Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Curățenia de primăvară” cerută de primarul Firea: clădiri monument istoric vopsite în roz, galben și alb. GALERIE FOTO

„Curățenia de primăvară” a fost un prilej ca mai multe clădiri considerate monumente istorice din centrul Capitalei să fie vopsite peste noapte de angajați din subordinea primăriei.

Fosta Legaţie germană, monument datat secol XIX, în stil eclectic, este roz-bombon, Palatul Monopolurilor Statului, construit între 1936-1941, edificiu reprezentativ pentru arhitectura modernistă românească, este vopsit proaspăt, în straturi, pe nuanţe de alb şi gri, iar Casa Nenciu de la numărul 6, imobil construit în 1934, şi ea vandalizată de tag-urile unor aşa-zişi artişti stradali, a fost vopsită pentru a ascunde urmele de spray, se arată într-un reportaj publicat de News.ro.

Intervenţiile asupra clădirilor monument istoric, chiar şi văruirea acestora, constituie infracţiune, orice lucrare putând fi realizată numai cu autorizaţie de construire emisă de Primăria Bucureşti şi aviz de la Ministerul Culturii, au anunțat reprezentanții Municipalității, care au dat asigurări că Poliţia locală îi va identifica şi sancţiona pe vinovaţi. Primarul Gabriela Firea a precizat că nu a solicitat vopsirea clădirilor, fiind vorba de un „exces de zel” din partea lucrătorilor de la Sucursala pentru Administrarea şi Întreţinerea Fondului Imobiliar (SAIFI), potrivit News.ro.

Citește aici reportajul integral.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ai fost si la vot, sau doar la Cluj?
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  ....roz bonbon cu picatele....
  Am cautat sa inteleg cu se face o reabilitare termica a fatadelor de cladire ca lumea, de calitate. Am cautat pe internet in limba germana documentatie de specialitate.
  Am gasit documente oficiale si legale doar cu privire la reabilitarea termica a fatadelor cladirilor istorice. Detalii si detalii. Norme ce trebuie respectate. Nu veti gasi aberatiile pe care le gasiti in Romania.
  • Like 0
 • check icon
  De multe ori stau şi mă întreb cum şi-o fi aranjat madam Firea interioarele...

  Masă pe centru cu faţă de masă din macrame, mileuri, danteluţe, carpete pe pereţi, "bebelouri" şi cartuşe goale de ţigări în bibliotecă, la loc de cinste, peştele de sticlă în faţa plasmei (că nu mai merge pe televizor), o tigaie cu Maica Domnului pe post de ceas în bucătărie, stucaturi aurite, Turnul Eiffel din beţe de chibrit, poate şi Masa Tăcerii cu Colana Infinitului meşterite din plexiglas, o glastră cu flori din fibră optică ce luminează discret în semiîntuneric... De fapt, la ce te poţi aştepta de la fina lui Becali?!

  Oricum, pe bucureşteni nu cred că-i deranjează. La ce dezastru este în "oraşul" ăla (şi material şi uman)... nu mai contează. Madama este exact primarul care le trebuie!
  • Like 0
 • Asta nu e numai ascunsul gunoiului sub pres, ci e exact ce face nationalismul populist. In loc sa reconditionam acele cladiri si sa le reabilitam fatadele dupa stilul arhiteconic in care se incadreaz noi varuim, acoperim adevarul cu minciuni =daci, centre energetice, conducatori mesianici, epoci de aur. In loc sa ne asumam ceea ce avem si sa reparam, noi construim istorii alternative si arhitecturi alternative pentru ca ne e frica sa ne privim exact cum suntem si sa ne asumam trecutul asa cum e. In loc sa platim arhitecti, platim spoitori.
  • Like 1


Îți recomandăm

Protest 10 august

„Dacă se rostesc astfel de cuvinte cum face Liviu Dragnea, adică moarte, omor, bătăuşi, droguri, fascişti, toate sunt calculate, repetate de domnul Dragnea şi de consilierii săi pentru a construi o justficare în ochii opiniei publice a unor intervenţii asupra manifestanţilor anti-PSD care, până acum nu au comis nicio violenţă”, spune Cristian Tudor Popescu. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult