Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Ce fac ăștia cu noi?” Revolta persoanelor cu dizabilități, pentru care Guvernul nu a prevăzut bani la buget

Protest persoane cu dizabilități

Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Guvernul se tot chinuie să incropesca un buget pentru anul în curs și se pare că nu prea îi iese căci altfel cum ar fi venit cu ideea să treacă plata salariilor asistenților personali și a indemnizațiilor pentru însoțitor în cârca autorităților locale?!

O asemenea veste a căzut ca un trăznet nu doar peste primari, ci și peste persoanele cu dizabilități și aparținătorii lor. Nu sunt într-o situație mai fericită nici persoanele cu handicap instituționalizate.

-Ce fac ăștia cu noi? mă întreabă un amic la telefon. 

Este imobilizat într-un scaun cu rotile din adolescentă și de vreo șapte ani locuiește singur într-o comună din județul Arad. Nu mai are nici o rudă în viață care să-l ajute iar de la primărie în afară de indemnizația pentru însoțitor, nu a primit niciodată nici un sprijin. Nu s-au interesat de el nici măcar iarna când nu putea ieși din casă.

Dacă autoritățile locale la un moment dat decid că nu mai au bani pentru plata acestei indemnizații, nu va mai avea cu ce să-și plătească facturile și să-și cumpere mâncare.

Pe facebook o mămica din Vrancea mă întreabă:

-Iuliana, ce fac, ne mai dau banii? Eu am doi copii cu retard psihomotor grav și crize de epilepsie. Îi țin cu scutece. Ce mă fac dacă primăria nu va avea bani și nu mai primesc salariul de asistent personal? Nu primim bani pentru concediu, nu primim salariu în funcție de vechime, iar acum… 

Încerc s-o încurajez, spunându-i că deocamdată e doar un proiect și că poate guvernații se vor răzgândi în ce privește această decizie, dar …

Cum să crezi în promisiunile unor politicieni pentru care interesul personal e mai presus de soarta unor oameni?! Cum să crezi în vorbele unor politicieni ce se joacă cu de viitorul unei țări?!

Cât despre primari, oricâtă bunăvoință ar avea, salariile lor și ale angajaților primăriei vor fi întotdeauna prioritare și nu plata indemnizațiilor și a salariilor asistenților personali. Asta ne-a demonstrat experiența multor ani în care acestea erau plătite în decembrie, după ce 6-8 luni persoanele cu dizabilități și aparținătorii trăiau la limita subzistenței.

Se pare că actualii guvernanți nu au auzit zicala :,,Dacă nu poți face bine, măcar nu face rau”! Nu avem accesibilizare, nici vreo campanie care să ajute persoanele cu dizabilități să-și găsească un loc de muncă sau măcar să se integreze în societate… Avem însă promisiuni, insolență, nepăsare de o parte si… dezamăgire și disperare de cealaltă. 

 ,,Ce fac ăștia cu noi?”

Articol publicat pe blogul autoarei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    "Grija" pentru persoanele cu handicap a fost impusă de UE. Dar DACĂ n-ar fi fost? Și așa rampele sunt prea înguste/abrupte, de multe ori de formă, dacă sunt! Acum vor să nedreptățească mai departe pe unii deja bătuți de soartă?
    Care grijă arată statul față de bătrânii neputincioși, bolnavii în fază terminală? Sunt lăsați in seama familiei, dacă o au, in timp ce ar avea nevoie de ajutor profesionist...Câte locuri sunt de exemplu în secții de îngrijiri paleative?
    Civilizația înseamnă curățenie, planificare, ordine. Dar mai presus înseamnă ocrotirea persoanelor defavorizate. Și respectarea demnității lor.
    • Like 0
  • Domnilor, nu exista indemnizatie pentru insotitor. Exista doar indemnizatie pentru persoana cu handicap grav si salariu pentru asistentul personal al persoanei cu handicap grav. Iar asistentii personali trebuie sa primeasca si ei concediu ca oricare alt angajat.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult