Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Ciugud to be true”? În comuna din Alba va fi construită o nouă școală smart. Primar: Ținta nu vor fi notele și învățarea mecanică, ci fericirea și pregătirea pentru viață a copiilor noștri

Scoala Ciugud

Foto Facebook Primaria comunei Ciugud

În Ciugud, comuna din Alba unde copiii au început anul școlar în prima școală „smart” din mediul rural, urmează să fie construită o nouă unitate de învățământ. 

Primarul Gheorghe Damian a anunțat lansarea în dezbatere publică a unui proiect pentru o școală nouă, după ce a constatat că elevii care studiau la școlile din oraș au început să se întoarcă acasă. Edilul spune că anul trecut erau înscriși la școala din comună 108 copii, iar acum numărul elevilor care au ales școala smart ajunge la aproape 160. 

„Suntem atât de fericiți că școala noastră ne rămâne mică, încât am început să căutăm sursele de finanțare (europene și private) pentru o nouă școală, mai mare, mai frumoasă și care să demonstreze că nu lăsăm să piară școala de la țară! Păstrăm și vechea școală pe care visăm să o facem un centru educațional de tip after school și pentru cultivarea aptitudinilor copiilor. 

Vrem să construim o școală care să fie în directă armonie cu natura, deschisă spre tehnologie și spre viitor, dar care să ofere condiții și pentru a pregăti copiii pentru viață. Avem curajul să vorbim despre tot ceea ce înseamnă inteligența multiplă, de la inteligența logică până la inteligența emoțională”, a scris pe Facebook primarul din Ciugud. 

„Avem curajul să facem o școală multifuncțională care să îmbine educația, cultura, sportul și sănătate într-un mix perfect. Avem curajul să ne stabilim ca țintă nu note și învățare mecanică, ci fericirea și pregătirea pentru viață a copiilor noștri.

Știm că poate va fi cel mai greu proiect al administrației de la Ciugud și poate mulți vor spune că e « Ciugud to be true », dar ne încăpățânăm să îl transformăm în realitate”, scrie edilul care a publicat primele planuri ale noii școli.

Foto Facebook Primăria comunei Ciugud

Prima școală „smart” din mediul rural a fost realizată la Ciugud cu o finanțare europeană de aproape 500.000 de euro și un credit de aproximativ aceeași valoare. Unitatea este dotată cu un sistem inteligent de acces în clădire care permite recunoașterea facială a elevilor și profesorilor, măsoară temperatura celor care intră în școală și îi identifică pe cei care nu poartă mască de protecție. IIuminatul și climatizarea pot fi reglate în funcție de scenarii prestabilite sau cu ajutorul unor senzori, laboratoarele au fost înlocuite de realitatea virtuală.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Intr-adevar prea frumos sa fie adevarat si ce se intampla in Ciugud este clar o foarte mare exceptie de la normalul nostru. Cred ca nicaieri in tara nu sunt sau vor fi unitati scolare ca aceasta in viitorul apropiat.
  Totusi de ce au reusit? Eu cred ca sunt doua aspecte:
  - dorinta de a face ceva pentru comunitate peste ceea ce esti in general platit si votat
  - scala mica a lucrurilor sunt mai usor de planficat si executat
  Prin urmare o oameni votati pentru ca le pasa de comunitate si o localizare (regionalizare) a activitatilor si nu oameni pusi de centru si centralizarea activitatilor in mana catorva persoane incompetente si corupe.
  • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult