Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Ciugud to be true”? Cum începe școala într-o localitate din județul Alba, aflată în scenariul roșu

Marea majoritate școlilor din România s-au deschis astăzi, fie doar și pentru clasele I-IV, iar procesul de învățământ se desfășoară după trei scenarii, în funcție de rata infectărilor cu Covid din fiecare localitate. Acolo unde incidența cazurilor la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, unitățile de învățământ funcționează după scenariul verde și toți preșcolarii și elevii participă fizic la cursuri.

În localitățile cu o incidență a cazurilor mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cum este și municipiul București, merg la școală doar preșcolarii, elevii din ciclul primar și cei din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, restul urmând să învețe online. Iar dacă incidența infectărilor trece de 3 la mie, scenariul este roșu și merg zilnic la școală doar copiii de grădiniță și cei din clasele primare.

Este scenariul în care funcționează și școala smart din Ciugud, județul Alba, care a transmis un mesaj menit să le dea încredere părinților și elevilor. „Dragi copii, de abia așteptăm să ne revedem la școală! Ne-a fost dor de voi”, le spune celor mici directoarea Teodora Simion, într-un clip de prezentare a măsurilor de protecție postat pe pagina de facebook a primăriei.

Școala din Ciugud

„Am dezinfectat întreaga școală, iar elevii vor găsi, pe fiecare băncuță, dezinfectantul, masca de protecție, o cariocă pentru tablă și scrisoarea de bun venit cu regulile sanitare. De asemenea, aerul din clase și de pe holuri va fi dezinfectat și purificat cu ajutorul unor stații de uz medical. Școala din Ciugud este prima unitate de învățământ din România care va folosi pentru protecția copiilor aceste stații, un produs nou, inventat și realizat de o companie românească de tradiție”, se arată în postarea ce însoțește materialul filmat. 


Imaginile surprinse în săli și pe coridoare transmit un aer de firesc, predictibilitate și încredere pe care comunicările ministerului despre „circuite funcționale” și „asigurarea materialelor de curățenie, igienă și dezinfecție” nu au reușit să îl transmită. Prin intermediul lor, elevii și părinții pot vedea care sunt circuitele de intrare și ieșire, cum e semnalizată stația de dezinfectare a mâinilor, cum sunt amplasate băncile în sălile de clasă și cum este pus dezinfectantul pe bănci. Află ce reguli trebuie să respecte copiii și chiar în câte feluri se pot saluta în siguranță, fără să își atingă mâinile. 


Școala din Ciugud este prima școală smart realizată în mediul rural, în România, cu o finanțare europeană de aproape 500.000 de euro și un credit de aproximativ aceeași valoare. Unitatea este dotată cu un sistem inteligent de acces în clădire care permite recunoașterea facială a elevilor și profesorilor, măsoară temperatura celor care intră în școală și îi identifică pe cei care nu poartă mască de protecție. Iluminatul și climatizarea pot fi reglate în funcție de scenarii prestabilite sau cu ajutorul unor senzori, iar experimentele de laborator sunt realizate cu ajutorul realității virtuale.

Dotările ei, cu totul neobișnuite pentru o școală din mediul rural, au fost prezentate la începutul anul școlar 2020-2021. Însă mai important decât tehnologia este un spirit aproape „Ciugud to be true” în sistemul de educație din România: „Avem curajul să facem o școală multifuncțională care să îmbine educația, cultura, sportul și sănătate într-un mix perfect. Avem curajul să ne stabilim ca țintă nu note și învățare mecanică, ci fericirea și pregătirea pentru viață a copiilor noștri”, spunea la acea vreme primarul comunei, Gheorghe Damian.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult