Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Băncile se comportă diferit cu românii față de clienții din Vestul Europei”, susține șeful Protecției Consumatorilor, care a obligat băncile și IFN-urile să returneze clienților un milion de euro

Bodgan Pandelică

(Foto: captură video)

Un milion de euro au fost returnaţi clienţilor care au depus la Protecţia Consumatorului reclamaţii la adresa băncilor şi a instituţiilor nebancare, a anunțat joi seara preşedintele ANPC, Marcel Bogdan Pandelică, care a fost invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. 

„Dacă în urmă cu mulți ani discutam de foarte multe reclamații din domeniul financiar-bancar, azi discutăm de aproape 40-50 de reclamații. Toate aceste acțiuni ale noastre au însemnat peste 2,2 milioane de lei amenzi, peste un milion de euro care au fost dați înapoi consumatorilor. Numărul de reclamații a fost cumva în procent mai mare la început în domeniul bancar, acum numărul de reclamații a crescut pe IFN-uri. Peste 60% la IFN-uri, restul pe partea de bănci”, a declarat președintele ANPC.

Marcel Bogdan Pandelică a admis că în România băncile se comportă diferit cu clienții față de cele în vestul Europei.

„Sincer vă spun, da! Da! Relația dintre furnizorii de servicii financiar bancare și consumatori n-a fost o relație tocmai echilibrată, cum e probabil în țările vestice. S-au speculat aceste perioade unde a fost vid legislativ, până în 2008, ușor, ușor, aceste etape au fost eliminate începând cu 2010, când a fost pentru prima dată validată Ordonanța 50 care reglementa și echilibra această relație printr-o serie de reglementări, îmbunătățiri aduse legislației”, a răspuns șeful ANPC.

Solicitat să exemplifice, Bogdan Pandelică a făcut referire la unele dintre comisioane practicate de bănci. 

„Până în 2010 era vorba de dobânda anuală efectivă care acoperea o serie de costuri. Azi mai sunt o serie de aspecte – comisionul de risc, de acordare, care în continuare sunt supuse evaluării și controlului nostru periodic pentru a fi eliminate astfel de practici”, a explicat șeful ANPC.

Emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită de luni până joi la Digi24, începând cu ora 22:30.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu e nevoie sa zica asta seful consumatorilor pentru ca o vedem zi de zi.... am card in ro si in afara iar comisioanele difera colosal (card la ING zic :D) - mai exact in strainatate nu platii decat din neglijenta mea 30 centi.
    Am ipoteca si in Romania si in strainatate iar diferenta de dobanda e 4 ori mai mica, si zero comisioane pt plata, gestionare cont, etc.
    Nu e nevoie nici sa fim tare inteligenti sa pricepem de ce: sunt sucursale de banci cu spatiu iiimens si cativa angajati si abia abia cate un client. In strainatate foarte multe servicii sunt "remote" - probabil in India: pe email pot activa/dezactiva optiuni, deschide/inchide inca un cont, inca o asigurare sau inchiderea ei etc.
    • Like 0


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult