Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„De ce o femeie nu poate fi motostivuitor?” Ultima perlă guvernamentală, culeasă de PRO TV de la șefa Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați

Grațiela Drăghici

(Foto: captura video)

O declarație a șefei Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), Grațiela Drăghici, a devenit virală ⁣pe rețelele de socializare. Vorbind la ȘtirileProtv despre firmele cu peste 50 de angajați, care ar fi nevoite să angajeze în doi ani și câte un expert în egalitatea de șanse, Grațiela Drăghici s-a întrebat „De ce o femeie nu poate fi motostivuitor?”

„Legea e foarte clară. Expertul poate atrage semnal din perspectiva unor stereotipuri legate de meserii masculinizante. De ce o femeie nu poate fi motostivuitor? De ce un bărbat nu poate fi om de servici?”, a afirmat la ȘtirileProtv secretarul de stat ANES.

Premierul Viorica Vasilica Dăncilă a anunțat la începutul ședinței de Guvern din această săptămână că firmele cu mai mult de 50 de salariați vor fi obligate să aibă un astfel de responsabil. Șefa ANES spune însă că fiecare instituție decide dacă angajează un asemenea expert.

Grațiela Drăghici a postat pe Facebook câteva precizări legate de afirmația sa care a stârnit critici. Șefa ANES susține că „sub presiunea timpului” și sub o „avalanșă de întrebări” din partea reporterului PRO TV „în loc de «o femeie poate fi PE motostivuitor», din grabă am spus că «o femeie poate fi motostivuitor»” .

Postarea Grațielei Drăghici:  

„În legătură cu afirmația mea, dintr-un interviu de o ora, acordat ieri echipei PRO TV, în care sub avalanșă de întrebări și sub presiunea timpului, în loc de "o femeie poate fi PE motostivuitor ", din graba am spus ca " o femeie poate fi motostivuitor "doresc sa fac următoarele precizări :

După cum poate știți, în urma cu doua zile au fost adoptate în guvern doua legi, la care s-a lucrat opt luni de zile și care au generat un interes semnificativ din partea opiniei publice și a presei.

Mă refer la cele care reglementează Ordinul de Protecție Provizoriu și Profesia de Expert în Egalitate de Șanse.

Astăzi, la prima ora, o echipa a TVR mi-a solicitat un interviu și am invitat-o la sediul instituției, anunțând portarul și colaboratorii de acest demers.

Numai ca, surpriza !

Inaintea sosirii echipei TVR m-am trezit la ușă biroului cu o echipa a PRO TV, neanunțata, neinvitata, și neintrebata de nimeni la intrare pentru ca paza știa ca urmează sa vina o echipa de televiziune .

Deși cei de la PRO TV nu au procedat deloc corect i-am invitat și am agreat sa mi se ia un interviu sub rezerva ca urma sa ajungă și echipa TVR.

Domnișoară Rafila Roxana Hulpe mi-a adresat o multitudine de întrebări, cu aparent entuziasm fata de activitatea instituției, fata de obiectivele asumate, fata de cele doua noi legi, iar eu m-am străduit sa răspund sub o mare presiune a timpului generată de sosirea intre timp a echipei TVR.

Este motivul pentru care la un moment dat am făcut acea afirmație greșită și orice om de buna credință înțelege contextul.

Ceea ce mi se pare nedeontologic, ca tot e la moda termenul, este faptul ca după o ora de interviu , prin care am dorit în mod onest sa transmit informații utile tuturor femeilor din România , reportajul a cuprins în foarte mica masura informațiile de interes public prezentate în interviu și s-a axat în cea mai mare parte pe atac la persoana și la instituția pe care o conduc.

Îndrăznesc sa cred ca domnișoara a venit din proprie inițiativă si din entuziasm jurnalistic ci nu direcționat, ce sa vezi, exact la o zi după ce au fost promovate în guvern, prin MMJS, cele doua legi foarte bune și mult așteptate, legi care vor oferi un răspuns unitar și coerent problematicilor de gen din Romania.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 1. "Femeie motostivuitor" nterzis de limba romana.
    2. "Femeie pe motostivuitor" interzis de legisatia in domeniu.
    Este inadmisibil sa avem astfel de persoane la conducerea unor institutii sau agentii de stat.
    • Like 0
  • "După cum poate știți, în urma cu doua zile au fost adoptate în guvern doua legi"
    Dupa cum știm, Guvernul nu adopta legi. Iar perla asta nu e spusa sub presiune, ci e ticluita bine.
    • Like 1
  • Mai este o intrebare:
    -Stimata doamna este de acord ca femeile sa fie si preot? Sau nu? Cum isi motiveaza pozitia?
    • Like 1
  • Poate doamna ne raspunde la cateva intrebari simple:
    -Cate femei sunt sefe -la stat- ? Din cate functii de sefi? Pornind de la diriginte de posta, director de scoala etc.
    -cate femei sunt angajate in Romania si cati barbati? Care e raportul sefe/i/nr. de angajati de acelasi sex? (La stat si la particulari. Autohtoni si straini.)
    Nu de alta, dar mi-a soptit o pasarica faptul ca dorinta lui Ceausescu de a promova femeile in functie de sefe, la paritate cu ponderea in populatie (nu cu nr. de angajate) ar fi fost -deja- depasita.
    Nu crede doamna ca promovarea subiectiva, pe alte criterii decat cel al competentei, a dus Romania in halul asta? Si asta ar fi o adevarata ghiulea prinsa de piciorul emanciparii feminine? Nu de barbati.
    Care sunt cifrele oficiale? Am vrea sa stim. Daca nu deranjeaza.
    Nu crede stimata doamna, ca presiunea femeilor pe piata fortei de munca, duce la scaderea salarilor, in general? Ce solutii are?
    "Asteptam, cu interes, cel de-al XIV-lea Congres....."
    • Like 0
  • Ce slabi de îngeri sunt unii politicieni români, mereu sunt prinși picior greșit de jurnaliști. Dacă doamna avea fler în meseria ei ar fi putut profita și ar fi scos din dosarele ei bine documentate cazuri adevărate de discriminare. Asta însă presupunea următoarele:
    * că doamna respectivă e competentă și își face meseria
    * că are date precise despre cazuri de discriminare

    În realitatea, cel mai mare deserviciu adus celor discriminați îl fac indivizi ca doamna “șefă peste șanse egale”.

    • Like 2
  • Cum bine scria o doamna mai jos , cred ca doamna Gratiela ar trebui sa ne explice cum sta cu egalitatea de sanse prin regiile de stat... de exemplu cum ar fi sa poti sa ocupi o pozitie prin CV si nu prin aranjamente politice de tot felul.
    Mail ales ca la capitolul indatoriri cetatenesti , suntem toti foarte egali.
    Ca sa iau un exemplu foarte simplu ca lucrez in domeniu : ce-l recomanda pe talentatul Grindeanu la sefia ANCOM ? Stiu ca pe doamna Gratiela o doare in motostivuitor de imensa discriminare din sectorul bugetar , ca doar n-o sa-i deranjeze dinsa chiar pa aia care au pus-o in functie. Dar sa mai apari si la televizor sa spui prostii si dupa aia sa pomenesti de etica si deontologie suna a gol sub peruca.
    Deci Gratiela stai cuminte cu capu' la cutie, ca vrajeala asta cu egalitatea de sanse e o chestie foarte sensibila.
    • Like 5
  • Cristi check icon
    Daca tot e vorba de egalitatea de sanse, consider firesc ca, daca am avut un domn ce ne vorbea despre meseria lui "auto", sa avem si o doamna care ne vorbeste despre meseria "moto". Daca "seful invatamantului" a avut o lista de sustinatori, sa aiba si "sefa ANES" sustinatoarele ei..
    • Like 0
  • Un bun politician se bazează pe informații cât de cât exacte. Doamna Grațiela Drăghici ar trebui întrebată câte femei știe dumneaei care vor să lucreze pe motostivuitor. Poate că ar trebui să conducă prin puterea exemplului și să fie prima femeie în meseria aia.
    • Like 1
  • Se putea sa avem un singur Pavian cu mantie ?! Tttzz .
    • Like 2
  • check icon
    SENZAȚIONALE fotografiile astea !!!... (e undeva mai sus o postare despre ghiolbani... Iată, nici sexul moale nu face excepție :)... Dar, pe ăștia îi avem - cu ei defilăm (Deșteaptă-te române ! - e pentru...corporatiști, oengiști, #rezist & so)... :(
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult