Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Da, se fură. Agresiv, pe față. Nu-s povești”. Ce am văzut ca delegat într-o comisie electorală din București, la alegerile din 2016

Saci cu buletine de vot

Foto: Virgil Simionescu/ Inquam Photos

Am fost membru delegat din partea USR într-o comisie electorală din Sectorul 3 la alegerile parlamentare din 2016. Mă săturasem să văd că suntem sfidați, să înțeleg cam ce se întâmplă și să nu fac nimic.

Mi-era clar că pentru schimbare e nevoie ca cineva să proptească un picior în pragul ușii politice.

În timpul procesului electoral am solicitat să fie respectată procedura legală de numărare a voturilor, să nu fie închisă sau mutată tableta care filmează în timpul numărătorii, să nu se facă propaganda politică în secția de vot și să nu fie semnate procesele verbale, în alb, la ora 6AM, înainte ca votul să înceapă. Nu a contat, ceilalți delegați au făcut oricum toate astea. Au semnat toți procesul verbal final în blind și au făcut presiuni ca și eu să fac la fel.

Deși toate detaliile de mai sus sunt prevederi legale, ceilalți membri ai comisiei s-au înțeles îngrijorător de ușor să nu respecte procedurile. Votul popular bate principiul de drept, nu-i așa?!

Mai mult, o doamnă m-a înjurat, domnul președinte m-a scuipat printre dinți, ceilalți (oameni care au bun-simț, dar n-au principii, din ăia echidistanți) au încercat să-mi explice că dacă 8 îți spun că ești beat, mai bine mergi acasă. O altă doamnă, mai pașnică, m-a îndemnat să renunț la obiecții, din moment ce oricum votul nostru nu contează. „Andrei, știi ce a zis Stalin despre vot?” și a continuat cu un citat greșit atribuit lui Mark Twain. Nici măcar nu glumesc.

Ar fi trebuit să-i oprească din făcut mizerii. Președintele „apolitic” al secției era în teorie un expert electoral instruit și dotat de stat să vegheze la repectarea procesului în litera legii. În fapt, omul meu arăta ca un valutist de centru, prea leneș ca să ajungă senator.

Integritatea ăluia cu „euro, lire, parfumuri, telescopice, orice vrei are fratele tău. 5,2 lei la euro e bine? Ți-am zis că te rezolv”. 

Prestanța ăluia care conduce cu volan pe dreapta și claxon de autospecială. 

Generozitatea ăluia care-ți face semn să treci primul prin intersecție când are el prioritate, dar te-njură dacă nu-i accepți cârdășia.

Da, la numărătoare s-a încercat fraudarea. Cum? O delegată avea o ștampilă în buzunar în momentul numărătorii, deși ele fuseseră sigilate anterior. Alta a încercat să atribuie unui partid mare niște buletine ștampilate pentru un partid mai mic. Camera care ar fi trebuit să filmeze continuu procesul a fost mutată, oprită, obturată. La un moment dat au dat-o jos de unde era pusă și au adus-o sa mă filmeze pe mine în timp ce sunam la Biroul Electoral. „Să se vadă ce face Andrei, dă telefoane!"

Pare imposibil, dar în haosul total unde fiecare delegat e intim cu grămăjoara lui de buletine de vot și toți ignoră total procedurile legale, unde președintele „apolitic” este un cocalar prost pregătit și partizan al plecatului acasă cât mai devreme cu orice mijloace, totul este posibil. 

Pentru că orice încercare de dialog sfârșea in amenințări și jigniri la adresa mea și a sorosiștilor securiști, am redactat o contestație în dublu exemplar, asa cum scrie în lege. Deși era obligat, președintele secției a refuzat să o semneze. Nu mi-a rămas decât să cer suport la 112 și la Biroul Electoral de sector.

Dialogul cu echipajul de poliție a fost reprezentativ pentru guvernarea care a urmat.

- Bună seara. Am primit o sesizare. Cine-i Comșa?

- Eu sunt. Am scris o contestație, domnul președinte refuză să semneze de luare la cunoștință, deși este obligat legal. Uitați, scrie aici la articolul whatever.

- De ce nu vreți să semnați, domnu' președinte?


- Păi cum, domne, să mă autoincriminez?!

Creierul meu urla „Exact! QED!” și eram convins că se va rezolva. În momentul ăla eram convins că e clar pentru toată lumea că valutistul încalcă legea pentru că o consideră facultativă. Însă polițistul se intoarce catre mine:

- Da' chiar așa, domnu’ Comșa, să se autoincrimineze omul?

Apoi se întoarce către valutist:

- Domn' președinte, ne chemați dacă vă face probleme. 

Cârdășie - connecting people!

A doua zi am aflat că același echipaj chiar i-a obligat să plece acasă pe delegații USR din alte secții. „Contează rezultatul, nu procesul”, cum mi-a zis mie valutistul. La noi, rezultatul trebuia să îndeplinească 3 condiții: fără scandal, fără surprize antiPSD și, mai ales, fără să ne lungim peste ora 1 noaptea. 

În cele din urmă, la presiunea unui judecător din Biroul Electoral, valutistul mi-a semnat și ștampilat contestația în dublu exemplar, care a fost menționată și în procesul verbal final semnat de toată lumea. „Ia în p..a mea, că m-ai făcut cu capu’!”.

A doua zi, USR m-a anunțat că plângerea mea a dispărut. Și de la dosar, și din procesul verbal. Ar fi fost nevoie ca toți colegii mei delegați să se întâlnească în absența mea și să falsifice procesul verbal sau ceva. Măcar mai aveam o contestație în original și o copie dupa PV pe care le-am pus la dispoziția Biroului Electoral.

Două săptămâni mai târziu, Biroul Electoral Sector 3 s-a dizolvat fără să-mi soluționeze contestația. 

Da, se fură. Agresiv, pe față. Nu-s povești.

În loc să mă deprim, am hotărât să merg să apăr ștampila de fiecare dată.

Trebuie să votăm mai mult decât pot ei să fure.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu n-am mai fost prin astfel de comisii din 2012 insa si atunci se fura la fel. Tin minte ca la urna volanta toate buletinele erau pentru acelasi partid afara de doua, ca cei isteti primeau 2-3 buletine de vot, nu unul, care procesele-verbale cu care se pleca la Arad erau semnate cu pixul dar intocmite in creion pentru ca pe drum sa poata fi ... hmmm ... ajustate rezultatele. Da' asa-i la alegeri in Romania!
    • Like 0
  • Am mai zis-0 si o mai spun.... Nu va inteleg. Chiar deloc.
    Ati vazut cu ochii vostri ca se fura? Ati vazut si CUM se fura? Ati vazut ca politia si nimeni nu va ajuta? Bun!

    Pasul 1: filmati totul cu camera ascunsa, mediatizati pe unde puteti si trimiteti inclusiv la UE totul, cu explicatii frumoase etc.

    Pasul 2: daca aveti chef chemati statul in judecata (desi chestia asta e prea stresanta pentru multi dintre voi, sau, mai bine zis, conteaza mai mult propria piele si propriul "bine" decat a rezolva problema despre care sunteti toti atat de frustrati).

    Pasul 3: nu a functionat nimic de mai sus? Stingeti focul cu foc, cum spune englezul. Nu uitati - toti au familii, afaceri, etc. Toti locuiesc undeva, toti trebuia sa iasa pe usa de la casa la un moment dat si sa intre inapoi mai tarziu. Ce va opreste sa-i bateti pana-i bagati in spital, sa le spuneti si motivul, avand grija sa nu existe martori?! A, nu puteti voi sa faceti asta? Nicio problema! Garantat exista destui care ar face-o, inclusiv fara bani.

    Incetati sa va mai plangeti ca niste bocitoare peste tot fara sa luati niste masuri concrete. Datul din gura nu este o masura. Iesitul in strada nici atat din pacate (da, nu le pasa, iar in Romania nu se va strange niciodata "masa critica de oameni" pentru a intra in alerta armata sau alte "sectii speciale" pentru a preveni un razboi civil). Asa ca ce mai ramane? Cum ziceam - faceti-i sa simta durerea pe pielea lor. Educati-i cu forta. La fel au invatat si cei din vest.
    • Like 0
    • @ GoguScarbici
      Eu prefer să aplic aceleași principii în situații diferite, dar știu si accept că mulți sunt mai relativiști decat mine.

      Ca și tine, simt că îmi sunt atacate valorile. Ca și tine, simt nevoia să le apăr.
      Spre deosebire de tine, eu nu cred că are vreo valoare dacă o fac prin violență, pentru că n-ar mai fi nimic de apărat.

      Ce legitimitate avem să apărăm niște valori de la care noi înșine abdicăm?
      Dacă mie nu-mi place să iau bătaie pentru ce sunt și ce cred, atunci nu pot să-i bat nici pe alții. Aplic principiul întrebării morale: cum ar arăta lumea daca toți ne-am face dreptate singuri?

      Ce credibilitate avem în fața publicului neimplicat, care judecă de partea cui să fie?
      Unii fură, ceilalți sunt niște brute.

      (Apropo, filmarea in secția de vot e infracțiune)
      • Like 0
  • Dan03 check icon
    Decat sa pierdeti timpul votand jigodii, va recomand un film placut, interesant.
    • Like 0
  • Dan03 check icon
    Prostii sunt smecheri,sunt "destepti", au scoala vietii, au invatat asta din scoala, in timp ce unii mai invatam fiecare cat putea mai bine(nu putem sa fim toti geniali) , ei stiau si invatau sa se descurce, si au devenit profesionisti ai aranjamentelor si hotiilor. Toti sunt geniali, au acum studii si doctorate la fara frecventa si posturi caldute si bine platite la stat(stau la stat...) si cand ajungi pe la vreo primarie sau alta "institutie de stat". Cel care nu era capabil sa rezolve o ecuatie simpla cu o necunoscuta, se uita acum de sus cu scarba la tine si iti zambeste cu un aer de aristocrat scarbit de mujici. Pe unii dintre ei trebuie sa-i votati. Daca vreti sa pierdeti cateva ore din viata mergand sa votati asemenea indivizi, e treaba voastra, aranjamentele sunt oricum facute, au fiecare sleahta lor de prosti cu interese care ii voteaza, votul vostru nu are oricum valoare. Singura solutie, neprezentarea masiva la vot, (sa-i voteze doar prietenii lor , neamurile si slugile) . Daca nu se atinge pragul minim de participare la vot(l-au scazut jigodiile parca la 30%) inseamna ca populatia nu-i vrea pe niciunul si trebuie sa plece sa apara oameni noi. (Poate e o utopie.)
    • Like 0
    • @ Dan03
      Nu e utopie. E de-a dreptul inepție. Soluția, dupa cum s-a vazut, e taman contrariul. Adica prezentarea masiva la vot.
      • Like 0
  • Îți vine să ieși cu coasa și cu furca! Acesta este adevărul, am trecut și eu prin așa ceva, la alegerile pentru primari din 2002, parcă. A fost cam la fel de intimidant să fii amenințat din postura de vicepreședinte de către un anume reprezentant juridic din BEC care s-a sesizat imediat că nu fac ce fac toți din comisie. Argumentul meu a fost că respect legea și i-am citat prin telfon ce spunea legea pe speța respectivă. A urmat o tăcere lunga după care mi s-a aprobat într-un stil de faci ce vrei, eu te-am avertizat. Și nu s-a întâmplat nimic doar că am fost pus pe lista neagră la primărie așa încât selectarea mea la alte alegeri s-a rărit până la se anula. Ăștia sunt.
    • Like 2
  • Trist, o tara unde primeaza prostia si hotia. E logic, unde sunt mai multi prosti sunt si mai multi hoti, pentru ca e foarte simplu sa furi cand esti inconjurat de prosti. E o meserie comoda, banoasa si cam fara riscuri atata vreme cat oamenii raman in ignoranta, sau se prefac din comoditate ca nu vad. Nu-ti trebuie nici tie, ca hot, prea multa inteligenta (exemplul tipic este Dragnea, cu tot sirul lui de penibilitati....). Treziti-va, duceti-va si votati ORICE ALTCEVA IN AFARA DE PSD-ALDE!!!! Nu mai faceti pe prostii, inplicati-va - e tara noastra, si asta nu inseamna ca avem dreptul doar la un loc in cimitir......
    • Like 2
  • Trist, o tara unde primeaza prostia si hotia. E logic, unde sunt mai multi prosti sunt si mai multi hoti, pentru ca e foarte simplu sa furi cand esti inconjurat de prosti. E o meserie comoda, banoasa si cam fara riscuri atata vreme cat oamenii raman in ignoranta, sau se prefac din comoditate ca nu vad. Nu-ti trebuie nici tie, ca hot, prea multa inteligenta (exemplul tipic este Dragnea, cu tot sirul lui de penibilitati....). Treziti-va, duceti-va si votati ORICE ALTCEVA IN AFARA DE PSD-ALDE!!!! Nu mai faceti pe prostii, inplicati-va - e tara noastra, si asta nu inseamna ca avem dreptul doar la un loc in cimitir......
    • Like 0
  • Păi sigur că vor încerca toate metodele de furt. Sigur că n-o să fie pedepsit niciunul. Pe Grapini a pedepsit-o cineva pentru tentativa de furt de la Bruxelles? Dacă li s-ar tăia măcar câte o mână......
    • Like 5
  • Încă vreo două, trei texte dinastea și stăm cu toții acasă!!!
    • Like 0
    • @ Ioana Andrea Diaconu
      Dacă un text vă poate face să stați acasă în ciuda realității crunte în care suntem ținuți captivi de 30 de ani, înseamnă că nu trăim în aceeași realitate.
      • Like 2
    • @ Ioana Andrea Diaconu
      Com check icon
      Poate că soluția este sa acceptăm realitatea și să dezvoltăm anticorpi pentru a lupta să o schimbăm, și nu să o ignorăm și să fim surprinși când ne lovește în ceasul al 13lea.
      • Like 2
  • Da plangere penala ai facut impotriva persoanei care te-a obligat, care te-a injurat, sa ceri originalele pe care nu ai semnat.? Acu te-ai trezit, vrei sa tulburi apele? Stii ce inseamna tainuirea unui furt, e ca si cum ai participa activ. Sau dupa razboi multi viteji se arata, multi anticomunisti, multi dizidenti mai multi decat cetatenii tarii.
    • Like 1
    • @ Stefan Crintea
      Corina check icon
      Bateți câmpii, domnule, dar aici nu vă merge. „Tulbură apele”, deci. Or fi limpezi acum? Autorul a făcut toate demersurile legale posibile de care știa. Totul s-a năruit odată cu dizolvarea biroului electoral fără rezolvarea contestației lui.
      • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult