Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Da’ ce bă, Ceaușescu știa limbi străine?”

Marcel Ciolacu la Antena3

Foto: captură Antena 3

La întâlnirea lui Marcel Ciolacu cu jurnaliștii Antena 3 CNN a existat un moment interesant: cel în care o tinerică din „parohia” lui Gâdea i-a cerut candidatului PSD să identifice din poze mai mulți demnitari străini. Ciolacu a făcut acolo o gafă și jumătate. Prima a fost aceea că nu l-a recunoscut pe Mike Johnson, președintele camerei inferioare a Congresului American, și faptul că nu a pronunțat corect numele lui Keir Starmer, premierul britanic.

Într-adevăr, putem spune că, în prima situație, lucrurile sunt clare. Marcel Ciolacu ar fi trebuit să știe cine e Johnson, mai ales că reprezintă „partenerul strategic”, ca să cităm din jurnalista de la Antenă. În ceea ce privește situația a doua, imediat după ce a pronunțat numele, juna l-a corectat pe premier, încovoindu-și limba într-o engleză de Cambridge. Trebuie să menționăm reacția aparatului de partid din sală: un vuiet de dezaprobare, de mai lipsea Olguța Vasilescu să strige „Bine că ești tu deșteaptă!”

Toată situația asta poate să-l ajute pe Marcel Ciolacu, care se ocupă să-și construiască un portret de om simplu. Reacția pe care au avut-o aplaudacii pesediști este aceeași pe care au avut-o mulți dintre românii din fața televizoarelor. Conform unui studiu UE publicat de ziare.com, 34% dintre români vorbesc engleza la nivel conversațional. Reacția jurnalistei de la Antena 3 Sienen, de a îl corecta pe premier, n-a făcut decât să-l plaseze în rândul oamenilor simpli care mai rup și ei ceva pe englezește. Adică a urmat, fără să vrea, exact scenariul dorit de Ciolacu.

Am putea să ne imaginăm și ce procent dintre cei care au vizionat dezbaterea au spus, după ce Ciolacu i-a răspuns „Sorry” jurnalistei transformate în profesoară de engleză, „Da’ ce bă, Ceaușescu știa limbi străine?”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Smecheria lui NC care profita de necunoasterea unei limbi straine pentru a se fofila in fata ziaristilor straini:
    - Cand era de acord sa dea un interviu, ziaristul transmitea mai intai intrebarile in scris. Desigur, ziaristul era convins ca in timpul interviului va mai putea pune si altele. Numai ca ziaristul era invitat sa intre in birouul lui NC, care il astepta singur. NC ii raspundea la fiecare intrebare din lista pe care o avea in fata. In lipsa unui traducator, ziaristul nu avea posibilitatea de a-i mai adresa si alte intrebari.
    • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Domnul de la Litere, dar de adjectivul acordat în caz ați auzit? Că așa e în limba română: "jurnalistei transformate". Cât despre pronunția acelui nume în engleză, asta e o manipulare a dvs. Nu e deloc, dar deloc, o probă de incultura ori necunoastere a englezei, din moment ce această limbă nu are norme fixe de pronunție a substantivelor proprii. Cu alte cuvinte, trebuie să știi dinainte, de la posesorul numelui, cum au imaginat părinții lui că ar trebui să se pronunțe. Tot ce nu e prenume clasic de tipul John, Jack etc nu vine la pachet cu o pronunție intrinseca. Anglofonii întreabă și "how do you spell your name" pentru că pentru ei nu există o clară corespondență grafie - pronunție pentru numele proprii.
    Dincolo de asta, demnitarii de stat, ca și europarlamentarii, au traducători și, chiar când cunosc limba engleză ori franceză (pt Bruxelles), ei (nu numai ai noștri) preferă să se exprime în limba lor maternă, ca uzanță diplomatica. Apoi la dejun sau în context informal vorbesc engleză. Însă oficial se preferă limba fiecărui demnitar. Deci a cunoaște engleza, deși e un avantaj, nu e vreo condiție indispensabilă în politica externă.
    Am comentat pentru că este exasperant să vedem un articol despre politică în care, de fapt, nu avem vreo informație importantă sau vreun argument clar, ci doar bășcălie ieftină, tip Click, Libertatea sau ce ziare de duzină aveam înainte de coma de azi a presei scrise. Dar, desigur, ca să scrii argumentat, trebuie să mai și gândești și să mai și faci un pic de cercetare, să urmărești obiectiv, imparțial, programe, platforme, propuneri, normative, comunicate, reacții externe etc etc. E mai ușor să ne uităm la Antena 3, să vorbim singuri sau cu prietenii de asta la o bere, iar apoi să transcriem de acolo sau din ce am visat noaptea principală direcție a discuției. Deci data viitoare când mai scrieți politică, asa cum ați tot făcut despre PSD sau PNL (Burduja) sau Aur, păstrați-vă simpatiile și antipatiile, nu vă cere nimeni să vă schimbați părerile, dar scrieți ca un adult și ca un jurnalist.
    • Like 1
    • @ Rucs
      Ce spuneti dvs. e corect, dar in privinta ciolacului nu doar faptul ca nu vorbeste englezeste e deranjant.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult