Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Ciugud to be true”? Cum începe școala într-o localitate din județul Alba, aflată în scenariul roșu

Marea majoritate școlilor din România s-au deschis astăzi, fie doar și pentru clasele I-IV, iar procesul de învățământ se desfășoară după trei scenarii, în funcție de rata infectărilor cu Covid din fiecare localitate. Acolo unde incidența cazurilor la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, unitățile de învățământ funcționează după scenariul verde și toți preșcolarii și elevii participă fizic la cursuri.

În localitățile cu o incidență a cazurilor mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cum este și municipiul București, merg la școală doar preșcolarii, elevii din ciclul primar și cei din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, restul urmând să învețe online. Iar dacă incidența infectărilor trece de 3 la mie, scenariul este roșu și merg zilnic la școală doar copiii de grădiniță și cei din clasele primare.

Este scenariul în care funcționează și școala smart din Ciugud, județul Alba, care a transmis un mesaj menit să le dea încredere părinților și elevilor. „Dragi copii, de abia așteptăm să ne revedem la școală! Ne-a fost dor de voi”, le spune celor mici directoarea Teodora Simion, într-un clip de prezentare a măsurilor de protecție postat pe pagina de facebook a primăriei.

Școala din Ciugud

„Am dezinfectat întreaga școală, iar elevii vor găsi, pe fiecare băncuță, dezinfectantul, masca de protecție, o cariocă pentru tablă și scrisoarea de bun venit cu regulile sanitare. De asemenea, aerul din clase și de pe holuri va fi dezinfectat și purificat cu ajutorul unor stații de uz medical. Școala din Ciugud este prima unitate de învățământ din România care va folosi pentru protecția copiilor aceste stații, un produs nou, inventat și realizat de o companie românească de tradiție”, se arată în postarea ce însoțește materialul filmat. 


Imaginile surprinse în săli și pe coridoare transmit un aer de firesc, predictibilitate și încredere pe care comunicările ministerului despre „circuite funcționale” și „asigurarea materialelor de curățenie, igienă și dezinfecție” nu au reușit să îl transmită. Prin intermediul lor, elevii și părinții pot vedea care sunt circuitele de intrare și ieșire, cum e semnalizată stația de dezinfectare a mâinilor, cum sunt amplasate băncile în sălile de clasă și cum este pus dezinfectantul pe bănci. Află ce reguli trebuie să respecte copiii și chiar în câte feluri se pot saluta în siguranță, fără să își atingă mâinile. 


Școala din Ciugud este prima școală smart realizată în mediul rural, în România, cu o finanțare europeană de aproape 500.000 de euro și un credit de aproximativ aceeași valoare. Unitatea este dotată cu un sistem inteligent de acces în clădire care permite recunoașterea facială a elevilor și profesorilor, măsoară temperatura celor care intră în școală și îi identifică pe cei care nu poartă mască de protecție. Iluminatul și climatizarea pot fi reglate în funcție de scenarii prestabilite sau cu ajutorul unor senzori, iar experimentele de laborator sunt realizate cu ajutorul realității virtuale.

Dotările ei, cu totul neobișnuite pentru o școală din mediul rural, au fost prezentate la începutul anul școlar 2020-2021. Însă mai important decât tehnologia este un spirit aproape „Ciugud to be true” în sistemul de educație din România: „Avem curajul să facem o școală multifuncțională care să îmbine educația, cultura, sportul și sănătate într-un mix perfect. Avem curajul să ne stabilim ca țintă nu note și învățare mecanică, ci fericirea și pregătirea pentru viață a copiilor noștri”, spunea la acea vreme primarul comunei, Gheorghe Damian.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult