Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Exasperat că nu mai putem merge pe trotuare, am chemat Poliția. Am avut surpriza să constat că-și face impecabil datoria, doar că nu are ce face

Orașele noastre nu numai că au devenit niște mari parcări, dar parcările seamănă pe alocuri cu cimitirele de mașini. Și numărul „deceselor” crește de la an la an.

Ne-am obișnuit să mergem pe stradă ocolind o mașină, o epavă, apoi să ne lipim de ea pentru că vine alta din spate. Ne bucurăm de câte un petic de trotuar, și ăla pătat de ulei, lăsat liber temporar de vreo mașină plecată la luptă prin trafic.

Foto: George Călin/Inquam Photos

Umilința prin care trece o mamă atunci când nu știe pe unde să mai strecoare căruciorul printre epave și mașini care blochează trotuarul sau ieșirile din micile parcuri nu o pot descrie în cuvinte. Mai târziu, când copilul învață să meargă, o face printre aceleași epave, niciodată singur, pentru că trotuarul e ocupat, iar strada e a mașinilor. Iată cum problema traficului infernal, lovește mult mai departe, mai departe chiar decât poluarea care își va cere cât de curând tributul prin cancere de tot felul.

Poliția locală se ocupă de problema epavelor. Și deși am crezut că nu o face cum trebuie, m-am înșelat. Am solicitat o întâlnire la fața locului, pentru a le prezenta cele 6 epave din fața blocului, o parte din ele parcate chiar pe locurile plătite.

Făcusem o solicitare cu 3 luni înainte și n-am observat nicio schimbare.

La întâlnire am avut însă o mare uimire: Poliția Locală sector 1 și-a făcut treaba exemplar. Au venit cu un dosar gros de o palmă și mi-au prezentat situația pe îndelete. Unul dintre proprietarii unui Aro, pe butuci la propriu, transformat în depozit de mobilier bun de pus pe foc, a deschis proces la Judecătoria de sector. Evident, conștiința civică, pe care ar trebui să o avem cu toții dacă dorim un oraș mai bun, m-a obligat să mă ofer ca martor în proces. Noroc că am făcut și poze.

În momentul în care Poliția Locală a pus în geam înștiințările, unul dintre proprietari a apărut vizibil iritat. A ieșit tărăboi, dar lumea a început să se strângă. Furia a crescut, însă oamenii începuseră să își ceară dreptul de a putea merge decent pe stradă.

Bătrânilor le-a fost cel mai greu. Iarna, când troienele de pe stradă ajungeau la un metru, iar mașinile circulau la limită pe străduțele înguste, ei înaintau ca prin tranșee, trăgând după ei traista cu pâine. Prioritate au întotdeauna mașinile. Strada e a lor, iar trotuarul nu mai există.

Dar haideți să vedem ce spune legea, de ce interpretarea neclară face îndepărtarea epavelor foarte dificilă, și de ce munca polițiștilor locali este îngreunată și riscantă.

În temeiul art. 7 lit. 1 din Legea nr. 155/2010, polițiștii locali aplică prevederile Legii 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe locuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților/ subdiviziunilor administrativ teritoriale.

Extras din răspunsul oficial:

Curtea Constituțională, prin Decizia cu nr. 826/2015, explică condițiile constitutive pentru considerarea unui vehicul ca fiind abandonat, prin faptul că intenția de abandon nu rezultă din manifestarea expresă de voință a deținătorilor de vehicule, ci din starea în care se găsește vehiculul, exemplificăm: 'un vehicul este calificat ca fiind abandonat, dacă acesta întrunește cumulativ următoarele condiții: să se afle pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, starea în care se găsește să fie improprie circulației pe drumurile publice și imobilizarea să dureze mai mult de un an. Obligația de a întreține bunul în scopul folosirii sale potrivit destinației pentru care a fost construit și achiziționat (transportul de persoane sau de marfă) incumbă tuturor proprietarilor de vehicule, indiferent de resursele financiare ale acestora, și constituie o condiție obiectivă, rezonabilă și adecvată în vederea ocupării unui spațiu de parcare aflat în proprietatea statului ori a unităților administrativ-teritoriale, care au, în mod corelativ, obligația de a asigura buna administrare a drumurilor publice. Acceptarea unei soluții contrare ar conduce la concluzia ca aceste terenuri, destinate circulației publice și staționării vehiculelor funcționale, să se transforme într-un spațiu în care persoane private, invocând insuficiența veniturilor individuale, să depoziteze bunuri proprietate privată, cu afectarea dreptului de proprietate a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, ceea ce este inadmisibil'.

În perioada octombrie-decembrie 2016, s-a depus propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii 421/2002, pentru dezbatere și adoptare la Senat, fiind propuse, printre altele, înlocuirea termenului de 1 an cu termenul de 60 de zile și condițiile cu privire la valabilitatea ITP-ului, și a deținerii asigurării tip RCA. În prezent, nu cunoaștem stadiul de lucru al acestei propuneri legislative.

Încheie comunicatul Poliției Locale sector 1 din data de 02.03.2017.

În cifre, numărul epavelor se prezintă astfel la nivelul sectorului 1, care probabil că este reprezentativ și la nivel de țară.

Din anul 2009 și până în prezent, s-au demarat procedurile menționate față de un număr de 3213 vehicule.

La 01.01.2016 se aflau în lucru - 309;

- alte vehicule luate în evidență – 632;

- cazuri soluționate – 432, dintre care: 391 au fost ridicate de către proprietari/utilizatori, 38 reparate cu ITP-ul la zi, iar un număr de 3 au fost ridicate cu sprijinul altei instituții;

- la 01.01.2017 se aflau în lucru – 509;

Precizăm că ridicarea celor 18 vehicule, prin Dispoziție de Primar, din cursul anului 2015, s-a efectuat până la pronunțarea Deciziei nr. 9/2015 a Î.C.C.J., dată de la care nu am mai dispus de condiții tehnico-administrative pentru ridicarea vehiculelor.

În prezent, sunt inițiate demersuri pentru rezolvarea acestui impediment.

O altă decizie heirupistă, cea de a ridica mașinile, chiar dacă nu blochează circulația. S-a suspendat ulterior orice ridicare. O mare greșeală, pentru că trebuie să se poată ridica, dar nu speculativ, orice mașină, indiferent dacă blochează sau nu drumul sau dacă zace ca un morman de fier vechi de mai multi ani.

În prezent, chiar dacă un autovehicul nu este mișcat de 2 ani, Poliția Locală ia în considerare doar termenul scurs de la expirarea valabilității ITP-ului, care trebuie să fie de peste 1 an. Apoi, transmite o somație și abia după 6 luni poate dispune la ridicarea autovehiculului abandonat. Una peste alta, pot trece până la 4 ani de când autovehiculul nu a mai fost mișcat. Iar dacă este mișcat, doar ca să nu mai facă umbră aceluiași loc, cu atât mai rău, pentru că vorbim de auto fără asigurare.

Se știe că orice problemă majoră se datorează unui cumul de factori, iar traficul este problema majoră. Parcarea este unul dintre factori, care se ramifică, epavele fiind doar o ramură dintr-un arbore cauză-efect.

Traficul din orașe este problema mare, care nu poate fi soluționată printr-o singură decizie, și nu rapid. Trebuie feliată, și rezolvată pe bucățele, așa cum japonezii în management folosesc îmbunătățirea continuă (Kaizen), cu pași mici. Și noi ar trebui să începem odată cu problemele noastre, cu pași mici, dar siguri, și fără costuri.

Altfel, soluțiile heirupiste, de genul plății în funcție de zona de acces, ne vor seca de bani, pentru că vor fi necesare sisteme de plată, panouri de semnalizare, etc. Sunt momentan ineficace. Ce înseamnă asta? Adică din cumulul soluțiilor, să nu se aleagă cele cu randamentul cel mai bun dintre efort și efect, ci vor fi alese după ureche, pe pretextul că și alte capitale au făcut-o și a dat roade.

Dar alte capitale mai întâi de toate au interzis parcarea pe trotuar, au ridicat mașinile fără asigurare și ITP, și abia după au trecut la soluțiile de plată în funcție de zona centrală.

Păi mai degrabă s-ar începe cu interzicerea mașinilor de marfă pe timpul zilei în zonele centrale. În toate orașele respectabile, aprovizionarea se face exclusiv noaptea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In fapt Contributor incearca a elibera anumite portiuni de trotuar pentru a avea unde parca alre masini, pietonii raminind in continuare dependenti de sosea, care este a masinilor.
  • Like 0
 • Florin A check icon
  Sa va spun o situatie asemanatoare ca principiu, insa muult mai simpla, in care practic nu se poate actiona: fumatul in loc public. In spitalul in care lucrez, adesea se fumeaza in curte (pentru mine deranjant, avand geamul deschis frecvent la birou). Legea spune ca amenda se poate da de catre politistul de sector sau inspectorul de munca. Atat. Ce pot face eu, sa chem politistul sa stea in curte pentru a i vana pe fumatori? E absurd. Badigarzii nu au ce face, ridica din umeri... fumatorii rad, unii chiar sfideaza... (nu mai spun ca odata sub geam era un politist care fuma...)
  • Like 0
 • Legile sunt date total anapoda. Se bat cap in cap cu legi date anterior, neabrogate. Legiuitorii sunt total incompetenti. In romania, cu putin tupeu nu sustinere politica, poti face neoperativa orice lege. Justitia, la randul ei, este bramburita. Permite ca din infractor sau contravenient sa devii victima, sa ai castig de cauza, sa primesti despagubiri. La noi chiar si flagrantul este contestabil.
  • Like 0
 • problema cea mai mare nu sunte epavele, ci masinile "active" parcate in cele mai nepotrivite (si interzise) locuri. Peste tot!
  • Like 0
 • Treaba e simplă. Pentru ca aprovizionarea și diversele lucrări de întreținere să se facă noaptea înseamnă că firmele trebuie să plătească suplimentar angajații care lucrează în acea perioadă. Vezi să nu dea firmele vreun ban in plus! Oamenii de-abia sunt plătiți pentru programul normal, d-apoi să le mai dea și spor de noapte. De ce nu sunt obligate firmele să facă aprovizionare și lucrări noaptea?! Iar e simplu. Multe firme de profil care ar necesita activitate nocturnă au patroni cu legături în politic: rude, amici, protejați etc. Și pentru că interesele și buzunarele lor sunt mai importante decît interesul și binele general, se lasă liber la debandadă.
  • Like 0
 • Ar trebuii sa fie simplu precum în UK, cum nu are asigurare sau ITP automat ridicate.
  • Like 0
 • In orasele si tarile respectabile multe treburi se fac doar noaptea, pentru a nu aglomera inutil traficul, nu doar aprovizionarea: lucrari de reparatii si intretinere a carosabilului, curatenia stradala, intretinerea sistemelor de semaforizare, samd. Doar in Romania noaptea toata lumea doarme. Le-o fi frica de intuneric...
  • Like 0
 • Sa fim seriosi! Solutii exista. Nicuna magica, desigur. E nevoie de o strategie si un efort pe un termen mai lung. Cine, insa, ar trebui sa faca pasii? Niste posesori de dosare penale, spoliatori, corupti, pescari in ape tulburi, care traiesc si se hranesc tocmai din haosul cotidian. Nu au niciun interes sa faca lucrurile bine.
  • Like 2
 • Parerea mea e ca ar fi bine daca ar fi data o lege ca o data ce masina sa dat la casat acel voucher sa fie valabil nelimitat sau o perioada indelungata...pentru ca multi ar dori sa-si ia masina noua dar in momentul de fata nu isi permit asa ca isi pastreaza masinile si rablele...si pe buna dreptate cum poti sa ii obligi sa le mute daca ei stau la bloc si nu au unde le pastra pentru atunci cand va veni vremea sa isi permita o masina noua???
  • Like 0
 • La Cluj începând cu luna februarie se ridică mașini foarte des... Deci e foarte legal și foarte normal sa se facă așa ceva.
  • Like 1


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult