Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

„Ciugud to be true”? În comuna din Alba va fi construită o nouă școală smart. Primar: Ținta nu vor fi notele și învățarea mecanică, ci fericirea și pregătirea pentru viață a copiilor noștri

Scoala Ciugud

Foto Facebook Primaria comunei Ciugud

În Ciugud, comuna din Alba unde copiii au început anul școlar în prima școală „smart” din mediul rural, urmează să fie construită o nouă unitate de învățământ. 

Primarul Gheorghe Damian a anunțat lansarea în dezbatere publică a unui proiect pentru o școală nouă, după ce a constatat că elevii care studiau la școlile din oraș au început să se întoarcă acasă. Edilul spune că anul trecut erau înscriși la școala din comună 108 copii, iar acum numărul elevilor care au ales școala smart ajunge la aproape 160. 

„Suntem atât de fericiți că școala noastră ne rămâne mică, încât am început să căutăm sursele de finanțare (europene și private) pentru o nouă școală, mai mare, mai frumoasă și care să demonstreze că nu lăsăm să piară școala de la țară! Păstrăm și vechea școală pe care visăm să o facem un centru educațional de tip after school și pentru cultivarea aptitudinilor copiilor. 

Vrem să construim o școală care să fie în directă armonie cu natura, deschisă spre tehnologie și spre viitor, dar care să ofere condiții și pentru a pregăti copiii pentru viață. Avem curajul să vorbim despre tot ceea ce înseamnă inteligența multiplă, de la inteligența logică până la inteligența emoțională”, a scris pe Facebook primarul din Ciugud. 

„Avem curajul să facem o școală multifuncțională care să îmbine educația, cultura, sportul și sănătate într-un mix perfect. Avem curajul să ne stabilim ca țintă nu note și învățare mecanică, ci fericirea și pregătirea pentru viață a copiilor noștri.

Știm că poate va fi cel mai greu proiect al administrației de la Ciugud și poate mulți vor spune că e « Ciugud to be true », dar ne încăpățânăm să îl transformăm în realitate”, scrie edilul care a publicat primele planuri ale noii școli.

Foto Facebook Primăria comunei Ciugud

Prima școală „smart” din mediul rural a fost realizată la Ciugud cu o finanțare europeană de aproape 500.000 de euro și un credit de aproximativ aceeași valoare. Unitatea este dotată cu un sistem inteligent de acces în clădire care permite recunoașterea facială a elevilor și profesorilor, măsoară temperatura celor care intră în școală și îi identifică pe cei care nu poartă mască de protecție. IIuminatul și climatizarea pot fi reglate în funcție de scenarii prestabilite sau cu ajutorul unor senzori, laboratoarele au fost înlocuite de realitatea virtuală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Intr-adevar prea frumos sa fie adevarat si ce se intampla in Ciugud este clar o foarte mare exceptie de la normalul nostru. Cred ca nicaieri in tara nu sunt sau vor fi unitati scolare ca aceasta in viitorul apropiat.
    Totusi de ce au reusit? Eu cred ca sunt doua aspecte:
    - dorinta de a face ceva pentru comunitate peste ceea ce esti in general platit si votat
    - scala mica a lucrurilor sunt mai usor de planficat si executat
    Prin urmare o oameni votati pentru ca le pasa de comunitate si o localizare (regionalizare) a activitatilor si nu oameni pusi de centru si centralizarea activitatilor in mana catorva persoane incompetente si corupe.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult