
Copiii de astăzi petrec mult mai puțin timp în aer liber față de generațiile anterioare, stau multă vreme nemișcați în fața calculatorului, iar când merg la școală cară după ei ghiozdane grele și stau în bănci strâmte. La clinica de recuperare pe care o conduce Gelu Cosma, fizioterapeutul, care a lucrat cu mari tenismeni români, vin mulți copii care au o postură deficitară.
„Din ce în ce mai mult observăm problemele astea. Noi în clinică avem și departament pentru copii, ne vin din ce în ce mai mulți copii cu probleme. Eu am inițiat acum câțiva ani un program de evaluare a copiilor în școli, am reușit în trei școli private să ajung. Am încercat în școlile de stat și nu am reușit, ne-am lovit de minister. Am avut posibilitatea să evaluez copiii începând de la clasa zero până la 14 ani și observat foarte mari probleme. Problema cea mai mare a copiilor noștri în ziua de azi e poziția fixă. Mulți copii stau așa în jur de 8 ore, poate și mai mult. Noile statistici ne arată că 30% din timpul copilului trebuie să fie activ - ori să facă un sport, să meargă la înot, să se joace în curte sau să meargă în fața blocului, în parc, dar nu se întâmplă asta”, a spus fizioterapeutul în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Unii părinți, care își duc copilul la diferite sporturi, se miră atunci când află că, în ciuda acestui lucru, cei mici au probleme de postură. „Vin părinți și îmi spun: Copilul meu de ce are probleme, că de trei ori pe săptămână face înot? Nu este de ajuns, trebuie să faci sport în fiecare zi. Și atunci apar tot felul de probleme. În afară de cifoze, care sunt cele mai frecvente, sunt foarte multe scolioze. Scoliozele sunt acele deviații ale coloanei vertebrale în S sau în C și acelea sunt foarte greu de recuperat”, explică Gelu Cosma.
Potrivit fizioterapeutului, doar 10% din populația României face activitate fizică în mod regulat. De aceea, insistă pe importanța unor programe de prevenție în școli. „Dacă faci prevenție, nu ajungi să te mai accidentezi ușor sau să ajungi atât de des la recuperare medicală”, spune el.
Gelu Cosma le recomandă tuturor celor care vor să facă mișcare să aibă răbdare la început. „Sfatul psihologic este să începi întotdeauna progresiv și să ai răbdare. Problema multora este că se apucă brusc și se simt dezamăgiți ușor, fac febră musculară, își dau seama că n-au condiție fizică.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.