Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Colectivul rusesc: „Corupția ucide” s-a strigat la Moscova după tragedia de la Kemerovo, în care au murit 64 de oameni

Corupția ucide. Moscova

(Foto: Guliver Getty Images)

„Corupția ucide” și „Rusia fără Putin”, s-a strigat la Moscova, în timpul unei comemorări a victimelor de la Kemerovo, care s-a transformat în protest. 64 de oameni, dintre care 41 copii, au murit duminică în incendiul de la mall-ul „Winter Cherry” din orașul siberian. „Corupția ucide” este un adevăr universal care iese la iveală, în mod tragic, de fiecare dată când oamenii mor în circumstanțe care ar fi putut fi evitate într-un stat preocupat de siguranța cetățenilor. „Corupția ucide” s-a strigat pe străzile României după incendiul de la Colectiv în urma căruia au murit 64 de persoane. 

 (Sursa foto: Semnasem.ru)

Într-un video postat pe site-ul lui, liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a spus că Rusia are nu mai puțin de 220.000 de oficiali responsabili de prevenirea incendiilor și, cu toate acestea, are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității cauzate de incendii din lume. „Câtă vreme Rusia nu va începe o luptă adevărată împotriva corupției, vom continua să plătim cu viețile copiilor pentru toate șpăgile luate de oficialii lui Putin”, a afirmat Navalnîi, căruia i-a fost interzis să participe la alegerile prezidențiale câștigate luna aceasta de Putin. Victimele care au murit în incendiul de la mall nu au avut nicio șansă: focul s-a răspândit cu repeziciune la ultimul etaj, unde se aflau locul de joacă și cinematograful, alarmele de incendiu nu au funcționat, iar ieșirile de urgență nu s-au deschis.

Viceguvernatorul din Kemerovo, către un tată care și-a pierdut toată familia: „Vrei să foloseștie tragedia în scop de PR?”

„Ce s-a întâmplat aici - nu a fost o situaţie de luptă sau o explozie neaşteptată de metan într-o mină. Au venit oamenii să se destindă, alături de copii. Vorbim despre demografie şi pierdem atâtea vieţi din cauza a ce? Din cauza neglijenţei criminale şi a nepăsării”, a acuzat liderul de la Kremlin. 

La 3.200 de kilometri de Moscova, Igor Vostrikov, le-a cerut autorităților socoteală: „Nu vrem sânge. Copiii sunt morți, nu puteți să-i aduceți înapoi. Avem nevoie de dreptate”, a spus el și a acuzat autoritățile că îi tratează pe cetățeni ca pe animale. „Tinere, ce vrei să spui? Vrei să exploatezi această tragedie în scopuri de PR?”, l-a acuzat viceguvernatorul Serghei Tsivilev, potrivit Meduza. Igor Vostrikov i-a explicat atunci că și-a pierdut în incendiu întreaga familie: cei trei copii, soția și sora. Potrivit sursei citate, o angajată a administrației din Kemerovo i-a întrebat pe protestatari de ce cer demisii. „Copii mor în fiecare zi. Mulți au SIDA”.

La câteva ore distanță, oficialii ruși și-au schimbat strategie, iar viceguvernatorul Tsivilev a îngenuncheat în fața mulțimii pentru a-și cere iertare. Unii au aplaudat. Alții au strigat: „Rușine”.

Scuzele nu au nicio valoare pentru părinții care și-au pierdut copiii în incendiu. Alexander Lillevyali și-a condus cele trei fete, două de 11 și una de 5 ani, în sala de cinema aflată la etajul 4, după ce le-a luat câte un popcorn și un bilet de film ca să vadă „Sherlock Gnomes”. Apoi s-a dus la etajul 1 să le aștepte. 30 de minute mai târziu, una dintre fiice l-a sunat să îi spună că sala se umple de fum și nu pot ieși pentru că ușa este încuiată. Disperat, a alergat să le salveze, dar nu a reușit să ajungă la ele. În tot acest timp, fiica sa îl suna îngrozită. S-a dus atunci să întâlnească prima echipă de pompieri. „Le-am spus că sunt copiii încuiați în sala de cinema plină de fum, că trebuie salvați și că sunt încă în viață. Mi-au dat dreptate, dar le-a luat trei afurisite de minute să își pună măștile. Le-am arătat că scara e calea cea mai rapidă până la cinema, au început să mă urmeze, dar un tip le-a spus că arde scara centrală și nenorociții l-au urmat. Le-am spus: „Dați-mi o mască! Le scot eu”. dar mi-au spus: „Nu se poate, trebuie să respectăm procedurile”. Fetele mele au ars din cauza unor blestemate de proceduri”, a spus bărbatul citat de Meduza

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Nu cumva "Colectivul romanesc" nu a fost un accident ? Acum dupa "Colectivul rusesc", in contextul scandalului international creat de acel agent din UK, imi pun asa niste intrebari...Nu cred in Teoria conspiratiei, dar ce a facut Putin in Siria cu americanii a deranjat. Asa cum PSD a demonstrat in Romania, nu e bine sa fie toata puterea numai la unu.
  • Like 0
 • Moka check icon
  sa nu va mirati cand o sa apara zvonerii si raspandacii care sa induca ideea ca focul a fost pus de masoni/americani/iudei/sorosisti sau altii care vor doar raul unor astfel de tari mandre si corecte.
  • Like 2
  • @ Moka
   Dan Dan Dan Dan check icon
   sua e in picaj dupa ce si-a furat-o in siria si si-a pus china in cap cu taxele acelea mad by trump. tensiunile astea se cam rezolva cu razboi, spune istoria.
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult