Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Anul acesta se întâmplă un lucru paradoxal”. Ce spune Alexandru Rafila despre sezonul gripal și „circulația inexplicabilă chiar și pentru OMS” a virusului

coronavirus - strada - Foto Inquam Photos / Alberto Groşescu

Foto Inquam Photos / Alberto Groşescu

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că în emisfera sudică, unde este iarnă atunci când în cea nordică e vară, cercetătorii au observat că circulația virusului gripal a fost de 500 de ori mai redusă, în ultima lună, comparativ cu anii trecuți, „un lucru paradoxal” chiar și pentru OMS. 

O posibilă explicație, spune Rafila, este că măsurile luate la nivel global împotriva noului coronavirus au dus și la limitarea răspândirii gripei.

„Sezonul gripal urmează, dar am o veste bună: anul acesta se întâmplă un lucru paradoxal. Gripa e supravegheată printr-un sistem global, e o rețea mondială care supraveghează circulația virusurilor gripale, atât în emisfera nordică, cât și în emisfera sudică. Sezonul gripal în emisfera sudică e atunci când în emisfera nordică e vară și în ultima lună a fost o circulație extrem de redusă, inexplicabilă chiar pentru OMS.

Dacă între 5 și 7 la sută dintre probele care sunt testate aleator, de la persoane simptomatice, erau pozitive, în acest an doar 0,01 la sută au fost pozitive și într-o lună au fost izolate doar 46 de virusuri gripale la nivel mondial. (...) Deci de 500 de ori mai mică circulația virusului gripal decât de obicei”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

„Lucrul ăsta ar trebui să ne dea de gândit. Faptul că la nivel mondial s-au luat măsuri pentru limitarea infecției cu COVID a dus la limitarea răspândirii gripei și atunci concluzia pe care pot să o trag în acest moment, fără să fie decât o ipoteză de lucru, nu e o certitudine, e următoarea: circulația virusului gripal e mult mai mică, sezonul gripal în emisfera nordică probabil că va începe mult mai târziu, iar lucrul ăsta cred că ar trebui luat în considerare inclusiv în ceea ce privește strategia de vaccinare antigripală”, a explicat reprezentantul României la OMS.

Rafila a adăugat că rămâne recomandarea pentru vaccinarea antigripală, mai ales pentru persoanele din categoriile la risc, iar ținând cont că imunitatea după vaccinarea antigripală este limitată la câteva luni, autoritățile trebuie să se gândească foarte bine la strategiile de vaccinare care urmează să fie aplicate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • o alta explicatie ar veni din faptul ca oamenii se spala mai atent pe maini, la primul semn de raceala/gripa se autoizoleaza ca forma de respect fata de altii, s-au inchis localurile de noapte unde se pierdea somn si imunitate si pupatul la betie era ceva firesc, ba unii au inceput sa fie mai atenti la igiena vietii si au slabit/mananca mai multe legume si mai rar mancare industrializata etc. (cel putin in jurul meu am remarcat astea...)
    P.S. vaccinarea se recomanda celor cu risc crescut: diabet, peste 60 ani, vaccinul fiind cu o eficacitate redusa si acoperire redusa.
    • Like 3
    • @ Claudia Olteanu
      e exact ce presupune articolul, cu cuvinte mai alese,
      portul mastii (care se practica antigripa comuna prin tarile asiatice) este, probabil, cauza - buna- a acestei evolutii,
      ramane sa ne lipim si noi, nordicii, la aceste constatari
      • Like 3
  • Eu cred că explicația am auzit-o acum o jumătate de an la un virusolog slovac, teoria ușilor inchise, prin care se explica faptul că pruncii, renumiți că sunt mai tot timpul răciți, nu prea fac Covid19, o celulă ocupată de un virus nu poate fi invadată de altul, ai mult Covid19, ai mai puțină gripă, dovadă și numarul de decese la nivel global, 300.000 la gripă, 800.000 la Covid19.
    • Like 2


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult