Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Dacă se dărâmă școala asta, o construiesc la loc”. Raluca Mariana Cozma, directoarea care a făcut dintr-o clădire cu aspect deplorabil o școală „ca afară”

Raluca Mariana Cozma

Vreau să o cunoașteți și pe această doamnă.

Se numește Raluca Mariana Cozma și este directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Ghica” din Iași.

Am fost în juriul care a desemnat-o pe doamna Cozma „Directorul Anului în România”, la Gala AVE (Asociația pentru Valori în Educație). Pentru mai bine de o oră, am ascultat-o cu toții cu gura căscată, neîndrăznind să o întrerupem.

Doamna ne-a spus o poveste formidabilă despre educație. Pe scurt, după 17 ani de făcut naveta la școala din Cucuteni, a candidat pentru postul de director la o școală „fără pretenții” din Iași. Școala avea „un aspect deplorabil și deprimant”, toaletele erau insalubre, interioarele erau ca la 1972, anul construcției, promovabilitatea la Evaluarea Națională era scăzută. Colegii mai în vârstă i-au spus că degeaba are planuri mari, pentru că „nu sunt bani” și că, orice ai face, „la noi n-ai ce să faci”.

Și-a asumat misiunea de a aduce bani pentru școală.

După multiple încercări respinse de a fi primită în audiență de primarul din Iași, s-a postat în fața Primăriei să păzească ușa, convinsă că, odată și odată, primarul intră în instituție. Într-o zi l-a prins. A fost atât de convingătoare, a pledat cu atâta însuflețire cauza copiilor și părinților lor, încât a obținut 20.000 de euro ca să repare gardul școlii.

Au fost primii bani obținuți pentru școală. De atunci a aplicat pentru toate proiectele, concursurile și granturile deschise cu fonduri naționale sau europene. A schimbat toate băile din școală și le-a făcut ca la un hotel de lux. A dotat clasele cu laptopuri și videoproiectoare. A acreditat școala în programul Erasmus, prin care 35 de profesori și 40 de elevi participă la schimburi de experiență în străinătate. A atras în 4 ani nici mai mult nici mai puțin decât 787.000 de euro, bani cu care a făcut o școală „ca afară”. Azi, promovabilitatea e de 94 la sută la Evaluare și rata de abandon școlar e de 0,03 la sută la nivelul școlii.

„Dacă se dărâmă școala asta, o construiesc la loc”, spune cu încredere doamna Cozma. Școala pe care o conduce este o a doua casă pentru copii. Pentru unii, chiar prima. 35 la sută dintre copiii din această școală nu au părinții în România, fiind crescuți de bunici...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari dna Raluca Mariana Cozma, tot respectul. Multumim atat pentru copii , dar si pentru faptul ça dovediti tuturor ça 'se poate' !
    • Like 1
  • Ioana check icon
    Foarte fain sa citim cat mai des si despre oameni si fapte de admirat! Multumim doamnei profesoare si multumim pentru articol!
    • Like 2


Îți recomandăm

Imagine Micul Geniu

„În acel moment, tânărul din familie, un băiat de 17 ani, ne-a spus cu voce joasă: „Știți… am 17 ani și până acum nu am văzut niciodată cum arată lumina în casa mea.”

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Grădina Dedesign

Atunci când locuiești la casă sau ai acces la o curte ori o terasă, ai deja o resursă valoroasă pe care mulți o invidiază: un spațiu sub cerul liber, care poate deveni o adevărată extensie a casei tale. Dar cum îl transformi într-un loc în care să te simți cu adevărat bine, să-ți încarci bateriile și să te bucuri de vară așa cum ai face-o într-o stațiune cochetă? Răspunsul stă în câteva alegeri inspirate de design, un pic de planificare și mai ales, în dorința de a crea o atmosferă care să-ți semene.

Citește mai mult

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult