Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Curățenia de primăvară” cerută de primarul Firea: clădiri monument istoric vopsite în roz, galben și alb. GALERIE FOTO

„Curățenia de primăvară” a fost un prilej ca mai multe clădiri considerate monumente istorice din centrul Capitalei să fie vopsite peste noapte de angajați din subordinea primăriei.

Fosta Legaţie germană, monument datat secol XIX, în stil eclectic, este roz-bombon, Palatul Monopolurilor Statului, construit între 1936-1941, edificiu reprezentativ pentru arhitectura modernistă românească, este vopsit proaspăt, în straturi, pe nuanţe de alb şi gri, iar Casa Nenciu de la numărul 6, imobil construit în 1934, şi ea vandalizată de tag-urile unor aşa-zişi artişti stradali, a fost vopsită pentru a ascunde urmele de spray, se arată într-un reportaj publicat de News.ro.

Intervenţiile asupra clădirilor monument istoric, chiar şi văruirea acestora, constituie infracţiune, orice lucrare putând fi realizată numai cu autorizaţie de construire emisă de Primăria Bucureşti şi aviz de la Ministerul Culturii, au anunțat reprezentanții Municipalității, care au dat asigurări că Poliţia locală îi va identifica şi sancţiona pe vinovaţi. Primarul Gabriela Firea a precizat că nu a solicitat vopsirea clădirilor, fiind vorba de un „exces de zel” din partea lucrătorilor de la Sucursala pentru Administrarea şi Întreţinerea Fondului Imobiliar (SAIFI), potrivit News.ro.

Citește aici reportajul integral.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ai fost si la vot, sau doar la Cluj?
    • Like 0
  • check icon
    De multe ori stau şi mă întreb cum şi-o fi aranjat madam Firea interioarele...

    Masă pe centru cu faţă de masă din macrame, mileuri, danteluţe, carpete pe pereţi, "bebelouri" şi cartuşe goale de ţigări în bibliotecă, la loc de cinste, peştele de sticlă în faţa plasmei (că nu mai merge pe televizor), o tigaie cu Maica Domnului pe post de ceas în bucătărie, stucaturi aurite, Turnul Eiffel din beţe de chibrit, poate şi Masa Tăcerii cu Colana Infinitului meşterite din plexiglas, o glastră cu flori din fibră optică ce luminează discret în semiîntuneric... De fapt, la ce te poţi aştepta de la fina lui Becali?!

    Oricum, pe bucureşteni nu cred că-i deranjează. La ce dezastru este în "oraşul" ăla (şi material şi uman)... nu mai contează. Madama este exact primarul care le trebuie!
    • Like 0
  • Asta nu e numai ascunsul gunoiului sub pres, ci e exact ce face nationalismul populist. In loc sa reconditionam acele cladiri si sa le reabilitam fatadele dupa stilul arhiteconic in care se incadreaz noi varuim, acoperim adevarul cu minciuni =daci, centre energetice, conducatori mesianici, epoci de aur. In loc sa ne asumam ceea ce avem si sa reparam, noi construim istorii alternative si arhitecturi alternative pentru ca ne e frica sa ne privim exact cum suntem si sa ne asumam trecutul asa cum e. In loc sa platim arhitecti, platim spoitori.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult