Sari la continut
Prevenție

„Am întâlnit parteneri de cuplu care dormeau în camere separate din cauză că unul dintre ei sforăia”. Ce poți face pentru a gestiona această problemă

Sforăit

Foto: Getty Images

Aproape toată lumea sforăie din când în când, însă pentru unii sforăitul este o problemă care tulbură în mod obișnuit liniștea nopții. „Eu am un prieten foarte bun, care este și medic, și dorm cu el în cameră la congrese. Nu doar că sforăie, dar sforăie atât de tare încât îți creează o stare de iritare”, povestește Marius Sava, medic pneumolog cu competențe în somnologie la Rețeaua de Sănătate Regina Maria.

Chiar dacă este un subiect obișnuit de glume și tachinări între prieteni, sforăitul poate să aibă un impact deloc de neglijat asupra calității vieții. „Poate să însemne o problemă semnificativă din punct de vedere medical - să nu treacă cât aer trebuie în plămâni, sau poate fi o problemă socială și de familie. Pe lângă faptul că nu prea te oxigenezi cum trebuie în timpul somnului, și partenerul de viață e supărat a doua zi că nu s-a odihnit suficient. Iar dacă acesta nu e fericit, nici tu nu ești fericit. Am întâlnit parteneri de cuplu care dormeau în camere separate din cauză că unul dintre ei sforăia”, spune Marius Sava.

Sforăitul, prima etapă într-o eventuală apnee în somn

Atunci când sforăitul devine o problemă constantă, primul lucru care trebuie făcut este o programare la medicul ORL. „Consultul ORL îți va spune dacă căile aeriene sunt libere. Dacă de la nas până la faringe totul este în regulă, trebuie să te investighezi mai departe, adică să vii la un medic care are competențe în somnologie și să faci o poligrafie cardio-respiratorie nocturnă, pentru a verifica dacă nu există apnee între sforăituri și pentru a verifica dacă nu există o limitare a fluxului de aer care există în plămâni. Trebuie subliniat că sforăitul nu înseamnă apnee în somn, este prima etapă într-o eventuală apnee”, explică medicul. Poligrafia cardio-respiratorie nocturnă se realizează cu ajutorul unei benzi toracice, a unei măști faciale la nivelul nasului și/ sau gurii și a unui pulsoximetru pe care pacientul și le montează, la indicațiile medicului pneumolog, pentru a verifica dacă nu există opriri ale respirației în timpului somnului. În funcție de numărul de opriri ale respirației în timpul somnului, de durata lor, dar și de o serie de alte investigații medicale, medicul poate pune diagnosticul de sindrom de apnee în somn - o afecțiune care poate duce la somnolență în timpul zilei, dar și la hipertensiune arterială, sindrom metabolic, AVC, infarct miocardic și, în cazuri rare, chiar la moarte subită.

„De obicei, pentru sforaitorii intenși, care nu au apnee în somn, cauza este undeva în zona nazo-laringo-faringeană”

„Dacă nu este apnee în somn, îl mai trimiți pe pacient o dată la ORL ca să mai verifice și să corecteze eventualele probleme. De obicei, pentru sforaitorii intenși care nu au apnee în somn, cauza este undeva în zona nazo-laringo-faringeană”, spune medicul. În unele situații, cauza sforăitului poate să fie o rinită cronică, tratabilă prin medicamente administrate local. Alteori, este vorba despre particularități ale anatomiei gurii, despre deviație de sept sau despre alte probleme care pot fi rezolvate chirurgical.

O altă cauză a sforăitului poate fi reprezentată de afecțiunile pulmonare. „În cazul pacienți care au boli de plămâni, precum astmul sau BPOC, bronhia este inflamată, iar aerul nu le trece prin plămâni. În acest caz, există bronhodilatatoare care se administrează sub forma unor pufuri”, spune Marius Sava.

Uneori, sforăitul este accentuat de factori care țin de stilul de viață. Alcoolul băut înainte de culcare sau administrarea de sedative, fumatul care inflamează căile respiratorii, mesele prea bogate seara sau dormitul pe spate cresc probabilitatea de a sforăi intens. La fel și kilogramele în exces, spune medicul care recomandă evitarea tuturor acestor factori.

Există însă și situații, deși rare, în care oamenii continuă să sforăie, fără aparent nicio explicație medicală. „Dacă nu ai nicio afecțiune, pur și simplu sforăi congenital, deși e foarte rar așa ceva, nu există niciun tratament. Trebuie să găsești o soție care folosește dopuri de urechi sau care este foarte tolerantă, pentru că te iubește foarte mult”, spune Marius Sava.

Proiect susținut de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA – partener principal de obiceiuri sănătoase.

Un demers educativ, menit să stimuleze mintea și corpul pacientului modern.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prima data s-a dus sotul la doctorul de familie, el da trimiterea la specialisti si nu un articol online: i-a dat de slabit si de facut miscare. In cateva saptamani de alergat sforaitul a disparut, apneea din somn a disparut.
    Pe vecin, doctorul de familie l-a pus sa se lase de fumat (din alte motive) si surpriza - sforaitul s-a ameliroat.
    P.S. dopurile de urechi fac minuni la somn.
    • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult