Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Băncile obțin «supraprofit» pe spinarea clienților, așa că trebuie suprataxate.” Nu doar că afirmația este falsă, dar tot noi - populația și companiile - vom plăti taxa prin creșterea costului de finanțare

Bănci

Ce se spune: Băncile obțin „supraprofit” pe spinarea clienților, așa că trebuie suprataxate. Nu doar că este FALS, dar tot noi (poporul și companiile) o să plătim taxa prin creșterea costului de finanțare. Adevărul mai jos:

- conceptul de „supraprofit” NU are legătură cu dimensiunea profitului, ci cu raportarea acestuia la capitalul investit și risc. Logic. Dacă îți propun o afacere cu profit de 1 mil euro, nu poți investi până când nu înțelegi 2 aspecte esențiale: (i) cât trebuie să investești? (îi) care este riscul? La o investiție de 3 mil euro și un risc moderat, randamentul anual de 33% pentru capitalul investit este foarte bun, putem aprecia „supraprofit” … dar dacă investești 10 mil euro și riscul este mare, randamentul de 10% pentru capitalul investit este foarte mic, putem spune „subprofit” și vei prefera investiția în obligațiuni guvernamentale (randament similar, dar risc mult mai mic) 

- „supraprofitul” într-un sector apare atunci când ROE (profit / capital Investit) este mult peste media națională. Am calculat ROE pentru toate sectoarele de afaceri din România în ultimii 15 ani, mereu sectorul bancar a obținut un ROE mult sub media națională și la coada clasamentului. Spre exemplu, în 2022, anul cu cel mai bun profit istoric al sectorului bancar, ROE a fost de 16,4%, media națională 24.2% și 20 de industrii au depășit ROE înregistrat de bănci (grafice atașate). Unde este „supraprofitul” sectorului bancar?

- ROE se calculează întotdeauna pe un ciclu economic minim de 5 ani preferabil 10 ani, perioada în care ROE pentru sectorul bancar a fost 13% (2018-2022), respectiv 8% (2012-2022), foarte puțin având în vedere riscul și inflația din Romania (așa se compară corect cu situația din alte țări).

Acum 3 ani, băncile erau atacate că nu declară profitul real în România … acum brusc profitul este prea mare și trebuie suprataxat. Adevărul este următorul, susținut obiectiv cu cifre:

- profitul băncilor este în creștere datorită avansului creditării (crește baza la care se aplică dobânzile), fenomen susținut chiar de guvern. Spre exemplu, soldul creditelor acordate de bănci tuturor companiilor din România a crescut cu 65 mld lei între 2020-2022 (perioada cu riscuri maxime, marcată de pandemie și războiul din Ucraina), dublu comparativ cu dinamica din ultimul deceniu (33 mld lei între 2007-2019, vezi grafic). Paradoxal, guvernul mobilizează băncile să finanțeze și să salveze companiile în pandemie, oferind garanții prin IMM Invest, iar acum le pedepsește pentru că au dat prea multe credite și obțin “supraprofit”.  


- profitul băncilor este în creștere datorită reducerii costurilor prin digitalizare și a creditării responsabile (rata creditelor neperformante este la minimul istoric, vezi grafic)

- Profitul băncilor NU crește datorită “dobânzilor mari la credite și mici la depozite”, diferența dintre acestea fiind acum la minimul istoric de numai 3,5% (din care doar creditele neperformante sunt 2,6%). Dobânzile la credite nu sunt mari, fiind mereu sub inflație în ultimii 2 ani. Spre exemplu, conform BNR, dobânda medie pentru un credit nou acordat unei companii este de 8,4% … cât să mergi mai jos când inflația este 9,4% și însuși statul se împrumută cu cca 7% (teoretic, risc zero)

Nu țin apărarea nimănui, încerc doar să explic, cât mai simplu și obiectiv, adevărul economic. Ne interesează pe noi toți, pentru că noi o să plătim aceste eventuale taxe majorate prin creșterea costului de finanțare. Taxe mai mari înseamnă implicit dobânzi mai mari la credite. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ceb check icon
    Foarte corect, dle Guda!
    Totusi, esenta e alta: "supraimpozitarea" bancilor NU e o problema de fiscalitate economica ci o problema politica in ajunul alegerilor generale, locale si europarlamentare.
    Ce poate fi mai convenabil pentru clasa politica decat sa arate electoratului ca s-a identificat solutia de acoperire a deficitului bugetar, fara sa fie nevoie de reforme dureroase in toate institutiile statului?! Anume ca bancile si corporatiile care se "imbuiba" din banii cetatenilor trebuie sa plateasca o asa-zisa "taxa de solidaritate" in plina criza.
    Imi aminteste de taxa clawback impusa producatorilor de medicamente....
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    De asta trebuie reglementat la sânge orice aspect: cât poți să externalizi, cât poți să deduci, câtă dobândă poți să ceri s.a.m.d. O piață dereglementată este doar o invitație la speculă și abuzuri, care se întorc inevitabil împotriva populației și economiei. Rolul economiei, în principal, este să asigure bunăstarea cetățenilor, nu "profituri excepționalec băncilor și multinaționalelor...
    Multă lume strâmbă din nas la ideea "naționalismului economic" dar în realitate fiecare națiune își urmărește interesul propriu, doar românii au fost "dresați" să pună interesul altora mai presus decât al lor!
    • Like 0
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Sigur, nimic nu este mai bun pentru economie decat o gramada de reglementari si evident bugetarii de rigoare sa verifice aplicarea lor concomitent cu ignorarea celor protejati. Rezultatele le vor vedea guvernantii cand vin cifrele cu cresterea economica dupa maririle de taxe anuntate.
      • Like 2
    • @ Mihai
      RazvanP check icon
      Spre deosebire de beneficiile speculei generalizate...
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Si atunci ca sa scapi de un purice omori animalul...
      • Like 0
    • @ RazvanP
      ceb check icon
      "Rolul economiei" nu trebuie confundat cu "politica economica"
      Lumea care "strâmbă din nas" se pricepe la economie...
      Intelege ce-i aia "profit", "specula" sau "reglementari" si foloseste corect acesti termeni.
      • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult