Un instantaneu cu un copil care își sărută tatăl ce pare sub influența alcoolului a devenit viral în aceste zile pe rețelele de socializare.
Imaginea surprinsă de fotograful Octav Drăgan la o gură de metrou de la Gara de Nord din București a fost distribuită de mii de internauți și a strâns numeroase comentarii.
Octav Drăgan a relatat pentru Republica.ro povestea tulburătoarei imagini.
- Cum ați ajuns îi fotografiați pe copil și pe tatăl lui?
- Eu fac instantaneu și peisaj urban. Sunt fotograf, asta e meseria mea. Am avut expoziții în București, am publicat fotografii în Paris. Nu știu dacă știți, eu sunt cel care a făcut fotografia din timpul protestelor din Piața Victoriei pe care PSD a scris procentele la alegeri. O altă fotografie realizată de mine a fost folosită de Tolontan, în articolul lui cu radiațiile. Zilele trecute urma să mă întâlnesc cu o prietenă în zona Gării de Nord, să mergem să facem fotografii. Când l-am văzut pe bărbat, era întins, fără copil, iar lângă el erau una, peste alta, 8-9 cutii de Ciucaș. Lângă el era un tip cu o sacoșă galbenă și un bărbat solid, ce părea de etnie rromă. După ce am luat-o pe amica mea, am vrut să îi arăt și ei imaginea, dar cutiile dispăruseră. Am vrut să intrăm în gară și la un moment dat a apărut un copil. Am scos aparatele și am început să facem poze. La un moment dat copilul a început să îl strângă în brațe și să îl pupe pe tatăl său, și atunci am surprins imaginea. Colega mea a mai rămas, ea a tras cadre din altă parte. Omul s-a trezit între timp, a făcut ochii mari și colega mea i-a cerut acordul și i-a făcut și o poză cu copilul, nu știu cum. Între timp a apărut din nou bărbatul solid, care a început să țipe la noi că să plecăm. I-am spus prietenei mele să ne îndepărtăm. Îmi era teamă pentru echipamentele foto. Am plecat și asta a fost tot. Chiar i-am spus colegei mele că, probabil, bărbatul pe care l-am fotografiat o fi simpatic, pentru că nu îmi explic altfel cum copilul îl putea iubi așa. Copilul se vedea că nu era maltratat, era îmbrăcat curat. E o întâmplare, treaz poate este o minunăție de tată, mai sunt paradoxuri din acestea în viață, am gândit eu atunci.
Dar acum am văzut un video publicat pe stiripesurse.ro în care bărbatul spune că atunci se întinsese pentru că îi era puțin rău, iar domnul și doamna i-au spus că filmează câini. Ce câini, că nu mai e nici un câine în gară!
- Ce ați simțit când ați făcut fotografia?
- Știți fotografia celebră cu vulturul și copilul de culoare, făcută în Sudan? Fotograful a pățit cum pățesc eu, mă refer la critici... Toți cei care mi-au scris mie că „domn'le sper că după ce ai făcut fotografia nu ai lăsat copilul acolo” sunt sigur că dacă îl vedeau pe copil pe stradă ar fi trecut pe lângă el și nu ar fi făcut nimic. E mult mai simplu să comentezi, să îți dai cu părerea, decât să te implici. Fotograful de care spuneam a văzut copilul de culoare ghemuit și s-a așezat pe vine, iar până să își potrivească el camera a apărut și vulturul, așa că a tras cadrul în care apar și copilul, și vulturul. După ce a făcut fotografa, copilul s-a ridicat și s-a dus la părinți, condorul a zburat și s-a sfârșit totul. Fotograful a luat premiul Pulizer și apoi au început să curgă acuze că de ce nu a alungat condorul, de ce a făcut poza, de nu s-a implicat, de ce nu a luat copilul. Fotograful s-a dus și el și a verificat, copilul era la părinții lui din Sudan. Pe fondul acuzelor primite din partea celor care îi tot scriau, omul nu a mai rezistat psihic, nu mai putea dormi, nu mai putea fotografia, iar în anul următor s-a sinucis.
- Ați primit acuzații după ce ați făcut fotografia de la gura de metrou ?
- Îmi spunea cineva că pot fi acuzat de prejudicierea imaginii. Dar omul era prejudiciat gata când l-am găsit acolo. Dimpotrivă, imaginea cu copilul care vine peste el îi diluează imaginea negativă și i-o face mai bună puțin. Copilul îl iubește mult, înseamnă că omul este un tată bun. Eu am vrut să surprind un moment, nu ca fotografie socială, nu ca fotojurnalism. O fotografie care are un mesaj. Oamenii înțeleg ce pot din ea. Unii tați care se uită se vor gândi data viitoare, când ies cu copilul în oraș, și poate nu vor mai bea 55 de beri, poate vor bea 31 și se vor duce cu copilul întreg acasă, că poate apare cineva și îi pozează. Măcar de asta să le fie teamă. Sau poate acum lumea când o să vadă pe stradă cazuri de acest gen se va implica direct. Diana Tușa (deputat PSD) a răspuns cuiva la mine pe pagină că bărbatul cu copilul e în regulă. Care e problema Dianei Tușa și a celor de la stiripesurse.ro? Că am arătat o realitate și pentru asta e posibil ca ei să pătimească sau am deranjat acum oamenii pe stradă și nu mai pot sta întinși, când le este rău, că vine un dement și îi fotografiază ca și cum ar fi beți? Ce bestie sunt eu, de fapt. Cred că Diana Tușa la o simplă căutare pe pagina mea de Facebook a văzut fotografiile cu demonstrațiile din Piața Victoriei. E clar, sunt sorosit, iohannist, ciolosist.
- Ce părere aveți despre cum arată Bucureștiul acum, împodobit cu luminițe, iepurași și ouă uriașe? Vă place caleașca cu iepurașul și găina gigantică din târgul de Paște?
- Sunt topit de emoții. De asta nici nu o pot fotografia. Este prea complexă ca mesaj. Evident, glumesc. Mi se par cumplit de urâte.
Potrivit unui comentariu postat de Diana Tușa (PSD) pe pagina de Facebook a lui Octav Drăgan, Primăria Capitalei, prin direcția de asistență socială, „s-a sesizat imediat”, verificând împreună cu Primăria Sectorului 6 situația copilului care apare în imagine. „Ancheta preliminară făcută cu autoritățile de supraveghere din Gara de Nord nu arată habit de neglijare a minorului, în sensul în care tatăl pierde vremea prin gară ocazional, fiind prieten cu unii vânzători, însă până acum nu s-a întâmplat ca minorul să fie nelăsat nesupravegheat”, a scris în comentariu Diana Tușa.
Aproape jumătate din copiii din România trăiesc în sărăcie sau la limita ei, iar unul din opt copii merge flămând la culcare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De ce pot paria că e unul care vă convine dumneavoastră?
”Unii tați care se uită se vor gândi data viitoare, când ies cu copilul în oraș, și poate nu vor mai bea 55 de beri...”
Tații cu pricina, care beau pînă îmbrățișează caldarîmul, se află bineînțeles frecventatori asidui ai siteurilor unde e difuzată poza aceea...
PS
Oare de ce bea un om multe-multe beri? Ce acoperă (o vreme) astfel?
Bănui că e malthusian a îndemna pe-acei părinți s-o lăse mai moale cu amorul.
Ori măcar a-l evita pe cel clasic.
Eu unul tratez cu multă prudență (mefiență?) materialele aduse sub nasul nostru, cu așa glazură..
„Copilul îl iubește mult, înseamnă că omul este un tată bun...”
Doamna autor mai are de învățat în ale realității.
Nu îl iubește pentru că e bun, ci pentru puștiului i-ar fi groaznic (a se citi moarte) dacă tatăl alcoolic nu ar exista deloc.
Cînd va putea merge cît de cît pe picioarele lui (12, 14 ani) o va întinde urgent din acel mediu familial.
Nu m-am aputut nici macar amuza; E infiorator; Lipsea din peisaj Gutza, si Salam ( dar sunt sigur ca au aparut si ei, daca n-au avut vreo nunta, botez, cumetrie ceva...);
Kitchul e pe "placul" oamenilor care au 2 clase si 3 neuroni, si nimeni ( inclusiv eu) nu incearca sa-i mai educe vreun pic;
Acolo-i buba;
Si oamenii aia "culturalizati la caminul cultural" vor vota si vor trai asa cum stiu ei: urandu-l pe cel care produce; Urandu-l pe patron; Slavindu-l pe cel care le "da" gratis; Simplu nu?
Ia beculetzul, ia iepurasul, ia cocosul si oul de Paste ( sau "pasti" cum am vazut mai nou);
Sa critici dobitocii si pe cei care, pusi sa faca lucruri utile fac unele utile numai lor nu e niciodata putin lucru; E o cauza prin sine;