
Foto: Guliver Getty Images
Vor exista foarte multe firme care nu vor majora salariile brute, după trecerea contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, spune consultantul fiscal Adrian Bența.
Unele pentru că sunt în insolvență, iar ca să poți majora salariile trebuie să ai acordul creditorilor și să treci printr-o serie de proceduri greoaie. Însă altele vor refuza să o facă pur și simplu, fără a fi constrânse de o astfel de situație. „Ați vorbit cu un reprezentant al unei multinaționale și a spus că nu o să mărească salariile?”, l-au întrebat pe Adrian Bența jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.
Companiile de stat au cele mai mari datorii la pensii, sănătate, șomaj
Adrian Bența a confirmat că a vorbit cu CFO-oul unei multinaționale, care i-a spus că nu le va mări salariaților brutul.
„Nu (n.r. - le va mări) și are o explicație absolut logică. El a spus așa: Noi suntem din ‘91 în România, în 2004 când s-a introdus cota unică era impozitul 35-40% pe venit. Când s-a redus la 16%, niciun salariat român nu a venit să ceară: Micșorați, ca să ia același salariu în mână. A zis: Această reducere de impozit ni se cuvine, prin urmare, nici noi nu o să facem vreo creștere de brut”, a declarat Bența.
Afirmațiile sale vin în contextul în care premierul Mihai Tudose susținea în luna februarie, că a vorbit cu patronatele care vor crește salariile, fără a arăta cu ce patronate a vorbit și ce garanții a primit în acest sens. „În mediul privat în niciun caz nu vor scădea, acolo pot să crească, am vorbit cu angajatorii, am vorbit cu patronatele, chiar sunt fericiţi că în aceeaşi anvelopă salarială, la aceleaşi cheltuieli cu personalul pot creşte lefurile. În ceea ce priveşte angajaţii la stat, bugetarii, toate vor creşte”, spunea Tudose.
O temă recurentă în discursul coaliției aflate la putere este aceea a firmelor private care nu plătesc contribuția angajaților, situație care ar urma să dispară odată cu transferarea lor. Însă Fiscul arată că marile restanțe la acest capitol le au tocmai companiile de stat. Un număr de 157.798 angajatori au restanțe de 15,99 miliarde lei în contul contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj, potrivit datelor furnizate, marți, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală și publicate de Digi24. Primii șase datornici sunt toți mari companii de stat și datorează impreună șase miliarde lei, adică 37,5% din totalul restanțelor.
„Din totalul de 583.170 de angajatori, persoane fizice sau juridice din România, 157.798 de angajatori au restanțe de 15,99 miliarde lei în contul contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și șomaj, conform declarațiilor fiscale, a deciziilor de impunere și a deciziilor de calcul accesorii și obligații fiscale suplimentare emise de ANAF”, se menționează în comunicatul instituției.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. In ce corporatie are CFO-ul controlul asupra payroll-ului?
2. Costul firmei pe salariat nu s-a schimbat post-2004 comparativ cu pe-2004.
3. Deja se poate prezice ca ala nu o sa ridice un deget din punct de vedere al fair play-ului, ca la ce rata de turnover e in piata de munca nu-ti permiti sa faci nas, asta daca iti place sa treci printr-o generatie de angajati, una dupa alta, la fiecae sfert fiscal. Nici nu vreau sa intreb cum o supravietuit din '91 pana acum.
esti de la pesede, sau ????
pai e OK sa ramai cu jumate in mana? eu zic ca-i mai mult decat suficient pentru a avea ei ce fura si mita electorala si tot ce mai trebuie. ...
sa ne spuna dl. Benta.
Aici se transmit doar directivele ( cel putin la firmele pe unde am lucrat- chiar asa se numesc "directive"); Se transmit CEO ( Country Speaker; Sau CDH sau...ma intelegi) care, in board discuta cu CFO-ul, cu HR-ul si eventual cu sefii de divizii cum s-o puna intr-un text legal; Legal Director-ul ii da info referitoare la ce-i spune Delloitte sau altul si gata;
Prostia asta cu "sa vezi ce se supara angajatul roman' e un praf in ochi; N-o sa se intample- pentru ca- daca se intampla- se poate intampla ca respectiva firma sa-si ia jucariile si sa plece; Bulgaria e o tara atractiva din acest punct de vedere, am amici care si-am mutat firmele acolo; Ghici de ce?!
Dacia- Renault ( sau invers) abia asteapta motiv sa se mute de tot in Maroc; Simplu ca buna ziua;
Povestea insa e urmatoarea: Sa presupunem ca iese mare iures cu salarizarea, cu angajatii cu saracirea poporului; Sa-mi spui CINE va plati, si mai ales CUM, in urma acestei gherle de handicapati....
Se ridica o mare intrebare; daca angajatorii modifica salariul brut, incepand cu 2018 pentru a pastra venitul net actual iar dupa cateva luni guvernul se decide sa modifice din nou legislatia (ceea ce nu este deloc surprinzator pentru nimeni) si sa mute anumite contributii inapoi la angajator ? In acest caz angajatorii nu vor mai avea posibilitatea de micsorare a salariului brut (conform codului muncii) si se vor trezi cu costuri suplimentare.
Ati ghicit exact smecheria pe care o pregatesc! Apoi vor spune boborului: "Ati vazut?! I-am obligat noi pe patronii hrapareti, exploatatori si evazionisti sa va mareasca salariul!" "PSD iubeste poporul. Noi va dam, opozitia vrea sa va ia inapoi!"
2. Daca 37.5% din datornici la fondurile sociale sunt de la stat, de ce mai bulversam toata economia cu o antievolutie fiscala. ? Zeci,sute de zile de munca pentru adaptarea programelor informatice, documente de facut, enorm de multa munca NEPRODUCTIVA, care doar va scadea productivitatea firmelor. Si....de ce? Pentru ca nu se aplica simplu legea care exista si acum, si anume identificarea si executarea silita a celor ce nu isi platesc taxele la stat !!! Mai facem o lege, incurcam toata economia, si....tot asa vom ramane. .... O mare ma-ga-rie
Cu acest prilej nu ma pot abtine sa nu readuc in atentie declaratia naucitoare a Olguței Vasilescu, citez: „Dacă salariile vor scădea înseamnă că este fix doar vina angajatorului”. Un exemplu perfid de a incerca sa transfere rensponsabilitatea acestor noi prevederi legislative catastrofale, catre angajatori.
Ca o consecinta negativa pe termen mediu, este foarte posibil ca angajatorii care nu vor proceda astfel sa inregistreze pierderi ca urmare a faptului ca multi angajati valorosi vor alege sa lucreze pentru alte companii care vor adopta varianta majorarii salariilor brute.