Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De doi ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu! La doi ani de Republica, îți mulțumim că ne ești alături!

Vărul meu n-a fost o valoare, ca dumneavoastră. De-aia acum e mort

Firea - Arșinel

Foto: captură Recorder.ro

Să mă iertați cu o chestiune: s-ar putea să vă întristez cu textul acesta.

Am avut un verișor cu insuficiență renală cronică, ultimul stadiu. Avea douăzeci și ceva de ani și mergea să facă dializă la câteva zile. Stătea cu un cateter montat și trebuia să aibă mare grijă la multe lucruri. Când locuiești într-un orășel amărât și provii dintr-o familie necunoscută, ai multe piedici în viață. Dacă visezi la un trai cât de cât normal, poți să visezi în continuare - șansele să primești măcar un rinichi nou sunt cam nule.

Bunica mea fusese sora bunicului lui și aveau casele spate în spate, cu ieșire la străzi alăturate. Venisem într-un weekend de la facultate (cred că prin 2008) și mă plimbam cu niște prieteni, povestindu-ne una și alta. Am trecut pe acasă să iau ceva, apoi am zis să ne întoarcem pe cealaltă stradă. 

Cred că era în jur de ora 23:00. Văd un grup de tineri încercând să care pe cineva. Țipă unii la alții. Băiatul cărat gângurește ceva, e aproape leșinat. E agitație și unul strigă să se sune la salvare. Nu aveau telefon mobil, așa că sunăm noi. Băiatul în stare rea e pus pe un scaun, în mijlocul străzii. E stropit cu apă. „De ce nu vine salvarea?” se aude o voce bătrână.

Am înțeles că fuseseră la o zi de naștere la un vecin și s-a prăbușit acolo. Ambulanța a venit cam după o jumătate de ceas și l-au luat la spital. Am rămas încremenit.

A doua zi, am auzit urlete din casa vecină. Murise.

-----

Am văzut o scenă și mi-a venit să vărs. N-am nici metoclopramid în casă. În scena asta, maestrul Arșinel o pupa pe doamna Firea și o felicita pentru extraordinarul an la primărie.

Și mi-am adus aminte cum așteptam metroul la Victoriei, în septembrie 2013. Era imediat după ce Arșinel făcuse transplant de rinichi, sărind lista, sărind toate principiile de bun simț și ce mai vreți voi; profesorul Lucan, cel care îl operase, a motivat că domnul Arșinel e o uriașă valoare a țării și merită tratament special. Iată textul de atunci, integral:

Domnu' Arșinel,

În clipa asta stau și aștept o garnitură de metrou. E un alt fel de așteptare, cum sunt multe în viață. La fel de bine poți aștepta o inimă sau poate un rinichi, care pot ajunge cu primul tren sau cu al o mielea. Creăm reguli, fie ele legi sau de bun simț, ca să ne simțim cât de cât egali în societatea asta, măcar ca tratament în spitale, școli, poliții, tribunale sau alte instituții. În locuri ca astea nu trebuie să conteze că ești cunoscut, ai bani sau alte mijloace.

Într-un spital, intri ca pacient și suferi de aceleași boli ca ceilalți oameni. Un actor moare la fel. El poate sta într-un salon alături de un fost sudor, un țăran, un mecanic CFR. Oameni și ei, unii cu povești mai frumoase, cu glume mai bune, cu talente nebănuite, numai că nu au avut noroc sa iasă în față într-o lume abjectă, cu valori anapoda.

Sunt tot la metrou. A trecut un tren, dar nu m-am suit. Nu am terminat de scris. Sunt mii de oameni care au nevoie de îngrijiri rapide, care fac dializă, radioterapie, iau citostatice chiar de la vârste fragede și se chinuie cumplit. 

Domnule Arșinel, îmi pare bine că un rinichi a zburat pe covorul lui Aladdin spre dumneavoastră. E un amestec între fantezie și real, altfel nu îmi explic cum s-a întâmplat atât de repede. Duhul a fost chiar profesorul Lucan, care dintr-o bucată de nor v-a modelat organul dorit. Am o întrebare: cum ați găsit lampa? Unde naibii e lampa asta fermecată la care se pare că au acces numai anumiți oameni? O freacă, apare Duhul, își pun dorințe și hopa-țop, totul e îndeplinit. Muritorii de rând stau și mor, că doar de asta își poartă eticheta asta. Un rinichi putea salva viața unui adolescent, poate la fel de talentat, cu aspirații, visuri mărețe. Unuia conectat de ani buni la aparate de filtrare, pentru dializă. Dar nimic nu se respectă aici.

Dacă aș fi în locul dumneavoastră, domnule Arșinel, m-aș retrage într-o peșteră și nu aș mai scoate capul de acolo, de rușine. Sper să faceți asta. Și să luați și lampa aia, să nu o mai găsească nimeni. Și pe toți profesorii ăștia care își permit astfel de porcării.

A venit trenul. În ăsta mă sui. Nu mai meritați niciun cuvânt în plus.

-----

Acum, iată că uriașa valoare a țării a scos capul și s-a dus rachetă către o altă uriașă valoare a țării. Cum era aia - cine se aseamănă, se adună. Tratament special, cum spunea profesorul.

Vă rog să nu faceți nicio legătură între povestea cu vărul meu și povestea cu Arșinel. Ei fac parte acum din lumi cu totul diferite. Unul e mort și altul e bine-mersi. Făceau parte din lumi cu totul diferite și înainte. La fel se întâmplă în multe multe multe alte cazuri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Scrisoare catre autor
  Domnule Vasi (daca imi permiteti) dupa cum vorbesc multi de pe aici, ironic ce-i drept despre "limbuta" nu a-ti inteles pana acum ca, ca doar celui care cere i se va da. Mai mult mi se pare sinistru sa il "apostrofati" pe un om ca traieste indiferent carui fapt i se datoreaza asta! Va spune o persoana care a fost la urgente cu prietena ei si pana nu m-am dus sa "le-o prezint" nu a bagat-o nimeni in seama, pentru ca, chiar la urgente nu exista stat la rand pentru viata ci dorinta de viata! Atunci si la varsta aceea mi s-a parut absurd dar acum nu mi se mai pare! Si, ca sa intelegeti mai bine, va mai spun si ca la ultimele alegeri prezidentiale eu am spus ca unul dintre candidati nu va fi presedinte caci nu isi doreste ceea ce ar putea fi un paradox ca doar candida! Asa ca trebuie sa iti doresti sa fii, nu e suficient sa " stai la rand".
  • Like 0
 • dar ,cei care asteapta de ani de zile un rinichi si pt. ei nu se gaseste nimic compatibil dar ,pt. arsinel a fost imediat!!! E cetatean cu onoare si caracter !!sa moara toti ,eu sa traiesc!!! Asta pt. ca poate, in tara asta !!!
  • Like 0
 • George check icon
  Am o curiozitate. Oare cati din cei care comenteaza aici, sau chiar chiar cei care au scris pe tema asta, ipotetic pusi in situatia lui Arsinel, adica de a alege moartea in locul gestului facut de el, ar alege sa moara...
  Cei in situatia aia au dreptul sa il judece. Ei au masura. Noi restul ne dam cu parerea ...
  • Like 0
 • Pai era firesc sa umble cu limbuta, toata viata a facut la fel. Valoare pe naiba, nu e actor, e un saltimbanc si nimic mai mult. Si inca unul mediocru, dar la un popor cu un nivel cultural la genunchiul broastei nici nu intra mai mult.
  Dar cum orice limbuta are si succese, iata ca ilustrul saltimbanc va fi declarat cetatean de onoare al Capitalei.
  • Like 2
 • Cri check icon
  In sanatate, ca si in alte domenii ale vietii, unii sunt mai egali decat altii; egalitatea se pare ca este o realitate doar in fatza mortii; in rest, sansele oamenilor in fata legii, a instruirii si educatiei, in fatza tratamentului in caz de boala, in fatza ascensiunii profesionale si sociale, sunt inexistente pentru majoritatea tacuta si anonima, dar foarte generoase pentru privilegiatii sortii sau ai politicului sau ai notorietatii.
  Pe de alta parte, trebuie sa fie bine inteles un lucru: daca, sa zicem, o suta de bolnavi asteapta un rinichi pentru transplant, nu primul inscris de pe lista are prima sansa, ci acel bolnav care este compatibil din punct de vedere biologic si genetic cu rinichiul recoltat. Ca atare, primul inscris pe lista de asteptare poate astepta si cativa ani pana apare un rinichi compatibil, dupa cum uneori hazardul il poate favoriza pe ultimul inscris pe lista, pentru ca rinichiul recoltat este compatibil.
  Pentru transplant nu exista bonuri de ordine precum la consultatiile programate la doctor. Compatibilitatea pacientului cu rinichiul recoltata este determinanta.
  Fiind vorba de viata si moarte, evident ca unii bolnavi isi cauta tot felul de modalitati pentru a scurta pe cat posibil timpul de asteptare pentru a primi un organ compatibil; in aceasta lupta pentru propria lor viata, multi isi pun la bataie relatiile si banii ( multi ) pentru a prinde un loc mai "in fatza".
  Nu este de asteptat ca un om care se lupta pentru propria sa viata sa-si pastreze integral principiile morale; insa medicii care fac triajul candidatilor pentru transplant ar trebui sa aiba o moralitate desavarsita, singurele criterii de alegere a candidatilor la transplat fiind gravitatea bolii si existenta compatibilitatii donator - primitor.
  Daca Arsinel a facut presiuni pentru a obtine un rinichi "peste rand", nu trebuie neaparat sa fie criticat, omul s-a zbatut in fond pentru propria sa viata; insa medicii care accepta candidati "peste rand" au cu siguranta o grava problema morala si deontologica.
  • Like 6
 • Mama mea a avut insuficienta renala pret de 10 ani. S-a prapadit in 2015 dupa ce in ultimele 3 luni de viata, au venit peste ea toate belele:bacterii dn spital, afcetiune neurologica, etc.
  Nu voi uita niciodata amaraciunea si furia provocata de gestul acestui personaj, care de fapt nu a fost singurul mediatizat in presa referitor la acelasi subiect. Nu i-a pasat de mii de oameni care ani de zile asteapta un rinichi. Pt mine, Arsinel este un gunoi veritabil. Nu ai nici o valoare. Oricine cu insuficienta renala stie ca pot fi inca mukti ani in care traiesti continuand tratamentul. Nu se moare imediat, asa cummse vaita asta. O sa-ti dea Dzeu dupa sufletul tau, arsinele. Sa nu ai nici o grija.
  • Like 0
 • Ce a fost la dl Arsinel cu transplantul stie numai domnia-sa si dl profesor, poate a fost o donatie "anonima" sau un gest altruitst a unei cunostinte. Iar despre faptul ca dl Arsinel a pupat-o pe dna Firea cred ca e un gest normal pt cineva care e simpatizant psd si probabil multi bucuresteni ar fi facut la fel fara sa fie membrii psd sau fara sa o fi votat pe respectiva doamna. Parca si Iuda la sarutat pe Hristos ca sa le arate tantalailor de soldati pe cine sa lege.
  • Like 0
  • @ Ovidiu Gura
   Tocmai. Si Iuda a pupat. Nu vezi nimic ciudat? :))))
   • Like 1
 • check icon
  Bun!
  • Like 0
 • Mihai check icon
  Intr-o lume ideala tu ai dreptate in tot ce scrii. In lumea reala insa, lucrurile sunt un pic mai complexe. RO nu isi permite un sistem medical cu servicii de top si egale pt. toti. Si atunci ce facem? Chiar se pune problema cui dam rinichiul.
  Nu-mi place Arsinel in mod special. Cu atat mai putine Firea. Asocierea cu FIrea i-o iert. Este un biet actor de comedie, nu intelege prea multe.
  Si totusi merita rinichiul. Macar atat. Niciun criteriu de alegere nu va fi perfect. Dar la Arsinel maybe suntem dincolo de criterii.
  Trebuie solutii si bani. Aceeasi situatia, mult mai extrema si evidenta este in AFganistan. Acolo e evident ca sunt cu mult mai putine resurse pentru medicina ca in RO. in RO doar credem ca avem resurse sa fim 100% moderni. Doar ca nu avem. E prima acceptare care trebuie facuta. In Afganistan e evident. in RO nu e asa evident, atat.
  Imi pare rau pentru varul tau.
  • Like 1
  • @ Mihai
   Imi pare rau Mihai, dar nu pot fi de acord cu tine. Criteriile de alegere trebuiai si trebuie sa fie independente de valoarea omului.
   Pe acea lista de asteptare nu ar trebui sa conteze decat compatibilitati medicale, varsta, etc. .
   Domnul Arsinel - tot respectul pentru realizarile lui profesionale - trebuia sa fie pe acea lista de asteptare doar un nume, nimic mai mult. De ce viata lui sau suferinta lui ( a d-lui Arsinel ) sa fi fost mai valoroasa sau mai grea decat a altui om de pe acea lista?
   Daca nu ma insel, in alte tari, medicul care face asemenea manareli, caci o manareala a fost, si nu respecta ordinea de prioritate de pe lista de asteptare risca pedepse grave.
   Vreau sa spun ca dl. Arsinel, mi-a demonstrat mie cu ca instinctul lui de supravietuire a primat deasupra valorilor sale umane. Deci inainte de a fi om a demonstrat ca este animal.
   • Like 8
  • @ Mihai
   In orice tara se pune problema cui dam rinichiul. De aceea exista si reguli. Casre sunt respectate in lumea civilizata.
   • Like 2
  • @ Ovidiu Mocanu
   Mihai check icon
   Intr-o lume ideala da. Ce nu stie sau nu vrea nimeni sa recunoasca este ca in RO nu suntem intr-o lume ideala si ca automat cam 60-70% din populatie NU are tratament de sanatate egal cu restul, din motive economice si din lipsa de resurse. Inegalitatea de aici vine. Trebuie sa recunoastem asta. Fara resurse (bani) nu ii poti trata EGAL. Nu poti. Nu conteaza cum ar trebuie, cum am vrea, etc., etc. Nu poti. (Si chiar daca ai putea - nu ar fi ingrijiti acasa bine, si tot ar muri - lucru care se intampla oricum cu unii).

   Si atunci ce faci. Oricat de imoral ar suna si chiar fi, si vai, idealistii din noi nu pot accepta, solutia rationala este din pacate - ori sa prioritizam pe relatii, bani la negru, etc. ceea ce nu este ok, ori sa facem totul super corect si transparent SA FIE CU BANI - fie cu asigurare suplimentara cine isi permite, fie cu cash. Pt. ca tb. sa recunoastem - daca dai un rinichi la un spalator auto sau lui Arsinel nu este acelasi lucru - spalatorul auto a platit impozit 0 catre statul ro, iar Arsinel a platit poate 100.000 EUR impozite la viata lui. Probabil vreo 30.000 vs. 500.000 EUR de fapt. Deci cred ca tocmai fata de Arsinel nu ar fi corect sa nu ii oferim ceva pt. care a platit muuult mai mult. Repet, doar in conditiile incare nu e de ajuns pt. toti.

   "Daca Arsinel a facut presiuni pentru a obtine un rinichi "peste rand", nu trebuie neaparat sa fie criticat, omul s-a zbatut in fond pentru propria sa viata;"

   Daca tu ai fi in locul lui Arsinel d.ex., cum ai gandi? Iti spun eu cum - cine plateste impozit d.ex. 1000 EUR/luna - e mult mai vehement la Casa de asigurari decat unul care plateste 30 EUR. La fel si Arsinel.
   • Like 1
 • Am banuit de la inceput care era realitatea .Si am avut un gust amar muuuuuulta vreme . Acum am acelasi gust amar realizand ca nimic nu s-a schimbat si ca cei ce se preteaza la astfel de lucruri ne privesc in continuare cu nonsalanta in ochi .
  • Like 3


Îți recomandăm

Diabet

În România, 1.785.300 de persoane milioane de adulți cu vârste între 20 și 79 de ani au diabet, în fiecare an 19.000 de oameni sunt uciși de această afecțiune. Sunt cifrele seci din spatele unui suferințe care afectează viețile a 1 din 10 adulți români și, totodată, viețile familiilor acestora, în contextul în care la nivel mondial 1 din 11 oameni suferă de diabet. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Om de afaceri

Să începi și să crești o afacere în România este astăzi un act de curaj sau, poate, de nebunie. Ar fi mult mai simplu să stai, sau să te angajezi la stat, sau să fugi mâncând pământul, îngroșând rândurile celor patru milioane de refugiați economici din România.

Citește mai mult

Copil cu steag

Marea majoritate a celor care au fost complici sau au participat la represiunea participanților la Revoluția din 1989 au ocupat imediat după '90 funcții importante în servicii și structuri ale statului, astfel încât interesul lor ca aceste detalii să nu fie descoperite a fost absolut vital, susține istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, într-un interviu acordat Republica.ro. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

formulare

În forma publicată în Monitorul Oficial, persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuală nu mai sunt scutite de plata contribuțiilor la CAS și CASS dacă au și venituri din salarii, deși în Nota de fundamentare a ordonanței de urgență erau scutite. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult