel. Valoare pe naiba, nu e actor, e un saltimbanc si nimic mai mult. Si inca unul mediocru, dar la un popor cu un nivel cultural la genunchiul broastei nici nu intra mai mult.
  Dar cum orice limbuta are si succese, iata ca ilustrul saltimbanc va fi declarat cetatean de onoare al Capitalei.
  • Like 5
 • Cri check icon
  In sanatate, ca si in alte domenii ale vietii, unii sunt mai egali decat altii; egalitatea se pare ca este o realitate doar in fatza mortii; in rest, sansele oamenilor in fata legii, a instruirii si educatiei, in fatza tratamentului in caz de boala, in fatza ascensiunii profesionale si sociale, sunt inexistente pentru majoritatea tacuta si anonima, dar foarte generoase pentru privilegiatii sortii sau ai politicului sau ai notorietatii.
  Pe de alta parte, trebuie sa fie bine inteles un lucru: daca, sa zicem, o suta de bolnavi asteapta un rinichi pentru transplant, nu primul inscris de pe lista are prima sansa, ci acel bolnav care este compatibil din punct de vedere biologic si genetic cu rinichiul recoltat. Ca atare, primul inscris pe lista de asteptare poate astepta si cativa ani pana apare un rinichi compatibil, dupa cum uneori hazardul il poate favoriza pe ultimul inscris pe lista, pentru ca rinichiul recoltat este compatibil.
  Pentru transplant nu exista bonuri de ordine precum la consultatiile programate la doctor. Compatibilitatea pacientului cu rinichiul recoltata este determinanta.
  Fiind vorba de viata si moarte, evident ca unii bolnavi isi cauta tot felul de modalitati pentru a scurta pe cat posibil timpul de asteptare pentru a primi un organ compatibil; in aceasta lupta pentru propria lor viata, multi isi pun la bataie relatiile si banii ( multi ) pentru a prinde un loc mai "in fatza".
  Nu este de asteptat ca un om care se lupta pentru propria sa viata sa-si pastreze integral principiile morale; insa medicii care fac triajul candidatilor pentru transplant ar trebui sa aiba o moralitate desavarsita, singurele criterii de alegere a candidatilor la transplat fiind gravitatea bolii si existenta compatibilitatii donator - primitor.
  Daca Arsinel a facut presiuni pentru a obtine un rinichi "peste rand", nu trebuie neaparat sa fie criticat, omul s-a zbatut in fond pentru propria sa viata; insa medicii care accepta candidati "peste rand" au cu siguranta o grava problema morala si deontologica.
  • Like 7
 • Mama mea a avut insuficienta renala pret de 10 ani. S-a prapadit in 2015 dupa ce in ultimele 3 luni de viata, au venit peste ea toate belele:bacterii dn spital, afcetiune neurologica, etc.
  Nu voi uita niciodata amaraciunea si furia provocata de gestul acestui personaj, care de fapt nu a fost singurul mediatizat in presa referitor la acelasi subiect. Nu i-a pasat de mii de oameni care ani de zile asteapta un rinichi. Pt mine, Arsinel este un gunoi veritabil. Nu ai nici o valoare. Oricine cu insuficienta renala stie ca pot fi inca mukti ani in care traiesti continuand tratamentul. Nu se moare imediat, asa cummse vaita asta. O sa-ti dea Dzeu dupa sufletul tau, arsinele. Sa nu ai nici o grija.
  • Like 2
 • Ce a fost la dl Arsinel cu transplantul stie numai domnia-sa si dl profesor, poate a fost o donatie "anonima" sau un gest altruitst a unei cunostinte. Iar despre faptul ca dl Arsinel a pupat-o pe dna Firea cred ca e un gest normal pt cineva care e simpatizant psd si probabil multi bucuresteni ar fi facut la fel fara sa fie membrii psd sau fara sa o fi votat pe respectiva doamna. Parca si Iuda la sarutat pe Hristos ca sa le arate tantalailor de soldati pe cine sa lege.
  • Like 0
  • @ Ovidiu Gura
   Tocmai. Si Iuda a pupat. Nu vezi nimic ciudat? :))))
   • Like 2
  • @ Andrei Mitu
   Cum sa vadă Gura, gura poate doar sa mănânce ( pe altul). Poate o fi valabil aici proverbul: corb la corb nu scoate ochii!
   • Like 0


Îți recomandăm

Denis Grigorescu

„Aş fi înţeles gestul dacă pe parcursul mandatelor doamnelor Dăncilă şi Carmen Dan România ar fi atras investiţii străine de zeci de miliarde de euro, salariul minim net ar fi fost de 1.000 de euro şi România n-ar mai fi avut nicio locuinţă cu toaletă în fundul curţii. Dar aşa, gestul mi s-a părut unul nepotrivit, şi asta ca să folosesc un eufemism”, spune Denis Grigorescu. (Foto: Captură ecran Recorder.ro)

Citește mai mult

Carmen Dan Centenar

Ca și cum urgia nu ar fi fost totală, o fetiță de trei ani (trei ani!!!) a fost pusă să stea în cap pe caldarâm dinaintea unei purtătoare de telefon mobil. De ce nici un profesor, educator sau învățător n-a crâcnit în fața acestui abuz demn de Coreea de Nord? Cum a putut înghiți inspectoratul școlar așa ceva? V-a plăcut, tovarăși, recunoașteți că v-a plăcut! (Foto: George Călin/Inquam Photos)

Citește mai mult

Medici chirurgi

„Trebuie să schimbi toată infrastructura, numai cu salariul nu merge. Mie mi-e frică de această acțiune de a crește salariul, toate părțile celelalte, infrastructura și alte calități de care avem nevoie în sistemul de stat vor suferi și vor fi salarii mai mari, mentalitate neschimbată a medicilor, ciubucurile vor rămâne în continuare”, crede Wargha Enayati, cardiologul care a fondat rețeaua Regina Maria. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult