După ce a constatat că rămâne fără bani la bugetul local după „revoluția fiscală”, primarul de Iași, Mihai Chirică (PSD), a anunțat că va bloca în instanță ordonanța Guvernului.
„Nu poți să ieși pe sticlă să spui că vă mai dăm 3 la sută. Noi nu ne căciulim față de nimeni”, a declarat la Digi24 Mihai Chirica, precizând că municipalitatea pe care o administrează are credite la bănci și investiții în derulare pe care „revoluția fiscală” a Guvernului le pune pe butuci.
De amintit că prin reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută, primăriile (care își susțin bugetul din cota defalcată a impozitului pe venit) pierd masiv, în special acolo unde se concentrează multe firme, cu un număr mare de angajați.
Primul edil care a criticat schimbările fiscale ale Guvernului a fos chiar primarul Capitalei, Gabriela Firea. „Am transmis și în cadrul ședinței AMR faptul că pentru toate primăriile de municipii, nu doar pentru Primăria Municipiului București, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contră. Dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puțini la buget, pentru investiții, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitățile, de aceea am solicitat și mă bucur că am primit un răspuns pozitiv și din partea premierului. O îmbunătățire a acestui proiect sau, dacă va rămâne în varianta actuală, stabilirea unui sistem de compensări”, spunea aceasta.
La finalul întâlnirii reprezentanţilor Asociaţiei Municipiilor din România cu premierul Mihai Tudose, care a avut loc săptămâna trecută, primarii au primit asigurări că vor primi de la Guvern compensări care să acopere golurile care vor apărea în buget ca urmare a „revoluției fiscale”. „Am plecat de la o concluzie realistă - că scăderea impozitului pe venit afectează bugetele locale şi sunt de acord şi reprezentanţii Guvernului. Am convenit că vom avea măsuri în compensare pentru anul 2018, astfel că nu vor scădea veniturile", a declarat Robert Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus însă că toată lumea se îndoieşte că sistemul de compensare va rezolva problema 100%. "Noi am solicitat creşterea cotei din impozitul pe venit până la 60 la sută, calculând necesitatea de a compensa această pierdere. Guvernul a venit cu sume pentru compensare (...) Am încercat să explicăm că avem proiecte în derulare şi am ajuns la aceată cifră de 43 de sută şi dorinţa de compensare să nu diminueze din ceea ce înseamn[ excedentul unei primării pentru că acel excedent înseamnă dezvoltare. Putem spune că am căzut de acord ca în primăvara anului viitor să facem o analiză mult mai clară a acestor efecte, ceea ce confirmă că toată lumea se îndoieşte de rezolvarea sută la sută a problemei, dar sperăm ca dezvoltarea pe care o produc administraţiile locale să nu fie neglijată în întreaga ţară. Atunci când vorbeşti de dezvoltarea României, vorbeşti de dezvoltarea acestor comunităţi. Suntem în etapa de a vederea aceste afecte doar peste 6 luni. Bugetele din ceea ce înseamnă impozite pe venit vor scădea, în funcţie de localitate, între 22 şi 33 la sută. O să vedem o formă de compensare în 2018 şi vom vedea efectul acestei legi", a declarat Falcă. El a mai afirmat că primarii au reuşit să demonstreze că bugetele locale vor pierde banii pentru dezvoltare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
se ascute lupta si la Iasi. Maricel Popa vs Chirica