În urmă cu cinci zile, am fost într-un centru comercial din Focșani și pentru că nu am găsit nici un alt loc de parcare situat în apropierea intrării, liber, am ocupat unul dintre locurile destinate persoanele cu dizabilități. Doar în câteva secunde după ce am parcat un domn de la pază a venit să verifice dacă avem dreptul să parcam acolo. Aveam... Foarte frumos, ne-am zis, având în vedere că cele mai multe astfel de locuri sunt ocupate de persoane valide.
Foto: Vasile Prunilă
La numai trei zile, am mers în același centru și am parcat iarăși pe locurile speciale însă, dacă data trecută locurile chiar erau ocupate de persoane cu handicap, acum două locuri nu erau disponibile pentru că un tânăr își parcase mașina perpendicular pe ele, în ciuda faptului că doi domni de la pază se aflau la câțiva metri de această zonă. M-am îndreptat spre intrarea în mall și l-am întrebat pe agentul de paza aflat acolo dacă a văzut acea mașină. Dumnealui și-a strigat cu repeziciune colegul situat la câțiva metri depărtare, spre parcare, iar acesta a mers să vadă ce e cu mașina în cauză. În câteva minute a apărut și șoferul ce parcase acolo, justificându-se că nu a întarziat prea mult, deși trecuseră peste cinci minute de când noi ajunseserăm acolo. Dacă era atât de grăbit de ce oare n-o fi lăsat mașina în parcarea taximetriștilor ce se afla mai aproape de intrarea in mall și care avea mult mai multe locuri? Poate pentru că aceștia sunt mai „vocali” decât persoanele cu dizabilități?
Asemenea situații pot fi întalnite, din nefericire, în întreaga țară.
Legea nr. 448/2006 republicată 2008, legea privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prevede la art. 65: „În spațiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publica, precum și în cele organizate vor fi adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional cel putin 4% din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.'', însă de cele mai multe ori aceste locuri sunt ocupate de persoane valide. De ce? Pentru că fie parcările nu au agenți de pază care să-i verifice pe cei ce ocupă aceste locuri, fie agenții nu-și fac datoria. Mai există și situații în care, deși nu există personal care să supravegheze parcarea, aceste locuri speciale sunt blocate cu diverse lanțuri ce îngreunează însă mult parcarea persoanelor ce au dizabilitați locomotorii grave și care nu sunt însoțite. Cât despre cei ce parchează pe aceste locuri, probabil își închipuie că locurile de parcare în cauză sunt un moft satisfăcut oamenilor cu handicap.
Și uite așa, locuri speciale de parcare avem, însa empatia și respectul pentru cei cu nevoi speciale ne lipsește!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Mi s-a părut nostim, bine țintit și posibil educativ!
P.S. Nu-i mai domniți vă rog pe toți analfabeții: statutul de domn sau doamnă se câștigă și se păstrează prin comportament, nu ține locul unor cuvinte cum ar fi bărbat, femeie, angajat, lucrător, agent, etc, etc, etc ...