Sari la continut

Republica împlinește 10 ani

Un deceniu în care am ținut deschis un spațiu rar în România: unul al ideilor curate, al argumentelor care nu se tem de lumină și al vocilor care gândesc cu adevărat. Într-o vreme în care zgomotul crește, noi am mizat pe ceea ce contează: conținut de calitate, autentic, fără artificii, libertate de gândire, profunzime în loc de superficialitate. Pentru că doar așa România poate merge înainte. Să rămânem împreună într-un loc al reflecției, al întrebărilor care incomodează și al conversațiilor care schimbă ceva. Scrie, întreabă, contestă, propune. 
Republica îți aparține. De 10 ani și pentru anii care vin.

„Crăciunul ospătarilor”, varianta englezească: „Șeful-îngeraș lua comenzile de la mese, umplea paharele, între două glume și mișcări lascive pe ritmuri de colind…”

Masa de Crăciun

Foto: Guliver Getty Images

Ajunsesem doar de câteva săptămâni în Marea Britanie și pe lângă soț și un set nou-nouț de neamuri aveam și serviciu, la unul din marile lanțuri de supermarketuri, unul tradițional englezesc. La măcelărie. În preajma Crăciunului nu există slujbă mai importantă. Acolo, după ce am dat ochii cu niște înaripate gata jumulite, mi-am dat seama că Peneș Curcanul era descendent direct al dinozaurilor. În preajma sărbătorilor de iarnă, fiind cea mai importantă parte a anului în materie de profit, nu se punea problema de zile libere sau de concediu, dar cu o săptămână - două înainte de Crăciun se sărbătorea, în avanpremieră, cel al angajaților. Eram mai norocoși decât ospătarii, aveam parte și de cadouri. Cadourile semănau un pic cu cele socialiste, dar pentru că ne maturizasem nu mai primeam căciuliță, mănuși și o portocală, ci o sticlă de vin și o cutie cu bomboane de ciocolată. 

Nu ni se dădeau prime, dar prin aprilie, când se semna bilanțul contabil final, se împărțea o parte din profit, funcție de vechimea în firmă, pornind de la câteva sute de lire sterline pentru nou-veniți, bani care ne prindeau foarte bine în perioada de concediu.

La masa festivă de Crăciun angajații de rând deveneau VIP-urile companiei, directorii și șefii de departamente erau cei care serveau pe la mese și se ocupau și de buna dispoziție a celor care prin munca lor le adăugau un procent la salariu. Erau chemați să curețe și să debaraseze inclusiv directorul general și contabilitatea. Parte din spectacol erau costumele de sezon, închiriate special pentru ocazie: personaje de desene animate și filme hollywoodiene, Moș Crăciuni, pitici, îngeri, reni. Noi ne rezumam doar la fesuri și bentițe cu leduri sau încornorate, cercei-clopoței sau de peteală, pe care le purtam și în magazin. Atunci mi-am văzut șeful, Măcelar Întâiul, râzând cu gura până la urechi, până atunci crezusem că o are cusută cu sârmă ghimpată. Tot timpul i se părea că făceam exces de cuvinte în detrimentul sudorii. Îl îmbrăcaseră în îngeraș, de obicei directoarea de personal și unul dintre directorii adjuncți se ocupau de costume. Șeful-îngeraș lua comenzile de la mese, umplea paharele, între două glume și mișcări lascive pe ritmuri de colind. Mai aveam parte de o diavoliță, un brad, niște budinci, o Albă ca Zăpada, niște pitici, iar pe directorul general îl rebotezaseră Rudolf, Dumnezeu se epuizase. Un singur director se prezentase fără costum, pe la mese se șoptea că s-ar fi supărat, îi închiriaseră un costum de Omul Păianjen. Directorul respectiv era un tip mic de statură și slăbuț, un țâr, pe înțelesul nostru. Mai devreme, când încercase costumul, una dintre contabile leșinase de râs, așa că directorul a refuzat să ne aibă pe toți pe conștiință, chiar dacă l-am implorat, cu aparatele de fotografiat proaspăt lustruite. S-a măscărit, în schimb, spre deliciul tuturor, dar ne-a amenințat cu confiscarea cadourilor dacă îndrăzneam să facem fotografiile publice.

Masa de Crăciun era servită în două schimburi, astfel încât să nu fie afectată activitatea din magazin, clienților nu le era permis să ne simtă lipsa. Munceam mult în preajma sărbătorilor, birourile erau goale, nu existau excepții.

N-am uitat masa aceea de Crăciun pentru că m-a pregătit sufletește pentru cel din familie și eforturile culinare ale soacră-mii. Pepenele galben, zemosul pe care acasă îl îngropam în zahăr, era servit la aperitive, sub o căciulă de cireașă glasată. Cercetătorii lor recomandau ingerarea fructelor la începutul meselor, pentru încurajarea digestiei. A urmat curcanul, gata tranșat și feliat, înecat în sos maro. Brown Sauce, sosul maro, este pentru englez ceea ce smântâna e pentru bucovineni, se servește cu absolut orice. Chiar și acum, după atâția ani, tot nu îl înțeleg, deși până și fiul meu, trecut și prin alte sosuri, cu mult mai gustoase și mai celebre, îl preferă. Garniturile ne aduseseră la masă toată grădina. Morcovi și păstârnaci fierți și un pic rumeniți, verze de Bruxelles fierte, piure de cartofi, legume asortate opărite, cartofi copți. Exista și o variantă vegană, cu soia. La desert s-au servit budinci tradiționale, una de vanilie, cu jeleu de zmeură și o gură de vin, alta din fructe uscate, mărunțite și opărite, servită cu sos de brandy. Aceea a fost toată rația noastră de alcool, de băut s-a băut vin fără alcool, ca nu cumva să încurcăm prețurile. Mai ales că unii dintre noi mânuiau cuțite și mașini de tocat. Ca toți românii înstrăinați de Crăciunul cu sarmale și delicii de porc am suferit un pic, dar a fost un exercițiu necesar. Soacră-mea a ținut cu dinții de meniul de Crăciun englezesc, a făcut o singură excepție, în anul în care i-am născut nepotul, optând pentru un meniu chinezesc. Nu sunt fan.

Dacă de dragul unei digestii sănătoase șefii s-au dat peste cap să ne amuze cu glume și triluri de karaoke, când am coborât înapoi în magazin, cantina era la etaj, au redevenit aceeași zbiri cu ochi și la ceafă.

În ultimii ani, după mai multe feluri de crize financiare, numărul angajaților s-a redus, au dispărut și mare parte din studenții cu jumătate de normă, care se înrolau pentru bani de buzunar. Angajările sunt blocate, se așteaptă finalizarea Brexitului și un val de scumpiri. Lanțul de supermarketuri pentru care am lucrat încă mai păstrează tradiția meselor de Crăciun și zilele de Crăciun (25-26 decembrie), Anul Nou (1 ianuarie) și Paște (primele două zile) libere pentru angajați, chiar dacă concurența oferă alternative. Familia e considerată mult mai importantă.

Anul acesta, ca să mă împac cu karma, voi găti sarmale cu carne de curcan, dar nici nu vreau să aud de nesuferitul acela de sos maro!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alien check icon
    .
    • Like 1


Îți recomandăm

 Vlad Predescu.

„Mi-am operat mama, căreia am pus o proteză de șold și mi-am făcut curaj, aș putea spune, câteva luni. După ce am intrat în intervenție și am reușit să mă detașez și să uit că o operez, lucrurile au decurs foarte bine. Slavă Domnului, e pe picioarele ei și merge în continuare”, spune medicul ortoped al cărui nume este sinonim cu excelența în chirurgia artroscopică și a genunchiului: Vlad Predescu. Imagine din arhiva personală a dr. Vlad Predescu

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Hadi Rahimian

Există copii în România născuți de două ori. Nu, nu e o greșeală de scriere și nici o eroare a serviciilor de stare civilă. Hadi Rahimian, un medic român, născut în Iran, operează feți aflați în uterul mamei oferindu-le viață. Cei mai mici dintre ei au 18 săptămâni gestaționale.

Citește mai mult

Fady Fady Chreih | Reginamaria.ro

De la etajul 17 al unei clădiri emblematice din Nordul Bucureștiului, orașul pare mai verde și mai ordonat. Fady Chreih, CEO-ul Rețelei private de sănătate Regina Maria, îmi povestește, într-un interviu pentru platforma republica.ro, despre cum s-a transformat o afacere locală lansată în toamna lui 1995 într-un motor al unei schimbări culturale- a redefinit ce înseamnă să fii pacient, medic și angajator într-o Românie care se caută încă pe sine și face eforturi să găsească răspunsuri la întrebări dificile în istoria sa de după 1990. În 20230, Regina Maria vizează afaceri de 1 miliard de euro, dublu față de astăzi.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon  Cătălin Copăescu

„Nu am căutat să mă victimizez într-un sistem în care aveam nemulțumiri, dar am căutat să ofer pacienților mei intervenții chirurgicale cât mai performante”, spune doctorul Cătălin Copăescu, de al cărui nume se leagă excelența în chirurgia bariatrică minim-invazivă în România.

Citește mai mult