Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Domnule Președinte, motivul pentru care vă adresăm această scrisoare este acela că instituția Președinției are datoria de a readuce stabilitatea și încrederea în clasa politică” - scrisoare a mediului de business, către Iohannis

RBL

Peste 200 de antreprenori români, reuniți la Summitul Romanian Business Leaders, au adresat o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în care îi solicită să își exercite rolul de mediator pentru aplanarea crizei politice.

„Domnule Președinte, motivul pentru care vă adresăm această scrisoare este acela că instituția Președinției are datoria de a readuce stabilitatea și încrederea în clasa politică, exercitând rolul constituțional de mediator între puterile politice, punând în frunte interesele României. Asta este ceea ce așteaptă cetățenii acestei țări de la dumneavoastră, asta ne dorim și noi, antreprenorii români”, se arată în scrisoarea RBL. 

Reprezentanții Romanian Business Leaders detaliază așteptările pe care antreprenorii români și mediul de afaceri le-a avut încă de la început de la coaliția de la guvernare:

  • Implementarea cu profesionalism a Planului Național de Redresare și Reziliență pentru o Românie prosperă,
  • Simplificare administrativă pentru o Românie competitivă,
  • Digitalizarea administrației pentru o Românie modernă,
  • Modernizarea sistemului de învățământ pentru o Românie cu adevărat educată,
  • Gestionarea eficientă a pandemiei pentru o Românie însănătoșită.

A trecut deja aproape un an din cei 4 până la noul ciclu electoral, adaugă autorii scrisorii adresate președintelui Klaus Iohannis, „și nu doar că nu au fost făcute progrese prea mari, dar și ce a fost început urmează a fi blocat de lupte politice sterile și pierzătoare pentru români și România”.

„În decembrie anul trecut, la învestirea noului Guvern ați declarat următoarele: «Cetățenilor români li s-au promis restructurarea Statului, reforme importante în Sănătate, Educație, în marile sisteme publice, reducerea birocrației dar și combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei, respectul pentru contribuabili. Toate aceste lucruri vor fi livrate, trebuie să fie livrate.»

Astăzi aceste vorbe rămân fără acoperire, pentru că în criza politică prelungită care se preconizează și pentru care nu se întrevede o rezolvare, nu se va putea construi nimic durabil”, se arată în documentul transmis de reprezentanții RBL. 

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru peste 1.000 de antreprenori și executivi de top din mediul de business privat. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Roumanian Business Leaders", adica "Capii bisnitei romanesti", ca de mari afaceristi nu e cazul sa vorbim. In Romania cand spunem "afacerist de renume" trebuie sa vedem imediat cate stele pe umar are respectivul/a sau tatal, mama si restul neamului. Sa nu sariti la gatul meu ca stiti foarte bine ca-i asa. A, si sa nu uit si din ce clan al lumii interlope face parte, cu ce primar/parlamentar/ministru conlucreaza? Apoi genul de afaceri, cu statul, evident sau impotriva statului, (vezi "importatorii de deseuri").
    Daca va apasa atata grija de tara de ce, intreg cartelul de bisnitari romani, nu fortati voi un pic guvernul, politicienii sa-si vada de treaba? Va zic eu de ce: pentru ca sunteti toti dependenti de ei daca nu chiar din randul lor. Toti dati bani, nu numai in campaniile electorale, partidelor de la varf. Altfel nu ati exista si prospera.
    Initiativa este ipocrita si tare ma tem ca intr-o tara instabila din punct de vedere politic nu va exista niciun PNRR, "dragi" businessmani si antrepenori.
    • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Nume check icon
      Nu as merge chiar atat de departe. Sunt si destui oameni de afaceri care si-au construit afacerile pe idei sau produse bune, au construit echipe, au investit si contribuie la bunastarea tarii si a comunitiatilor locale. Din pacate nu sunt destui.
      P.S. Dragos Petrescu - din imagine - chiar nu este genul de afacerist descris de Dvs. mai sus
      • Like 0
  • Nume check icon
    Frumoasa si mai ales corecta initiativa, intr-un stat civilizat, dar intr-o tara bananiera condusa de un neamt cu apucaturi balcanice este timp pierdut.
    In aceste cateva zile, cei care incepusera cat de cat sa se simta uitati de dl. Johannis au inceput sa se simta tradati. Dansul nu mai candideaza, dar in aceste ultime zile a pierdut intre 15% -20% din voturi. Ne-am cam lamurit si cu dansul. Apropo, am fost un fan al dansului, dar acum nu mai sunt deloc. Jocurile dansului de a proteja viitorul partid, si interesele acestui, unde va fi presedinte dupa ce va termina mandatul, sunt mai mult decat vizibile. Sau poate datorii de platit din trecut. Nu stim, dar este o mare dezamagire dl. Johannis. Ar avut o sansa unica sa scrie istorie in al doilea mandat, dar nu a dorit sau nu a putut. Pacat.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult