Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Domnule agent, ați văzut această mașină?” La mall, când parchezi pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități...

Parcare blocată

În urmă cu cinci zile, am fost într-un centru comercial din Focșani și pentru că nu am găsit nici un alt loc de parcare situat în apropierea intrării, liber, am ocupat unul dintre locurile destinate persoanele cu dizabilități. Doar în câteva secunde după ce am parcat un domn de la pază a venit să verifice dacă avem dreptul să parcam acolo. Aveam... Foarte frumos, ne-am zis, având în vedere că cele mai multe astfel de locuri sunt ocupate de persoane valide.

Foto: Vasile Prunilă

La numai trei zile, am mers în același centru și am parcat iarăși pe locurile speciale însă, dacă data trecută locurile chiar erau ocupate de persoane cu handicap, acum două locuri nu erau disponibile pentru că un tânăr își parcase mașina perpendicular pe ele, în ciuda faptului că doi domni de la pază se aflau la câțiva metri de această zonă. M-am îndreptat spre intrarea în mall și l-am întrebat pe agentul de paza aflat acolo dacă a văzut acea mașină. Dumnealui și-a strigat cu repeziciune colegul situat la câțiva metri depărtare, spre parcare, iar acesta a mers să vadă ce e cu mașina în cauză. În câteva minute a apărut și șoferul ce parcase acolo, justificându-se că nu a întarziat prea mult, deși trecuseră peste cinci minute de când noi ajunseserăm acolo. Dacă era atât de grăbit de ce oare n-o fi lăsat mașina în parcarea taximetriștilor ce se afla mai aproape de intrarea in mall și care avea mult mai multe locuri? Poate pentru că aceștia sunt mai „vocali” decât persoanele cu dizabilități?

Asemenea situații pot fi întalnite, din nefericire, în întreaga țară.

Legea nr. 448/2006 republicată 2008, legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prevede la art. 65: „În spațiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publica, precum și în cele organizate vor fi adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional cel putin 4% din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.'', însă de cele mai multe ori aceste locuri sunt ocupate de persoane valide. De ce? Pentru că fie parcările nu au agenți de pază care să-i verifice pe cei ce ocupă aceste locuri, fie agenții nu-și fac datoria. Mai există și situații în care, deși nu există personal care să supravegheze parcarea, aceste locuri speciale sunt blocate cu diverse lanțuri ce îngreunează însă mult parcarea persoanelor ce au dizabilitați locomotorii grave și care nu sunt însoțite. Cât despre cei ce parchează pe aceste locuri, probabil își închipuie că locurile de parcare în cauză sunt un moft satisfăcut oamenilor cu handicap.

Și uite așa, locuri speciale de parcare avem, însa empatia și respectul pentru cei cu nevoi speciale ne lipsește!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Este un exemplu foarte frecvent și unul dintre exemplele tipice care plasează România în afara lumii minimal civilizate. Toate acestea, puse cap la cap, fac imaginea REALĂ a României: nesimțirea, tupeul, lipsa de spirit civic... Sunt așa de frecvente asemenea comportamente, încât mulți le socotesc firești. De ce? Deoarece cei care sunt chemați să aplice amenzi nu le aplică, este evident că dacă ar fi fermitate și consecvență nu s-ar fi ajuns aici. Din păcate, se pare că oamenii nu ies în stradă pt așa ceva, li se pare ceva minor. Oricâte ar articole s-ar scrie pe tema asta vor fi fără efect dacă legea nu va fi aplicată de cei chemați să o aplice. Asemenea scene vezi la toate mall-urile și la toate supermarketurile, din toată țara. Este drept că, în România, sunt extrem de puține autoturisme pt persoanele cu handicap, fapt care îi face pe mulți să creadă că e normal să se parcheze acolo, doar e liber, nu? Mai țineți minte faimoasa poză cu mașina lui Becali care ocupa două asemenea locuri de parcare, era pusă în câș.
    • Like 0
  • check icon
    Am văzut în Franța un anunț interesant, plasat în dreptul locurilor de parcare rezervate persoanelor cu handicap: „dacă-i iei locul, i-ai și handicapul”!
    Mi s-a părut nostim, bine țintit și posibil educativ!
    P.S. Nu-i mai domniți vă rog pe toți analfabeții: statutul de domn sau doamnă se câștigă și se păstrează prin comportament, nu ține locul unor cuvinte cum ar fi bărbat, femeie, angajat, lucrător, agent, etc, etc, etc ...
    • Like 1
    • @
      check icon
      Nu cred că ați tradus corect, cred că franțuzul ăla scrisese «ia-i handicapul», nu «i-ai...».
      • Like 0
    • @
      check icon
      Impardonabil, într-adevăr: îmi cer scuze!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult