Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Ați făcut o prostie!”

Călin Georgescu - Profimedia

Foto: Vadim Ghirda/ AP/ Profimedia

Sunt o persoană tolerantă de fel, admit orice fel de păreri, dar este un lucru la care toleranța mea scade: prostia. Și mai ales prostia cruntă.

Analiștii politici, partidele politice, ceilalți în general nu vă vor spune ceea ce toți gândim, dar suntem prea politicoși să o spunem: sunteți ușor manipulabili și înghițiți orice lucru vi se servește pe tavă și care răspunde frustrărilor pe care le aveți. Vreți adevăr spus pe față: asta e!

Nu mă credeți? Haideți să o luăm logic cu doar 3 motive principale cât se poate de clare:

- Diaspora a votat majoritar pentru Călin Georgescu. Trebuie sa ai mari defecte de logică, dacă ești într-o țară unde ai drepturi și unde poți circula liber și unde poți să lucrezi, dar să-l votezi pe unul care vrea să iasă din Uniunea Europeană și să nu mai ai aceste drepturi.

- Trebuie să ai mari defecte de logică să-l votezi pe unul care zice ca e împotriva globalizării și e naționalist, dar a lucrat la ONU – cea mai mare organizație mondială.

- Credeți că ați făcut cine știe ce? În afară de faptul că ați distrus imaginea României în plan extern, nu ați făcut nimic. Președintele nu are puteri legislative. Știți ce înseamnă asta? Înseamnă că nu va face nimic din ce vă așteptați să facă. Nu o să vă îmbunătățească starea în care sunteți, nu o să vă crească pensile, nu o să facă nimic. De ce? Că nu e treaba lui.

Ești nemulțumit/ă? Și noi suntem. Însă nu alegem un extremist. Lucrăm să schimbăm lucrurile. Facem petiții, mergem la proteste, facem inițiative legislative cetățenești, advocacy? E greu? Da, e al naibii de greu. Calea ușoară e să votezi un extremist.

România de abia începuse să-și spele imaginea și să stăm și noi la masă, să începem să ne cerem drepturi în UE. După rezultatele acestor alegeri m-ar mira să ne mai acorde Schengen terestru după ce abia l-am obținut pe cel aerian cu mare efort.

Vi se pare că avem o țară de doi lei? Tocmai s-a dovedit de ce: avem fix țara pe care o merităm. Dacă atunci când nu îți convine ce se întâmplă votezi un legionar, un extremist, un habarnist care bate câmpii cu citate ce nu au nici măcar fir logic, înseamnă că atâta merită această țară și cetățenii săi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Dacă nu câștigă, până la urmă e un lucru bun pentru ca s-a scăpată de Nicu și Marcel, niște persoane care nu aveau ce căuta în funcțiile respective. Sigur ca exista riscul să vină cineva mai periculos în locul lui Ciolacu dar până la urmă nu poți să le ai pe toate. Apoi s-a băgat ceva sperieți în instituțiile europene ca caseta să se gândească bine înainte să se apuce să dezavantajeze România și să fie mai flexibile la negocieri. Nu în ultimul rând politicenii au fost treziți la realitate și vor fi obligați să își facă treaba dacă vor să evite un astfel de scenariu pe viitor.
    • Like 0
  • Din diaspora au votat 43% cu geogescu, n7 majoritatea. Oricum e regretabil
    • Like 0
  • Vladix check icon
    Ramin uimit cum nimeni nu se revolta ca avem un sistem de alegere a conducatorilor atit de ilogic, caci aceasta e problema de fapt. Alegem o persoana, pe care nimeni nu poate garanta, pentru 4 sau 5 ani. Acea porsoana poate juca teatru sau poate fi narcisista, sociopata sau dusa cu pluta. De ce sa nu ne putem razgindi oricind si sa o demitem daca nu ne convine?
    O companie cind angajeaza pe cineva se confrunta cu aceeasi problema. Poate acea persoana minte in CV, poate are vicii incompatibile cu desfasurarea normala a unui program de munca, poate fura. De aceea exista un timp de proba, ba chiar poate fi demis oricind dupa angajarea definitiva, daca faptele sint grave.
    De ce consideram normala aceasta situatie pentru un angajator iar pentru o functie in stat nu?
    De ce dam vina pe oameni ca nu au stiut ce au ales si nu ne gindim ca procesul in sine este o loterie, caci nu avem cum sa stim cu adevarat cine este acea persoana? De ce nu aplicam aceleasi reguli si politicienilor pe care ii angajam si preferam sa dam vina pe oamenii care i-au ales?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult