Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Alianța pentru stabilitate” generează și propagă haos

Catalin Cîrstoiu - Marcel Ciolacu - Nicolae Ciuca

Alianța PSD-PNL s-a realizat din dorința de stabilitate - acesta a fost predicatul care s-a repetat la nesfârșit pentru a justifica struțo-cămila stânga-dreapta la putere (foto: Octav Ganea/ Inquam Photos).

Reprezentanții celor două partide aleargă ca niște găini fără cap de colo-colo. Indecizia, lipsa de leadership, cotcodăcitul la nesfârșit la televizor despre nimic- asta am văzut până acum.

De luni întregi guvernează lipsa asumării și răzgândirea (de la legi și ordonanțe schimbate de câteva ori, la candidați, liste, comasări).  Terenul de joacă a fost lăsat total liber, la cheremul unor inși ca Popescu Piedone. 

Acest individ, care sfidează legea, logica, bunul simț, decența le repugnă total multor alegători (și mie). Nu pentru că nu obișnuiesc să mănânce ceapă zdrobită pe o bordură cu slană sau pentru că nu ascultă manele. 

Ci pentru că își dau seama că Popescu Piedone este un circar care s-ar dovedi catastrofal pentru capitală la toate capitolele. Un individ care umblă cu walkie-talkie prin târg și-i ceartă pe angajații primăriei ca și cum ar fi argații de pe tarlaua personală, care pune mâna pe lopată să-i învețe pe toți cum se toarnă o găleată de ciment într-o groapă, care se apucă să monteze o bancă în fața unei scări - îmi arată cum nu trebuie făcute nici administrația și nici managementul, indiferent de domeniu.

Dacă acest domn - Popescu Piedone - are timp să umble prin oraș să se ocupe de lucruri mărunte, când ar avea timp să vadă problemele mari de sus, să aplice pentru finanțări europene, să se ocupe de transport public, de calitatea aerului și așa mai departe?

Plus - dacă tot ți-ai adus toate rubedeniile la primăria sectorului 5, pe ideea că vrei să ai oamenii tăi de încredere, nu „trădători” - de ce e nevoie să mai practici acest fel de micro-management? Nu e această nevoie un semn că selecția ta este greșită și că persoanele numite în funcții, care ar trebui să-și îndeplinească atribuțiile, sunt incompetente?

Nu știu cât de bun ar fi fost Cătălin Cîrstoiu la primăria București, dar ce s-a văzut în aceste ultime săptămâni de căutare a candidatului - susținere-nesusținere, bâlbe, ședințe interminabile, sondaje de opinie fără număr și apoi retragere - arată limpede o degringoladă care ar trebui să ne sperie pe toți.

Marea alianță PSD-PNL, construită din cele mai mari două partide pentru a oferi stabilitate, generează și propagă haos.

Se anunță după aproape o zi de ședințe cu ușile închise că până la urmă vor candida Gabriela Firea de la PSD și Sebastian Burduja de la PNL. E greu de anticipat ce va însemna asta pentru reîmpărțirea procentelor.

Să sperăm că aceste candidaturi nu vor aduce numai circ, acuze fără limite, urlete, țipete, jigniri, minciuni sfruntate și prostire pe față. Poate vom avea șansa să auzim niște proiecte, să înțelegem cu ce va veni fiecare candidat pentru Bucureștiul viitorilor ani.

Pe de altă parte, ar fi poate înțelept ca Gabriela Firea, Sebastian Burduja, Popescu Piedone să nu repete obsesiv că actualul primar Nicușor Dan a avut un mandat catastrofal, că e jale, că nu e nimeni mulțumit și așa mai departe - vor reuși cel mult să fie ridicoli.

În ciuda declarațiilor politice, între 30 și 40 la sută dintre alegători (conform tuturor sondajelor) vor să-i dea votul lui Nicușor Dan. Ceea ce înseamnă că ei găsesc ceva bun în primul mandat și pare că vor să-l ajute să continue în următorii patru ani.

Una peste alta, democrația le dă o super-lecție celor care o îndoaie și vor să o modeleze după nevoia proprie: alegerile locale într-un singur tur s-ar putea să fie exact ceea ce îngroapă șansele Gabrielei Firea și ale lui Sebastian Burduja.

În mod natural, alegătorii se vor duce spre cei care au cele mai bune prognoze să câștige (dintre cei pe care-i agreează). Greu de crezut că Gabriela Firea îi va lua toate voturile lui Popescu Piedone, așa cum e greu de crezut că Sebastian Burduja va lua o felie consistentă din voturile lui Nicușor Dan pe ultima sută de metri.

La final, o veste bună pentru democrație: socoteala de la palat și din alianțele improprii de stânga-dreapta „pentru stabilitate” nu se potrivește cu realitatea de pe terenul alegerilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bezmeticii "de la palat" ar face orice numai să nu iasă Nicușor cu al doilea mandat. Prin manevra asta (Firea și Burduja, băgați pe țeavă în ultimul moment) nu fac decât să ia o felie din voturile PNL-iste de la Nicușor și o felie din voturile PSD-iste de la Piedone. Oricum, cei cu viziuni liberale trebuie să își aducă aminte cum a mințit PNL la ultimele alegeri (vezi Doamne, cum se luau ei la trântă cu "ciuma roșie") și ar face bine să se gândească de două ori pe care formațiune de dreapta pun ștampila.
    Cât despre Nicușor Dan, poate că nu a fost un primar perfect dar a făcut ordine în dezordinea lăsată de Firea la PMB și a demarat proiecte de anvergură de care bucureștenii aveau nevoie de ani buni – proiecte de care au fugit toți primarii anteriori. Ne vom fi săturat de panseluțe, palmieri și stâlpișori, de mafia imobiliară și de firme de casă care să se adape din bugetul PMB.
    Și, foarte important, nu lipsiți de la vot!
    • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Francisc check icon
      Încă nu ne-am săturat de panseluțe și palmieri, domnule Tarlea. Cum apare câte un primar mai de Doamne-ajută, cum îi dăm în cap. Nu ne place de Nicușor Dan fiindcă omul ăsta încearcă să facă ce trebuie. În schimb, ne place de Piedone sau Firea, că ăștia-s oameni din popor și se pricep al naibii de bine la fente și combinații iar nouă ne place al naibii de mult minciuna și descurcăreala...

      Bugetul țării, la care contribuim cu toții, este doar o vacă bună de muls pentru ăștia ce se tot bat ca să ne reprezinte. Mă mir că bucureștenii au uitat atât de repede „realizările” doamnei (de ce o numesc așa?) Firea...
      • Like 0
    • @ Francisc
      Tocmai de aceea am scris că toți cei care vrem o evoluție spre bine ar trebui să facem un efort și să nu lipsim de la vot. Sunt mulți care ar vota cu Nicușor Dan dar preferă să meargă în excursie la munte sau la mare în loc să dea dovadă de civism. Țin minte că acum 16 ani (cu 4 alegeri locale în urmă) am fost plecat la munte, am urcat din Bușteni pe Jepii Mari, apoi pe platoul Bucegilor și în aceeași zi am coborât pe Jepii Mici, pe sub telecabina de la Babele. Deși eram obosiți, ne-am suit în mașină și ne-am întors la București unde am prins secția de vot deschisă, cu câteva minute înainte să se închidă. Susținătorii lui Nicușor Dan ar trebui să facă un efort și să se prezinte la vot. Fiecare vot contează!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult