Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Am înfrânt!” Intrăm în Schengen în martie 2024, dar nu așa cum ar vrea cetățenii și companiile din România

PTF Giurgiu Ruse

Foto - Inquam Photos/ George Călin

Știți celebra zicală „Am înfrânt”? - E cea mai potrivită pentru știrea care a acaparat agenda publică din România în ultimele 24 de ore.

Pe scurt, Ministerul Afacerilor Interne de la București a anunțat, miercuri seara, că în data de 23 decembrie a ajuns la un acord politic cu ministerele de Interne din Austria și Bulgaria pentru intrarea în Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024. 

Nu există însă nicio perspectivă clară legată de aderarea privind frontiera terestră, care reprezintă adevărata problemă pentru România.

Firește, asta nu-i împiedică pe decidenții de la București să iasă public și să spună sau să sugereze că „au rezolvat problema Schengen”. Numai că problema reală a lipsei de apartenență a României la spațiul Schengen este de natură economică, iar aceasta se poate rezolva doar cu intrarea în Schengen a țării noastre cu granițe terestre, ca să poată transportatorii să-și desfășoare activitatea în mod optim.

A intra cu granițele aeriene nu este ceva ce ajută România în mod concret, dincolo de populismul manifestat de politicieni. Pentru cine nu știe, companiile de transport pierd două miliarde de euro anual pentru că România nu este în Schengen, fiecare în jur de 20% din cifra de afaceri.

Ce fac acum reprezentanții coaliției de guvernare (de la Rareș Bogdan la Marcel Ciolacu), bucurându-se pentru faptul că spațiul de liberă circulație Schengen „se deschide” pentru România, reprezintă o strategie greșită care arată șovinismul politicienilor de la București.

De ce? Pentru că așa cum spun mai mulți analiști, intrarea în

„Schengen” doar parțial (cu frontierele navale și cu cele aeriene) va elimina subiectul de pe lista de priorități a UE pentru următoarea perioadă, poate chiar pentru următorii ani. Vin alegerile europene și negocierile pentru noua structură executivă a blocului comunitar, iar prioritățile vor fi altele în a doua jumătate a lui 2024.

Cert este că fiecare partid de la București, de la guvernare sau din opoziție, a vrut și vrea în continuare să obțină profit electoral de pe urma subiectului „aderarea României la spațiul Schengen”.

Problema este că viziunile antieuropene au fost intensificate de suprasolicitarea acestei discuții în spațiul public românesc care durează deja de un an jumate încoace. Iar vectorii politici extremiști au profitat de oportunitate și au exacerbat subiectul, accentuând și mai mult ura oamenilor pentru UE.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Nici o problemă, când o să ia AUR 40% or să se dea cu capetele de pereți!
    • Like 0
    • @ RazvanP
      Alex check icon
      Acesti indivizi ajunsi vremelnic la conducerea tarii nu au inteles nimic. Iar schema Iliescu "nu votati extremisti" nu o sa mai tina.
      • Like 0
    • @ Alex
      RazvanP check icon
      Din contră, vor fi votați en masse INCLUSIV de către cei care nu i-ar fi votat în mod normal...
      Pur și simplu povestea asta cu "non Schengen" a pus capac, nu știu ce "dezamorsare" au vrut să facă, în mod cert nu au făcut decât să pună paie pe foc!
      "What's the worst thing can happen? RoExit? Păi oricum nu suntem membri cu drepturi depline, ne tratează drept sclavi, care-i baiul?"
      Efectiv nu văd ce alegător cu creier funcțional ar mai avea sentimente pro europene după mizeria asta!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult