Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Zeci de mii de monede bitcoin vor ajunge pe piață după despăgubirile Mt. Gox. Cât de mare va fi impactul asupra prețului criptomonedei?

bitcoin - dissx / Alamy / Alamy / Profimedia

foto Profimedia

Mt. Gox era, în 2014, cea mai mare bursă de criptoactive din lume, înaintea dispariției majorității monedelor bitcoin de pe platformă, producându-se primul cutremur major pentru investitori și speculatori în domeniu. Însă începe să se întrezărească luminița de la capătul tunelului privind despăgubirile.

După ani de așteptare, o procedură juridică complexă care a luat secvențial forme diferite și un volum imens de muncă de procesare, foștii investitori deveniți creditori ai bursei sunt pe cale să primească înapoi, posibil chiar în următoarele săptămâni, o parte din cele aproximativ 140 000 de monede bitcoin recuperate.

Procedura îndelungată a fost una de reabilitare civilă, etapizată potrivit cutumei japoneze. O altă variantă, de insolvență, ar fi fost încă și mai laborioasă, așa că - dacă se poate spune, deși pare nu tocmai ușor de crezut - foștii deținători sunt într-un fel norocoși.

Chiar dacă rata de recuperare, din aproximativ 950 000 de monede de pe bursă, este foarte redusă, există, totuși, un aspect pozitiv. Unul din cele mai mari posibile șocuri de îndurat de către un investitor - piața era la început la acel moment și, pentru mulți, deținerile de pe platformă reprezentau toate sau aproape toate criptoactivele - s-ar putea preschimba, într-o alchimie neașteptată, într-o mină de aur.

Bitcoin se tranzacționa atunci la 400 - 450 de dolari, în prezent fiind cotat la peste 60 000 dolari. Zece ani de așteptare forțată au însemnat un blocaj chinuitor, dar și o menținere impusă a poziției de cumpărare. Cu un asemenea salt al prețului, chiar dacă rata de recuperare variază, în funcție de opțiunea aleasă, de plată rapidă sau în tranșe.

În jur de 20%, aprecierea de aproape 150 de ori a prețului permite un câștig real spectaculos. Multiplicarea capitalului ar fi de 30 de ori, dacă achizițiile s-ar fi făcut aproape de prețul maxim al perioadei, iar pentru investitorii mai vechi, și mai mare.

Participanții la piață se întreabă acum care va fi efectul asupra prețurilor. Vor fi dispuși să vândă, după atâta așteptare, greu încercații investitori? O parte dintre ei se vor grăbi să aplice regula „ce-i în mână nu-i minciună”, spunându-și că este momentul să obțină lichiditate. Vânzarea se va putea face simplu, din moment ce rambursarea va fi direct în conturile deschise la diverse burse agreate de către utilizatori.

O altă parte sunt entuziaști ai domeniului, încrezători în performanțele pe termen lung, mai ales că, forțați de conjunctură, au putut observa cu atenție trendul îndelungat ascendent al acestor ani.

În această etapă, doar 65 000 de monede vor ajunge către 20 000 de investitori individuali, date aproximative, ceea ce ar putea fi absorbit de piață la nivelul de lichiditate actual într-un interval de câteva săptămâni. În estimarea noastră, între 40 și 50% din această cantitate ar ajunge la vânzare, cu un impact asupra prețului de 15% - 20%, posibil, însă, doar temporar.

Al doilea trimestru a început bine pentru bitcoin, în apropierea vârfului istoric, însă de atunci, un declin de 14% a „răcorit” investitorii. Totuși, bitcoin a stat mai bine decât multe alte nume din universul criptoactivelor. Un indice al pieței cripto realizat de CoinDesk a pierdut 21% în același interval.

Istoria este, din nou, de partea bitcoin

Dominanța bitcoin a crescut, cu o pondere în capitalizarea totală în avans de la 51,98% la 53,6%. Ether a înregistrat, trimestrial, un rezultat relativ mai bun, cu o scădere de doar 5%, ajutat de lansarea așteptată a unui set de ETF-uri care ar putea atrage intrări de câteva miliarde de dolari.

Pentru bitcoin, lansarea ETF-urilor a ajutat avansul prețurilor, însă impulsul s-a risipit recent. ETF-urile au atras 14,4 miliarde de dolari până acum, deși este o cantitate rezonabilă, s-a aflat parțial sub unele așteptări. De asemenea, inclusiv din motivul creșterii așteptate a ofertei în piață, corelația bitcoin cu indicele S&P500 de pe bursa americană a devenit negativă după 24 iunie, după ce ajunsese la 86% pe 10 iunie.

Pe de alt parte, deși limitată, istoria prețului după „halving” arată un maxim atins între 12 și 18 luni după eveniment. Cum cel mai recent s-a petrecut în aprilie, ar însemna că, dincolo de presiunea pe termen scurt pe care ar putea să o aducă lunile următoare, bitcoin ar avea șanse de recuperare ulterioară.

Pentru o vreme, bitcoin se poate afla sub presiune, pe seama eliberării în piață a unora dintre monedele recuperate - după 10 ani - dinspre Mt Gox. Totuși, în lipsa altor șocuri majore - de piață, reglementare sau tehnologie -, istoria pare a fi, din nou, favorabilă primei și celei mai mari criptomonede: bitcoin.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult