Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Anul acesta se întâmplă un lucru paradoxal”. Ce spune Alexandru Rafila despre sezonul gripal și „circulația inexplicabilă chiar și pentru OMS” a virusului

coronavirus - strada - Foto Inquam Photos / Alberto Groşescu

Foto Inquam Photos / Alberto Groşescu

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că în emisfera sudică, unde este iarnă atunci când în cea nordică e vară, cercetătorii au observat că circulația virusului gripal a fost de 500 de ori mai redusă, în ultima lună, comparativ cu anii trecuți, „un lucru paradoxal” chiar și pentru OMS. 

O posibilă explicație, spune Rafila, este că măsurile luate la nivel global împotriva noului coronavirus au dus și la limitarea răspândirii gripei.

„Sezonul gripal urmează, dar am o veste bună: anul acesta se întâmplă un lucru paradoxal. Gripa e supravegheată printr-un sistem global, e o rețea mondială care supraveghează circulația virusurilor gripale, atât în emisfera nordică, cât și în emisfera sudică. Sezonul gripal în emisfera sudică e atunci când în emisfera nordică e vară și în ultima lună a fost o circulație extrem de redusă, inexplicabilă chiar pentru OMS.

Dacă între 5 și 7 la sută dintre probele care sunt testate aleator, de la persoane simptomatice, erau pozitive, în acest an doar 0,01 la sută au fost pozitive și într-o lună au fost izolate doar 46 de virusuri gripale la nivel mondial. (...) Deci de 500 de ori mai mică circulația virusului gripal decât de obicei”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

„Lucrul ăsta ar trebui să ne dea de gândit. Faptul că la nivel mondial s-au luat măsuri pentru limitarea infecției cu COVID a dus la limitarea răspândirii gripei și atunci concluzia pe care pot să o trag în acest moment, fără să fie decât o ipoteză de lucru, nu e o certitudine, e următoarea: circulația virusului gripal e mult mai mică, sezonul gripal în emisfera nordică probabil că va începe mult mai târziu, iar lucrul ăsta cred că ar trebui luat în considerare inclusiv în ceea ce privește strategia de vaccinare antigripală”, a explicat reprezentantul României la OMS.

Rafila a adăugat că rămâne recomandarea pentru vaccinarea antigripală, mai ales pentru persoanele din categoriile la risc, iar ținând cont că imunitatea după vaccinarea antigripală este limitată la câteva luni, autoritățile trebuie să se gândească foarte bine la strategiile de vaccinare care urmează să fie aplicate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • o alta explicatie ar veni din faptul ca oamenii se spala mai atent pe maini, la primul semn de raceala/gripa se autoizoleaza ca forma de respect fata de altii, s-au inchis localurile de noapte unde se pierdea somn si imunitate si pupatul la betie era ceva firesc, ba unii au inceput sa fie mai atenti la igiena vietii si au slabit/mananca mai multe legume si mai rar mancare industrializata etc. (cel putin in jurul meu am remarcat astea...)
  P.S. vaccinarea se recomanda celor cu risc crescut: diabet, peste 60 ani, vaccinul fiind cu o eficacitate redusa si acoperire redusa.
  • Like 3
  • @ Claudia Olteanu
   e exact ce presupune articolul, cu cuvinte mai alese,
   portul mastii (care se practica antigripa comuna prin tarile asiatice) este, probabil, cauza - buna- a acestei evolutii,
   ramane sa ne lipim si noi, nordicii, la aceste constatari
   • Like 3
 • Eu cred că explicația am auzit-o acum o jumătate de an la un virusolog slovac, teoria ușilor inchise, prin care se explica faptul că pruncii, renumiți că sunt mai tot timpul răciți, nu prea fac Covid19, o celulă ocupată de un virus nu poate fi invadată de altul, ai mult Covid19, ai mai puțină gripă, dovadă și numarul de decese la nivel global, 300.000 la gripă, 800.000 la Covid19.
  • Like 2


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult