Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Dascălii” care nu cred în vaccinare și participă la cursuri de numerologie: ți-ai lăsa copilul pe mâna lor?

Selena Costea

Foto: Selena Costea, inspector școlar general în Galați 

Învățământul românesc a pus cruce misiunii nobile de a educa societatea și încet-încet se transformă într-un laborator în care diverși indivizi își testează creativitatea sau se joacă de-a Paracelsus, iar ceea ce ating ei nu se preface în aur, ci în scrum. Școala online a fost testul de turnesol pentru conceptul de educație în România și a reușit să scoată la iveală ceea ce mai reușea cât de cât să țină sub preș, prin inspectorate și prin tot felul de scaune și fotolii comode. Cea mai recentă apariție în iconografia învățământului românesc este doamna Selena Costea, inspector școlar general în Galați care s-a remarcat printr-o circulară trimisă profesorilor, unde se promovează un curs de numerologie. Cel mai probabil profesorilor li se va citi în stele dacă este bine sau nu să se vaccineze și așteptăm cu interes următoarea propunere de perfecționare didactică și în cadrul unui curs de horoscop sau șamanism. 

Într-o perioadă extrem de delicată când profesorii ar trebui să iasă public și să-și pună erudiția în slujba unui discurs științific în ceea ce privește vaccinarea, ei aleg fie să tacă, fie să dea în bobi. În schimb, cadrele didactice și-au dovedit disponibilitatea în momentul în care societatea românească și-a dat măsura analfabetismului civic, referendumul pentru familia tradițională și au transformat catedra într-o tribună de la înălțimea căreia au predicat necesitatea acelei inițiative. Oamenii care nu pot explica rațional apariția curcubeului se găsesc, acum, în imposibilitatea intelectuală de a explica și modul în care funcționează un vaccin, însă au adoptat din oficiu o poziție contrară, așa cum îi șade bine unui om care pretinde că educația este cheia către o societate dezvoltată. Inițiative bizare precum un curs de numerologie pentru profesori dau dimensiunea dezastrului școlii românești. Dacă de-a lungul timpului acest organism numit educație este injectat cu doze mici și constante de incompetență, mediocritate și pseudoștiință nu ar trebui să ne șocheze atât de tare apariții precum Alexandru Cumpănașu făcând educație în paralel pe Tik Tok.

Eterna problemă a numirii directorilor de școli pare să-și găsească soluția într-o inițiativă a ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, care propune desemnarea acestora pe baza votului profesorilor titulari din școală. Principalul neajuns al miniștrilor care s-au succedat în fruntea Ministerului Educației este acela că sunt decuplați de la realitate, că desenează scenarii care nu pot avea aplicabilitate concretă; oamenii aceștia trăiesc în planul ideilor. Concursul de titularizare, în forma actuală, nu spune mare lucru despre calitatea cadrelor didactice, ci despre anduranța unor oameni care vor stabilitate la locul de muncă, lucru de altfel dorit de oricine. Dar transferul de putere către profesorii titulari dintr-o școală pentru a-și alege directorul nu înseamnă identificarea nevoilor locale și a soluțiilor și nici descentralizarea mult dorită, ci preponderența unei camarile în cancelarie. Iar suplinitorii nu au niciun cuvânt de spus în desemnarea directorilor, pentru că nu sunt suficient de competenți să obțină, uneori cu note de 10 chiar, posturile inexistene de titulari. Atunci când ești elev ai un nod în gât când mergi să bați la ușa cancelariei, pentru că proiectezi asupra acelei camere imaginea unor profesioniști care discută idei, cărți și sunt purtătorii de cuvânt ai științei. Dar din interior e o lume la hotar cu evul mediu uneori, un timp în care ploaia, curcubeul, moartea cădeau în slujba farmazoanelor să fie explicate. Dacă nu ne preocupă practicile ancestrale, atunci îi dăm înainte cu creșterile salariale pentru profesori și ne supărăm ca văcarul pe sat că nu se poate.

Oare cât de mare să fie reculul acestei societăți dacă în 2021 apelează la numerologie ca să antreneze profesorii? Cât mai este până la următoarele planuri cadru din învățământ unde vom avea opționale de horoscop sau chiromanție? Cine a legat cununiile învățământului românesc și când se rupe vraja?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Casargoz check icon
    Despre vânătoarea de vrăjitoare.
    Ca părinte nu mi-as trimite copilul la un curs de numerologie, dar mi-ar place sa-i povestească cineva putina istorie. Pentru ca vad multă patimă in acest subiect, E foarte simplu sa condamnam oameni pentru credințele lor,
    Mă simt obligat sa fac câteva denunțuri. Personal eu sunt dintre aceia care doresc laboratoare moderne de fizică și chimie in școli ma numar printre cei care condamnă eliminarea evoluționismului din manualele școlare. Dar deși sunt un om orientat spre știința pot să ii iert pe cei pe care îi denunț mai jos(misticismul lor chiar a fost cu folos):

    1. Sir Isaac Newton studia alchimia era pasionat de apocalipsa si a scris o carte oculta The Chronology of Ancient Kingdoms Amended, cartea încearcă să revizuiască cronologia antică acceptată pentru a demonstra că Solomon a fost cel mai vechi rege din lume și că Templul său a fost primul templu construit, toate celelalte temple din lume fiind copii. Rezultatele lui Newton diferă mult de datele acceptate în prezent,. Newton a încercat să identifice diferite figuri mitologice ca indivizi istorici sau biblici, cum ar fi susținerea faptului că Titan Saturn era Noe, zeul Jupiter era Sem, iar Osiris și Dionisus erau Sesostris. Lucrarea tratează figuri din mitologia greacă, cum ar fi centaurul Chiron și argonauții, ca fapte istoric.
    Desi stiu ca e greu de suporta legile lui Newton sunt datorate misticismului.
    Unii istorici ai științei își exprimă opinia privind influența decisivă a alchimiei, ocultismului și a hermetismului asupra teoriei forțelor și gravitației. Discutarea caracterului mistic a studiilor alchimice ale lui Newton a avut un impact semnificativ asupra înțelegerii revoluției științifice.
    2.René Descartes (1596–1650) este un personaj central al filosofiei și matematicii occidentale. Cugetarea sa „Cogito, ergo sum” a marcat nașterea problemei minte-corp, în timp ce elaborarea așa-numitelor coordonate carteziene au făcut posibilă cucerirea noastră fizică și intelectuală a spațiului fizic. A facut posibil calculul vectorial. Nu am avea jocuri fara Descartes, sau nu 3D. Dar din punctul de vedere al stiintei a gresit pentru ca era numerolog :)
    În 1641 Descartes a publicat Meditations on First Philosophy, in Which Is Proved the Existence of God and the Immortality of the Soul. Cartea a fost dedicata unui profesor Iezuit de la Sorbona. Mai mult Descartes avea niste notite numerologice :)
    Mai tarziu Lebinitz s-a constrat cu Descartes
    Dar ca sa citam opinia lui Descartes era urmatoarea:
    Din punct de vedere general-filosofic, Descartes afirma un monism substantialist de tip deist. el admite o substanta suprema, Dumnezeu. Sustine ca substanta suprema este perfecta si, ca atare, exista prin sine însusi, adica îsi este propria cauza. Depinzând numai de sine, Dumnezeu poseda o libertate absoluta, fiind singura fiinta pe deplin libera. asadar, în sensul ei cel mai general, libertatea înseamna afirmarea a ceva prin sine, independent.
    În configuratia ontologiei sale, Descartes trece de la monismul deist la dualism. el sustine ca Dumnezeu a creat doua substante secunde, independente una de alta: res extensa (lucrul întins) si res cogitans (lucrul cugetator).

    .
    După moartea lui Descartes, Gottfried Leibniz,( inventatorul mult detestatei materii numită de copii si studenți Ana și Liza și) unul dintre cei mai mari matematicieni din istorie s-a mutat la Paris în căutarea acestui caiet - și, în cele din urmă, l-a găsit în posesia lui Claude Clerselier, un prieten al lui Descartes. Leibniz a apelat la Clerselier care i-a permis să copieze doar câteva pagini - pe care, deși scrise în cod, Leibnitz le-a descifrat pe loc. Notele lui Leibniz mâzgălite în grabă sunt tot ce avem astăzi în caietul lui Descartes, care a dispărut.

    3.Georg Ferdinand Ludwig Philipp Cantor a fost un mare matematician german care a creat teoria mulțimilor, teorie fundamentală a matematicii. Cantor a stabilit importanța corespondențelor unu-la-unu între membrii a două mulțimi, a definit mulțimile infinite și pe cele bine ordonate, și a demonstrat că numerele reale sunt mult mai numeroase decât numere naturale.
    Si aici pentru cei cu gandirea stiintifica se produce inimaginabilul:
    De fapt, metoda de demonstrație a teoremei elaborate de Cantor implică existența unui „infinit de infinituri. Opera lui Cantor este de mare interes filosofic, fapt de care el era conștient. De altfel Henri Poincaré s-a referit la ideile lui ca la „o gravă boală” care infecta disciplina matematicii. Iar atacurile personale ale lui Leopold Kronecker făceau parte afirmații cum că Cantor ar fi un „șarlatan științific”, un „renegat” și un „corupător al tineretului”. Personalitate bipolara pasionat de teoria conspirației Cantor se străduia sa demonstreze că Francis Bacon a fost autorul pieselor de teatru ale lui Shakespeare - o sarcină dificilă îngreunată de faptul că Cantor nu vorbea o engleza deosebit de bună.
    Viața lui Cantor prezintă o combinație a unui geniu matematic cu o puternică fantezie religioasă și torturat de chinuri psihice. Povestea lui Cantor este genul de poveste care pare să pună sub semnul întrebării distincția dintre geniu și nebunie, matematică și misticism, cunoaștere și credință.

    4. Sunt multe povesti de spus . Dar sincer văzând numele de mai sus, nu i-as condamna pe toți misticii, unii au si ei micile lor erezii.

    5. Daca ați citit pana aici va fac cadou un link către o carte care poate va va face mai puțin aspria cu numerologii mistici care si-au adus aportul către avansul științific si tehnologic:
    https://content.cosmos.art/media/pages/library/naming-infinity-a-true-story-of-religious-mysticism-and-mathematical-creativity/2308101521-1601363857/loren-graham-naming-infinity-a-true-story-of-religious-mysticism-and-mathematical-creativity.pdf


    • Like 1
  • Asta e un articol rautacios. Care, in plus, amesteca perele cu merele... La numerologie nu se citeste in stele (despre "cititul in stele" se preocupa astrologia). E ca si cum ai cere tutoror oamenilor sa adere la o sigura religie, iar pe cei ce nu accepta ii arati cu degetul. Curata vanatoare de vrajitoare!

    Intreb si eu, la randul meu:
    Opinia publica s-ar lasa pe mana unor jurnalisti complet subiectivi, care dau dovada de lipsa de etica profesionala cand prezinta lucrurile intr-un mod subiectiv si tendentios?

    De cand si pana cand e treaba profesorilor "să iasă public și să-și pună erudiția în slujba unui discurs științific în ceea ce privește vaccinarea"? Sunt ei specialisti in asa ceva? Ne bagam acum si peste medici, ca si cum ne-am pricepe la tot si la toate?
    • Like 2
  • Intoarcerea catre evul mediu intunecat este evidenta in actiunile, cat se poate de rationale, ale institutiilor menite sa educe membrii societatii, atat copii cat si maturi. Biserica, cu sprijinul interesat al statului si nu ma refer la statul actual, care si el nu are curajul sa curete de idioti primitivi societatea, isi aduce cu prisosinta aportul la imbecilizare. Si ce este revoltator este faptul ca acesti idioti, imbecili primitivi sunt, in continuare, promovati, incurajati sa diriguiasca un norod, pe zi ce trece mai nerod. Marea majoritate a ministrilor educatiei/invatamantului, cu precadere psd nu au facut decat sa conduca la degradarea morala a boborului. Si si-au incasat, cu lacomie, "soldele" de la cei pe care i-au slujit. Massmedia a promovat si promoveaza in continuare, pe bani multi, care ar putea avea alta utilizare, toti cretinoizii tatuati, toate tarfele, toti imbecilii si degeneratii, toti interlopii. Cna-ul, o javra, o cotarla maidaneza nu are reactii decat daca critici imbecilii, hotii. Am devenit un popor de curve ordinare. Toti au pretentia sa li se dea bani. Nu ridica un deget decat daca li se mai dau niste sporuri. E cazul medicilor, "eroii momentului", unii dintre ei dar multi si celelalte cadre sanitare care, pentru a sprijini vaccinarea pretind bani si iar bani. De parca sumele nemeritate i-ar feri de contaminare. Sindicatele, acete unelte ale lacomiei si paraitismului nu mai pregeta cu amenintarile. Pana si pensionarii din categoria celor care toata viata au parazitat pe cei ce au muncit cu adevarat revendica "majorarea pensiilor" si ameninta cu manifestatii. Niciun imbecil nu se intreaba de unde bani? Niciun imbecil din cei enumerati mai sus nu au indraznit sa aiba pretentii de la psd. Nimeni nu mentioneaza ca lipsa caldurii si a apei calde se datoreaza primarilor generali ai bucurestiului, tot cu precadere psd - oprescu si nemernica toapa hoata firea care a bagat banii in burtile scarboase ale popilor in loc sa se ocupe de treburile stringente ale bucurestiului. A intretinut parazitii bor, o adunatura de pomanagii profitori, sustinatori psd cu plimbari in grecia, vai doamne la muntele athos, cu biciclete, cu ochelari. Toti nemernicii trantori au proitat de "marinimia" canaliei pe banii tuturor contribuabililor. Acum haita nesatuilor raspunde la asmutirea catelei asupra primarului pnl care, dupa imbecilitatea lor, ar fi trebuit ca in cateva luni sa dreaga toate faradelegile comise de aceasta penala. Asta e. In inspectoratele scolare, la directiile scolilor au fost numiti pe criterii politice toti incapabilii de alt ceva. De aia avem propuneri refeitoar la cursuri de numenorologie - o antistiinta, o practica a unor sarlatani cum sunt multi in varii "domenii". Daca ar fi iesit lua si inspectoarea de la galati o "premiere", evident ca in bani de la escrocii si sarlatanii care promoveaza asemene practic ale evului mediu intunecat.
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult