Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Băncile se comportă diferit cu românii față de clienții din Vestul Europei”, susține șeful Protecției Consumatorilor, care a obligat băncile și IFN-urile să returneze clienților un milion de euro

Bodgan Pandelică

(Foto: captură video)

Un milion de euro au fost returnaţi clienţilor care au depus la Protecţia Consumatorului reclamaţii la adresa băncilor şi a instituţiilor nebancare, a anunțat joi seara preşedintele ANPC, Marcel Bogdan Pandelică, care a fost invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. 

„Dacă în urmă cu mulți ani discutam de foarte multe reclamații din domeniul financiar-bancar, azi discutăm de aproape 40-50 de reclamații. Toate aceste acțiuni ale noastre au însemnat peste 2,2 milioane de lei amenzi, peste un milion de euro care au fost dați înapoi consumatorilor. Numărul de reclamații a fost cumva în procent mai mare la început în domeniul bancar, acum numărul de reclamații a crescut pe IFN-uri. Peste 60% la IFN-uri, restul pe partea de bănci”, a declarat președintele ANPC.

Marcel Bogdan Pandelică a admis că în România băncile se comportă diferit cu clienții față de cele în vestul Europei.

„Sincer vă spun, da! Da! Relația dintre furnizorii de servicii financiar bancare și consumatori n-a fost o relație tocmai echilibrată, cum e probabil în țările vestice. S-au speculat aceste perioade unde a fost vid legislativ, până în 2008, ușor, ușor, aceste etape au fost eliminate începând cu 2010, când a fost pentru prima dată validată Ordonanța 50 care reglementa și echilibra această relație printr-o serie de reglementări, îmbunătățiri aduse legislației”, a răspuns șeful ANPC.

Solicitat să exemplifice, Bogdan Pandelică a făcut referire la unele dintre comisioane practicate de bănci. 

„Până în 2010 era vorba de dobânda anuală efectivă care acoperea o serie de costuri. Azi mai sunt o serie de aspecte – comisionul de risc, de acordare, care în continuare sunt supuse evaluării și controlului nostru periodic pentru a fi eliminate astfel de practici”, a explicat șeful ANPC.

Emisiunea „În fața ta” moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu poate fi urmărită de luni până joi la Digi24, începând cu ora 22:30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu e nevoie sa zica asta seful consumatorilor pentru ca o vedem zi de zi.... am card in ro si in afara iar comisioanele difera colosal (card la ING zic :D) - mai exact in strainatate nu platii decat din neglijenta mea 30 centi.
    Am ipoteca si in Romania si in strainatate iar diferenta de dobanda e 4 ori mai mica, si zero comisioane pt plata, gestionare cont, etc.
    Nu e nevoie nici sa fim tare inteligenti sa pricepem de ce: sunt sucursale de banci cu spatiu iiimens si cativa angajati si abia abia cate un client. In strainatate foarte multe servicii sunt "remote" - probabil in India: pe email pot activa/dezactiva optiuni, deschide/inchide inca un cont, inca o asigurare sau inchiderea ei etc.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult