Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Bunicii noștri au fost chemați la război și noi nu putem să stăm pe canapea, în casă?” Reziliența în vremea pandemiei

familie pe canapea

După o lungă perioadă de izolare autoimpusă sau forțată vom resimți urmările restricțiilor în plan emoțional. Este firesc, suntem ființe sociale, avem nevoie unii de ceilalți pentru a supraviețui. Chiar și mizantropii au nevoie de oameni din preajma cărora să fugă. Ne vor enerva multe lucruri, începând cu persoanele care încalcă interdicțiile, propria noastră conviețuire în familii disfuncționale, știrile dezastruoase pe care le auzim la TV și în online, limitarea libertăților noastre de până acum (măsuri absolut necesare pentru a stopa răspândirea virusului).

Întrucât trăim, la nivel colectiv, o traumă fără precedent, vom avea reacții tipice la traumă. Înainte de a ajunge la faza de acceptare, prin urmare, trebuie să trecem (din păcate!) prin diferite faze, mai întâi individual, apoi colectiv: negare, furie, negociere, depresie. Acestea sunt fazele psihologice prin care trecem de obicei atunci când experimentăm doliul.

Mulți oameni nu cunosc și nu sunt în măsură să controleze astfel de reacții și trăiri intense. Prin urmare, acesta este momentul pentru a fi deosebit de rezilienți- adică să ne adaptăm. Trebuie să avem grijă să nu găsim soluții "minune" la problemele pe care le vom întâmpina (leacuri băbești, talismane, uleiuri esențiale, mantre etc.). Puteți face ritualuri de acest gen doar dacă stați acasă, în incinta casei, nu mergând în spații aglomerate, sperând că toate acestea vă vor salva! Cântatul, aplauzele la ferestre sau aprinderea luminilor timp de un minut sunt gesturi simbolice de o valoare colectivă indubitabilă, dar nu ajută mult la nivel individual.

Vom trece peste această pandemie? Sigur că vom trece! Filosofii mei preferați, stoicii, spun că da! Însă, Respectați regulile!

Suntem atenți la Fake News-uri! Acestea nu fac decât să minimalizeze problema, făcându-ne să credem că suntem mințiți, manipulați, părtași ai unei conspirații mondiale. O astfel de atitudine încurajează fatalismul (credința că nu îți poți controla propriul destin) și este un drum sigur spre depresie.

Ne bazăm pe ceea ce spun autoritățile. Trăim într-o democrație și instituțiile lucrează din greu pentru a face față problemei și o fac foarte bine! Trebuie să urmăm ce ne spun sursele oficiale: Ministrul Sănătății, Ministerul Apărării! Cei care sunteți nevoiți sa ieșiti din casă pentru a merge la serviciu, respectați toate regulile de igienă care s-au tot prezentat pe toate canalele posibile de informare.

Restul, care puteți, stați în casă!

Doar de noi depinde să oprim răspândirea, o spun toate statisticile!

Circulă pe Facebook un îndemn anecdotic: bunicii noștri au fost chemați la război și noi nu putem să stăm pe canapea, în casă?! Hai că se poate! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    E groaznic statul acasă... Netflix începe sa scârțâie și mi se termina si fursecurile fără gluten... Dezastru, criza umanitara!
    • Like 0
  • Cine a venit cu sloganul „Bunicii noștri au fost chemați la război și noi nu putem să stăm pe canapea, în casă?” , cred că a fost puțin naiv: pentru bunicii noștri, a sta în casă fără să faci mare lucru atunci când ești sănătos, ar fi fost mai greu decât să meargă la război!
    Desigur că, obișnuiți cu confortul (și în multe cazuri și cu a nu face nimic), multor adulți de azi le este mai ușor să stea pe canapea decât să meargă la război...
    • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult