Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Vărul meu n-a fost o valoare, ca dumneavoastră. De-aia acum e mort

Firea - Arșinel

Foto: captură Recorder.ro

Să mă iertați cu o chestiune: s-ar putea să vă întristez cu textul acesta.

Am avut un verișor cu insuficiență renală cronică, ultimul stadiu. Avea douăzeci și ceva de ani și mergea să facă dializă la câteva zile. Stătea cu un cateter montat și trebuia să aibă mare grijă la multe lucruri. Când locuiești într-un orășel amărât și provii dintr-o familie necunoscută, ai multe piedici în viață. Dacă visezi la un trai cât de cât normal, poți să visezi în continuare - șansele să primești măcar un rinichi nou sunt cam nule.

Bunica mea fusese sora bunicului lui și aveau casele spate în spate, cu ieșire la străzi alăturate. Venisem într-un weekend de la facultate (cred că prin 2008) și mă plimbam cu niște prieteni, povestindu-ne una și alta. Am trecut pe acasă să iau ceva, apoi am zis să ne întoarcem pe cealaltă stradă. 

Cred că era în jur de ora 23:00. Văd un grup de tineri încercând să care pe cineva. Țipă unii la alții. Băiatul cărat gângurește ceva, e aproape leșinat. E agitație și unul strigă să se sune la salvare. Nu aveau telefon mobil, așa că sunăm noi. Băiatul în stare rea e pus pe un scaun, în mijlocul străzii. E stropit cu apă. „De ce nu vine salvarea?” se aude o voce bătrână.

Am înțeles că fuseseră la o zi de naștere la un vecin și s-a prăbușit acolo. Ambulanța a venit cam după o jumătate de ceas și l-au luat la spital. Am rămas încremenit.

A doua zi, am auzit urlete din casa vecină. Murise.

-----

Am văzut o scenă și mi-a venit să vărs. N-am nici metoclopramid în casă. În scena asta, maestrul Arșinel o pupa pe doamna Firea și o felicita pentru extraordinarul an la primărie.

Și mi-am adus aminte cum așteptam metroul la Victoriei, în septembrie 2013. Era imediat după ce Arșinel făcuse transplant de rinichi, sărind lista, sărind toate principiile de bun simț și ce mai vreți voi; profesorul Lucan, cel care îl operase, a motivat că domnul Arșinel e o uriașă valoare a țării și merită tratament special. Iată textul de atunci, integral:

Domnu' Arșinel,

În clipa asta stau și aștept o garnitură de metrou. E un alt fel de așteptare, cum sunt multe în viață. La fel de bine poți aștepta o inimă sau poate un rinichi, care pot ajunge cu primul tren sau cu al o mielea. Creăm reguli, fie ele legi sau de bun simț, ca să ne simțim cât de cât egali în societatea asta, măcar ca tratament în spitale, școli, poliții, tribunale sau alte instituții. În locuri ca astea nu trebuie să conteze că ești cunoscut, ai bani sau alte mijloace.

Într-un spital, intri ca pacient și suferi de aceleași boli ca ceilalți oameni. Un actor moare la fel. El poate sta într-un salon alături de un fost sudor, un țăran, un mecanic CFR. Oameni și ei, unii cu povești mai frumoase, cu glume mai bune, cu talente nebănuite, numai că nu au avut noroc sa iasă în față într-o lume abjectă, cu valori anapoda.

Sunt tot la metrou. A trecut un tren, dar nu m-am suit. Nu am terminat de scris. Sunt mii de oameni care au nevoie de îngrijiri rapide, care fac dializă, radioterapie, iau citostatice chiar de la vârste fragede și se chinuie cumplit. 

Domnule Arșinel, îmi pare bine că un rinichi a zburat pe covorul lui Aladdin spre dumneavoastră. E un amestec între fantezie și real, altfel nu îmi explic cum s-a întâmplat atât de repede. Duhul a fost chiar profesorul Lucan, care dintr-o bucată de nor v-a modelat organul dorit. Am o întrebare: cum ați găsit lampa? Unde naibii e lampa asta fermecată la care se pare că au acces numai anumiți oameni? O freacă, apare Duhul, își pun dorințe și hopa-țop, totul e îndeplinit. Muritorii de rând stau și mor, că doar de asta își poartă eticheta asta. Un rinichi putea salva viața unui adolescent, poate la fel de talentat, cu aspirații, visuri mărețe. Unuia conectat de ani buni la aparate de filtrare, pentru dializă. Dar nimic nu se respectă aici.

Dacă aș fi în locul dumneavoastră, domnule Arșinel, m-aș retrage într-o peșteră și nu aș mai scoate capul de acolo, de rușine. Sper să faceți asta. Și să luați și lampa aia, să nu o mai găsească nimeni. Și pe toți profesorii ăștia care își permit astfel de porcării.

A venit trenul. În ăsta mă sui. Nu mai meritați niciun cuvânt în plus.

-----

Acum, iată că uriașa valoare a țării a scos capul și s-a dus rachetă către o altă uriașă valoare a țării. Cum era aia - cine se aseamănă, se adună. Tratament special, cum spunea profesorul.

Vă rog să nu faceți nicio legătură între povestea cu vărul meu și povestea cu Arșinel. Ei fac parte acum din lumi cu totul diferite. Unul e mort și altul e bine-mersi. Făceau parte din lumi cu totul diferite și înainte. La fel se întâmplă în multe multe multe alte cazuri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cel mai trist lucru din sistemul medical romanesc este faptul ca modelul Lucan este majoritar : cei mai multi sefi de sectii si in general factorii de decizie din spitale sunt profesori expirati profesional si moral, care au dezvoltat si intretin acest sistem clientelar si corupt.
    Cazul Arsinel este un caz cunoscut si mediatizat din mii de cazuri similare, in care cei cu relatii si bani au prioritate, zilnic.
    Multi medici sunt obligati sa favorizeze divese pile, cu un singur telefon de la acesti sefi corupti ...
    • Like 0
  • Trexer check icon
    Securiștii & nomenclaturișii bătrâni conduc România.
    • Like 0
  • Greu text!
    La fel de greu ca realitatea tarii!
    ✌️
    • Like 0
  • Dureros de adevărat....
    • Like 2
  • Emil check icon
    Intr-o lume CORECTA exista o baza de date la nivel national si o lista de asteptare tot la nivel national. Cind apare un donator, organul, in functie de compatibilitate pleaca la primul pacient din lista (eligibil). In rest mi-e rusine de ne rusinea lui!
    • Like 1
  • O uriaşă valoare a ţării ? Şi eu, care îl cosideram un jalnic cabotin !
    • Like 3
  • Scrisoare catre autor
    Domnule Vasi (daca imi permiteti) dupa cum vorbesc multi de pe aici, ironic ce-i drept despre "limbuta" nu a-ti inteles pana acum ca, ca doar celui care cere i se va da. Mai mult mi se pare sinistru sa il "apostrofati" pe un om ca traieste indiferent carui fapt i se datoreaza asta! Va spune o persoana care a fost la urgente cu prietena ei si pana nu m-am dus sa "le-o prezint" nu a bagat-o nimeni in seama, pentru ca, chiar la urgente nu exista stat la rand pentru viata ci dorinta de viata! Atunci si la varsta aceea mi s-a parut absurd dar acum nu mi se mai pare! Si, ca sa intelegeti mai bine, va mai spun si ca la ultimele alegeri prezidentiale eu am spus ca unul dintre candidati nu va fi presedinte caci nu isi doreste ceea ce ar putea fi un paradox ca doar candida! Asa ca trebuie sa iti doresti sa fii, nu e suficient sa " stai la rand".
    • Like 1
    • @ Maria Magda
      Există trafic de organe, luate cu forța! Omorâți oameni pt organe. Pt dvs nu contează că cineva a fost omorât, pt ca altul să trăiască?
      • Like 0
    • @ Maria Magda
      Stimata doamna, dumneata esti o proasta pretioasa la modul intensiv. In spiritul zicerilor "la urgente nu exista stat la rand pentru viata ci dorinta de viata" si "doar celui care cere i se va da", eu zic sa comprimam colocvial in "banii sau viata", "ciocu' mic si marca banu" sau "daca ai, iti iau". Va spune asta o persoana care v-ar rupe curu' in momentu' in care v-ar vedea "prezentand" pe cineva. Pentru ca, nu-i asa, "in viata scapa cine poate". Va asigur ca nu mi-ati scapa.
      • Like 7
    • @ Maria Magda
      Se pare că "a-ţi" impresionat cu acest comentariu...
      • Like 3
    • @ Maria Magda
      Madalin check icon
      Din pacate sistemul medical colcaie de persoane cu mentalitate ca a dumneavoastra, persoane care perpetueaza acest sistem bazat pe spaga si cunostinte. In fata suferintei si a bolii nimeni nu este mai indreptatit sa capete privilegii doar pentru ca este persoana publica sau pentru ca poseda o "deosebita" pricepere in negociere sau "prezentare" asa cum pretindeti. Instinctul de conservare ne indeamna sa luptam pentru supravietuire dar aici intervin acele reguli care au rolul de a pune si saracul si bogatul pe picior de egalitate. Doar ca regulile se impun tot de oameni, de aceia cu constiinta iar ei sunt tot mai putini. Sunt convins ca atunci cand ati fost la urgenta cu prietena si ceilalti pacienti aveau aceeasi dorinta de viata, doreau sa fie tratati in functie de gravitatea situatiei lor. Doar ca au fost dati la o parte de dumnevoastra in primul rand si apoi de cadrul medical. Se pare ca mustrarile de constiinta nu si-au gasit drumul spre dumneavoastra si probabil dormiti linistita noaptea dar nu se stie niciodata cand cineva o sa isi prezinte mai bine "prietena" in detrimentul dumneavoastra. Sper din suflet ca noi toti ca si popor, ca si societate sa pornim intr-un final pe acel drum care sa duca spre normalitate.
      • Like 2
  • dar ,cei care asteapta de ani de zile un rinichi si pt. ei nu se gaseste nimic compatibil dar ,pt. arsinel a fost imediat!!! E cetatean cu onoare si caracter !!sa moara toti ,eu sa traiesc!!! Asta pt. ca poate, in tara asta !!!
    • Like 4
  • George check icon
    Am o curiozitate. Oare cati din cei care comenteaza aici, sau chiar chiar cei care au scris pe tema asta, ipotetic pusi in situatia lui Arsinel, adica de a alege moartea in locul gestului facut de el, ar alege sa moara...
    Cei in situatia aia au dreptul sa il judece. Ei au masura. Noi restul ne dam cu parerea ...
    • Like 1
    • @ George
      Aveți dreptate, dacă aș fi în locul lui Arsinel, m.as duce în China, acolo știu că sunt omorâți pt a li se lua organele. Nu e mai bine?
      • Like 1
    • @ George
      Arșinel nu a fost niciodată pe moarte. Nici la primul nici la al doilea transplant.
      • Like 0
  • check icon
    Pai era firesc sa umble cu limbuta, toata viata a facut la fel. Valoare pe naiba, nu e actor, e un saltimbanc si nimic mai mult. Si inca unul mediocru, dar la un popor cu un nivel cultural la genunchiul broastei nici nu intra mai mult.
    Dar cum orice limbuta are si succese, iata ca ilustrul saltimbanc va fi declarat cetatean de onoare al Capitalei.
    • Like 7


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult