Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Creatori de viitor – Champions United 2017”. Elevi de liceu primesc finanțări pentru a-și pune în practică ideile

„Creatori de viitor – Champions United 2017”

Unul dintre cele mai importante evenimente destinate performanței în educație pentru liceenii din România a reunit 80 de liceeni din 2 țări. Premii totale de 55.000 lei sunt oferite pentru finanțarea proiectelor propuse de participanți.

Între 10 – 16 iulie 2017, 80 de elevi de liceu cu performanțe deosebite în educație, cultură, sport și leadership școlar au luat parte la cea de a patra ediție a proiectului “Champions United”, parte a programului educațional „Creatori de Viitor”. Și în acest an, continuând un parteneriat de durată cu partenerul principal al proiectului, Kaufland România, organizatorii au putut oferi liceeniilor selectați, participarea gratuită.

Creatori de viitor este un program construit în jurul a 3 obiective: în primul rând este o comunitate a liceenilor români cu preformanțe deosebite, apoi este o platformă de lansare a unor proiecte ale viitorului și, nu în ultimul rând, un spațiu de dezbatere a unor subiecte fascinante alături de cei pe care-i numim „creatori de prezent”.

Ediția din acest an a proiectului Creatori de Viitor s-a desfășurat pe 3 coordonate, construite în jurul verbului „a forma”. Am dezbătut, alături de invitații noștri, subiecte deosebite ca „relații și relaționare”, „generozitate și spirit civic”, „de la a fi la a deveni” sau „era digitală - despre tehnologie și oameni”, în cadrul sesiunilor TransForm. I-am provocat pe participanți, ca în fiecare an, să lanseze cele mai interesante proiecte sociale sau de antreprenoriat social în cadrul competiției ReForm. În ultima seară a proiectului, în cadrul unui eveniment deosebit desfășurat în Grădina Botanică din Cluj-Napoca, am anunțat proiectele lansate și finanțate anul acesta cu 55.000 lei, în cadrul Galei PerForm”, a declarat Ovidiu Neamțu, Președinte al Asociației 11even. 


Pentru că și anul acesta au fost provocați să lucreze în echipă și să aducă idei deosebite care merită să fie implementate, participanții s-au putut inspira din povestea unor proiecte care s-au născut în cadrul unor ediții anterioare. O astfel de inițiativă este „Laboratorul de oportunități”, proiect creat de o echipă de participanți la ediția de anul trecut, prin care zeci de liceeni pasionați de cercetare au putut să ia parte la sesiuni practice în cadrul laboratoarelor Universității București. Mai mult, 15 dintre ei au participat vara aceasta la BioCamp, o tabara de cercetare de 5 zile coordonată integral de liceeni din cadrul comunității „Creatori de Viitor” și finanțată de Kaufland România. 

Am avut ocazia să observ ce presupune medicina de laborator, am aflat că există multiple oportunități de cercetare și dezvoltare chiar aici, am văzut puse în practică tehnici despre care numai citisem, precum electroforeza sau extragerea ADN-ului din plasmă, iar lucrurile parcă au început să capete o altă însemnătate pentru mine”, spune Smaranda Mareș, una dintre participante. Mai multe impresii din acest proiect pot fi citite aici.

Tot la capitolul povești inspiraționale se încadrează și aplicația “Questify”, proiect câștigător al marelui premiu în cadrul Creatori de Viitor 2016. Questify este platforma dedicată oamenilor implicați activ în societate, acolo unde voluntariatul în toate formele sale este apreciat și recunoscut de către comunicate. Aplicația are la bază un sistem simplu de gamification, utilizând o monedă virtuală, numită Grats, prin intermediul căreia se pot achiziționa bunuri sau se pot obține reduceri la partenerii aplicației. Cum se poate obține un Grats? Nimic mai simplu: volunteer! Momentan, aplicația este în faza de testare, urmând ca în cel mai scurt timp să fie disponibilă pe Android și IOS.

Anul acesta, cei 55.000 de lei au mers către mai multe proiecte create și propuse de cei 80 de participanți. Marele premiu al ediției 2017 - o finanțare de 20.000 lei oferită de Kaufland România - merge către “Food Reformers”, proiect care își propune să educe consumatorii în privința risipei alimentare. 

Champions United a depășit considerabil orice fel de așteptări pe care le-aș fi putut avea. Un eveniment foarte complex în urma căruia m-am îmbogățit sufletește, am cunoscut oameni frumoși cu experiențe diverse și, cel mai important, am primit șansa și puterea de a aduce o schimbare în atitudinea oamenilor referitor la o problemă majoră - risipa alimentară”, spune Iulia Bodnariu, clasa a XI-a la Colegiul National Liviu Rebreanu Bistrița, elevă membră a lotului lărgit al EUSO (Olimpiada de Științe a Uniunii Europene).


Un alt proiect care a impresionat juriul de anul acesta este și “TeachU”. Acesta urmărește conectarea tinerilor care au potențial academic cu elevi fără posibilitatea de a acumula nivelul academic, având scopul îndrumării, informării și colaborării adolescenților. „Nu obișnuiesc să aplic de două ori la același proiect, dar la Champions United aș aplica și de o sută. Asta pentru că aici descoperi idei care îți dau de gândit, oameni cu aceleași valori morale ca ale tale, motivație, sprijin, încredere și un „Hai că se poate!" exact atunci când ai nevoie”, spune Elena Ilaria, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza din Focșani.

Un alt obiectiv important al acestui program este acela de a-i încuraja pe participanți să ia în considerare posibilitatea de a reveni în România, după încheierea studiilor în Europa sau SUA. Astfel, între invitați sunt și persoane care au parcurs deja acest traseu, așa cum sunt Michael Bulzan - Director Regional pentru Europa și Asia Centrală la Duke University, sau Marius Ungureanu, absolvent de management strategic al organizațiilor de sănătate la University of Iowa (SUA) și doctor în medicină.

Acestora li s-au adăugat o listă întreagă de mentori, printre care amintim pe Mirela Retegan - creatoarea fenomenului Zurli, David Timiș - Growth Engine Manager la Google sau Dan Isai - fondator și CEO Salad Box. 

Champions United a fost pentru mine cea mai marcantă experiență din liceu de până acum. Am învățat o mulțime de lucruri atât de la mentori, lucruri pe care am început să le aplic chiar din timpul evenimentului, cât şi de la ceilalți participanți, cărora le-am dedicat nopți albe pentru că nu voiam să pierd nicio secundă petrecută cu ei. Am tot respectul şi recunoştința pentru echipa Creatori de Viitor, pentru juriu şi în special pentru mentorul echipei noastre care a avut încredere în noi şi nu ne-a lăsat să renunțăm, deşi cred că am fost echipa trecută prin cele mai multe încercări. Mulțumesc mult, Kaufland Romania, o firmă care susține cu fiecare ocazie excelența în rândul elevilor şi abia aştept să ne implementăm proiectele şi să demonstrăm potențialul generației noastre” - Mădălina Stănășel, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Frații Buzești din Craiova și medaliată cu argint la Olimpida Internațională de Științe pentru juniori.

Cele 7 zile ale proiectului au avut o agendă cu multe activități practice, competiții, dar și multă distracție. Primele 3 zile s-au desfășurat în cadrul Taberei Șăulia, din județul Mureș, locație care a găzduit prima ediție a acestui proiect, derulată în 2014. Partea a doua a proiectului s-a derulat în Cluj-Napoca și a cuprins, pe lângă sesiuni interactive derulate în Casa de Cultură a Studenților sau în Parcul Central, și seri tematice.

Un moment foarte așteptat a fost picnic-ul românesc de la Domeniul Vultureni, de pe 14 iulie, în cadrul căruia participanții au petrecut câteva ore în gospodăria unei familii tinere, care deține o plantație de căpșuni, zmeură și coacăze.

Sâmbătă 15 iulie, în ultima seară a proiectului, Grădina Botanică din Cluj a găzduit Gala PerForm, eveniment devenit tradiție în cadrul Creatori de Viitor, care anul acesta a beneficiat de prezența mai multor invitați speciali, printre care Dl. Emil Boc, Primarul municipiului Cluj-Napoca și fost Prim Ministru al României, Anna-Katharina Scheidereiter - responsabil CSR Kaufkland România, Dan Isai - CEO Salad Box și Peter Barta - antreprenor. 

În discursul tău, dl. Emil Boc a subliniat că noile generații, mințile tinere, curioase, dedicate cărții și implicate în comunitate, sunt cele care au puterea să schimbe viitorul pentru noi toți. Dânsul i-a îndemnat pe olimpici să rămână sau să se întoarcă în România, să fie conștienți de puterea lor creatoare și de impactul pe care îl pot avea nu numai asupra viitorului țării noastre, ci asupra întregii Europe.

Mai multe despre acest program puteti gasi pe pagina oficiala sau pe pagina de Facebook a platformei Creatori de viitor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult