Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Da, am votat Fidesz”. Cum explică Alpár Attila Demény, plecat din România acum 18 ani, viața maghiarului „mediu” în regimul Viktor Orban

Alpár Attila Demény

(Foto: Facebook/Alpár Attila Demény)

„În timpul celuilalt guvern (înainte de 2010, anul în care Fidesz, partidul lui Viktor Orban a preluat puterea în Ungaria - n.n.), la 100 HUF (forinți) brut, primeam în mână 40 HUF și am avut o inflație anuală de 7-9%. Acum, la 100 HUF brut, primesc 66 HUF net și nu este nicio inflație”. 

Așa explică Alpár Attila Demény, un cetățean din Ungaria cu care am vorbit online, votul său de duminică pentru Fidesz, partidul lui Viktor Orban. Tânărul spune că în guvernarea Orban calitatea vieții lui s-a îmbunătățit.

Alpár Attila Demény, 38 de ani, s-a născut în Târgu Secuiesc și a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai la Cluj. Din anul 2000 s-a mutat în Budapesta. Are o familie cu doi copii. În prezent deține o funcție de conducere într-o firmă din IT în industria auto. O slujbă bună, cu care e mulțumit. Firma unde lucrează, ține el să precizeze, nu are vreo legătură cu statul maghiar sau cu companii publice. 

Multe din concedii și le petrece în străinătate. Ține să precizeze că rețeaua de autostrăzi îi permite ca în două ore să ajungă cu mașina în Viena sau în Bratislava. Dacă vrea, în șase ore este în Italia. Îi place să înoate în Adriatica.

În opinia lui, ungurul „mediu” este fericit cu nivelul de trai, din multe puncte de vedere. Așa explică el votul masiv pentru Fidesz la alegerile parlamentare de duminică din Ungaria.

„Ori de câte ori a fost alt guvern, am fost pedepsit în Ungaria pentru că sunt maghiar, am familie și lucrez transparent și plătesc toate taxele. Cei care nu erau maghiari, care nu aveau copii și nu plăteau taxe abuzau de sistemul în care erau susținuți în timpul celuilalt guvern, iar eu am fost taxat suplimentar pentru asta. Acum pot fi mândru că sunt maghiar și nu voi fi dezavantajat dacă sunt maghiar. Am doi copii și aș vrea să trăiesc din profesia mea, achitând toate impozitele necesare”, ne-a explicat votul său de duminică Alpár Attila Demény.

Nu este de acord cu cei care consideră că Orban este „dictator”.

„Un dictator nu poate ajunge niciodată să obțină în alegeri democratice 2/3 din parlament. Dacă ar fi dictator, atunci ar „dicta" regulile și nu ar fi luat în considerare liberul arbitru și dorința poporului. De ce l-ar alege poporul de trei ori în rând cu majoritate absolută? Fidesz primește 67,4% din fotoliile parlamentare, după alegerile de duminică”, adaugă el. 

Discuția pe larg cu Alpár Attila Demény:

- Care credeți că este diferența dintre România și Ungaria, în ce privește autostrăzile, investițiile, salariile?

În Ungaria, din orice punct al țării, puteți ajunge repede la o autostradă. Acest lucru face viața privată și cea de afaceri mult mai sigură și mai plăcută. În două ore cu mașina din Budapesta putem fi în Viena sau Bratislava. În șase ore ajung pe autostradă la München sau merg să înot la mare în Italia.

În ce privește investițiile, companiile auto germane preferă să investească în Ungaria, datorită distanței reduse și mentalității oamenilor care este destul de apropiată de a lor. În plus, flexibilitatea este mai mare și costul este mult mai mic.

Despre salarii, din ce cunosc eu, fără să fiu un expert, unele salarii de top management din România sunt mult mai mari ca salariile de top management din Ungaria. La nivel mediu de conducere a unei firme, în Ungaria salariile sunt puțin mai mari, iar pentru pozițiile de începători în Ungaria oamenii câștigă mult mai mult ca în România, din câte știu eu.

- În general, se poate spune că în Ungaria oamenii sunt mulțumiți de viața lor, în opinia dvs?

Oamenii sunt mulțumiți, în general, se simt în siguranță și se bucură în liniște de asta.

- Ce spune cetățeanul mediu despre victoria Fidesz la alegerile parlamentare de duminică din Ungaria?

Fidesz a obținut majoritatea absolută în Parlament de trei ori la rând (a doua oară era aproape de majoritatea absolută, dar oricum). Deci, dacă populația dă consecutiv 2/3 din locurile din Parlament unui partid, cu siguranță înseamnă că cetățeanul mediu este cu adevărat fericit de ceea ce se întâmplă în țară. Duminică participarea la vot a fost într-adevăr foarte mare, de circa 70%, înseamnă că oamenii au vrut ca Fidesz să continue să guverneze.

(Foto: Facebook/ Alpár Attila Demény) 

- Duminică ați votat cu Fidesz?

Da.

- De ce ați ales să votați partidul lui Viktor Orban? Orban este considerat „dictator" de către unii analiști.

Fidesz și Orban fac o treabă bună pentru națiunea ungară, pentru țară și nu servesc în beneficiul „analiștilor" și al finanțatorilor „analiștilor”. Acest lucru este foarte greu de acceptat de către unii lideri și grupuri de oameni care manipulează chiar țări mai mari, cum ar fi Ungaria. Deci, ei spun cu voce tare că Orban este fascist, dictator și așa mai departe. Eu sunt în Ungaria de aproximativ 20 de ani. Am o profesie bună și câștig bani în mod cinstit. Ori de câte ori a fost alt guvern am fost pedepsit în Ungaria pentru că sunt maghiar, am familie și lucrez transparent și plătesc toate taxele. Cei care nu erau maghiari, care nu aveau copii și nu plăteau taxe, dar abuzau de sistemul în care erau susținuți în timpul celuilalt guvern, iar eu am fost taxat suplimentar pentru asta. Acum pot fi mândru că sunt maghiar și nu voi fi dezavantajat dacă sunt maghiar, am doi copii și aș vrea să trăiesc din profesia mea, achitând toate impozitele necesare. În același timp, toate datele economice și sociale ale țării sunt din nouîn formă bună și se îmbunătățesc zi de zi

Un dictator nu poate ajunge niciodată să obțină în alegeri democratice 2/3 din parlament. Dacă ar fi dictator, atunci ar „dicta" regulile și nu ar fi luat în considerare liberul arbitru și dorința poporului. De ce l-ar alege poporul de trei ori în rând cu majoritate absolută? Fidesz primește 67,4% din fotoliile parlamentare, după alegerile de duminică. Următorul partid primește 12,6% - acesta este tot un partid de dreapta, de la extrema dreaptă. Astfel, cele patru partide pe care „analiștii" le susțin și le consideră corecte și perfecte pentru Ungaria în total au obținut 18,5% din numărul de locuri din Parlament. Deci, mă întreb ce opinie ar putea fi adevărată despre modul în care oamenii se gândesc la Orban, vocea a 67% din popor sau vocea de 18%?

- Ați spus că nivelul de trai s-a îmbunătățit în ultimii ani. Concret, cum vi s-a îmbunătățit dvs viața în timpul guvernării Orban?

Un exemplu foarte specific: în timpul celuilalt guvern, la 100 HUF (forinți) brut, primeam în mână 40 HUF și am avut o inflație anuală de 7-9%. Acum, la 100 HUF brut, primesc 66 HUF net și nu este nicio inflație. Cred că exemplul este edificator.

Dar, în același timp, nu există fonduri străine care să preia asigurările de sănătate fără a le îmbunătăți. Deci prietenii „analiștilor" nu sunt fericiți și apoi Orban devine brusc un dictator care face rău pentru țara sa și pentru poporul său, cu toate că poporul a treia oară la rând, din propria voință, cu o majoritate de 2/3 din parlament, ar dori să „sufere" sub dictatura sa.

The New York Times: „Un miracol economic în Ungaria sau doar un miraj?”

Despre realitatea economică din Ungaria The New York Times a publicat, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare de duminică, o analiză cu titlul „Un miracol economic în Ungaria sau doar un miraj?”.

Autorii articolului arată cum, de la preluarea puterii în 2010, Viktor Orban a transformat sistemul politic al Ungariei și a remodelat instituțiile și societatea țării - eforturi care au fost condamnate în mod categoric de către susținătorii democrației. Dar aliații prim-ministrului spun că maghiarii sunt foarte interesați de gestionarea cu succes a economiei. De altfel „Orbanomics" a decis, cel mai probabil, alegerile duminică.

(Foto: Guliver/Getty Images)

„Oamenii simt că au o viață mult mai bună în ceea ce privește economia. Indiferent de cifrele pe care le priviți, ele se îmbunătățesc clar", a spus Istvan Lovas, un jurnalist ungar și unul dintre cei mai proeminenți susținători ai lui Orban, notează NY Times. 

În multe cazuri, este adevărat, scriu jurnaliștii americani. Datoria publică, exprimată ca procentaj din Produsul Intern Brut (PIB) al Ungariei, a scăzut cu mai mult de 6 puncte procentuale din 2010. Ratingurile de credit ale țării s-au îmbunătățit. Deficitul bugetar s-a redus la jumătate. Rata de creștere a urcat de aproape patru ori. Salariile au crescut cu mai mult de 10%. Oficial, șomajul a scăzut cu aproape două treimi.

„Ungaria a fost pe drumul cel bun", a declarat Mihaly Varga, ministrul economiei, într-un e-mail pentru NY Times, care a citat majoritatea acestor evoluții pozitive. „Acum toți cei care sunt capabili să lucreze și doresc să muncească își pot găsi un loc de muncă", a adăugat oficialul maghiar.

Dar criticii susțin că lucrurile nu sunt la fel de roz ca și măsurile macroeconomice tradiționale.

De când Viktor Orban a venit la putere, Ungaria a alunecat pe locul 29, de pe locul 20, în Euro Health Consumer Index, o comparație a sistemelor europene de sănătate. Performanțele studenților în lectură, matematică și știință s-au înrăutățit, conform Programului de evaluare internațională a studenților, care compară sistemele educaționale la nivel global.

Autorii articolului mai spun că deși alte țări din Europa Centrală au devenit mai puțin corupte, în Ungaria lucrurile stau invers, potrivit Indicatorilor de guvernare mondiali ai Băncii Mondiale. În timpul primilor șase ani de la preluarea puterii de către partidul lui Viktor Orban, cinci dintre cei mai apropiați prieteni ai acestuia au primit aproximativ 5% din contractele de achiziții publice, cu un total de 2,5 miliarde de dolari, potrivit unei analize realizate de Centrul de Cercetare a Corupției din Budapesta.

Succesele lui Orban au fost, parțial, în opinia jurnaliștilor de la NY Times, rezultatul unor factori care nu puteau fi controlați de el.

Sub Orban, Produsul Intern Brut al Ungariei a fost neobișnuit de dependent de banii proveniți de la Uniunea Europeană. Între 2009 și 2016, finanțările europene au constituit aproape 4% din PIB-ul anual, unul dintre cele mai mari rapoarte între statele din regiune, au calculat oficialii europeni.

Europa de asemenea funcționează ca o supapă de presiune pentru piața muncii din Ungaria, remarcă jurnaliștii americani. Guvernul declară că au fost create 730.000 de noi locuri de muncă începând cu anul 2010 - însă acest număr include 350.000 de maghiari care și-au găsit loc de muncă în altă parte în Uniunea Europeană, a declarat Janos Kollo, director de cercetare al Institutului de Economie al Academiei Maghiare de Științe.

Orban a beneficiat, de asemenea, de relansarea economică globală.

„Guvernul maghiar a fost ca orice alt guvern. Au avut unele metode speciale, unele măsuri neortodoxe, dar performanța economică generală a guvernului maghiar nu a fost mai bună decât a oricărui alt guvern din regiune", a spus, pentru NY Times, Istvan Madar, senior analist la Portofolio, un jurnal financiar maghiar.

(Foto: Guliver/Getty Images)

Pe de altă parte, până când Viktor Orban și partidul său de dreapta, Fidesz, au venit la putere, ungurii puteau deține 25% din economiile lor de pensii într-un fond privat; restul a intrat în bugetul public. Pentru a reduce datoria de stat, guvernul a anunțat că ungurii care nu au transferat activele pensiilor private în sistemul public nu vor primi o pensie de stat. Până când ordinul a fost declarat neconstituțional, majoritatea oamenilor s-au conformat deja.

„A fost o șantajare complet ilegală a populației", a declarat pentru publicația americană Balazs Romhanyi, analist economic care în acea perioadă deținea funcție de conducere la Consiliul de Buget din Ungaria, un organism de stat care monitorizează cheltuielile statului. Ministrul ungar al economiei a justificat decizia argumentând că pensiile private erau „prea costisitoare" și că noul sistem era mai „stabil și previzibil".

Jurnaliștii de la NY Times mai spun că punctul culminant al succesului economic aparent al lui Orban - scăderea șomajului - se estompează la o analiză atentă.

În 2017, peste 200.000 de maghiari - aproape 4% din forța de muncă a țării - au participat la Programul de lucru inițiat de guvern și, prin urmare, au fost numărați ca angajați. Dar economiștii din domeniu au pus la îndoială includerea lor, deoarece mulți dintre oamenii incluși în program prestau o muncă de care nu era nevoie cu adevărat. În satul Siklosnagyfalu, de exemplu, jurnaliștii au aflat că 25 de participanți la Programul de lucru erau alocați să lucreze pe tot parcursul anului pe cinci hectare de teren agricol public - care nu necesită nici mulți oameni și nici o astfel de misiune permanentă.

„În așezări foarte mici nu există locuri de muncă reale. Majoritatea oamenilor lucrează timp de una sau două ore și apoi merg acasă", a declarat Gyorgy Molnar, specialist în lucrări la Institutul de Economie al Academiei Maghiare de Științe. El a estimat că rata reală a șomajului în 2017 a fost de 7,3% - mai mică decât atunci când Orban a preluat conducerea Guvernului, dar mult mai mare decât rata oficială de 4,2%.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un mesaj primit de la Costin Victor Andrei:
    "
    Mihai Lisețchi
    April 11 at 12:29am · Timisoara ·
    Sorin Cucerai:
    "Ungaria pe scurt

    Indicele libertății presei (Reporteri fără frontiere)
    2007, locul 17
    2017, locul 71

    Democracy Index (Economist Intelligence Unit)
    2006, locul 34
    2017, locul 56

    Libertăți civile, scor (Democracy Index, EIU)
    2006, 9,41
    2017, 7,06

    Respectarea dreptului de proprietate (Global Competitiveness Report, World Economic Forum)
    2008, locul 46
    2017, locul 125

    Independența justiției (Global Competitiveness Report, World Economic Forum)
    2008, locul 55
    2017, locul 101

    Schimbarea destinației fondurilor publice – diversion of public funds (Global Competitiveness Report, World Economic Forum)
    2008, locul 79
    2017, locul 108

    Favoritism în deciziile oficialilor (Global Competitiveness Report, World Economic Forum)
    2008, locul 112
    2017, locul 131

    Indicele libertății economice (Heritage Foundation)
    2007, locul 44
    2017, locul 55

    Gender Gap Index (World Economic Forum)
    2007, locul 61
    2017, locul 103

    Coeziune socială și nediscriminare (Social Justice in the EU)
    2008, 5,31
    2017, 4,48

    Indicele dreptății sociale (Social Justice in the EU)
    2008, 6
    2017, 4 (pe ultimul loc în UE)

    Problema cu Orban nu e că nu vrea refugiați în Ungaria. Tema refugiaților e una cu privire la care pot exista în mod legitim puncte de vedere diferite.

    Problema cu Orban e că a desființat libertatea presei și independența justiției, că a modificat sistemul electoral astfel încât altor partide decât Fidesz să le fie (aproape) imposibil să câștige alegerile, că a limitat semnificativ drepturile și libertățile civile, că a anulat practic dreptul de proprietate, că a generat mai multă inegalitate între bărbați și femei, că a limitat libertatea economică, că a transformat puterea executivă într-o autoritate încă și mai predispusă la abuz și la favoritism și că a accentuat nedreptatea socială.

    Pe scurt, problema cu Orban e că respectivul a distrus sau a slăbit semnificativ toate elementele care fac posibil regimul politic democratic și statul de drept. Iar asta ar trebui să fie ceva de neacceptat pentru orice susținător al democrației, indiferent că e de stânga, de centru sau de dreapta și indiferent dacă susține sau nu cauza refugiaților.".

    Ceea ce ar mai merita sa fie adaugat este ca electoratul maghiar a acceptat aceste derapaje de la normele democratiei ca pe un compromis cu beneficiile pe care Orban le-a introdus in materie de justitie sociala. Chiar daca asta inseamna, simultan, acceptarea coruptiei si excesul de autoritarism"
    • Like 0
  • Interesant articolul.

    Dar din ce citesc in el si in analiza facuta de NYT, rezulta 2 lucruri.

    1. Votul se bazeaza pe nivelul de trai, mai ridicat decat inainte de venirea Fidesz la putere (Si Hitler a terminat cu criza si a relansat economia, beneficiind si de relansarea economiei mondiale).

    2. Economia maghiara se bazeaza pe fonduri UE si investitii straine. Care o prefera, in competitia cu alte tari din zona. Chiar daca au salarii mai mari.(maghiarii). Deci forta de munca este mai scumpa.

    Prin urmare, felicitari UE si investitorilor straini, care creeza monstrul. Ei sunt de vina.
    Electoratul voteaza cu cel care prosteste Strainezia, in favoarea lor. Aparent.
    Nu mai e nimic de zis. "Boala" nu e in Ungaria.

    UE sa se astepte la noi Orbani, daca asa procedeaza. Si investitrii straini sa nu se mire de ce o sa urmeze.

    Exista -totusi- o zona pe care nu o inteleg. Cine sunt acei "nemaghiari" care mincau banii contribuabililor maghiari? Inainte de 2010... (Parca atunci a venit Fidesz la putere.) Si cum a modificat Fidesz impozitele si consumul banilor.

    In final, nu trebuie uitat ca Orban e bun prieten cu Putin. Poate (repet POATE) FSB a dat si da o mina de ajutor calului troian din UE si NATO. Zic si eu. In timp ce aceleasi servicii au Romania ca sarea in ochi. Si fac tot ce pot s-o blocheze. ("Scutul", atractia pentru "Moldova" in cazul unei dezvoltari impetuoase etc.)

    Analiza este interesanta. Multumiri autorului!
    • Like 3
  • "Cei care nu erau maghiari, care nu aveau copii și nu plăteau taxe, dar abuzau de sistemul în care erau susținuți în timpul celuilalt guvern, iar eu am fost taxat suplimentar pentru asta.'

    O frază cam confuză, care lasă loc de multe interpretări. "Nu erau maghiari" ar trebui interpretat în sensul că nu erau cetățeni maghiari? Sau că nu erau etnici maghiari?
    Având în vedere că la momentul despre care vorbeste intervievatul în Ungaria nu cred că se afla un număr semnificativ de refugiati sirieni sau irakieni, nu-mi rămâne decât să cred că domnia sa se referă la una dintre minoritățile din țara vecină. Probabil una numeroasă. Să fie etnia romă? Înțeleg că în Ungaria trăiesc 315.583 de romi (conform recensământului din 2011). Dar romii au, în genere, copii.
    Așadar, cine sunt acei ne-maghiari care nu aveau (în subtext, nu doreau să aibă) copii? Minoritatea germană? Slovacii din Ungaria? Nu în ultimul rând, cine sunt cei care nu plăteau taxe, dar abuzau de sistem?

    Domnule Alpár Attila Demény, ne puteți explica ce-ați vrut să spuneți? Mai exact, la cine vă referiți? Nu de alta, dar măcar să înțelegem exact despre ce vorbiți. Mulțumesc anticipat.
    • Like 3
    • @ Petrica L.
      Răspunsul e simplu maghiarii cu doi de M nu rrromâni ,ăştia sunt ai nostri şi la fel de harnici.
      • Like 0
  • Mai clar, va rog, la cine anume va referiti cand ati scris: "Cei care nu erau maghiari, care nu aveau copii și nu plăteau taxe, dar abuzau de sistemul în care erau susținuți în timpul celuilalt guvern, iar eu am fost taxat suplimentar pentru asta.'
    • Like 2
  • check icon
    Nu știu cine este domnul Alpar Attila, care avea timp la 20 de ani să termine o facultate(doar trei ani ce-i drept) făcând naveta Budapesta-Cluj, dacă este sau nu în solda lui Orban. Totuși el afirmă că Orban nu e dictator și că e important doar mațul în viață, identic ca pe vremea lui Hitler, care a fost ales democratic cu larg sprijin,el dădea vina pentru orice problemă pe străini, și a câștigat pe ideea că doar mațul contează(arzând cărți printre altele/ sufocarea sistematică a mediei de opoziție etc) sub controlul statului pur, național fără amestecuri culturale sau de rasă, așa că mai ușor cu pianul pe scări.
    • Like 2
  • Trexer check icon
    Dacă Dragnea ar deveni ca Orban, toți, de la ONG-uri, la fundații, la ambasade, ar trâmbița să plece, că „justiție independentă”, că „corupție”, că „blablabla”.

    Deci, care e văitatul, până la urmă? Că Dragnea nu e Orban „să facă ceva” sau că Orban nu e Dragnea „pe motiv că e rău”? Unii sunt bătuți rău de tot în cap, zău.
    • Like 0
  • Omul explică destul de clar ,creştere economică,un sistem de inpozitare avantajos cetățeanului ,cetățeanul maghiar e pe primul plan (real nu propagandistic) un control al corporațiilor străine ( la noi fac haiducie mai ales băncile ,vezi situația complet diferită in ceea ce priveşte creditele in franci elvețieni plus clauze ilegale) altfel spus cetățeanul maghiar e vioara intâi in propria țară ,o situație complet diferită cu a noastră unde noi suntem clar dezavantajați in releția cu străinii vezi şi lupta anticorupție unde doar românii sunt corupți iar multinaționalele sânt sfințenia pe pământ deşi au contracte de miliarde fără a duce nimic la bun sfârşit .Citeam undeva că ajutoarele de stat (in România) merg in proporție de 80% către companiile străine ceea ce e minunat iar caietele de sarcină la licitațiile importante sunt concepute in aşa fel incât numai corporațiile să se poată incadra asta ca să nu mă refer la controalele diverselor autorități de control dacă patronul e român iar toate astea ne fac să fim in o situație total opusă cu situația ungurilor dar ne dăm cu părerea ce rău e la ei ,nu e democrație.
    • Like 0
  • Asta da surpriza :) Nu stiu cum a ajuns bunul meu prieten sa acorde interviu la Republica, dar ma rog tot timpul vine cu surprize :)

    Tin sa adaug cateva comentarii importante. Alpar de departe nu este un maghiar "mediu" in Ungaria, din pacate maghiarul mediu nu merge nici la Viena, nici la Adria sa inoate, fiindca are un salariu mediu din care poate nu isi permite sa-si faca un plin de motorina la masina ... Poate o situatie pe care o vedem destul de des si pe meleagurile noastre (mda, cum poate ati realizat deja, sunt si eu din Covasna si am ajuns sa fiu de apoare 20 de ani la Budapesta la fel ca si Alpar - dar notiunea "acasa" inca nu si-a schimbat adresa ... )

    Deci Fidesz-ul nu a fost votat de cei care au un job ca lumea si au un trai la masura, ci mai degraba de "provincie" unde mass media controlata in totalitate de actuala putere, vorbea numai de migranti si de rautatile ce Brusseles-ul si Soros au de gand sa ne faca... Orban si-a construit acest "dusman" perfect impotriva careia el o sa apere tara si natiunea. Daca cineva vrea detalii se vede clar ca opozitia a castigat la Budapesta, la Szeged, dar a pierdut cu desavarsire restul tarii.

    Idele de baza folosite de Orban sunt corecte, deci probelma migrantilor exista clar, si trebuie controlata altfel dacat d-na Merkel si-a inchipuit de a-i invita pe toti in Europa... La fel problema Brusseles-ului si al lui Soros care cauta cu toate mijloacele sa obtina un control cat mai mare exista, dar nu trebuie uitat ca Ungaria fara banii europeni ar fi fara autostrazi si fara joburi care sa permita sa mergi la inot in Adria ...

    Deci problema e una foarte complexa si Fidesz-ul a facut o mutare buna cand a ales sa puna totul pe tema migratiei, in loc sa aiba un raspuns "civilizat" pentru tot restul problemelor ... Daca ai 2/3 din parlement nu trebuie sa vi cu explicatii ...

    Nah oricum, incepe meetingul ma duc sa vad de treaba :)

    Peace.
    • Like 7
  • Da, Orban, dacă dai de-o parte mânăriile model vlaho-Dragnea, este un bun gospodar.
    Veci n-aş fi crezut că noi vom defecta ungurii, nu invers, chit că mărul stricat strică tot coşul.
    Deci.
    Orban este bun gospodar, în primul rând pentru buzunarul propriu, mă repet, pe modelul drag vlahilor, "Lasă, băi, fură, da' ne dă şi noo!"
    Când despre alegeri libere, cât media este, într-o cvasi-totalitate, captivă cu telecomandă, fix ca în tot estul Europei, NU poţi vorbi despre alegeri, ci despre diktat.
    • Like 3
  • Nu stiu ce să fac cu interviul ăsta, și în Romania dacă iei un om de pe strada să îl întrebi, probabilitatea cea mai mare e să fie pesedist și să îți spună ce bune-s politicile actualului guvern.
    Clickbait.
    • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult