Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Ce să zic, un gest umanitar...” Petre Roman, întrebat în emisiunea „În fața ta” de ce a dat dispoziție Armatei să hrănească și să echipeze minerii, „inclusiv cu 958 costume salopetă kaki”

Mineriada 13-15 iunie 1990

(Foto: Guliver/Getty Images)

Fostul premier Petre Roman a admis că a fost de acord ca minerilor veniți la București în iunie 1990 să li se dea mâncare și haine înainte să fie trimiși înapoi în Valea Jiului. Petre Roman a spus că nu-și face niciun reproș asupra felului în care a acționat ca premier în iunie 1990, că „doarme liniștit” și nu are de ce să-șifacă „procese de conștiință”. În dosarul „Mineriadei”, Petre Roman este acuzat de „infracțiuni împotriva umanității”.

Întrebat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 dacă a dat dispoziție la acea vreme ca minerilor să li se distribuie slănină, ouă, chiloți, pastă de dinți, așa cum rezultă dintr-un document desecretizat după 27 de ani, la cererea Parchetului General, fostul șef de Guvern a confirmat, spunând că gestul a fost unul umanitar. Petre Roman susține că a aprobat această măsură din nevoia de a-i convinge pe mineri să plece înapoi în Valea Jiului. Pe de altă parte, Gelu Voican Voiculescu admite, într-o declarație recentă, că resursele de hrană și echipamente erau destinate pentru 1000 de mineri care au rămas, după 13 iunie, în București pentru a acționa în caz de nevoie, ei fiind cazați într-o cazarmă militară.

„Da. Am fost de acord cu propunerea formulată de Victor Stănculescu, era o situație foarte gravă, după ieșirile de violență ale minerilor. În București erau 8-9.000 de mineri, devastări, agresați oameni nevinovați. Evident că răspunderea noastră era aceea de a-i îndepărta pe mineri cât mai repede, de a-i trimite înapoi de unde veniseră fără știrea mea sau a guvernului”, a spus Petre Roman.

Fostul premier i-a descris pe mineri, despre care spune că erau „obosiți, nemâncați, într-o stare foarte precară, și atunci trebuia să le dăm o masă caldă” la cazarmele din zona Bucureștiului.

Minerii, chemați prin telex

Solicitat să spună dacă i-a chemat pe mineri printr-un telex trimis de la Guvern, după cum se arată în rechizitoriul procurorilor, Petre Roman a respins acuzațiile.

„Acel telex este un telex care se spune că provine de la Petre Roman. Evident nu poate el să facă asta. Între acuzații și telex nu există legătură viabilă. Am și demonstrat procurorilor, dacă ar fi fost de la mine trebuia să aiba semnătura mea. Nu se mobilizează 10.000 de mineri cu un simplu telex. (Un telex a fost trimis de la guvern? - n.n). Acel telex, despre care eu nu știam, am arătat asta, dacă a fost trimis, cer și acum să se constate cine l-a trimis, cine știe ce inițiativă, nu de mine, nu de la cabinetul meu. A fost trimis de undeva din guvern”.

Petre Roman:  Să presupunem că acest telex există în sensul ăsta. Eu nu l-am văzut, nu mi-a fost arătat, am arătat procurorilor, ca să fie de la mine trebuia să aibă anumite repere. Acuzația e cu totul nefondată, nu e posibil ca de la un telex oarecare...

Moderator: Vreți să infirmați teoria că minerii au fost chemați la București?

Petre Roman: În orice caz nu au fost chemați de vreo instituție a guvernului.

Moderator: Dar au fost chemați de persoane.

Petre Roman: Nu știu dacă au fost chemați de aici sau mai degrabă au fost instigați de acolo.

Fostul premier este de părere că venirea minerilor în Capitală a fost pusă la cale de lucrători ai fostei Securități care voiau să oprească cursul reformelor. 

„Mulți dintre ei erau îmbrăcați în niște salopete rupte, vai mama lor, bocanci scâlciați și au încercat să le vină așa în ajutor”

Invitatul emisiunii „În fața ta” a spus că pentru hrănirea și îmbrăcămintea pe care au primit-o minerii s-a cheltuit o sumă de 17 lei de miner, „n-a costat cine știe ce”. Însă, potrivit documentului declasificat la cererea Parchetului General, valoarea totală a produselor primite de mineri a fost în jurul a 866.000 de lei.  

Moderator: Acele alimente, spre cine?

Petre Roman: Pentru toți. Toți trebuiau să primească.

Moderator: Dar erau 958 de costume salopetă kaki.

Petre Roman: Eu știu ce mi-a spus mie ministrul Apărării, că mulți dintre ei erau îmbrăcați în niște salopete rupte, vai mama lor, bocanci scâlciați și au încercat să le vină așa în ajutor. Motivația întreagă. Toata operațiunea asta n-a contat cine știe ce. În banii de azi ar fi cam 17 lei de miner.

Moderator: Gestul contează.

Petre Roman: Ce să zic, un gest umanitar. Era mai ales umanitar în raport cu bucureștenii.

Moderator: Puteați, într-un moment din timpul venirii, să-i opriți?

Petre Roman: Nu, asta era imposibil pentru că eu am aflat când erau deja în Gara de Nord. Ia amintiți-vă de mineriada care a fost mai violentă, care a pus capăt guvernării Roman în 1991, au pus cuțitul la gât controlorilor de tren.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • GabiC check icon
    Un gest umanitar ar fi fost sa-l aresteze le Ilici si pe comunistii lui- si sa blocheze accesul tuturor securistilor la averile statului; Daaar...cine ar mai fi impartit banutzii din CC cu Dan iosif si sleahta sa? Cine si-ar fi luat spaga de pe urma contractelor de la Tarom? ( asta din ce-mi amintesc...la prima mana, fara sa vreau sa-mi aduc aminte zilele alea)...
    • Like 1
  • check icon
    Astia nu sunt constienti nici in ziua de azi pe ce drum gresit au pus Romania atunci in 1990!! Si tot ei s-au opus la firavele incercari de a se schimba ceva in bine...Aplicarea punctului 8 de la Timisoara ar fi fost mai mult decat necesar!
    • Like 2
  • Noi ce sã mai zicem?! Dã-le, Doamne, sãnãtate și viațã lungã! - lui Iliescu și Roman. Mãcar câțiva ani de pușcãrie sã mai prindã !
    • Like 6
  • Anon check icon
    Asteptam cu interes niste dosare penale.
    • Like 2
    • @ Anon
      Dosare sunt. Pedepsele lipsesc !
      • Like 1
  • Mai oamenilor, voi chiar ati dormit 28 de ani si acu va treziti, mirati, in dogoarea Colectivului, cu cimitirele pline si condusi de papusari.
    • Like 0
  • check icon
    Cred că mineriadele au fost un caz complex și care reflectau lupta pt putere de atunci. Este evident asta. Cei care știu toate detaliile au tăcut, din motive evidente. Acum pare că se dorește cumva să se ajungă la pace. Este simetric arestării lui Vișinescu după 25 de ani, la ora la care, în anii ’90, încă erau în viață mulți dintre asasinii din anii ’50 și ’60. Și asasinii ing. Ursu au fost condamnați foarte târziu, doi dintre ei în 2004, iar al treilea abia recent. Toate aceste nu deoarece justiția română ar fi avut puterea să o facă, ci la presiunile venite de la Bruxelles și de la Haga.
    Despre mineriade a vorbit, în cunoștință de cauză, și fostul director SIE Talpeș, după care a dispărut brusc din peisaj.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult