Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Cum este mai bine să am creditul la bancă, raportat la IRCC sau ROBOR?” „În ce valută este mai bine să am creditul, lei sau euro?”

Banca - ghiseu

Foto: Chih-Chung Johnny Chang / Alamy / Alamy / Profimedia

„Cum este mai bine să am creditul la bancă, raportat la IRCC sau la ROBOR?” „În ce valută este mai bine să am creditul, lei sau euro?”

Aceste întrebări le primesc zilnic. Răspund mai jos: 

1. Toate creditele mele ipotecare sunt și au fost în euro. Din două motive. EURIBOR este mult mai stabil decât ROBOR / IRCC. În 10 ani, EURIBOR a avut o variație mică, între 0,3% și -0,5%. Plus că de 6 ani EURIBOR este negativ. Asta înseamnă o dobândă mai mică, deci o rată mai mică.

Al doilea motiv este BNR-ul. Leul este o monedă stabilă față de euro, datorită BNR-ului. Și BNR va lupta să avem un leu stabil. De ce? Principalul obiectiv al BNR-ului este ca inflația să fie cât mai mică.

BNR-ul este obligat să țină cursul leului cât mai stabil față de euro, deoarece România are cel mai mare deficit comercial din UE pe moneda euro (importăm mai mult decât exportăm). Dacă BNR-ul ar lăsa leul să evolueze liber, prețurile la bunurile importate vor crește. Și vom avea o inflație mult mai mare decât acum.

De asemenea toți banii mei sunt în euro, pentru a mă proteja de o eventuală devalorizare a leului. Din punct de vedere financiar, acest procedeu se numește hedging ( a avea activele în aceeași monedă ca și creditele).

2. ROBOR sau IRCC?

Cel mai important este DAE, dobânda pe care o plătești. ROBOR și IRCC sunt doar niste indicatori statistici. Pe bancă nu o interesează cum îți dă ție creditul: în funcție de ROBOR sau de IRCC. Pe bancă o interesează ce DAE încasează de la tine. DAE reprezintă venitul băncii.

Poți să ai dobândă 4,0% ( formată din IRCC + marja), dar DAE să fie 5,5%.

3. Să trec de la ROBOR la IRCC?

Eu nu aș trece.

IRCC folosit la creditele actuale este calculat statistic pe baza dobânzilor din trimestrul al IV-lea din 2021.

Cei care au credite plătesc acum un IRCC de 1,86%, care nu are nicio legătură cu dobânzile actuale.

IRCC actual este 4% și va crește.

Deci cei care au creditele în IRCC, peste 6 luni vor plăti garantat o rată cu 20-30% mai mare decât acum.

4. Este bine să mă refinantez?

Depinde de costurile pe care le ai pentru refinanțare. S-ar putea să plătești mai mulți bani pentru refinanțare decât ce economisești prin micșorarea ratei la bancă.

Trebuie să tii cont de:

• Costurile notariale: trebuie să scoți ipoteca de la fosta bancă și să pui ipoteca la noua bancă. Costul notarial poate să fie peste 1.000 euro.

• Costul evaluării apartamentului cerute de noua bancă

• Să compari DAE de la noua bancă cu DAE de la fosta bancă

• Comision analiza dosar la noua bancă

• Dacă trebuie să plătești comision de rambursare anticipată către fosta bancă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • „Leul este o monedă stabilă față de euro, datorită BNR-ului. Și BNR va lupta să avem un leu stabil. De ce? Principalul obiectiv al BNR-ului este ca inflația să fie cât mai mică.

    BNR-ul este obligat să țină cursul leului cât mai stabil față de euro, deoarece România are cel mai mare deficit comercial din UE pe moneda euro (importăm mai mult decât exportăm). Dacă BNR-ul ar lăsa leul să evolueze liber, prețurile la bunurile importate vor crește. Și vom avea o inflație mult mai mare decât acum.” Dați-mi voie să nu fiu de acord cu d.voastră! Un leu stabil în raport cu euro, ținut artificial de către BNR la un nivel scăzut încurajează importurile și implicit comerțul cu produse de import, în timp ce frânează producția și exportul de mărfuri românești.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult