Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Băncile se comportă diferit cu românii față de clienții din Vestul Europei”, susține șeful Protecției Consumatorilor, care a obligat băncile și IFN-urile să returneze clienților un milion de euro

Bodgan Pandelică

(Foto: captură video)

Un milion de euro au fost returnaţi clienţilor care au depus la Protecţia Consumatorului reclamaţii la adresa băncilor şi a instituţiilor nebancare, a anunțat joi seara preşedintele ANPC, Marcel Bogdan Pandelică, care a fost invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. 

„Dacă în urmă cu mulți ani discutam de foarte multe reclamații din domeniul financiar-bancar, azi discutăm de aproape 40-50 de reclamații. Toate aceste acțiuni ale noastre au însemnat peste 2,2 milioane de lei amenzi, peste un milion de euro care au fost dați înapoi consumatorilor. Numărul de reclamații a fost cumva în procent mai mare la început în domeniul bancar, acum numărul de reclamații a crescut pe IFN-uri. Peste 60% la IFN-uri, restul pe partea de bănci”, a declarat președintele ANPC.

Marcel Bogdan Pandelică a admis că în România băncile se comportă diferit cu clienții față de cele în vestul Europei.

„Sincer vă spun, da! Da! Relația dintre furnizorii de servicii financiar bancare și consumatori n-a fost o relație tocmai echilibrată, cum e probabil în țările vestice. S-au speculat aceste perioade unde a fost vid legislativ, până în 2008, ușor, ușor, aceste etape au fost eliminate începând cu 2010, când a fost pentru prima dată validată Ordonanța 50 care reglementa și echilibra această relație printr-o serie de reglementări, îmbunătățiri aduse legislației”, a răspuns șeful ANPC.

Solicitat să exemplifice, Bogdan Pandelică a făcut referire la unele dintre comisioane practicate de bănci. 

„Până în 2010 era vorba de dobânda anuală efectivă care acoperea o serie de costuri. Azi mai sunt o serie de aspecte – comisionul de risc, de acordare, care în continuare sunt supuse evaluării și controlului nostru periodic pentru a fi eliminate astfel de practici”, a explicat șeful ANPC.

Emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită de luni până joi la Digi24, începând cu ora 22:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu e nevoie sa zica asta seful consumatorilor pentru ca o vedem zi de zi.... am card in ro si in afara iar comisioanele difera colosal (card la ING zic :D) - mai exact in strainatate nu platii decat din neglijenta mea 30 centi.
    Am ipoteca si in Romania si in strainatate iar diferenta de dobanda e 4 ori mai mica, si zero comisioane pt plata, gestionare cont, etc.
    Nu e nevoie nici sa fim tare inteligenti sa pricepem de ce: sunt sucursale de banci cu spatiu iiimens si cativa angajati si abia abia cate un client. In strainatate foarte multe servicii sunt "remote" - probabil in India: pe email pot activa/dezactiva optiuni, deschide/inchide inca un cont, inca o asigurare sau inchiderea ei etc.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult