Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Doamna consul m-a întrebat care e motivul real pentru care renunț la cetățenie. I-am spus că nu o să-i sune bine. După care mi-a zis: Este ilegal acest motiv, nu putem scrie așa ceva”. Interviu cu un fost român

Gabriel Farkas este un fost cetățean român, născut în România și, după cum spune dumnealui, născut în 28.05.1982, zi în care a obținut viza de ieșire din închisoarea comunistă numită România având ca destinație Israel. Trei ani mai tarziu a ajuns în Belgia unde a început o nouă viață. Este căsătorit și are doi copii, unul de 30 de ani și celălalt de 27. Împreună cu soția lui a deschis în Bruxelles o agenție imobiliară, Esser.immo.

În anul 2018, 36 de ani după eliberarea lui, a hotărât să renunțe la cetățenia română.

Domnule Farkas, ați renunțat de curând la cetățenia română. Ați avut nevoie de dosar cu șină pentru aceasta?! Vorbiți-ne puțin despre procedura de renunțare, cum a decurs tot acest proces.

Actele necesare întocmirii dosarului de renunțare la cetățenia română sunt publicate pe site-ul MAE, dar și pe site-ul Ghișeului Consular online, loc unde intervine absurdul tipic românesc, anume că lista cu documente diferă. Pe site-ul MAE se cere cazier judiciar, în timp ce pe site-ul Ghișeului această cerință nu apare. Deci nici urmă de cazier judiciar. Două liste publicate de același minister pentru aceeași cerere, avem două liste diferite! Eu m-am înscris pe site-ul consular și am trimis ceea ce cereau pe lista lor, adică fără cazier judiciar și am primit acceptul să merg la consulat peste o lună de la data introducerii dosarului online. Ca o mică anecdotă, un prieten de-al meu, o persoană cunoscută în România (al cărui nume nu-l pot divulga) a fost să depună actele cu circa două luni înaintea mea, am fost și eu personal cu el la consulat la Bruxelles, a predat dosarul complet după listă, adică și cazier judiciar, iar doamna consul a mers în prostia ei până la a cere și cazierul belgian. Bineînțeles, la insistențele noastre și după verificarea listei de acte necesare, și-a dat seama de inepția pe care o evocase.

Pe data de 6/08/2018 m-am prezentat la ora de întâlnire programată cu 30 de zile înainte, adică ora 11, dar am fost chemat la ghișeu la ora 11.40. Domnul de la ghișeu știa de ce vin pentru că eram pe listă, însă se uita la acte după care îmi spune să mai aștept puțin să o cheme pe doamna consul deoarece el nu mai făcuse niciodată așa un dosar. Insist că aveam de acum aproape o oră de întârziere și, în cele din urmă, vine doamna consul care începe să pregătească o serie de documente, circa 5 sau 6, în mai multe exemplare făcând ca totul să mai dureze încă 30 de minute, deși eu trimisesem, cu o lună înainte, toate informațiile și copiile după actele cerute. Aveau așadar timp să facă aceste documente care trebuiau să fie gata pe data de 6/08 la ora 11. 

Din postările dumneavoastră pe Facebook am înțeles că în procedura de renunțare la cetățenie era nevoie să menționați motivul pentru care o faceți și că vi s-a refuzat motivul real. Puteți să ne spuneți care era acel motiv real și cum au justificat funcționarii ambasadei lipsa de legalitate a acestui motiv?!

În fine, după ce a încasat taxa de 605 euro, doamna consul m-a întreabat care este motivul pentru care renunț la cetățenie. Am răspuns politicos că, dacă dorește cu adevărat, eu pot să-i spun motivul, însă s-ar putea să nu îi sune bine. Dna consul a precizat că suntem obligați să spunem motivul. Ok, atunci i-am spus că motivul meu este faptul că nu mai vreau să fiu cetațeanul unei țări conduse de o analfabetă și de o bandă de infractori.

Reacția doamnei consul a fost virulentă: „Este ilegal acest motiv, nu putem scrie așa ceva”.

Nu am avut de ales și a pus un motiv complet aberant: „deoarece vreau să păstrez numai cetățenia belgiană”. Deci motivul real a fost refuzat categoric pe motiv că ar fi fost ilegal. Mi-a fost impus un motiv care să nu „deranjeze pe nimeni.”

Dacă am înțeles bine, ați părăsit România în anul 1982. Ce v-a determinat să luați atunci acea decizie?!

Decizia de a pleca din România a venit pur și simplu din dorința de a trăi în libertate. Încă din adolescență am început să visez la o viață mai bună într-o lume liberă fără restricții la libertatea de exprimare și de a călători.

Renunțarea la cetățenie a survenit după alți 36 de ani. Cum s-a schimbat România în această perioadă sau ce anume trebuia să se schimbe pentru ca astăzi să nu fi renunțat la a mai fi român?!

Nu pot afirma că România nu s-a schimbat față de ceea ce am lăsat în urma mea în 1982. Schimbările cele mai importante consistă în faptul că românilor li se acordă o libertate de a întreprinde (cu toate dificultățile birocratice care există), o libertate de a călători și cel mai important, libertatea de exprimare. Din păcate, nivelul de cultură al unei imense părți din populația României face ca această liberate de opinie să fie „comercializată” în funcție de avantajele materiale pe care le pot obține în urma acordării votului. După părerea mea România este în urmă cu câteva zeci de ani față de nivelul societaților occidentale și de aceea cred că guvernul actual, prin măsurile de legi care vizează Justiția, nu face altceva decât să întoarcă România din drumul început în 1989.

Ca o paranteză, în 1986 locuiam la Bruxelles iar pentru a pleca în vizită la București cu pașaport românesc, fiind încă cetățean român, îmi trebuia sa am viza de la Ambasada! Bineînțeles nu pe gratis 960 franci circa 25 de euro azi.

Renunțarea la cetățenie poate fi considerat și un act de dispreț când aceasta nu survine ca o necesitate. Credeți că se poate trage un semnal de alarmă și astfel, prin a renunța la cetățenie?

Așa cum spuneam, unul din motivele cele mai importante ar fi actuala campanie a Guvernului de a modifica legile justiției. Da, este și un act de dispreț, de protest, dar, în același timp, este și un act de protecție. Din motive familiale (soția mea are familia în România), mai trebuie să plec și eu în țară din când în când. Nu vreau să am neplăcuta surpriză de a fi luat la întrebări sau chiar arestat pentru faptul că mi-am exprimat opiniile anti-guvernamentale pe rețele sociale. Se vorbește din ce în ce mai mult de o eventuală lege care să permită urmărirea penală a celor ce-și exprimă nemulțumirea față de Guvern pe rețele sociale. Se pare că Guvernul actual se inspiră din ce în ce mai mult din politica represivă din Turcia.

Ca semnal de alarmă nu sunt convins că va avea un impact pentru autorități, însă personal am o satisfacție imensă.

Doar în perioada 2007 - 2016, Autoritatea Națională pentru Cetățenie a aprobat un număr de 3737 de cereri de renunțare la cetățenia română. Credeți că poate acesta să devină un trend având în vedere că foarte mulți români trăiesc deja în afara granițelor? Mai poate România să facă ceva să recâștige încrederea românilor din diaspora?

Sincer sunt surprins că totuși sunt peste 3000 de cerereri de renunțare la cetățenia română. Nu mă așteptam la așa un număr mare. România poate și trebuie să câștige încrederea românilor din diaspora și sunt sigur că viitoarea generație de politicieni, adică cei ce au acum în jur de 25-35 de ani vor începe redresarea imaginii clasei politice și a României. Din păcate pentru mine, eu am 60 de ani iar viitorul României peste 20-30 de ani nu prea va mai avea mare impact în ceea ce mă privește.

Cum a fost primită această decizie de către familie și prietenii apropiați?! Au contat părerile acestora în luare deciziei?

Soția mea m-a încurajat chiar. Cunoscându-mă bine, era foarte îngrijorată să nu fiu luat la întrebări cu ocazia vreunei vizite la București. Familia și prietenii mi-au respectat decizia iar câteva cunoștințe s-au mirat de această decizie. În ansamblu, nu pot să spun că am avut comentarii negative.

Ce părere aveți de protestul românilor de pretutindeni, de pe 10 august și despre cum s-a desfășurat acesta?

Vorba proverbului: „dă-i, doamne, românului mintea cea de pe urmă” sau cam așa ceva se spune, nu? Spun asta pentru că eu cred că din cei care au fost la miting circa 60% nu au fost să-și depună buletinul în urnă la alegeri și de aici vine problema. În rest, e clar că guvernul a sabotat și minat acest miting pentru a putea da frâu liber acțiunilor brutale. Este cred aceeași „școală” ca în Turcia lui Erdogan care a orchestrat o „tentativă de lovitură de stat” pentru a justifica represiunea care a urmat după aceasta.

Acesta este pașaportul Libertății mele, aș spune chiar certificatul meu de naștere. Viața mea reală a început în clipa când am părăsit închisoarea comunistă numită România. 

Buletin Farkas
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu desi am si pasaport Australian si American, tot cu cel roman calatoresc. Nu pentru ca ma simt madru sa fiu roman, ci pentru ca e mai putin riscant (Romania nu are dusmani politici) si in general lumea ma trateaza mai bine pe unde ma duc. In referinta la comentariile de aici si din articol, am vesti pentru voi. Am calatorit in peste 50 de tari si am trait in vreo 10, daca credeti ca romanii sintem singurul neam prost si corupt va inselati pe deplin. Lumea e plina de idioti, indiferent de nationalitate. Vreti sa-mi ziceti ca spaniolii, americanii, australienii, grecii, italienii, etc. sint mai civilizati si mai culti decit noi? Credeti-ma, nici pe departe. Daca renunti la cetatenie nu cistigi nimic (ci chiar pierzi), iar la statul roman il doare undeva daca eu sau tu nu mai vrem sa ne chemam romani.
  • Like 0
 • In Spania e mult mai rãu, ne obligã sã renuntam la cetatenia românã la dobândirea celei spaniole.
  Aici sunt mult mai multi români care su solicitat nationalitate spaniola
  Români de aproape 20 Ani plecati din tarã ,sãtui de plãtit taxe pentru orice document , de stat la cozi la ambasada fiind ignorati de cãtre functionarii ambasadelor românesti.
  Au fost vânduti de cãpsunarii Spaniei de cãtre România
  Ignorati pe ,paginile de internet ale consulatelor ,fãrã sã verifice actele încãrcate acolo , de umblat pe drumuri o zi si altã zi din causa incompetentei birocratice ale unui sistem bolnav care nu are nimic de a face cu restul Europei
  Pãcat de frumoasa tarã si de poporul român de oameni muncitori care respetau traditiile strãbunilor si pamântul care le dã hranã.
  Frunzã verde mãrãcine
  Este loc si de mai bine
  • Like 0
 • Și eu aștept cu mare nerăbdare acest moment... Știu ca va trebui sa plătesc acestui stat criminal numit România, 600 euro... Pentru ca a investit în formarea mea.. Dar uita ca eu am investit un an, 365 zile, din viata me când am executat serviciul militar. Un an de umilite și bătaie de joc instituționalizată, în serviciul serviciului de grăniceri... Un an, în care singura poza e cea de pe livretul militar... Restul e vid.
  • Like 2
 • check icon
  TRAGIC, dar de înțeles în actualele condiții, românilor le este rușine și silă să mai fie cetățenii unei țări în curs de dispariție din clasa țărilor europene civilizate cât și la propriu dacă ținem cont de economie, natalitate și emigrare. Dacă au ajuns oameni la peste 50 de ani să emigreze și/sau să renunțe la cetățenie este mai mult decât grav.
  • Like 1
 • Dom'le, da' ce tupeu are tipu'! Auzi la el, să renunţe la cetăţenia română pentru că nu mai vrea să fie reprezentat de o analfabetă şi de o şleaahtă de infractori!
  Da' unde s-o trezi 'mnealui?
  Nu-i bai, o să-l treacă şi pe el pe lunga listă a dujmanilor boborului, alături de Soros, de Kovesi, de Johannis, de Băsescu, de Coldea şi de multinaţionalele care nu ne lasă să facem autostrăzi
  • Like 3
 • Respect fara sa impartasesc opinia domnului Farkas. Cetatenia romana pentru mine e un drept castigat si platit cu sange de inaintasii mei care au murit sau sangerat la Valea Alba, la Plevna, la Oituz, Marasti, Marasesti, Tiganca, Odessa, Stalingrad... Pot fi suparat pe neterminatii ce conduc destinele tarii insa NICIODATA nu pot fi suparat pe patria mea ROMANIA. Am cetatenie dubla romana si canadiana: am plecat in exil in 2002 in momentul in care an realizat ca toate partidele politice de sus in jos si de la stanga la dreapta sunt ticalosite. Nu imi este teama de persecutiile pe model "turcesc" pe care guvernantii ticalositi de la Bucuresti si Bruxelles le-ar putea pune in aplicare si slava Domnului, domnule Farkas chiar sunt implicat in activitati civice antisistem nu numai pe Facebook...
  Cred cu tarie in Romania si in neamul romanesc si voi continua sa lupt ca roman pentru patria mea. Pe mine ma cheama LEUSTEAN, chiar asa taraneste, romaneste fara conotatii straine: sunt neam de razes incercat de multe greutati si neinduplecat pana la moarte.
  • Like 6
  • @ Marcelo Leustean
   corne check icon
   daca ar fi sa va raspunda, romanul al carui nume are conotatii straine (...si de aici i se trage, nu de la ficat!), ar putea sa faca precizarea ca aia care au luptat la valea alba (majoritatea moldoveni, cu prea putine aspiratii catre o romanie mare) erau prezenti la fata locului, nu la cateva mii de kilometri departare.
   eu nu fac remarca asta, fiindca sunt adeptul tehnologiilor moderne. mai putin al ideii de conotatie straina.
   • Like 4
  • @ Marcelo Leustean
   Dan Dan Dan Dan check icon
   Respect ! Gandim la fel ! Vino acasa, eu m-am intors. Ziua victoriei e aproape !
   • Like 0
 • Pacat ca s-a intamplat asa domnule Farkas, insa bine ati facut pentru dvs. si pentru familia dvs. Le-ati asigurat o viata libera intr-o comunitate civilizata, unde sa-si poata dezvolta posibilitatile si competentele fara a fi ingraditi de faptul ca nu s-au nascut pe lista celor favorizati.
  • Like 4
  • @ teodorviorel
   În curând, tot mai mulți români vor face acest pas. Rădăcinile cresc și fără să știm...
   • Like 1
 • Din pacate multi dintre noi, depinzand de cati ani am apucat sa lucram in Romania, avem pensioara aceea la care avem dreptul, nu stiu daca renuntand la cetatenie o mai putem primi. Cu patratzosenia actualilor guvernanti ce pot aduce in Romania un regim punitiv si rauvoitor, a renunta la cetatenie nu ne-ar aduce vreo bucurie. Dar inteleg satisfactia persoanei discutate in articol, ideal ar fi ca un numar cat mai mare din cei 4 milioane de cetateni romani din diaspora sa faca acelasi lucru in semn de protest...Dar acest regim ar fi si mai dispretuitor la adresa diasporei pe care si asa o uraste...Nu ar rezolva nimic...Din pacate, nu numai ca protestul din 10 august ne-a umilit si ne-a mahnit ingrozitor, dar contextul international este atat de potrivnic Romaniei, incat sperantele noastre legate de o evolutie in bine a civilizatiei de la noi par nejustificate...Sa zicem mersi daca va fi pace si oamenii isi vor putea duce zilele cat de cat omeneste si Romania va ramane in granitele ei, ce sa mai vorbim de stat de drept si punerea la punct a penalilor, de autostrazi, de locuri de munca si salarii mari !...
  • Like 2
  • @ Adriana Negruti
   Există tratate care asigură pensia indiferent de cum se modifică cetățenia unei persoane. Sunt mulți români care au lucrat în afară și astăzi se bucură de o pensie bunicica chiar dacă sunt întorși acasă în România. În cazul domnului Farkas, el a plecat de mult din România și a reușit să își asigure viitor cu mult mai bun, astfel că nu cred că s-a gândit ce o să facă cu pensia lui de pe câțiva ani de muncă în România socialistă.
   • Like 1
  • @ Adriana Negruti
   Ați înnebunit, doamnă?! Cum să renunțe cei din diaspora la cetățenia română?! PSD abia așteaptă asta, că scapă de niște voturi negative!
   • Like 2
  • @ Adriana Negruti
   Dan Dan Dan Dan check icon
   Daca niste hoti ordinari au dat granele si padurile patriei pe vile, masini germane si panarame asta nu insemna ca renunt la cetatenie, la Romania si la slujba de duminica in limba veche romaneasca si plec. NU ! Mor gazat de Dragnea la Victoriei si NU PLEC ! Nicaieri nu e ca ACASA !!! O sa vedeti voi cine e Romania peste 15 ani si o sa regretati...
   • Like 1
 • Andreas Andreas check icon
  Cât de ușor obține un român stabilit în Suedia cardul european de sănătate și cum îl obține un român din România: https://www.romaninsuedia.ro/cardul-european-de-sanatate/

  "Formularul de cerere pentru emiterea cardului european se poate descărca din site-ul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, de care aparține solicitantul."

  E de înțeles că la București se poate descărca acel formular în format .pdf, în Vrancea se folosește formatul .jpg iar la Iași l-au publicat direct în format .doc (Word 97-2004). Și mai e de înțeles că textul de pe fiecare formular alocat unui județ este diferit, că ultima versiune o are Bucureștiul iar în restul țării, noul formular va ajunge cu doi ani întârziere printr-un curier venit pe un cal alb.

  ... apropos de formulare și documente diferite. Îl înțeleg perfect pe autor: am avut și eu momente când am vrut să renunț la cetățenie, dar nu o voi face deoarece am niște drepturi (pensie din România - da, statul român are să-mi dea niște bani, moșteniri și mai intru fără viză în țări unde pentru pașaportul suedez trebuie viză).

  Altfel mi se rupe.
  • Like 2
  • @ Andreas
   Pensia vă este asigurată indiferent ce cetățenie alegeți să aveți. Suedia nu acceptă cumva dubla cetățenie?
   • Like 0
 • Ce-mi place de tipul ăsta! Poate că ar trebui să facă mai mulți gestul ăsta, de renunțare la cetățenie, fix cu motivul ăsta: „nu mai vreau să fiu cetățeanul unei țări conduse de o analfabetă și de o bandă de infractori”

  Câți astfel de oameni de valoare a pierdut România din cauza iubiților conducători... Mă îngrozesc deja la gândul câți va mai pierde...

  Și o întrebare retorică: acești funcționari „jenibili” ai Ministerului de Externe au fost angajați pe bază de concurs, de competență, nu ... ? Cei mai buni din cei buni, nu ... ?
  • Like 4


Îți recomandăm

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult

Mara Popescu

Mara Popescu este singura studentă româncă la medicină la King’s College din Londra, o pestigioasă instituție de învățământ. Este frumoasă, are 18 ani, e matură și echilibrată, este logică și structurată, ca și cum vârsta ei ar fi scrisă doar pe hârtie.

Citește mai mult