Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Domnule Președinte, motivul pentru care vă adresăm această scrisoare este acela că instituția Președinției are datoria de a readuce stabilitatea și încrederea în clasa politică” - scrisoare a mediului de business, către Iohannis

RBL

Peste 200 de antreprenori români, reuniți la Summitul Romanian Business Leaders, au adresat o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în care îi solicită să își exercite rolul de mediator pentru aplanarea crizei politice.

„Domnule Președinte, motivul pentru care vă adresăm această scrisoare este acela că instituția Președinției are datoria de a readuce stabilitatea și încrederea în clasa politică, exercitând rolul constituțional de mediator între puterile politice, punând în frunte interesele României. Asta este ceea ce așteaptă cetățenii acestei țări de la dumneavoastră, asta ne dorim și noi, antreprenorii români”, se arată în scrisoarea RBL. 

Reprezentanții Romanian Business Leaders detaliază așteptările pe care antreprenorii români și mediul de afaceri le-a avut încă de la început de la coaliția de la guvernare:

 • Implementarea cu profesionalism a Planului Național de Redresare și Reziliență pentru o Românie prosperă,
 • Simplificare administrativă pentru o Românie competitivă,
 • Digitalizarea administrației pentru o Românie modernă,
 • Modernizarea sistemului de învățământ pentru o Românie cu adevărat educată,
 • Gestionarea eficientă a pandemiei pentru o Românie însănătoșită.

A trecut deja aproape un an din cei 4 până la noul ciclu electoral, adaugă autorii scrisorii adresate președintelui Klaus Iohannis, „și nu doar că nu au fost făcute progrese prea mari, dar și ce a fost început urmează a fi blocat de lupte politice sterile și pierzătoare pentru români și România”.

„În decembrie anul trecut, la învestirea noului Guvern ați declarat următoarele: «Cetățenilor români li s-au promis restructurarea Statului, reforme importante în Sănătate, Educație, în marile sisteme publice, reducerea birocrației dar și combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei, respectul pentru contribuabili. Toate aceste lucruri vor fi livrate, trebuie să fie livrate.»

Astăzi aceste vorbe rămân fără acoperire, pentru că în criza politică prelungită care se preconizează și pentru care nu se întrevede o rezolvare, nu se va putea construi nimic durabil”, se arată în documentul transmis de reprezentanții RBL. 

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru peste 1.000 de antreprenori și executivi de top din mediul de business privat. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Roumanian Business Leaders", adica "Capii bisnitei romanesti", ca de mari afaceristi nu e cazul sa vorbim. In Romania cand spunem "afacerist de renume" trebuie sa vedem imediat cate stele pe umar are respectivul/a sau tatal, mama si restul neamului. Sa nu sariti la gatul meu ca stiti foarte bine ca-i asa. A, si sa nu uit si din ce clan al lumii interlope face parte, cu ce primar/parlamentar/ministru conlucreaza? Apoi genul de afaceri, cu statul, evident sau impotriva statului, (vezi "importatorii de deseuri").
  Daca va apasa atata grija de tara de ce, intreg cartelul de bisnitari romani, nu fortati voi un pic guvernul, politicienii sa-si vada de treaba? Va zic eu de ce: pentru ca sunteti toti dependenti de ei daca nu chiar din randul lor. Toti dati bani, nu numai in campaniile electorale, partidelor de la varf. Altfel nu ati exista si prospera.
  Initiativa este ipocrita si tare ma tem ca intr-o tara instabila din punct de vedere politic nu va exista niciun PNRR, "dragi" businessmani si antrepenori.
  • Like 0
  • @ Mircea Zugravu
   Nume check icon
   Nu as merge chiar atat de departe. Sunt si destui oameni de afaceri care si-au construit afacerile pe idei sau produse bune, au construit echipe, au investit si contribuie la bunastarea tarii si a comunitiatilor locale. Din pacate nu sunt destui.
   P.S. Dragos Petrescu - din imagine - chiar nu este genul de afacerist descris de Dvs. mai sus
   • Like 0
 • Nume check icon
  Frumoasa si mai ales corecta initiativa, intr-un stat civilizat, dar intr-o tara bananiera condusa de un neamt cu apucaturi balcanice este timp pierdut.
  In aceste cateva zile, cei care incepusera cat de cat sa se simta uitati de dl. Johannis au inceput sa se simta tradati. Dansul nu mai candideaza, dar in aceste ultime zile a pierdut intre 15% -20% din voturi. Ne-am cam lamurit si cu dansul. Apropo, am fost un fan al dansului, dar acum nu mai sunt deloc. Jocurile dansului de a proteja viitorul partid, si interesele acestui, unde va fi presedinte dupa ce va termina mandatul, sunt mai mult decat vizibile. Sau poate datorii de platit din trecut. Nu stim, dar este o mare dezamagire dl. Johannis. Ar avut o sansa unica sa scrie istorie in al doilea mandat, dar nu a dorit sau nu a putut. Pacat.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult