(Foto: Guliver/Getty Images)
Fostul premier Petre Roman a admis că a fost de acord ca minerilor veniți la București în iunie 1990 să li se dea mâncare și haine înainte să fie trimiși înapoi în Valea Jiului. Petre Roman a spus că nu-și face niciun reproș asupra felului în care a acționat ca premier în iunie 1990, că „doarme liniștit” și nu are de ce să-șifacă „procese de conștiință”. În dosarul „Mineriadei”, Petre Roman este acuzat de „infracțiuni împotriva umanității”.
Întrebat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 dacă a dat dispoziție la acea vreme ca minerilor să li se distribuie slănină, ouă, chiloți, pastă de dinți, așa cum rezultă dintr-un document desecretizat după 27 de ani, la cererea Parchetului General, fostul șef de Guvern a confirmat, spunând că gestul a fost unul umanitar. Petre Roman susține că a aprobat această măsură din nevoia de a-i convinge pe mineri să plece înapoi în Valea Jiului. Pe de altă parte, Gelu Voican Voiculescu admite, într-o declarație recentă, că resursele de hrană și echipamente erau destinate pentru 1000 de mineri care au rămas, după 13 iunie, în București pentru a acționa în caz de nevoie, ei fiind cazați într-o cazarmă militară.
„Da. Am fost de acord cu propunerea formulată de Victor Stănculescu, era o situație foarte gravă, după ieșirile de violență ale minerilor. În București erau 8-9.000 de mineri, devastări, agresați oameni nevinovați. Evident că răspunderea noastră era aceea de a-i îndepărta pe mineri cât mai repede, de a-i trimite înapoi de unde veniseră fără știrea mea sau a guvernului”, a spus Petre Roman.
Fostul premier i-a descris pe mineri, despre care spune că erau „obosiți, nemâncați, într-o stare foarte precară, și atunci trebuia să le dăm o masă caldă” la cazarmele din zona Bucureștiului.
Minerii, chemați prin telex
Solicitat să spună dacă i-a chemat pe mineri printr-un telex trimis de la Guvern, după cum se arată în rechizitoriul procurorilor, Petre Roman a respins acuzațiile.
„Acel telex este un telex care se spune că provine de la Petre Roman. Evident nu poate el să facă asta. Între acuzații și telex nu există legătură viabilă. Am și demonstrat procurorilor, dacă ar fi fost de la mine trebuia să aiba semnătura mea. Nu se mobilizează 10.000 de mineri cu un simplu telex. (Un telex a fost trimis de la guvern? - n.n). Acel telex, despre care eu nu știam, am arătat asta, dacă a fost trimis, cer și acum să se constate cine l-a trimis, cine știe ce inițiativă, nu de mine, nu de la cabinetul meu. A fost trimis de undeva din guvern”.
Petre Roman: Să presupunem că acest telex există în sensul ăsta. Eu nu l-am văzut, nu mi-a fost arătat, am arătat procurorilor, ca să fie de la mine trebuia să aibă anumite repere. Acuzația e cu totul nefondată, nu e posibil ca de la un telex oarecare...
Moderator: Vreți să infirmați teoria că minerii au fost chemați la București?
Petre Roman: În orice caz nu au fost chemați de vreo instituție a guvernului.
Moderator: Dar au fost chemați de persoane.
Petre Roman: Nu știu dacă au fost chemați de aici sau mai degrabă au fost instigați de acolo.
Fostul premier este de părere că venirea minerilor în Capitală a fost pusă la cale de lucrători ai fostei Securități care voiau să oprească cursul reformelor.
„Mulți dintre ei erau îmbrăcați în niște salopete rupte, vai mama lor, bocanci scâlciați și au încercat să le vină așa în ajutor”
Invitatul emisiunii „În fața ta” a spus că pentru hrănirea și îmbrăcămintea pe care au primit-o minerii s-a cheltuit o sumă de 17 lei de miner, „n-a costat cine știe ce”. Însă, potrivit documentului declasificat la cererea Parchetului General, valoarea totală a produselor primite de mineri a fost în jurul a 866.000 de lei.
Moderator: Acele alimente, spre cine?
Petre Roman: Pentru toți. Toți trebuiau să primească.
Moderator: Dar erau 958 de costume salopetă kaki.
Petre Roman: Eu știu ce mi-a spus mie ministrul Apărării, că mulți dintre ei erau îmbrăcați în niște salopete rupte, vai mama lor, bocanci scâlciați și au încercat să le vină așa în ajutor. Motivația întreagă. Toata operațiunea asta n-a contat cine știe ce. În banii de azi ar fi cam 17 lei de miner.
Moderator: Gestul contează.
Petre Roman: Ce să zic, un gest umanitar. Era mai ales umanitar în raport cu bucureștenii.
Moderator: Puteați, într-un moment din timpul venirii, să-i opriți?
Petre Roman: Nu, asta era imposibil pentru că eu am aflat când erau deja în Gara de Nord. Ia amintiți-vă de mineriada care a fost mai violentă, care a pus capăt guvernării Roman în 1991, au pus cuțitul la gât controlorilor de tren.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Despre mineriade a vorbit, în cunoștință de cauză, și fostul director SIE Talpeș, după care a dispărut brusc din peisaj.