Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Blue Monday“. Zece moduri în care poți gestiona cea mai deprimantă zi a anului

Tristețe

Foto: Guliver Getty Images

Despre ziua de luni se pot spune foarte multe lucruri, de la faptul că în această zi nici iarba nu crește și până la convingerea fermă că este cea mai dificilă dintre toate zilele, pentru că anunță începerea săptămânii lucrătoare pentru majoritatea oamenilor. Dincolo de toate aceste păreri – mai mult sau mai puțin realiste – astăzi pare să fie cea mai dificilă zi de luni din întreg calendarul, potrivit unor observații și analize comportamentale. La nivel internațional, se vorbește despre „Blue Monday“, dar noi îi putem spune „lunea deprimării“.

În mod tipic, se pare că a treia zi de luni din ianuarie este considerată cea mai deprimantă zi a anului. Printre explicațiile pe care unii specialiști le oferă acestui fenomen psihologic se numără o serie de realități și fapte mai puțin confortabile pentru mintea omului modern: este perioada în care vedem efectele cheltuielilor fără limite avute de sărbători; constatăm că rezoluțiile pentru noul an nu sunt atât de ușor de materializat sau conchidem că unele sunt chiar utopice; începem dieta post-sărbători sau observăm că dieta deja începută este prea răvășitoare; vremea este mohorâtă și e greu să ne urnim pentru a ieși din casă; traficul arată, probabil, la fel ca în alte zile de luni, dar azi pare mai greu de suportat stresul obișnuit; tot aici mai putem adăuga și perioada de încheiere a semestrului la școala copilului și, poate, chiar evaluările și feedback-urile anuale din unele companii. 

Personal aș îndrăzni să spun că întreaga lună ianuarie este bogată în fronturi psihologice de anxietate și depresie, și asta din cauza faptului că decembrie este mult prea bogată în stimulare pozitivă (vacanțe, cadouri, momente de sărbătoare, cheltuieli etc.), iar în ianuarie revenim la realitatea cotidiană, în care suntem privați de o bună parte din sursele de adrenalină și euforie ale lunii anterioare, ba chiar avem de depus un efort cognitiv și afectiv pentru a stabili planuri de viitor și a găsi soluții la probleme inerente ale vieții. Mulți dintre clienții care vin la mine în terapie îmi vorbesc despre faptul că, în primele săptămâni ale anului, totul pare mai complicat și gândurile sunt mai amenințătoare decât de obicei. Psihologia evoluționistă explică această realitate specific umană prin mecanismele de hibernare, iar psihologia comportamentală prin nevoia de timp pentru adaptarea la muncă după perioada de concedii. La fel ca atunci când începe anul școlar și o bună parte dintre copii au nevoie de timp pentru a se readapta la noul program, tot așa și adulții au nevoie de o perioadă de reacomodare. Se pare că vârful de maxim disconfort din această perioadă este chiar astăzi.

Dar ce poți face, dacă nu ai programare la psihoterapeutul tău chiar azi și ești mai mult sau mai puțin conștient de lunea deprimantă?

1. Oferă-ți câteva momente în care să practici o serie de exerciții de respirație abdominală. Nu-i vreun mare efort. Tot ce îți recomand este să inspiri pe nas și să expiri pe gură, de 4-5 ori.

2. Identifică-ți emoțiile și permite-le să existe. Îndreaptă-ți atenția asupra emoțiilor (mai exact, vezi ce simți în corp), etichetează aceste emoții și spune-ți că sunt normale. Din fericire, emoțiile vin și trec, niciodată nu rămân definitiv.

3. Observă-ți gândurile negative și amintește-ți că ele nu sunt fapte. Gândurile sunt realități subiective. Nu încerca să te lupți cu ele, pentru că mereu vor câștiga. Mai degrabă dă dovadă de acceptare și adoptă o stare de mindfulness. Potrivit unui studiu internațional, mintea omului produce zilnic, în medie, între 12.000 și 60.000 de gânduri. Dintre acestea, 80% sunt negative, 95% se repetă și 85% nu vor deveni niciodată realitate. Prin urmare, mintea noastră e setată să vadă negativul, ca să poată identifica pericolele, și își face treaba atât de bine, încât vede răul chiar și acolo unde nu este.

4. Amintește-ți de oamenii cei mai dragi. Dă-ți un răgaz de 2-3 minute, pentru a nota pe un posti-it sau în telefon numele oamenilor care-ți sunt cel mai aproape de suflet (nu trece toată lista de prieteni de pe Facebook; o mână de oameni înseamnă suficient).

5. Pune mâna pe telefon și trimite-i un mesaj persoanei iubite. Unul în care să-ți exprimi recunoștința fiindcă face parte din viața ta, să-i spui cât de mult înseamnă pentru tine sau să-i faci unul-două complimente.

6. Asigură-te că ai suficient de multă lumină, la birou și acasă. Una dintre cauzele depresiilor sezoniere este lipsa de lumină naturală, de aceea este important să faci câteva ajustări în mediul tău de viață. Acasă, pe lângă lampadarele și veiozele care merită aprinse, te pot ajuta mult și câteva lumânări (pe care nu uita să le stingi înainte de culcare).

7. Lichidele sunt importante, ne spun în cor specialiștii în sănătate. Evident că este vorba despre cele cu grade obținute prin fierbere, nu prin fermentație. Bea apă, ceai și sucuri naturale.

8. Dacă ai în viața ta copii, azi este o ocazie foarte bună ca, după serviciu, să stabiliți un program cât mai relaxat – unul în care să mergeți la un loc de joacă, să dansați acasă ori să vă implicați într-o activitate ludică. Pentru întreaga familie, conectarea cu copilul invizibil din noi poate fi o alegere înțeleaptă.

9. Dacă mai ai timp, mergi la o piesă de teatru. (În scop preventiv, am văzut aseară Medea’s Boys, la Apollo 111, în regia lui Andrei Măjeri. O recomand cu încredere, este o sursă de umor, întrebări despre trecut-prezent-viitor și scurtele momente de muzică grecească, ce ne pun inimile și picioarele în mișcare.) 

10. Seara, înainte de culcare, chiar dacă ne vor veni în minte toate lucrurile pe care încă nu le-am făcut, este important să ne repetăm în gând: „Eu însumi sunt suficient. Chiar dacă nu am realizat totul, sunt o persoană suficient de bună și merit să mă odihnesc.“ Experții în psihologia stării de bine ne spun că bucuria e starea pe care o trăim atunci când ne acordăm permisiunea de a recunoaște cât de minunate sunt lucrurile care fac parte din viața noastră, fără să ne pierdem în cele care ne lipsesc. Premisa stării de bucurie este recunoștința. Iar bucuria poate fi adesea molipsitoare.

Desigur că este posibil ca mintea noastră să spună că nu avem niciun chef să ne implicăm în astfel de activități sau comportamente și, evident, decizia ne aparține. Dar ce vă pot spune din experiența mea personală și profesională este că, uneori, nici nu avem nevoie de chef sau motivație. Căci este suficient să ne urnim din loc și biologia își face singură treaba. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • fc check icon
  meteosensibilitatea dovedește fragilitatea omului nevrotic și gradul de saturare îndurat de depresivi. mai toți depresivii sunt ”pahare pline”. și mai toată lumea moare din cauza depresiei. pentru că ea, depresia, este cel mare criminal pe care l-a cunoscut omenirea. în spatele bolilor grave (cancerul, mai ales) se află depresia. ea ucide, nu boala. boala poate fi ”rezolvată” de corp dar dacă mintea este virusată (strict - demagnetizată) trupul nu mai poate duce lupta. mintea este cartierul general și dacă acolo dispare dorința și direcția... nimeni și nimic nu mai poate face ceva. trăim interconectați, suntem dependenți, adictivi, însetați de feed-back, și asta ne face și mai vulnerabili la refuzuri, trădări, uitări. cele mai grave depresii nu țin de bani, e-o primă și hiperfacilă minciună-alibi, nu, cele mai grele depresii sunt cele date de amor. e liber la râs oricât dar la cât de gravă e situația la nivel planetar știu sigur că-ngheață rapid orice șarjă oricât de nevinovată. cele două componente ale amorului (platonicul și sexualul) sunt capete de afiș și capi ai răutăților. or să treacă sute de ani pe apa istoriei până să fie recunoscute aceste malaxoare de vieți. frustările inimii frânte ori ale sexualității-ne-mplinite sunt catastrofale pentru echilibrul interior al ființei ce-i trestia gânditoare. dintre ele, cea mai gravă și mai greu de depanat este inima frântă, din care se moare pe capete. dacă sexualitatea va fi rezolvată, cumva, în timp, în decursul a zeci de generații, problema pur platonică va persista infinit mai mult, o șansă fiind filosofia răsăritului, adecă detașarea, înțelegerea mecanismelor lumii și scopul superior nouă, ca indivizi egotici... și singuri, până la urmă.
  • Like 0
  • @ fc
   Mihaela check icon
   Text cantitativ, dar fara prea multa noima si oarecum netangent subiectului. Am retinut ca depresia e cel mai mare dusman si ca oamenii sunt egotici si singuri.
   Referitor la text, sunt zile in decembrie care sunt mai ‘blue’ decat ziua de ieri. Zilele sunt mai scurte in decembrie si exista stresul ce preceda sarbatorile de iarna, care e mult mai intens decat o melancolie de ianuarie. Cel putin la mine...
   • Like 0
  • @ Mihaela
   fc check icon
   nu „dușman” ci criminal. un mecanism, un proces, nu poate fi dușman. „Text cantitativ, fără prea multă noimă...” are mai multă noimă. subiectivismul te face (la modul general) să nu vezi decât orizontal, cât îți permite înălțimea spiritului, uitând problemele marii majorități, o dare de gol salutară, întăritoare. problema amorului este încă o „necunoscută”, încă o victimă a persiflării și bagatelizării dar viitorul imediat o va recunoaște. cum altfel decât forțat. pentru că sistemele totalitare nu acceptă diversul/diferitul decât prin constrângerea fizică, limită, ultimă. adecă rușinos, făr' de vreo glorie. așa e făcută lumea, că toate-s tangente cu toate dar pentru-a o vedea e nevoie de dorința lui „bird's-eye view”, care apare când e foame, când e sete, când e disperare. nu-n spleen.
   • Like 0
  • @ fc
   Mihaela check icon
   Wow! Cata dezprdine si zgomot!!! Ai nevoie de structura multa in ganduri si idei. Faci rau prin a le expune asa tuturor. Te rog sa fii tangent subiectului. Ai comportament de troll.
   • Like 0
  • @ Mihaela
   fc check icon
   zgomotul pomenit mă-ntoarce la starea deja menționată inițial: cea de pahar plin. e perfect normal, dpdv al momentului și locului. lumea nevrotică în care trăim per forza ne absolvă dar doar până-n clipa alegerii. (eu vorbesc doar în numele meu. nici nu mi-aș dori să vorbesc în numele tuturor)
   • Like 0
 • Sau mai bine rugaciunea inimii si treci peste toate cele 10 puncte,
  • Like 0
 • si nu cheltuit toti banii de sarbatori !! gaurile financiare din motive de cheltuieli fara discernamant (petreceri scumpe, mancare si bautura prea scumpa, cadouri de complezenta prea scumpe) se platesc in ianuarie, luna lunga, cu atat mai lunga cu cat salariul din decembrie a venit mai devreme din motive de sarbatori.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult