Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Într-un „București - sclipici”, fotograful Octav Drăgan a surprins o imagine tulburătoare: „Copilul îl iubește mult, înseamnă că omul este un tată bun...”

copilul și tatăl lui

(Foto: Octav Drăgan)

Un instantaneu cu un copil care își sărută tatăl ce pare sub influența alcoolului a devenit viral în aceste zile pe rețelele de socializare.

Imaginea surprinsă de fotograful Octav Drăgan la o gură de metrou de la Gara de Nord din București a fost distribuită de mii de internauți și a strâns numeroase comentarii.

Octav Drăgan a relatat pentru Republica.ro povestea tulburătoarei imagini.

- Cum ați ajuns îi fotografiați pe copil și pe tatăl lui?

- Eu fac instantaneu și peisaj urban. Sunt fotograf, asta e meseria mea. Am avut expoziții în București, am publicat fotografii în Paris. Nu știu dacă știți, eu sunt cel care a făcut fotografia din timpul protestelor din Piața Victoriei pe care PSD a scris procentele la alegeri. O altă fotografie realizată de mine a fost folosită de Tolontan, în articolul lui cu radiațiile. Zilele trecute urma să mă întâlnesc cu o prietenă în zona Gării de Nord, să mergem să facem fotografii. Când l-am văzut pe bărbat, era întins, fără copil, iar lângă el erau una, peste alta, 8-9 cutii de Ciucaș. Lângă el era un tip cu o sacoșă galbenă și un bărbat solid, ce părea de etnie rromă. După ce am luat-o pe amica mea, am vrut să îi arăt și ei imaginea, dar cutiile dispăruseră. Am vrut să intrăm în gară și la un moment dat a apărut un copil. Am scos aparatele și am început să facem poze. La un moment dat copilul a început să îl strângă în brațe și să îl pupe pe tatăl său, și atunci am surprins imaginea. Colega mea a mai rămas, ea a tras cadre din altă parte. Omul s-a trezit între timp, a făcut ochii mari și colega mea i-a cerut acordul și i-a făcut și o poză cu copilul, nu știu cum. Între timp a apărut din nou bărbatul solid, care a început să țipe la noi că să plecăm. I-am spus prietenei mele să ne îndepărtăm. Îmi era teamă pentru echipamentele foto. Am plecat și asta a fost tot. Chiar i-am spus colegei mele că, probabil, bărbatul pe care l-am fotografiat o fi simpatic, pentru că nu îmi explic altfel cum copilul îl putea iubi așa. Copilul se vedea că nu era maltratat, era îmbrăcat curat. E o întâmplare, treaz poate este o minunăție de tată, mai sunt paradoxuri din acestea în viață, am gândit eu atunci.

Dar acum am văzut un video publicat pe stiripesurse.ro în care bărbatul spune că atunci se întinsese pentru că îi era puțin rău, iar domnul și doamna i-au spus că filmează câini. Ce câini, că nu mai e nici un câine în gară!

- Ce ați simțit când ați făcut fotografia?

- Știți fotografia celebră cu vulturul și copilul de culoare, făcută în Sudan? Fotograful a pățit cum pățesc eu, mă refer la critici... Toți cei care mi-au scris mie că „domn'le sper că după ce ai făcut fotografia nu ai lăsat copilul acolo” sunt sigur că dacă îl vedeau pe copil pe stradă ar fi trecut pe lângă el și nu ar fi făcut nimic. E mult mai simplu să comentezi, să îți dai cu părerea, decât să te implici. Fotograful de care spuneam a văzut copilul de culoare ghemuit și s-a așezat pe vine, iar până să își potrivească el camera a apărut și vulturul, așa că a tras cadrul în care apar și copilul, și vulturul. După ce a făcut fotografa, copilul s-a ridicat și s-a dus la părinți, condorul a zburat și s-a sfârșit totul. Fotograful a luat premiul Pulizer și apoi au început să curgă acuze că de ce nu a alungat condorul, de ce a făcut poza, de nu s-a implicat, de ce nu a luat copilul. Fotograful s-a dus și el și a verificat, copilul era la părinții lui din Sudan. Pe fondul acuzelor primite din partea celor care îi tot scriau, omul nu a mai rezistat psihic, nu mai putea dormi, nu mai putea fotografia, iar în anul următor s-a sinucis.

- Ați primit acuzații după ce ați făcut fotografia de la gura de metrou ?

- Îmi spunea cineva că pot fi acuzat de prejudicierea imaginii. Dar omul era prejudiciat gata când l-am găsit acolo. Dimpotrivă, imaginea cu copilul care vine peste el îi diluează imaginea negativă și i-o face mai bună puțin. Copilul îl iubește mult, înseamnă că omul este un tată bun. Eu am vrut să surprind un moment, nu ca fotografie socială, nu ca fotojurnalism. O fotografie care are un mesaj. Oamenii înțeleg ce pot din ea. Unii tați care se uită se vor gândi data viitoare, când ies cu copilul în oraș, și poate nu vor mai bea 55 de beri, poate vor bea 31 și se vor duce cu copilul întreg acasă, că poate apare cineva și îi pozează. Măcar de asta să le fie teamă. Sau poate acum lumea când o să vadă pe stradă cazuri de acest gen se va implica direct. Diana Tușa (deputat PSD) a răspuns cuiva la mine pe pagină că bărbatul cu copilul e în regulă. Care e problema Dianei Tușa și a celor de la stiripesurse.ro? Că am arătat o realitate și pentru asta e posibil ca ei să pătimească sau am deranjat acum oamenii pe stradă și nu mai pot sta întinși, când le este rău, că vine un dement și îi fotografiază ca și cum ar fi beți? Ce bestie sunt eu, de fapt. Cred că Diana Tușa la o simplă căutare pe pagina mea de Facebook a văzut fotografiile cu demonstrațiile din Piața Victoriei. E clar, sunt sorosit, iohannist, ciolosist. 

- Ce părere aveți despre cum arată Bucureștiul acum, împodobit cu luminițe, iepurași și ouă uriașe? Vă place caleașca cu iepurașul și găina gigantică din târgul de Paște?

- Sunt topit de emoții. De asta nici nu o pot fotografia. Este prea complexă ca mesaj. Evident, glumesc. Mi se par cumplit de urâte.

Potrivit unui comentariu postat de Diana Tușa (PSD) pe pagina de Facebook a lui Octav Drăgan, Primăria Capitalei, prin direcția de asistență socială, „s-a sesizat imediat”, verificând împreună cu Primăria Sectorului 6 situația copilului care apare în imagine. „Ancheta preliminară făcută cu autoritățile de supraveghere din Gara de Nord nu arată habit de neglijare a minorului, în sensul în care tatăl pierde vremea prin gară ocazional, fiind prieten cu unii vânzători, însă până acum nu s-a întâmplat ca minorul să fie nelăsat nesupravegheat”, a scris în comentariu Diana Tușa.

Aproape jumătate din copiii din România trăiesc în sărăcie sau la limita ei, iar unul din opt copii merge flămând la culcare. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    „O fotografie care are un mesaj.”
    De ce pot paria că e unul care vă convine dumneavoastră?

    ”Unii tați care se uită se vor gândi data viitoare, când ies cu copilul în oraș, și poate nu vor mai bea 55 de beri...”
    Tații cu pricina, care beau pînă îmbrățișează caldarîmul, se află bineînțeles frecventatori asidui ai siteurilor unde e difuzată poza aceea...

    PS
    Oare de ce bea un om multe-multe beri? Ce acoperă (o vreme) astfel?
    • Like 0
  • check icon
    „unul din opt copii merge flămând la culcare. ”

    Bănui că e malthusian a îndemna pe-acei părinți s-o lăse mai moale cu amorul.
    Ori măcar a-l evita pe cel clasic.
    • Like 0
  • check icon
    În catch-ul de pe Facebook, se vorbește de o imagine tulburătoare.

    Eu unul tratez cu multă prudență (mefiență?) materialele aduse sub nasul nostru, cu așa glazură..

    „Copilul îl iubește mult, înseamnă că omul este un tată bun...”
    Doamna autor mai are de învățat în ale realității.
    Nu îl iubește pentru că e bun, ci pentru puștiului i-ar fi groaznic (a se citi moarte) dacă tatăl alcoolic nu ar exista deloc.
    Cînd va putea merge cît de cît pe picioarele lui (12, 14 ani) o va întinde urgent din acel mediu familial.
    • Like 0
  • Felicitari Octav Dragan!!! Tu faci arta, iar fotografiile tale ne incanta!!!
    • Like 0
  • ADEVARAT 1. fotograful sud-african Kevin Carter s-a sinucis; FALS 1. nu s-a sinucis din cauza presiunii publice, ci din cauza depresiei, care nu i-a permis sa vada alta rezolvare a problemelor decat prin moarte; vedeti biletul de adio din link mai jos; FALS 2. el nu a intervenit ca sa apere copilul de vultur, potrivit relatarii [1] de la link mai jos, sau, si mai grav, potrivit relatarii [2] a dat acol timp de 20 min, copilului si vulturului, ca sa prinda cel mai bun cadru posibil ... si FALS 3. soarta copilului emaciat, care incerca a anunga la hrana si nu putea, NU a putut fi aflata ulterior. Asadar, cel putin in cazul Carter, as zice ca e caz inchis, nu doar prin moartea lui ... Prin urmare, NU VA SUBMINATI POZITIA, ORICARE AR FI EA, PRIN DISTORISIONAREA ADEVARULUI. Pentru ca, e simplu, nu? Daca mintiti in legatura cu un fapt indelung comentat si studiat pe toate partile - cazul Carter -, atunci unde mai mintiti? Este o judecata de bun simt, la care face apel orice receptor, si care nu ar trebui sa va paraseasca nici pe dvs, ca emitator ... aveti la https://en.wikipedia.org/wiki/Kevin_Carter
    • Like 0
  • Iubire...,,dacă dragoste nu e nimic nu e,, îmi aduce aminte de tatăl prietenului meu care si-a purtat băiatul pe umeri o zi întreagă prin Bucuresti după ce a aflat că intrase la facultate ,Iubire părintească...
    • Like 0
  • Faptul ca sunt jucarii gigantice puse pe post de decoratiuni in Bucuresti nu e decat o imitatie a ceea ce mai poti gasi si prin orasele din vest. Sa zicem ca e dorinta sincera de a crea atmosfera de sarbatoare si comerciala, mai degraba, asa cum este si de Craciun. Dar oamenii se simt bine, nu trebuie sa cautam cu tot dinadinsul nod in papura cu lipsa de bun gust. Atatea alte cauze merita energia noastra de a ne revolta. Da, saracia si inapoierea,acestea sunt lucrurile care ar trebui sa ne faca sa iesim in strada sistematic, pana la rezolvarea lor, cu o lista de doleante legate de lipsa de taxare a comertului cu bauturi alcoolice si a fructelor, de lipsa de control a recuperarii banilor de la cei care s-au imbogatit necinstit, de lipsa tragerii la raspundere a tuturor care au distrus intreprinderi ce puteau fi retehnologizate, de lipsa masurilor de stopare a taierii padurilor, de tergiversarea construirii de sosele nationale, etc, etc...Ganditi-va mereu daca energia cheltuita pentru critici marunte nu ar merita o cauza mai buna, chiar si daca a devenit o cauza banala. Nici-o cauza care a dus si duce la saracirea maselor nu e minora prin banalitatea ei!!!!
    • Like 0
    • @ Adriana Negruti
      check icon
      Adirana, am avit o "fereastra' de 2 ore, in zona pietei Constitutiei ( pe care, din "respect" pentru ctitori si comenduire as numi-o "constipatiei") si am vazut grozaviile;
      Nu m-am aputut nici macar amuza; E infiorator; Lipsea din peisaj Gutza, si Salam ( dar sunt sigur ca au aparut si ei, daca n-au avut vreo nunta, botez, cumetrie ceva...);
      Kitchul e pe "placul" oamenilor care au 2 clase si 3 neuroni, si nimeni ( inclusiv eu) nu incearca sa-i mai educe vreun pic;
      Acolo-i buba;
      Si oamenii aia "culturalizati la caminul cultural" vor vota si vor trai asa cum stiu ei: urandu-l pe cel care produce; Urandu-l pe patron; Slavindu-l pe cel care le "da" gratis; Simplu nu?
      Ia beculetzul, ia iepurasul, ia cocosul si oul de Paste ( sau "pasti" cum am vazut mai nou);
      Sa critici dobitocii si pe cei care, pusi sa faca lucruri utile fac unele utile numai lor nu e niciodata putin lucru; E o cauza prin sine;
      • Like 0
  • Faptul ca sunt jucarii gigantice puse pe post de decoratiuni in Bucuresti nu e decat o imitatie a ceea ce mai poti gasi si prin orasele din vest. Sa zicem ca e dorinta sincera de a crea atmosfera de sarbatoare si comerciala, mai degraba, asa cum este si de Craciun. Dar oamenii se simt bine, nu trebuie sa cautam cu tot dinadinsul nod in papura cu lipsa de bun gust. Atatea alte cauze merita energia noastra de a ne revolta. Da, saracia si inapoierea,acestea sunt lucrurile care ar trebui sa ne faca sa iesim in strada sistematic, pana la rezolvarea lor, cu o lista de doleante legate de lipsa de taxare a comertului cu bauturi alcoolice si a fructelor, de lipsa de control a recuperarii banilor de la cei care s-au imbogatit necinstit, de lipsa tragerii la raspundere a tuturor care au distrus intreprinderi ce puteau fi retehnologizate, de lipsa masurilor de stopare a taierii padurilor, de tergiversarea construirii de sosele nationale, etc, etc...Ganditi-va mereu daca energia cheltuita pentru critici marunte si ar merita o cauza mai buna, chiar si daca a devenit o cauza banala. Nici-o cauza care a dus si duce la saracirea maselor nu e minora prin banalitatea ei!!!!
    • Like 0
  • Exista o regula de bun simt a fotografilor adevarati: "sa nu fotografiezi persoane in ipostaze degradante!" Simplu! Orice alte discutii sunt de prisos! Chiar daca e in spatiu public, chiar daca s-a pus singur in situatia degradanta, cum credeti ca-l va afecta pe acel copil in viitor faptul ca tatal lui a fost candva "celebru" si baiatul odata cu el?
    • Like 1
    • @ Nicolae Sbiera
      check icon
      Istoria spune ca, de obicei, acel copil va ajunge pe urmele tatalui; Like father, like son; Dar poate va avea noroc.
      • Like 0
  • check icon
    Apropo de vazut fotografii...Sunt un pasionat de munte si deschid destul de des "Jurnalul national" sa vad imaginile video (mai ales iarna sa vad conditiile de schi).Pt.mine,aceasta fituica e varianta masculina a latrinei3 si am ramas interzis cand am vazut poza d-ului C.T.Popescu si un comentariu al dansului preluat de la Digi24.Este adevarat ca fiecare face ce vrea cu imaginea lui,dar cum stiu ca la Rtv nu vrea sa mai fie citat( si pe buna dreptae) m-a surprins f.tare aparitia in J.N. Sunt mare fan al d-ului Popescu si sper ca nu-l deranjeaza parerea mea sau poate nici nu-l intereseaza...
    • Like 0
    • @
      Ultima, ultima e valabila ...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult