Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Primarul PSD de Iași, Mihai Chirică, primul edil care contestă în instanță „revoluția fiscală”: „Nu ne-a întrebat nimeni cum ne plătim datoriile la bănci sau ce facem cu investițiile”

Mihai Chirica

După ce a constatat că rămâne fără bani la bugetul local după „revoluția fiscală”, primarul de Iași, Mihai Chirică (PSD), a anunțat că va bloca în instanță ordonanța Guvernului. 

„Nu poți să ieși pe sticlă să spui că vă mai dăm 3 la sută. Noi nu ne căciulim față de nimeni”, a declarat la Digi24 Mihai Chirica, precizând că municipalitatea pe care o administrează are credite la bănci și investiții în derulare pe care „revoluția fiscală” a Guvernului le pune pe butuci.

De amintit că prin reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută, primăriile (care își susțin bugetul din cota defalcată a impozitului pe venit) pierd masiv, în special acolo unde se concentrează multe firme, cu un număr mare de angajați.

Primul edil care a criticat schimbările fiscale ale Guvernului a fos chiar primarul Capitalei, Gabriela Firea. „Am transmis și în cadrul ședinței AMR faptul că pentru toate primăriile de municipii, nu doar pentru Primăria Municipiului București, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contră. Dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puțini la buget, pentru investiții, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitățile, de aceea am solicitat și mă bucur că am primit un răspuns pozitiv și din partea premierului. O îmbunătățire a acestui proiect sau, dacă va rămâne în varianta actuală, stabilirea unui sistem de compensări”, spunea aceasta.

La finalul întâlnirii reprezentanţilor Asociaţiei Municipiilor din România cu premierul Mihai Tudose, care a avut loc săptămâna trecută, primarii au primit asigurări că vor primi de la Guvern compensări care să acopere golurile care vor apărea în buget ca urmare a „revoluției fiscale”. „Am plecat de la o concluzie realistă - că scăderea impozitului pe venit afectează bugetele locale şi sunt de acord şi reprezentanţii Guvernului. Am convenit că vom avea măsuri în compensare pentru anul 2018, astfel că nu vor scădea veniturile", a declarat Robert Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus însă că toată lumea se îndoieşte că sistemul de compensare va rezolva problema 100%. "Noi am solicitat creşterea cotei din impozitul pe venit până la 60 la sută, calculând necesitatea de a compensa această pierdere. Guvernul a venit cu sume pentru compensare (...) Am încercat să explicăm că avem proiecte în derulare şi am ajuns la aceată cifră de 43 de sută şi dorinţa de compensare să nu diminueze din ceea ce înseamn[ excedentul unei primării pentru că acel excedent înseamnă dezvoltare. Putem spune că am căzut de acord ca în primăvara anului viitor să facem o analiză mult mai clară a acestor efecte, ceea ce confirmă că toată lumea se îndoieşte de rezolvarea sută la sută a problemei, dar sperăm ca dezvoltarea pe care o produc administraţiile locale să nu fie neglijată în întreaga ţară. Atunci când vorbeşti de dezvoltarea României, vorbeşti de dezvoltarea acestor comunităţi. Suntem în etapa de a vederea aceste afecte doar peste 6 luni. Bugetele din ceea ce înseamnă impozite pe venit vor scădea, în funcţie de localitate, între 22 şi 33 la sută. O să vedem o formă de compensare în 2018 şi vom vedea efectul acestei legi", a declarat Falcă. El a mai afirmat că primarii au reuşit să demonstreze că bugetele locale vor pierde banii pentru dezvoltare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Îmi place de dl primar Chirica , dar stau și mă uit la PSD , e ca un boxior care ne având contracandidat se ia la pumni singur ... e ca in bancurile acelea cu Sergiu nicolaescu care după ce îl enumerau pe Sergiu N. Ca fiind întoarce posturile și rolurile dintr-un film , încheia ca in rolul lui Sergiu Nicolaescu e Janoș constanti
  • Like 0
 • Am avut un vis. Se facea ca Dragnea isi daduse demisia din toate functiile, si din cele pe care nu le avea. A fost mare jale, cu lacrimi, haine rupte si jertfe umane, pe Livica urmindu-l in exil Nicolae, Iordache, Olguta, Cocuta... Cirdul se intindea pe distanta mare, bocitoarele afurisind statul paralel, patrat sau isoscel. Vazind durerea si ascultind incantatiile, nestiind despre ce era vorba, trecatorii isi scoteau cuviinciosi palariile, uneori auzindu-se si un compatimitor "saracu"... Deodata, coate infipte discret in coastele mele ma trezira. Era nevasta-mea, ingrijorata de rinjetul meu si chitcaielile mele nu prea sanatoase. M-am sculat buimac si m-am uitt de jur imprejur, revazind realitatea neschimbata si meschina. Si ce vis frumos avusesem!
  • Like 5
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Un PSD-ist pe care l-am remarcat in gloata asta de hoti agramati. Ma fac frate cu Dracu pana trec puntea. Chiar nu mai e niciun om normal in tara asta ? Au plecat toti ? Au capitulat toti ? Nu ia nimeni atitudine impotriva unui comunist infect, un cioflingar din fundul Teleormanului cu n! (factorial) dosare penale care mai are putin si devine presedinte ? Da-o dracu de treaba. Nu e nimeni in stare sa il ia pe asta de guler si sa-i dea un sut in fund si sa-i zica Mars dracu de aici Penalule !??? Nu cred asa ceva ! E ceva ascuns care nu se spune si asta ma irita ! Intr-o tara normala erau 2 milioane afara in strada si nu plecau pana nu il expulzau dracu ! Ce Soros, ce multinationale ? Piratule, ai dat cu toate in gard, ai furat de-ai stins si acum ne iei ca esti haituit ca piratii ? Dar tu crezi ca esti dasteptul dasteptilor si noi prosti ? Mars ! Valea !
  • Like 5
  • @ Dan Dan
   Oameni ca Chirica ma fac sa descopar conceptul de "PSD-ist bun", ceea ce pana nu demult mi se parea o flagranta contradictie in termeni. Locuiesc periodic in Iasi fara sa fiu inca moldovean 100% (nevasta-mea imi reproseaza ca tot n-am ajuns sa invat limba). Nu-s foarte la curent cu rufele murdare din organizatia PSD Iasi dar am inteles ca primarul Chirica e deja cu un picior dat afara din PSD, ceea ce rezolva contradictia in termeni: Daca este un PSD-ist bun, e dat afara, ca strica afacerea!
   • Like 1
  • @ Adrian Andrei
   Dan Dan Dan Dan check icon
   Nu am fost in Iasi niciodata si nu stiu cand ajung, dar pe omul asta l-am remarcat intr-un minut, cand schimbam canalele la TV. Nu iti trebuie MBA la Harvard ca sa iti dai seama daca un om are potential sau nu. Deci am nimerit-o. Securistii ordinari, agramati, care put de sangele inchegat si nesters ii miros dupa aroganta aia de boschetar al istoriei, dupa lipsa de spirit, de Dmnezeu. Niste infecti. Ii scuipa toti in ceafa prin Europa, SUA, Asia si oriunde vor ei sa se duca cu toate milionele lor pe loby. Cine dracu isi striga imaginea cu leprele astea care se incapataneaza sa se duca dracu ?
   • Like 0
 • Pt autor: cred ca il cheama Chirica, nu Chirică.
  se ascute lupta si la Iasi. Maricel Popa vs Chirica
  • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult