Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

ZAIN, festivalul de design de la Cluj, începe săptămâna viitoare

Afiș ZAIN

Primul festival de design din Cluj, ZAIN - design expressions, ajunge în acest an la cea de-a doua ediție, la Cluj-Napoca, cu sprijinul UniCredit Bank - Banca Industriilor Creative. Expoziția Centrală, Fashion Show, Meșteșug Contemporan, Concept Store, expoziții și evenimente conexe, conferințe, dezbateri, discuții libere cu designeri și producători, petreceri, concerte și multe alte suprize îi așteaptă pe participanți între 2 și 6 noiembrie.

Pe scurt, dacă nu ați aflat de ZAIN până acum, el s-a născut la Cluj, ca idee în 2014, ca eveniment concret la sfârșitul lui 2015. A apărut din dorința de a coagula creativii din zonă și de a forma o comunitate în care oameni cu interese comune, fie ei designeri, producători sau public cu afinități în domeniu să interacționeze, să învețe unii de la alții, să crească și să se dezvolte. Primul pas a fost în 2015 - primul festival de design de la Cluj. La începutul lui 2016 au apărut ZAIN Academy - ateliere creative pentru cei interesați și ZAIN Studio - dedicat creativilor, în inima Clujului. Mai târziu (în septembrie 2016) a avut loc ZAIN Accelerator - primul accelerator destinat ideilor creative, iar peste câteva zile, în noiembrie, începe cea de-a doua ediție a festivalului. 

Locul principal al festivalului, care va găzdui vernisajul din 2 noiembrie, expoziția centrală, dar și multe alte evenimente din cadrul ZAIN 2016, este fosta Casă de Modă Cluj, amplasată pe str. George Barițiu, nr. 4-6. Imobilul este o clădire simbol pentru producția vestimentară, construită în anul 1969, actualmente scoasă la vânzare și dezafectată. Clădirea va fi amenajată special pentru eveniment cu o serie de instalații și un concept integrat ce va pune în valoare atât expoziția și produsele, cât și evenimentele ce vor avea loc acolo. Ne-am propus ca, prin reactivarea temporară a clădirii, să o readucem în atenția orașului, dar și să atragem un semnal asupra industriilor cândva de succes ale Clujului, care au arătat potențialul orașului și care nu mai funcționează acum.

Una din noutățile acestui an este prezența Board-ului Creativ, format din specialiști în industriile creative, care au realizat selecția produselor ce vor fi prezentate în expoziția ZAIN de anul acesta. În urma depunerii proiectelor, etapă care s-a desfășurat între 15 iunie – 22 septembrie 2016, au fost înregistrate 92 produse pentru a participa în Expoziția ZAIN, din care au fost selectate 50 de obiecte care vor putea fi văzute în noiembrie, la festival. De asemenea, fiecare curator este reprezentat în expoziție de designeri consacrați, aleși de fiecare dintre membrii Board-ului Creativ, care reprezintă Curator's Choice și printre care se numără designeri precum Ubikubi, Cristian Corvin, We Do Wood și mulți alții.

După ce primul Fashion Show ZAIN – Design Expressions s-a petrecut în Biserica Reformată din centrul orașului, în 2015, cel de-al doilea show se petrece tot într-o loc aparte, ce va reveni la gloria de altădată pentru o seară. În acest an, cadrul pentru fashion show este Castelul de la Răscruci, o capodoperă arhitecturală neoclasic eclectică, cu un interior impresionant conservat. Show-ul crește și în complexitate, în acest an prezentând peste 40 de ținute a 4 designeri vestimentari români: Raul Lazăr, Crina Bulprich &Lucian Rusu și Ioana Ciolacu. „Sunt foarte încântată să ajung în frumosul Cluj și să îmi introduc aici brandul, pentru prima dată. Știu ca va fi foarte pe gustul clujenilor! Zain este evenimentul perfect pentru acest lucru, deoarece pune designul de orice fel într-un context bine meritat”, spune Ioana Ciolacu.

Proiectul Meșteșug Contemporan a început anul trecut, cu scopul de a deveni cadrul de întâlnire între designeri și meșteșugari. Cei dintâi aveau să descopere cum pot folosi materialul, ce se poate face cu el, care îi sunt neajunsurile, dar, mai ales, care îi sunt avantajele și cum meșteșugul poate aduce valoare adăugată obiectului creat, în vreme ce meșteșugarii urmau să lucreze propriu-zis la obiecte de actualitate, cu design modern, ancorat în tendințele de acum. S-a pornit de la proiectele unor designeri și s-a ajuns la meșteșugarii care aveau să le realizeze: 5 designeri, 5 materiale diferite, 5 meșteșuguri. Proiectul s-a concretizat în 5 colaborări frumoase, din care s-au născut primele obiecte realizate sub umbrela ZAIN și care vor putea fi văzute, alături de procesul documentat al realizării lor, în premieră în cadrul Expoziției ZAIN 2016. Mai mult, duminică, 6 noiembrie,de la ora 16, tot la Casa de Modă, meșteșugarii vor lucra la fața locului obiectele realizate în proiect, astfel încât vizitatorii vor putea vedea direct cum sunt realizate acestea.

O altă noutate în acest an o constituie Paspartu, Concept Store-ul realizat de ZAIN-design expressions și Numa Design, pentru prima dată, în ediția din 2016. Acesta e un cadru de vânzare temporar, amenajat într-un spațiu deosebit, care își suprinde consumatorul cu ceva exclusiv, intrigant și incitant. Concept Store-ul nu face doar vânzare de produs, ci deschide calea către un alt fel de lifestyle. Pătrunde, printr-o diversitate de bunuri și servicii selecționate după un concept specific, pe o cale ce duce spre răspunsul dorințelor si preferințelor celor care înțeleg, apreciază și adoptă acel stil de viață.

Din dorința de a oferi fiecăruia câte ceva cu care să plece acasă, ZAIN are și sesiunea Turning Talents Into Jobs - discuții libere cu profesioniști cu povești de succes - unde cei ce sunt la început de drum întreabă, iar cei ce au experiență le răspund.

ZAIN 2016 însumează expresii variate ale designului și constituie o experiență ce se cere trăită și savurată.

Vă așteptăm la Cluj! Online, ne găsiți aici pe Facebook, pe website-ul nostru, zain.ro, iar pagina de eveniment este aici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult