Foto: gov.ro
În educația din România, auzim deseori idei precum ”haina nu face pe om”.
În accepțiunea societății noastre, vestimentația nu prea contează, iar cei care pun accentul pe așa ceva sunt considerați superficiali, fițoși sau chiar aroganți.
În urmă cu 4-5 ani, vorbeam în deschiderea unor workshop-uri de prezență executivă (Executive Presence) organizate și susținute de unul dintre cei mai buni business coach din România.
La capitolul vestimentație, nu exista workshop în care cineva din sală să nu adreseze întrebarea: ”Dacă vestimentația este atât de importantă, de ce Steve Jobs purta doar un tricou?”
Percepția că aspectul exterior nu este relevant este una cel puțin greșită, mai ales într-o lume dominată de viteză, în care oamenii nu mai au pur și simplu răbdare să asculte și să analizeze.
Zilele trecute Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au vizitat Ucraina. La scurt timp, paginile oficiale ale celor doi politicieni au fost împânzite de fotografii de la întâlnirea cu președintele Ucrainei.
La scurt timp, atât pe Facebook, cât și pe Twitter, analizele și glumele au început să curgă. Și să curgă. Foarte interesant este că prea puțin se discuta despre obiectivul întâlnirii oficiale ( evident, oricum astfel de subiecte nu sunt interesante pentru aproape nimeni ), ci foarte mult despre aspectul fizic, vestimentație sau modul în care au fost realizate fotografiile postate.
Brusc, importanța întâlnirii din Ucraina a trecut în plan secund.
De ce este totuși important aspectul exterior? Hai să analizăm câteva motive….
Prima impresie
Da, prima impresie contează. A contat întotdeauna, va conta întotdeauna. Unele studii susțin că prima impresie se formează în 6 secunde. În consecință, ideea „este mai important ce ai în cap decât cum arăți” nu prea își are sensul. În 6 secunde nu putem demonstra prea multe.
Despre prima impresie se mai spun și alte lucruri ce nu trebuie ignorate. De exemplu, prima impresie poate exista o singură dată, doar pentru că de asta este prima. Pe cale logică, nu pot exista două prime impresii.
Tot despre prima impresie mai știm un lucru interesant: va influența modul în care se vor desfășura lucrurile ulterior. Ceea ce mie mi se pare extrem de important.
Ca scurt exercițiu de imaginație, ce facem la o primă întâlnire cu o persoană de sex opus? Nu suntem atenți la prima impresie? Nu prea cred…
Imaginea
Vrem sau nu vrem, vestimentația ne influențează imaginea. Imaginea influențează încrederea oamenilor în noi, încrederea influențează relația cu aceștia și deciziile lor ulterioare.
Îmi amintesc de un studiu realizat cu mulți ani în urmă în Statele Unite. La semafor s-a așezat un bărbat îmbrăcat în costum, care la un moment dat a traversat pe culoarea roșie a semaforului. A doua zi, același personaj, același semafor roșu, doar că de data aceasta era îmbrăcat sport. Studiul și-a propus să demonstreze importanța vestimentației, pornind de la numărul oamenilor care îl urmau și traversau pe culoarea roșie a semaforului.
Ce este interesant este că 3.4 ori mai mulți oameni au traversat când bărbatul nostru era îmbrăcat în costum. De ce? Deoarece costumul transmite o anumită formă de autoritate.
În concluzie…
Cred că a sosit timpul ca și societatea din România să își schimbe puțin percepțiile învechite și deloc aplicabile în contextul actual. Este cazul să învățăm cum să ne îmbrăcăm și cum să ne asortăm hainele la anumite evenimente, să asortăm culorile și să purtăm hainele cu personalitate și încredere.
Poate în percepția mea a contat și experiența din liceu, când nu am fost obligați să purtăm uniformă, dar am fost obligați să purtăm costum. Acest lucru a condus la un aspect interesant. Purtam costum la evenimentele din familie, purtam costum la majorate, purtam chiar și la anumite petreceri. Și știți ce? Îl purtam natural…
La balul de la finalul facultății, o colegă a venit și mi-a spus: ”Erai singurul băiat care știai să porți un costum.”
Vestimentația contează, imaginea noastră contează. Poate după ani și ani în care am auzit că haina nu face pe om, ar fi cazul să ne întoarcem spre anumite vremuri în care stilul chiar exista, clasa conta, iar oamenii puneau mai mult accentul pe ce înseamnă eleganță.
Poate atunci vom avea și acei politicieni și lideri pe care îi dorim…
PS: Am auzit și ideea ”Cum puteau cei doi merge în Ucraina? Îmbrăcați în costum? E zonă de război.”
Totuși vizita lui Boris…?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In sintagma "formă fără fond", forma e cel mai bine reprezentată de costum.
Costumul, de regulă, ascunde un om mincinos sau inconsistent. Un om care e bun de "papagal" dar în realitate nu știe/nu poate/nu vrea să facă nimic util. De aceea, el simte nevoia să contracareze cumva aceste carențe.
Mă feresc pe cît pot de oamenii în costum.
Costumul pune o distanţă între cei care discută, duce cu gândul la ceva oficial, la afaceri. Poate vă mai amintiţi puloverul pe care Petre Roman l-a purtat pe timpul evenimentelor din decembrie ’89; l-a apropiat mai mult de oameni, l-a făcut „revoluţionar”. Asta nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost îmbrăcat în costum.
Este o interpretare proprie; este posibil să fi mers cu simbolistica mai departe decât au gândit-o ei (dacă au gândit-o), dar eu aşa am văzut-o.
Problema mea e cumva dincolo, iar ea se bazează pe reacțiile apărute în spațiul public după pozele oficiale.
Când lumea face mai mult mișto de cum ești îmbrăcat, și ignoră vizita oficială… e o problemă.